Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Το μεγάλο λάθος

Δημοσιεύτηκε

στις

Ιωάννης Μ. Ασλανίδης*

Είναι ανάγκη ορισμένα σημαδιακά γεγονότα του παρελθόντος να επανέρχονται στην μνήμη μας, ιδίως των ηγεσιών της Πατρίδος μας και παραδειγματιζόμενες από αυτά, να μην υποπίπτουν ξανά σε τραγικά σφάλματα, για το μέλλων της χώρας μας.
Στην παρούσα θα απαιτηθεί μία στοιχειώδης αναδρομή στη πρόσφατη ιστορία της Μακεδονίας μας, για να επισημανθεί για άλλη μία φορά το μεγάλο πολιτικό και ιστορικό λάθος, επί των ημερών μας
Μυθολογικά, Προϊστορικά και Ιστορικά, έχει εξαντληθεί τελευταία με άπειρες δημοσιεύσεις ότι, η Μακεδονία κατοικείτο ανέκαθεν από περιφερειακά, ως επί το πλείστων, Έλληνικά φύλα.
Το 1878 με την Συνθήκη του Αγ. Στεφάνου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, που προέβλεπε παραχώρηση στην Βουλγαρία της Ανατολικής Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης. Βέβαια διαφώνησαν με την συνθήκη αυτή οι Μεγάλες τότε δυνάμεις της Ευρώπης και τον ίδιο χρόνο με την συνθήκη του Βερολίνου καταργήθηκε η συνθήκη αυτή και με την σύμφωνο γνώμη της Ρωσίας.
Η Συνθήκη αυτή του Αγ. Στεφάνου βέβαια καταργήθηκε, αλλά στα Σλαβικά κράτη ενστάλαξε πλέον το δηλητήριο, να παραμείνει η συνθήκη ως στόχος αυτών στα μετέπειτα χρόνια. Έτσι άρχισε το Μαρτύριο του Ελληνικού λαού στην Μακεδονία, από τους Σλάβους, με πρωτοστάτες τους Βούλγαρους Κομιτατζήδες. Με δολοφονίες Δεσποτάδων, Προυχόντων Ελλήνων, αρχόντων, Ιερέων, Δασκάλων και με πυρκαγιές και άλλων εγκληματικών ενεργειών, προσπαθούσαν ν’ αφήσουν ακέφαλους τους Έλληνες, ώστε να γίνει η Μακεδονία εύκολη λεία, εν όψει και της διαφαινόμενης κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η Κατάσταση αυτή πήρε τραγικές διαστάσεις για τον Ελληνισμό της Μακεδονίας, από τις αρχές τους 20ου αιώνα. Όμως! μετά την αφύπνιση της υπολοίπου Ελλάδος άρχισε ο Μακεδονικός Αγώνας για την διάσωση της Μακεδονίας (1903-1918). Οι εθνικιστικές αυτές διαμάχες κράτησαν μισό αιώνα, από το 1878 έως το 1918. Μετά τον Α! Π.Π. με την συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913) και την συνθήκη του Νεϊγί (1918), τα όρια της Ελλάδος πήραν την σημερινή τελική μορφή, όπως διαμορφώθηκε αυτή στο τέλος των Βαλκανικών Πολέμων. Λόγω οριοθετήσεως, ένα τμήμα της Μακεδονίας του Φιλίππου Β΄, οι περιοχές Μοναστηρίου και Γευγελή περιήλθαν στην Σερβία και ένα άλλο μικρότερο μέρος στην περιοχή του όρους Πυρήν πήγε στα όρια της Βουλγαρίας.
Το Μακεδονικό ζήτημα προς στιγμήν εφάνει ότι έληξε, αλλά το Ελληνικό στοιχείο από τις περιπέτειες του μισού αιώνα και τον Μακεδονικό Αγώνα επικίνδυνα αραίωσε. Τότε ο Βενιζέλος διείδε το πρόβλημα που μελλοντικά πάλι θα δημιουργηθεί, με ψεύτικες υποσχέσεις προώθησε ένα μέρος από τους πρόσφυγες εκ Μικράς Ασίας προς την Μακεδονία και έτσι επανήλθε η ισορροπία των Ελλήνων στην Μακεδονία.
 Με την κατάληψη της Ελλάδος το 1941 από την φασιστική Γερμανία και την παραχώρηση στην τότε Σύμμαχό της Βουλγαρία την Ανατολική Μακεδονία, αναζωπυρώθηκε και πάλι το Μακεδονικό ζήτημα.
Στην συνέχεια ο παμπόνηρος Τίτο της Γιουγκοσλαβίας, για δικούς του λόγους καθόδου εις το Αιγαίον, χώρισε το Κράτος του σε ομοσπονδίες και το Νότιο τμήμα της Χώρας του το 1944, που συνόρευε με την Μακεδονία μας, το ονόμασε «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Την περίοδο εκείνη η χώρα μας αντιμετώπιζε, άλλο πολύ σοβαρό πρόβλημα. Καθ’ όσον! με το πέρας του Β! Π.Π. ενώ θα έπρεπε ενωμένοι όλες οι πολιτικές Δυνάμεις της χώρας μας, να διεκδικήσουν, ως νικητές, στις τράπεζες διαπραγματεύσεων και να πάρουν την μερίδα που μας ανήκει από την νίκη, αυτοί διαφώνησαν στην μοιρασιά των υπουργείων και άρχισε ο Εμφύλιος σπαραγμός μεταξύ μας. Η Ηγεσία του Κ.Κ.Ε. με την έγκριση του Στάλιν και την βοήθεια των ομόρων Κομμουνιστικών Κρατών, άρχισε τον ανταρτοπόλεμο εναντίον της ίδιας της πατρίδας των, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Ευτυχώς που ηττήθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό, διότι, δυστυχώς! για την βοήθεια που τους παρείχαν τα όμορα Κράτη υπέγραψαν Σύμφωνο (Πετριτσίου,Μελισσοκομείου, περί ανεξαρτητοποιήσεως της Μακεδονίας.
 Με αυτά που παραπάνω στοιχειώδη ανέφερα, μπορεί ο κάθε καλόπιστος Έλληνας και ξένος πολίτης ν’ αντιληφθεί τι τράβηξε και τι θυσίες έκαμε σύσσωμος ο Ελληνισμός για να διατηρηθεί η Μακεδονία μας Ελληνική. Ένα μόνο θ’ αναφέρω και μόνο στις Μάχες Κιλκίς-Λαχανά στον Β! Βαλκανικό Πόλεμο, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, που ήταν έτοιμοι οι Βούλγαροι για την κατάληψη της Θεσσαλονίκης, σκοτώθηκαν Έλληνες 1.480 Αξιωματικοί και 8.450 Στρατιώτες.
 Σταδιακά! μετά το τέλος του Α! Π.Π., του Β! Π.Π. που ηττήθηκε ο Χίτλερ και το τέλος του Ελληνικού Εμφυλίου Σπαραγμού, κάτοικοι της Μακεδονίας Σλαβόφωνοι και όχι μόνο, που δεν είχαν ποτέ ελληνική συνείδηση, έφυγαν στα όμορα Κράτη (Σερβία, Βουλγαρία και Τουρκία με την ανταλλαγή). Την όλη αυτή κατάσταση, δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν, οι Σλαβόφωνοι και μερικοί Ελληνόφωνοι χωρίς όμως Ελληνική συνείδηση, που έφυγαν στην Γιουγκοσλαβία. Συμπαραμαρτούντες δυστυχώς προς αυτούς και ένας πολύ μικρός αριθμός Σλαβοφώνων και Ελληνόφωνων που έμειναν στην Ελλάδα, χωρίς βέβαια και αυτοί να έχουν Ελληνική Συνείδηση( ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ).
Έτσι λοιπόν φθάσαμε σήμερα στο σημείο ώστε το Κράτος των Σκοπίων που δημιουργήθηκε από την κουτοπονηριά του Τίτο, που ο Γεωγραφικός χώρος του μέχρι το 1944 ελέγετο Μισσία ή Δαρδανία ή Βαρτάρσκα, που ομιλεί την παραφθαρμένη κάπως Βουλγαρική γλώσσα και είναι κατά βάση εθνικότητος Σλάβοι και Αλβανοί, διότι το Ελληνικό Στοιχείο που υπήρχε εκεί ξεκληρίστηκε ολοσχερώς, να επιμένει στον Άθλιο Σφετερισμό της Μακεδονίας, της Αρχαίας Μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας.
-Μέχρι το 2018, παρά τις υπάρχουσες προς την Ελλάδα μεγάλες πιέσεις των Ισχυρών, οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, χωρίς να παίρνουν συγχωροχάρτι, δεν ενέδωσαν και πολύ καλά έκαναν. Το 2018 ευρέθη δυστυχώς ένας ανέλπιστος σύμμαχος των συμφερόντων του Κράτους των Σκοπίων, η ίδια η Ελληνική Κυβέρνηση, που σε πρώτη φάση ικανοποίησε όλες τις απαιτήσεις των Σκοπίων, για να δεχθεί το Κράτος αυτό να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
 Έτσι! Φθάσαμε στο σημείο παρά την θέληση του Ελληνικού λαού, εν μέσω πανηγύρεως, να παραχωρεί και με υπογραφή της, το όνομα «Μακεδονία» σε μια χώρα που δεν έχει καμία σχέση με αυτήν, να αναγνωρίσει σ’ αυτήν ως αρχαία Μακεδονική γλώσσα(αιολική),μια ολίγον παρεφθαρμένη Βουλγαρική γλώσσα και τέλος να χαρακτηρίσει ένα Σλαβο-αλβανικό Λαό, με εθνότητα των αρχαίων Μακεδόνων. Να λοιπόν! το μεγάλο Πολιτικό και Ιστορικό λάθος, που ανοίγει πλέον τους ασκούς του Αιόλου, για νέες περιπέτειες για την Μακεδονία και γενικότερα για την Πατρίδα μας. Εμείς όμως! Διακορεύοντας την Ελληνική ιστορία, υπογράψαμε ότι, είναι Μακεδόνες, η γλώσσα τους είναι η γλώσσα του Μ. Αλεξάνδρου και ότι ανήκουν στο ανύπαρκτο Μακεδονικό Έθνος. Ελπίζω έναντι του Ελληνικού Λαού, θα αναγνωρίσουν κάποτε οι υπαίτιοι, το ιστορικό τους λάθος της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σήμερα μετά από δύο χρόνια, της απαράδεκτης Συμφωνίας των Πρεσπών, μαθαίνουμε ότι, η Βουλγαρία απειλεί τα Σκόπια με ΒΕΤΟ για την Ε.Ε. Διότι! Δεν δέχεται ότι η γλώσσα των Σκοπίων είναι Μακεδονική, απλά είναι Βουλγαρική γλώσσα, με ορισμένα στοιχεία μέσα Σερβικά. Επίσης επιμένει ότι οι κάτοικοι των Σκοπίων είναι Βούλγαροι και όχι Μακεδόνες. Άρα δεν αναγνωρίζει ούτε το εθνολογικό μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σήμερα επίσης εγείρονται ερωτηματικά, για την σημερινή Κυβέρνηση της χώρας μας, γιατί τηρεί αδικαιολόγητη άκρα σιωπή, χωρίς να αμφισβητεί για την αμαρτωλή Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ως αντιπολίτευση είχε ξεκάθαρη θέση;

Δυστυχώς! είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο, που ο λαός της, με διαμαρτυρίες, συλλαλητήρια και δημοκρατικές συγκεντρώσεις, προσπάθησε να αποτρέψει από μια, κατά γενική ομολογία, προδοτική ενέργεια, την ίδια του την Κυβέρνηση. Από πού, Θεέ μου, να φυλαχτεί ο Έλληνας και η Πατρίδα μας;

*Ιωάννης Μ. Ασλανίδης
Αντγος ε.α.
Επίτιμος Δκτης της Σ.Σ.Ε.

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή