Ακολουθήστε μας

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Πως τα τουρκικά δικαστήρια στράφηκαν εναντίον των εχθρών του Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε

στις

Κωνσταντινούπολη -Χρειάστηκαν 16 δικαστές για να καταδικάσουν τους Κούρδους πολιτικούς Kisanak και Sebahat Tuncel, με την κατηγορία πως ανήκουν σε εγκληματική οργάνωση, τον περασμένο χρόνο.

Η δίκη τους στο Diyarbakir, την μεγαλύτερη Κουρδική πόλη στην νοτιοανατολική Τουρκία, ολοκληρώθηκε σε 12 συνεδριάσεις, δεδομένου ότι εκείνη την περίοδο η επιτροπή των τρειών δικαστών διέπραττε συνεχώς δίκες. Οι γυναίκες, οι οποίες διατηρούν την αθωότητά τους, πήγαν στο δικαστήριο μόνο μία φορά, για να ακούσουν την ”ένοχη” ετυμηγορία.

Ο δικηγόρος τους Cihan Aydin, ανέφερε πως η υπεράσπιση ήταν αδύνατο να επιτύχει, καθώς δεν γνώριζε ποιός επρόκειτο να δικαστεί. Οι δικαστές ήταν οι περισσότεροι νέοι και άπειροι, άλλαζαν συνεχώς στα έδρανα, χωρίς εξηγήσεις.

”Η θέση επίσης του επικεφαλής δικαστή έχει αλλάξει τέσσερις φορές”, δήλωσε ο Aydin, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόεδρος τοπικού δικηγορικού συλλόγου. ”Σε κάθε ακροαματική διαδικασία υπήρχε ία νέα ομάδα δικαστών και κάθε φορά έπρεπε να ξεκινήσουμε την υπεράσπιση από την αρχή. Ήταν αδύνατο για τους δικαστές να διαβάσουν τις χιλιάδες σελίδες του φακέλου της υπόθεσης, με αποτέλεσμα κάθε φορά να πρέπει να συνοψίζουν τα περιεχόμενα του κατηγορητηρίου”, δήλωσε ο Aydin.”Ήταν δουλειά μας να διδάξουμε τους δικαστές”.

Το δικαστήριο αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.

Οι κατηγορίες για τρομοκρατία που εχρησιμοποιήθησαν για δύο γυναίκες σαν τις προαναφερθείσες έχουν γίνει πλέον πολύ συχνές στην Τουρκία, ειδικά μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του στρατιωτικούς πραξικοπήματος ενάντια στον Tayyip Erdogan το 2016. Ακολούθησαν μαζικές συλλήψεις.

Επίσης, πολύ συνήθης τακτική είναι αυτή του να αλλάζουν δικαστές πάνω σε μία δίκη, το Reuters ανέφερε πως χρειάστηκαν πάνω από 12 για την προαναφερθείσα υπόθεση. Οι Τούρκοι υπεύθυνοι δηλώνουν πως τέτοιες αλλαγές αποτελούν ρουτίνα, καθώς οφείλονται σε λόγους υγείας. Οι δικαστές από τους οποίους πήρε συνέντευξη το Reuters ανέφεραν πως η διαδικασία αυτή είναι ένας τρόπος της κυβέρνησης να ελέγχει τα δικαστήρια.

”Ο συνεχής ανασχηματισμός των δικαστών είναι ένας απλός αλλά πολύ χρήσιμος μηχανισμός. Για κάθε φορά που η κυβέρνηση εμπλέκεται με τέτοιο τρόπο στο δικαστικό σώμα, υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα υποθέσεις στις οποίες οι δικαστές μαθαίνουν το μάθημά τους”, δηλαδή να μην αντιδρούν στα κυβερνητικά συμφέροντα, ανέφερε ο Gareth Jenkins, πολιτικός αναλυτής που εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη.

Ούτε το γραφείο του Ερντογάν, αλλά ούτε και το Υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε απάντηση σχετικά με τα λεγόμενα του άρθρου. Ο Mehmet Yilmaz αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, που αποτελεί κρατικό φορέα που διορίζει δικαστικά στελέχη, ανέφερε ότι το νομικό σύστημα της Τουρκίας ”δεν βρίσκεται πίσω από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο”.

Το δικαστικό σώμα χρησιμοποιείται για να προωθεί την κυβερνητική ατζέντα εδώ και δεκαετίες στην Τουρκία. Υπό τον Ερντογάν, αναφέρουν οι αντίπαλοί του, έχει αναπτυχθεί ως ένα πολιτικό στήριγμα και έχει εκκενωθεί σε πρωτοφανή βαθμό.

Στο πλαίσιο της εκκαθάρισής του χιλιάδες δικαστές έχουν απολυθεί από την κυβέρνηση για τον σκοπό αυτό. Έχουν αντικατασταθεί από άπειρους νεοφερμένους, ακατάλληλα εξοπλισμένους για να χειριστού την δραματική αύξηση στο φόρτο εργασίας, η οποία έχει προκύψει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Τουλάχιστον το 45% των περίπου 21.000 δικαστών της Τουρκίας έχουν τριετή εμπειρία, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

”Δεν ισχυριζόμαστε πως το κυβερνητικό σώμα ήταν ανεξάρτητο από τις κυβερνήσεις στο παρελθόν” ανέφερε ο Zeynel Emre, νομοθέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης. ”Ωστόσο μία περίοδος όπως αυτή, όπου η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το δικαστικό σώμα σαν ξίφος της πολιτικής και ειδικά έναντι της αντιπολίτευσης, δεν έχει ξαναϋπάρξει”.

Από την μέρα σύλληψής τους το 2016, η Kisanak και η Tuncel ήταν εξέχουσες προσωπικότητες στην εδώ και δεκαετίες εκστρατεία της Κουρδικής μειονότητας για κοινωνική, οικονομική και πολιτική ισότητα. Ο Kisanak, 58 ετών, πρώην δημοσιογράφος είχε πρόσφατα εκλεγεί δήμαρχος του Diyarbakir. Ο Tuncel, 44 ετών, ήταν νομοθέτης σε τοπικό δικαστήριο. Φυλακίστηκαν για 15 χρόνια  ο καθένας, με τις κατηγορίες πως διέδιδαν τρομοκρατική προπαγάνδα και συμμετείχαν στην τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ, το οποίο έχει απαγορευτεί στην Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα έχει κατηγορηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση και από τις ΗΠΑ και από την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, Mehmet Durakoglu, δήλωσε πως χρησιμοποιώντας το δικαστικό σώμα ως εργαλείο εναντίον των αντιπάλων του, η κυβέρνηση του Ερντογάν ”κατάφερε αυτό που δεν μπορούσε να κάνει με πολιτικά μέσα” στην κάλπη. Η τουρκική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως το δικαστικό της σύστημα είναι τόσο προηγμένο όσο και κάθε δυτικής χώρας, αλλά και πως οι απειλές κατά της εθνικής της ασφάλειας απαιτούν αυστηρούς αντιτρομοκρατικούς νόμους.

Ο Yilmaz από το Κρατικό Συμβούλιο Δικαστών παραδέχθηκε ότι ”αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην ποσότητα εργασίας, η οποία ξεπερνά τον παγκόσμιο μέσο όρο”.

Προκλήσεις

Ο Ερντογάν βρίσκεται επικεφαλής της τουρκικής πολιτικής για σχεδόν δύο δεκαετίες, από το 2003 εώς το 2014 ως πρωθυπουργός και μετέπειτα ως πρόεδρος.

Υπήρξαν προκλήσεις στην εξουσία του. Τ 2013, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις αυταρχικές πολιτικές του κράτους. Το έναυσμα ήταν ένα κυβερνητικό σχέδιο για την κατασκευή ενός πάρκου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Δύο χρόνια μετά οι ειρηνευτικές συνομιλίες απέτυχαν μεταξύ της κυβέρνησης και του ΡΚΚ, το οποίο για δεκαετίες διεξήγαγε βίαιη αστυνομική εκστρατεία. Τον Ιούλιο του 2016 έγινε απόπειρα πραξικοπήματος

Σε κάθε περίπτωση οι αρχές κατέστειλαν τις εξεγέρσεις.

Το Φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα HDP, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα του τουρκικού κοινοβουλίου, αναφέρει πως χιλιάδες υποστηρικτές του έχουν φυλακιστεί εδώ και χρόνια από τότε που κατέρρευσαν οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και ΡΚΚ. Μεταξύ τους είναι και ο πρώην συναρχηγός του κόμματος Selahattin Demirtas, ο οποίος κρατείται με κατηγορίες περί τρομοκρατίας οι οποίες είναι ψευδείς.

Οι δικηγόροι που υπερασπίζονται τα μέλη του κόμματος HDP αντιμετωπίζουν διώξεις. Το 2017, επιβλήθηκε πρόστιμο στον Aydin, πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Diyarbakir, για διατάραξη των δικαστικών διαδικασιών. Η καταγγελία προέκυψε το 2012 όταν ο Aydin και άλλοι δικηγόροι υπεράσπισης αποχώρησαν από μία μαζική δίκη Κούρδων ακτιβιστών οι οποίοι κατηγορούνται ότι ανήκουν στο ΡΚΚ. Ο Aydin και οι συνάδελφοί του διαμαρτύρονται για την απόφαση του δικαστηρίου να απολύσει τους πελάτες τους από το κατηγορητήριο. Η υπόθεση του Aydin μετατέθηκε για πέντε χρόνια αργότερα.

Η πρακτική της παρακολούθησης ακτιβιστών και δικηγόρων ”είναι επίσης μέρος της ίδιας τάσης και νοοτροπίας παρακολούθησης του κάθε αντιφρονούντα με σκοπό να υπάρχει ένας έτοιμος φάκελος για κάθε ενδεχόμενο”. δήλωσε ο Aydin. ”Εάν αρχίσετε να μιλάτε πολύ ή εάν αναλαμβάνετε υποθέσεις υψηλού προφίλ θα έχετε παρόμοια κατάληξη”.

Οι διώξεις έχουν επεκταθεί και σε ακαδημαϊκούς. Περίπου 40 ακαδημαϊκοί έχουν κατηγορηθεί για διάδοση προπαγάνδας, επειδή υπέγραψαν αίτημα το 2016, το οποίο καλούσε για τερματισμό της σύγκρουσης με τους Κούρδους στο νοτιοανατολικό τμήμα. Καταδικάστηκαν σε έως και 3 χρόνια φυλάκιση.

Η Yonca Demir, ένας ακαδημαϊκός του Bilgi University ήταν ένας εκ των 2.000 υπογραφόντων της αναφοράς που πυροδότησε την μαζική σύλληψη. Αποκάλεσε την δίκη της ως απάτη.

”Ό,τι και να πεις στο δικαστήριο δεν έχει καμία επίπτωση στους δικαστές.  Από το κατηγορητήριο μέχρι τις αποφάσεις όλα είναι αντιγραφή-επικόλληση”, ανέφερε. ”Ναι όλοι έχουν πολιτικές απόψεις, ωστόσο πρέπει να μην δείχνουν τις ιδεολογίες τους στον νόμο”.

Πραξικόπημα

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον εδραζόμενο στις ΗΠΑ Fethullah Gulen, ως κύριο ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 και άρχισε να απομακρύνει τους υποστηρικτές του από τα δημόσια αξιώματα. Ο Gullen αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Έπειτα από 4 χρόνια περισσότεροι από 91.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί και 150.000 έχουν χάσει τις δουλειές τους λόγω φερόμενων διασυνδέσεων με τον Gullen. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν την χρήση των υπηρεσιών μιάς τράπεζας που ιδρύθηκε από τον Gullen με σκοπό την επικοινωνία των υποστηρικτών του μέσω κρυπτογραφημένης εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων.

”Μία περίοδος σαν αυτήν όπου η κυβέρνηση κυβερνά το δικαστικό σώμα σαν ξίφος στην πολιτική και ειδικά έναντι στην αντιπολίτευση είναι άνευ προηγουμένου”

Μέχρι τον περασμένο Νοέμβρη 3.926 δικαστές και εισαγγελείς είχαν απομακρυνθεί από τα αξιώματά τους, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Abdulhamit Gul στο κοινοβούλιο. Περισσότεροι από 500 είναι στην φυλακή. Οι απελάσεις είχαν ως αποτέλεσμα την έλλειψη έμπειρων δικαστών και εισαγγελέων, ανέφερε στο Reuters ο πρόεδρος του Ανώτατου Εφετείου της Τουρκίας  Ismail Rustu Cirit.

Οι εκκαθαρίσεις έχουν αυξήσει τον φόρτο εργασίας του δικαστικού συστήματος της Τουρκίας. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ερευνηθεί για την απόπειρα πραξικοπήματος. Κάποιοι ύποπτοι έχουν φυλακιστεί για μήνες χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία ή ημερομηνία δίκης.

Ο δικηγόρους του Ερντογάν Huseyin Aydin, ανέφερε στο Reuters πως ”οι δίκες του πραξικοπήματος ήταν οι σημαντικότερες στην ιστορία της Τουρκίας”.

”Όταν εξετάζουμε τις γενικές τουρκικές δικαστικές παραδόσεις, βλέπουμε πως αποτελούν υποθέσεις που έχουν τηρηθεί με την μεγαλύτερη δικαστική ακρίβεια” ανέφερε ο Huseyin Aydin.

Όμως δεν συμφωνούν όλοι οι δικηγόροι της Τουρκίας με αυτές τις θέσεις. Τον Αύγουστο, 51 από τις 81 ενώσεις bar της χώρας μποϊκόταραν την τελετή των δικαστών στο μέγαρο του Ερντογάν. ”Ανέφεραν πως οι πολιτικές του Ερντογάν σηματοδοτούν την έλλειψη εξουσιών και παραβιάσεων του κώδικα δεοντολογίας τους. Η ένωση δικηγορικών συλλόγων της Άγκυρας έχει αναφέρει πως το δικαστικό σύστημα έχει περιέλθει στο χάος με τους δικηγόρους φυλακισμένους αλλά και μία αμηχανία και έλλειψη εμπιστοσύνης να πλανάται στους νεοφερμένους εισαγγελείς και δικαστές.

Οι νεοφερμένοι

Αναγνωρίζοντας τους αγώνες του υπουργείου του με το προσωπικό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Gul , δήλωσε στο κοινοβούλιο πως το προηγούμενο έτος η Τουρκία αποσκοπούσε στο να αυξήσει τον αριθμό των δικαστών και εισαγγελέων.

Στοιχεία από το Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων δείχνουν πως έχουν προσληφθεί τουλάχιστον 9.323 δικαστές και εισαγγελείς μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Ο Hakki Koylu, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης στον κοινοβούλιο της Τουρκίας, παραδέχθηκε πως κάποιοι δικαστές και εισαγγελείς έχουν διοριστεί ”χωρίς την επαρκή εκπαίδευση”.

Οι αποφάσεις του Ανώτατοι Εφετείου της Τουρκίας αγνοούνται επίσης.

Ο Cirit, πρόεδρος του δικαστηρίου, δήλωσε στο Reuters ότι ο διορισμός δικαστών με εμπειρία μικρότερη των 5 ετών στο Ανώτατο Εφετείο ”θέτει κινδύνους όχι μόνο για την εύλογη διάρκεια των διαδικασιών, αλλά και για το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη”.

Η υπόθεση ανέφερε μία πολύ μικρή διαφωνία σχετικά με ένα χρέος μεταξύ δύο επιχειρήσεων. Ο δικαστής δεν είχε κανένα πρόβλημα να πάρει την απόφαση. Στην συνέχεια προς έκπληξη του Yesim, ζήτησε μία χάρη. Ο δικαστής που φαινόταν μικρότερος από 25 με ρώτησε, ”Κυρία δικηγόρε, μπορείς να με βοηθήσεις να γράψω την ετυμηγορία; Δεν είμαι σίγουρος για το πως πρέπει να την κάνω.” Δεν μπορούσα να μην γελάσω, αλλά γράψαμε μαζί την απόφαση, είπε.

Η Τουρκία δεν δείχνει σημάδια να αλλάζει πορεία. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ακύρωσε πρόγραμμα εκπαίδευσης δικαστικών αξιωματούχων της ΕΕ και ανέφερε πως θα τους εκπαιδεύσει μόνη της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε ετήσια έκθεσή της για το 2019 πως οι συνεχόμενες προσλήψεις τόσο πολλών δικαστών είναι ”ανησυχητικές”. Η Τουρκία απάντησε πως οι επικρίσεις τις ΕΕ ήταν άδικες και δυσανάλογες.

Ο δικηγόρος Veysel Ok έχει κατηγορήσει αρκετούς δημοσιογράφους σε ενδεχόμενο συμμετοχής τους στο δίκτυο Gullen. Του απονεμήθηκε το περσινό διεθνές μετάλλιο Thomas Dehler, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Γερμανό δικηγόρο που υπερασπίστηκε τους Εβραίους πολίτες ενάντια των Ναζί. Ο Veysel Ok ανέφερε ότι οι νεαροί δικαστές προάγονται λόγω των πολιτικών διασυνδέσεών τους, με μικρή εργασιακή εμπειρία και ανεπαγγελματικότητα.

”Αυτό από μόνο του αποτελεί αδικία”, ανέφερε ο Veysel Ok. ”Παλαιότερα ερευνούσαμε τους δικαστές που διορίζονταν, με σκοπό να δούμε αν έχουν ύποπτες διασυνδέσεις με την εξουσία. Τους θέλαμε αμερόληπτους. Οι καιροί έχουν αλλάξει”, αστειεύτηκε με δόλιο τρόπο. ”Τώρα δεν χρειάζεται να το κάνουμε, επειδή γνωρίζουμε πως είναι όλοι υπέρ της κυβέρνησης”.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.reuters.com

 

 

Ανθρώπινα Δικαιώματα

The Hong Kong Post: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας στοχεύει δημοσιογράφους και οικογένειες στο Χονγκ Κονγκ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι δημοσιογράφοι και οι οικογένειές τους στο Χονγκ Κονγκ βιώνουν κλιμακούμενη παρενόχληση και απειλές από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός διαδικτύου. Η συχνότητα και η σοβαρότητα αυτών των περιστατικών έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ (HKJA) Selina Cheng κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 13 Σεπτεμβρίου.

Μια έρευνα από το HKJA αποκάλυψε ότι η συστηματική παρενόχληση κορυφώθηκε μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους, με αξιοσημείωτη αύξηση από τα μέσα έως τα τέλη Αυγούστου. Αυτό το κύμα εκφοβισμού επηρέασε 15 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων 13 Μέσων Ενημέρωσης και δύο ιδρυμάτων κατάρτισης δημοσιογραφίας. Μεταξύ των στόχων ήταν το HKJA, το Hong Kong Free Press, το Inmedia και το Hong Kong Feature. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας στοχεύει να ασκήσει έλεγχο στο Χονγκ Κονγκ παρόμοιο με τον έλεγχο του στην ηπειρωτική Κίνα. Το ΚΚΚ φέρεται να ανακατεύεται στην ελευθερία του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ, καθώς η χώρα επιτρέπει στους δημοσιογράφους να δημοσιεύουν επικριτικά ρεπορτάζ για την Κίνα και την κυβέρνησή της σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Από τον Ιούνιο, ανώνυμα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παραπόνων από λογαριασμούς Microsoft Outlook, που υποτίθεται ότι προέρχονται από «πατριώτες», έχουν στοχεύσει τουλάχιστον 15 οικογένειες δημοσιογράφων, μαζί με τους εργοδότες ή τους ιδιοκτήτες τους. Αυτά τα μηνύματα, συχνά απειλητικά στη φύση, διέφεραν σε τόνους. Οι μεγαλύτερες οργανώσεις έλαβαν επίσημες καταγγελίες, ενώ τα μικρότερα μέσα αντιμετώπιζαν περισσότερα απειλητικά μηνύματα, μερικές φορές με τη φωτογραφία και το κείμενο του δημοσιογράφου που έμοιαζαν με σημείωμα λύτρων. Πιστεύεται ότι οι πτέρυγες κατασκοπείας του ΚΚΚ, δηλαδή το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας (MSS) και το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας (MPS), ενορχηστρώνουν αυτές τις δραστηριότητες. Στόχος τους είναι να εκφοβίσουν τη δημοσιογραφική κοινότητα είτε να εγκαταλείψει το επάγγελμά της είτε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Από τον Αύγουστο, το Facebook έχει δει μια έκρηξη εχθρικών αναρτήσεων που στοχεύουν Μέσα Ενημέρωσης και δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας τις νόμιμες αναφορές ως παράνομες ή ταραχές. Το HKJA ανακάλυψε ότι τουλάχιστον 36 δημοσιογράφοι από διάφορα Μέσα Ενημέρωσης κατονομάζονταν σε αυτές τις θέσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παρενοχλητές επεξεργάστηκαν ή δημοσίευσαν απειλητικές καταχωρήσεις στη Wikipedia. Επιπλέον, σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις, παρενοχλητικά μηνύματα στάλθηκαν στους αριθμούς τηλεφώνου της εργασίας ή του σπιτιού των δημοσιογράφων λίγο μετά τη δημοσίευση αυτών των αναρτήσεων.

Ο πρωταρχικός στόχος του ΚΚΚ είναι να εκφοβίσει τους δημοσιογράφους, τις οικογένειές τους ή τους συνεργάτες τους, διαταράσσοντας τις πηγές εισοδήματός τους ή τις κοινωνικές τους σχέσεις. Αυτή η στρατηγική στοχεύει να τους πιέσει, να τους απομονώσει και να τους απειλήσει, αναγκάζοντας τελικά τους δημοσιογράφους να παραιτηθούν από τη δουλειά ή τους συνδικαλιστικούς ρόλους τους. Ο Τσενγκ περιέγραψε αυτές τις επιθέσεις ως «συντονισμένες και συστηματικές», με στόχο τη δημοσιογραφική κοινότητα στο σύνολό της και όχι συγκεκριμένα άτομα. Η HKJA καταδίκασε αυτές τις τακτικές εκφοβισμού και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να αντισταθεί στις προσπάθειες φίμωσης του Τύπου. Ωστόσο, στις δηλώσεις τους, απέφυγαν να εμπλέξουν άμεσα την κινεζική κομμουνιστική κυβέρνηση.

Ο Τσενγκ συνέκρινε την παρενόχληση με μια «εξόρμηση για ψάρεμα», όπου οι δράστες προχωρούν εάν ο στόχος δεν ανταποκριθεί. Τουλάχιστον τέσσερα θύματα που συμμετείχαν με τους παρενοχλητές αντιμετώπισαν κλιμακούμενες απειλές. Συμβούλεψε τους δημοσιογράφους να αναφέρουν αυτά τα περιστατικά στην αστυνομία, να ενημερώσουν τον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (PCPD) και να αποφύγουν την αλληλεπίδραση με τους παρενοχλητές. Αν και ορισμένα μηνύματα ανέφεραν ζητήματα όπως οι εκλογές στην Ταϊβάν ή η απαγόρευση του Χονγκ Κονγκ για τα ιαπωνικά θαλασσινά, ο Τσενγκ σημείωσε ότι η παρενόχληση δεν φαίνεται να συνδέεται με συγκεκριμένες ιστορίες ή καταστήματα.

Στα τέλη Ιουλίου, ο Τσενγκ και δύο από τα μέλη της οικογένειάς της παρενοχλήθηκαν. Τα email κατηγορούσαν τους συγγενείς της ότι προωθούν «αντικινεζικά αισθήματα» και απείλησαν τους εργοδότες τους, προειδοποιώντας ότι μπορεί να κινδυνεύσουν να παραβιάσουν τον Νόμο Εθνικής Ασφάλειας ή το Άρθρο 23 εάν συνέχιζαν να συνδέονται με τα μέλη της οικογένειας του Τσενγκ.

Η HKJA, μαζί με τουλάχιστον τρεις δημοσιογράφους, έχει αναφέρει αυτά τα περιστατικά στην αστυνομία. Η HKJA κατήγγειλε αυτές τις ενέργειες ως εκφοβισμό και σοβαρή παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ. Οι παρενοχλητές χρησιμοποίησαν τακτικές δυσφήμισης και εκφοβισμού για να εμποδίσουν τους δημοσιογράφους να εργάζονται ελεύθερα. Η Ένωση έχει επίσης προσεγγίσει πλατφόρμες όπως το Meta και η Wikipedia. Σε απάντηση, η Wikipedia απαγόρευσε έναν χρήστη που δημοσίευσε προσωπικά στοιχεία δημοσιογράφων. Επιπλέον, η HKJA κινεί νομικές ενέργειες και έχει υποβάλει καταγγελίες στον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (PCPD).

Επιπλέον, τρία θύματα ανέφεραν ότι οι αποσκευές τους ερευνήθηκαν από το τελωνείο κατά την επανείσοδό τους στο Χονγκ Κονγκ και δύο από αυτά έλαβαν απειλητικά μηνύματα WhatsApp λίγο μετά την άφιξή τους. Η HKJA εξέφρασε ανησυχίες για πιθανές διαρροές κυβερνητικών δεδομένων, καθώς οι παρενοχλητές είχαν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες που δεν θα έπρεπε να είναι διαθέσιμες στο κοινό. Αν και δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις που να συνδέουν την παρενόχληση με κυβερνητικές υπηρεσίες, η HKJA ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας και προέτρεψε τις αρχές να προστατεύσουν το απόρρητο των δημοσιογράφων.

Το HKJA ενθαρρύνει τους δημοσιογράφους και τις οικογένειές τους που υφίστανται παρενόχληση να αναζητήσουν επαγγελματική υποστήριξη, είτε μέσω του HKJA είτε μέσω των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει υπηρεσίες συναισθηματικής συμβουλευτικής για να βοηθήσει όσους επηρεάζονται από αυτά τα περιστατικά. Συμβουλεύει επίσης τους δημοσιογράφους να προστατεύουν τα προσωπικά τους στοιχεία αποφεύγοντας την κοινή χρήση οικογενειακών φωτογραφιών στο διαδίκτυο και χρησιμοποιώντας ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης με επαλήθευση σε δύο βήματα για τους λογαριασμούς τους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αυτό το θέμα στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου του στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι δήλωσε ότι όποιος χρειάζεται βοήθεια από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου μπορεί να αναφερθεί στην αστυνομία ή σε αρμόδια τμήματα όπως το Τμήμα Μετανάστευσης ή τα Τελωνεία και Τμήμα ειδικών φόρων κατανάλωσης. «Οι αρχές επιβολής του νόμου θα χειριστούν τις υποθέσεις αμερόληπτα», διαβεβαίωσε.

ΠΗΓΗ: The Hong Kong Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Καναδός που κρατήθηκε για 1000 ημέρες στην Κίνα για κατασκοπεία περιγράφει την οδυνηρή εμπειρία του

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τον ανέκριναν για 6 έως 9 ώρες καθημερινά, τον έκλειναν σε μια καρέκλα για ώρες και τον αναγκάζανε να επιβιώνει με τρία μπολ με ρύζι την ημέρα.

Ένας Καναδός πολίτης που πέρασε 1.000 ημέρες στην κινεζική κράτηση αποκάλεσε την εμπειρία τίποτα λιγότερο από ψυχολογικά βασανιστήρια που δεν θα ξεχάσει. Το θύμα κρατήθηκε με κατηγορίες κατασκοπείας από τις κινεζικές αρχές και επέστρεψε στην πατρίδα του το 2021, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Ο λόγος για τον Michael Kovrig, είναι ένας από τους δύο Καναδούς πολίτες που κρατήθηκαν από την Κίνα για περισσότερες από 1.000 ημέρες για καταγγελίες κατασκοπείας, τέθηκε σε απομόνωση για έξι μήνες και υποβλήθηκε σε συνεχείς ανακρίσεις, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν ψυχολογικά βασανιστήρια.

«Ήταν ψυχολογικά, απολύτως, το πιο εξαντλητικό, οδυνηρό πράγμα που έχω ζήσει ποτέ», είπε ο Κόβριγκ στις πρώτες του δηλώσεις που έδωσε σε καναδικό ειδησεογραφικό οργανισμό CBC μετά την απελευθέρωση από την κινεζική φυλακή πριν από τρία χρόνια.

«Προσπαθούν να εκφοβίσουν, να βασανίσουν, να τρομοκρατήσουν και να σας εξαναγκάσουν να αποδεχτείτε την ψεύτικη εκδοχή της πραγματικότητας», είπε ο Κόβριγκ.

Ο Καναδός πολίτης είχε εμπλακεί σε μια τριετή διπλωματική διαμάχη που ξεκίνησε το 2021 όταν οι καναδικές αρχές συνέλαβαν την Meng Wanzhou, την οικονομική διευθύντρια του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei, στο Βανκούβερ με την κατηγορία της απάτης. Ο Κόβριγκ αφέθηκε ελεύθερος μόνο αφού οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα έκδοσης και συμφώνησαν να αφήσουν ελεύθερο τον Μενγκ, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα.

Ο Kovrig, ο οποίος ήταν πρώην διπλωμάτης, εργαζόταν ως ανώτερος σύμβουλος για το think tank International Crisis Group. Σύμφωνα με πληροφορίες, επέστρεφε στο σπίτι με τη σύντροφό του μετά το δείπνο στο Πεκίνο στις 10 Δεκεμβρίου 2018. Η σύντροφός του εκείνη την εποχή ήταν έξι μηνών έγκυος όταν συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές.

«Ανεβήκαμε μια σπειροειδή σκάλα ακριβώς μπροστά από την πλατεία μπροστά από την πολυκατοικία μου και μπουμ. Υπήρχαν δώδεκα άντρες στα μαύρα με κάμερες πάνω τους γύρω μας, που φώναζαν στα κινέζικα, «Αυτός είναι», θυμάται ο Κόβριγκ.

Το ειδησεογραφικό ρεπορτάζ της Canadian Broadcasting Corporation (CBC) αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του CNN για τον Κόβριγκ, στο οποίο είχε πει ότι κατά τη σύλληψή του του πέρασαν χειροπέδες, του έδεσαν τα μάτια και τον πέταξαν σε ένα μαύρο SUV και στη συνέχεια τον πήγαν σε ένα κελί με επένδυση που θα ήταν το σπίτι του για τους επόμενους έξι μήνες.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Απαγωγές φοιτητών στο Βελουχιστάν από το πακιστανικό καθεστώς!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η πακιστανική κυβέρνηση κλείνει συνεχώς τα μάτια στις κραυγές για δικαιοσύνη στο Βελουχιστάν.

Το Πακιστάν έχει μακρά ιστορία αναγκαστικών εξαφανίσεων και εξωδικαστικών δολοφονιών, με στόχο ιδιαίτερα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές μειονοτήτων που επικρίνουν την κυβέρνηση και τον στρατό, καθώς και άτομα που είναι ύποπτα για εμπλοκή με την αντιπολίτευση.

Εν μέσω συνεχιζόμενων εξαφανίσεων και εξωδικαστικών δολοφονιών στο Μπαλουχιστάν, δύο νεαροί άνδρες, ο Akhtar Shah και ο Sahaj Mengal, απήχθησαν βίαια από τα σπίτια τους από τις ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν στην περιοχή Killi Pandrani, όπως αναφέρει η “Balochistan Post“.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, μεγάλος αριθμός πακιστανικών δυνάμεων περικύκλωσε την Killi Pandrani και πραγματοποίησαν επιδρομές σε σπίτια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, συνέλαβαν τους δύο νεαρούς, τους έδεσαν τα μάτια και τους τοποθέτησαν με τη βία στα οχήματά τους. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού βρίσκονται, ενώ οι αρχές της περιοχής δεν έχουν ακόμη δηλώσει το περιστατικό.

 

 

«Ανησυχούμε βαθιά για την εξαναγκαστική εξαφάνιση δύο μαθητών, του Musa Khaliqdad και του Sameer Majeed. Στις 22 Σεπτεμβρίου και οι δύο βρίσκονταν βίαια από τον στρατό του Πακιστάν στο Dasht Doro, ένα στρατιωτικό σημείο ελέγχου ενώ ταξίδευαν από το Gwadar στο Kapkapar. Προτρέπουμε τις πακιστανικές αρχές να αποκαλύψουν αμέσως πού βρίσκονται και να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους», δήλωσε το Pank (Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Εθνικού Κινήματος Baloch) στο X.

Σύμφωνα με τη “Balochistan Post”, 37 άνθρωποι εξαφανίστηκαν βίαια σε όλο το Βελουχιστάν μόνο τον Αύγουστο, ενώ 9 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ βρέθηκαν 6 σοροί. Παρά τις πολυετείς διαμαρτυρίες, τις συγκεντρώσεις και την αυξανόμενη διεθνή ευαισθητοποίηση, η πακιστανική κυβέρνηση κλείνει συνεχώς τα μάτια στις κραυγές για δικαιοσύνη στο Βελουχιστάν.

Το Πακιστάν έχει μακρά ιστορία αναγκαστικών εξαφανίσεων και εξωδικαστικών δολοφονιών, με στόχο ιδιαίτερα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές μειονοτήτων που επικρίνουν την κυβέρνηση και τον στρατό, καθώς και άτομα που είναι ύποπτα για εμπλοκή με την αντιπολίτευση. Η ανεξέλεγκτη ισχύς του στρατού, σε συνδυασμό με μια συνένοχη κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον φόβου και καταστολής.

Η εμμονή των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων στο Μπαγκλαντές παραμένει μια κρίσιμη ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με ουσιαστικά στοιχεία που δείχνουν εκτεταμένες και συστηματικές καταχρήσεις από τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας. Ο λαός του ΒΕλουχιστάν καλεί επειγόντως για διεθνή προσοχή και παρέμβαση για την αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αυξανόμενη συχνότητα εξαναγκαστικών εξαφανίσεων όχι μόνο παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά υπογραμμίζει επίσης τις βάναυσες τακτικές που εφαρμόζει ο Πακιστανικός Στρατός για να φιμώσει τα αιτήματα του λαού των Μπαλώχ για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή