Ακολουθήστε μας

Cyberwar

Η αντίδραση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις υβριδικές απειλές

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Δημήτριος Τσαϊλάς

Οι υβριδικές απειλές απαιτούν η εθνική στρατηγική να έχει προσανατολισμό στον πόλεμο του μέλλοντος και τη γρήγορη μεταβαλλόμενη σχέση μεταξύ στρατηγικής και τεχνολογίας στον πόλεμο. Οι υβριδικές επιθέσεις είναι ένας πόλεμος που διεξάγεται με αυτόνομα συστήματα, που αν επεκταθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο μιας περιφερειακής καταστροφής. Βασικά ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πως θα υπερασπιστούμε τον Ελληνισμό ενάντια σε μια τέτοια απειλή και πώς θα πολεμήσουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις (ΕΕΔ) για να κερδίσουν έναν τέτοιο πόλεμο;

Είναι άμεση ανάγκη να εξετάσουμε την αλληλεπίδραση της στρατηγικής των ΕΕΔ με τις ταχέως αναδυόμενες τεχνολογίες και το βαθμό στον οποίο πρέπει να προσαρμοστούν, αν επιθυμούμε η συλλογική αποτροπή και η άμυνα της Ελλάδας να αποκτήσει αξιοπιστία, στην παρούσα κατάσταση που έχουμε περιέλθει για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του πιθανολογούμενου μελλοντικού πολέμου.

Ο κύριος αντίπαλος μας ασχολείται με την προετοιμασία για τον πόλεμο του μέλλοντος, εμείς;

Είναι επείγον να εξετάσουμε την στρατηγική για αυτού του είδους πόλεμο ως μελέτη περίπτωσης στην εξελισσόμενη στρατηγική απειλή. Ο σκοπός μας πρέπει να είναι η ανταπόκριση του Ελληνισμού και η νέα ισορροπία δυνάμεων με πολλαπλασιαστές ισχύος στην περιοχή μας, προκειμένου να προστατεύσουμε επιτυχώς τις ευάλωτες, ανοιχτές κοινωνίες μας και να σχεδιάσουμε τη μελλοντική δομή των στρατιωτικών δυνάμεων που θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αξιόπιστης αποτροπής και άμυνας. Παράλληλα με την ποσοτική και ποιοτική αύξηση των προκλήσεων από την Τουρκία το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα που εμφανίστηκε από το 2014 προς την πατρίδα μας, είναι η μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ελληνική αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Η είσοδος των υβριδικών απειλών μας βρήκε απροετοίμαστους και αιφνιδιασμένους. Τις προηγούμενες δύο δεκαετίες, πέραν της τουρκικής απειλής, η Εθνική Στρατηγική εστιάστηκε σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις των διεθνών οργανισμών και αντιμετώπισης διεθνούς πειρατείας. Σήμερα, η Ελλάδα αναγκάζετε να επιστρέψει στο αρχικό της βασικό καθήκον της εθνικής άμυνας, το οποίο εκδηλώθηκε, μεταξύ άλλων, από την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων με τις οποίες αμφισβητήθηκε έμπρακτα η ισορροπία δυνάμεων και η εκμετάλλευση των υβριδικών απειλών με προεξάρχων θέμα, το ανεξέλεγκτο ζήτημα μετανάστευσης, και οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Ωστόσο, σε αμφότερα τα αναφερόμενα θέματα αποκαλύπτεται ότι ο Ελληνισμός έπρεπε να κάνει πολλά περισσότερα από ό, τι έπραξε.

Ο Ελληνισμός έπρεπε να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη σοβαρότητα το φαινόμενο των “υβριδικών απειλών και επιθέσεων”.

Υβριδικές, είναι αυτός ο τύπος απειλών, που συνδυάζει αυτονόητα και συγκαλυμμένα στρατιωτικά και μη στρατιωτικά μέσα δημιουργώντας έτσι ασάφειες που μπορούν να περιπλέξουν σοβαρά μια ενιαία απάντηση. Η έννοια της «υβριδικής απειλής» δεν είναι καινούργια. Αυτό που είναι καινούργιο, όμως, είναι η απρόσκοπτη ενορχήστρωση της τουρκικής στρατηγικής με χρήση, στρατιωτικών και μη στρατιωτικών εργαλείων, όπως αποδείχθηκε στο Αιγαίο, αλλά και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου υφίστανται κυριαρχικά δικαιώματα του Ελληνισμού, τα οποία αμφισβητούνται.

Η Τουρκία, τα τελευταία χρόνια έχτισε μια εντυπωσιακή στρατιωτική ισχύ, ανατρέποντας υπέρ της την ισορροπία ισχύος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξήσει κατακόρυφα τις παραβιάσεις και παραβάσεις στις εναέριες και θαλάσσιες ζώνες, να ξεκινήσει έναν κυβερνοπόλεμο κατά του Ελληνισμού, να παρεμποδίσει τις έρευνες φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και να υποστηρίξει την αναχώρηση μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά και ηπειρωτικά σύνορα με μοντέρνο εξοπλισμό. Αυτές όλες οι πράξεις συνοδεύτηκαν από μια μαζική εκστρατεία παραπληροφόρησης στο εσωτερικό τους και προς το εξωτερικό με διπλό σκοπό. Πρώτα να δημιουργήσει αμφισβητήσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο για να κερδίσει την εξωτερική νομιμοποίηση. Δεύτερο να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Τουρκία δεν είχε καμία σχέση με τη μετακίνηση των μεταναστών και ότι μάλιστα προσπαθούν να αναχαιτίσουν το κύμα ζητώντας και αποζημιώσεις από την ΕΕ, για να χειριστούν το μεταναστευτικό ζήτημα.

Η ίδια η ιδέα του πολέμου του μέλλοντος είναι αμφιλεγόμενη και πρέπει να αναγνωριστεί ως τέτοια.

Η ιδέα ότι οι κοινωνίες και τα συναφή στρατιωτικά τους συστήματα θα μπορούσαν να κατανοηθούν ως σύνθετα συστήματα ενθάρρυναν την άποψη, που αντανακλάται στις περίπλοκες έρευνες για κέντρα βάρους του εχθρού που θα κληθούμε να προσβάλουμε ακριβώς στο σωστό μέρος και στο σωστό χρόνο. Εάν όμως αυτή η προσβολή αντέξει, τότε θα επηρεάσει όλα τα διασυνδεδεμένα μέρη. Σε όλες σχεδόν τις εξεταζόμενες περιστάσεις ο Ελληνισμός δεν θα καταρρεύσει και θα απαντήσει δυναμικά. Εντούτοις, στοιχεία από την τουρκική στρατηγική και τη στρατιωτική στάση της, υποδηλώνουν ότι η ηγεσία της Τουρκίας πιστεύει πραγματικά ότι ένας συνδυασμός τουρκικών δυνάμεων και τρωτών σημείων του Ελληνισμού θα μπορούσε να προσφέρει στην Άγκυρα μια τέτοια «αποφασιστική στιγμή». Ή, τουλάχιστον, πιστεύουν ότι κάποια στρατηγικά οφέλη θα μπορούσαν να προκύψουν για την Τουρκία, δεδομένου ότι αυτή η σκέψη είναι τώρα κεντρική στη μεγάλη και στρατιωτική στρατηγική της Τουρκίας.

Τρισδιάστατη ηθική κατά τις Υβριδικές επιθέσεις

Στην καθημερινότητά μας, οι υβριδικές επιθέσεις σχεδιάζονται υπό το πρίσμα τριών διαστάσεων: προθέσεις, μέσα και συνέπειες. Οι προθέσεις περιλαμβάνουν τόσο τις δηλωμένες αξίες όσο και τα προσωπικά κίνητρα. Οι περισσότεροι ηγέτες εκφράζουν δημοσίως στόχους που ακούγονται ευγενείς και αντάξιοι, παρόλο που τα προσωπικά τους κίνητρα, όπως το εγώ και το συμφέρον τους, μπορεί να διαστρεβλώνουν με ακρίβεια αυτούς τους στόχους. Επιπλέον, οι καλοί στόχοι πρέπει όχι μόνο να ικανοποιούν τις αξίες ενός ατόμου, αλλά και να υποβληθούν σε δοκιμασία σκοπιμότητας. Διαφορετικά, οι καλύτερες προθέσεις μπορούν να έχουν καταστροφικές ηθικές συνέπειες, παρομοιάζοντας τες, ως το δρόμο προς την κόλαση. Το πολιτικό και πολιτειακό σύστημα της Ελλάδος το 1920 μπορεί να είχε καλές προθέσεις όταν έστειλε ελληνικά στρατεύματα στην τότε Οθωμανική αυτοκρατορία στην ενδοχώρα της Ανατολίας, αλλά οι καλές προθέσεις των ηγετών δεν αποτελούν απόδειξη για αυτό που μερικές φορές λέγεται παραπλανητικά «ηθική σαφήνεια».

Η δεύτερη σημαντική διάσταση είναι τα διατιθέμενα μέσα. Τα μέσα πρέπει να είναι σύγχρονα και ικανά για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Εννοώ ό,τι τα διατιθέμενα μέσα εξαρτώνται από την ποιότητά τους καθώς και από την αποτελεσματικότητά τους. Ένας ηθικός ηγέτης θα εξετάσει πρώτα τη μαλακή ισχύ έλξης και τη σημασία της ανάπτυξης της εμπιστοσύνης των άλλων χωρών. Παραδείγματος χάρη, επικαλούμενος το Διεθνές Δίκαιο, αν και το καταπατά. Όταν πρόκειται για χρήση μέσων, οι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν πώς να συνδυάσουν τη σκληρή ισχύ των προτροπών και των απειλών με τη μαλακή ισχύ αξιών, πολιτισμού, διπλωματίας και πολιτικών που προσελκύουν τους ανθρώπους στους στόχους τους. Η χρήση σκληρής ισχύος όταν η μαλακή ισχύς δεν είναι απαραίτητη για την προστασία των αξιών εγείρει σοβαρά ηθικά ερωτήματα σχετικά με τα μέσα.

Όσον αφορά τις συνέπειες, η αποτελεσματικότητα είναι ζωτικής σημασίας και προϋποθέτει την επίτευξη των στόχων της χώρας, αλλά οι ηθικές συνέπειες πρέπει επίσης να είναι καλές όχι μόνο για τον Ελληνισμό, αλλά και για τους άλλους. Στην πράξη, η αποτελεσματικότητα και τα δεοντολογικά μέσα συχνά συνδέονται στενά. Ένας ηγέτης που επιδιώκει ηθικούς αλλά μη ρεαλιστικούς στόχους ή χρησιμοποιεί αναποτελεσματικά τα μέσα, μπορεί να προκαλέσει τρομερές ηθικές συνέπειες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Οι ηγέτες με καλές προθέσεις, αλλά με αδυναμία παρακολούθησης της πραγματικότητας με ρεαλισμό και ο απερίσκεπτος έλεγχος της πραγματικότητας παράγουν μερικές φορές κακές συνέπειες και οδηγούν σε ηθική αποτυχία.

Η στρατηγική για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών μπορεί να διαιρεθεί σε τρία στάδια.

Προετοιμασία: Αυτό, βασίζεται στην υπόθεση ότι η υπεράσπιση έναντι των υβριδικών απειλών χρειάζεται να γίνει μόνιμη αποστολή όλων των δομών του Ελληνισμού με έργο την αντιμετώπισή τους. Ως εκ τούτου, ο πρωταρχικός στόχος είναι να κατανοηθεί καλύτερα το φαινόμενο των υβριδικών επιθέσεων και να δημιουργηθούν κατάλληλες υπηρεσίες. Αυτές οι υπηρεσίες απαιτείται να συλλέγουν και να αξιολογούν συνεχώς πληροφορίες για τον εντοπισμό φαινομενικά άσχετων γεγονότων ως υβριδικών εκστρατειών και να προβαίνουν στην ταυτοποίηση των δραστών. Καθώς οι υβριδικές επιθέσεις κατευθύνονται κυρίως κατά κρατών και κυβερνήσεων, η ευθύνη για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων έγκειται κυρίως από τα ίδια τα κράτη. Η ΕΕ, σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει να εντοπίσουμε τα εθνικά τρωτά σημεία και να ενισχύσουμε έτσι την ανθεκτικότητά τους. Μια στρατηγική αντιμετώπισης υπογραμμίζει επίσης τον υποστηρικτικό ρόλο της ΕΕ σε τομείς όπως ο προγραμματισμός έκτακτης ανάγκης σε συνοριακές περιοχές και την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας. Επίσης το ΝΑΤΟ μπορεί να μας συνδράμει υποστηρίζοντας τις στρατηγικές επικοινωνίες, τον κυβερνοχώρο, την ενεργειακή ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αποτροπή: Η αποτροπή των υβριδικών απειλών επιχειρείται κυρίως για να πεισθούν οι δυνητικοί αντίπαλοι ότι το κόστος των ενεργειών τους θα ξεπεράσει κάθε εύλογο κέρδος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μέτρα που θα λάβει η ευρύτερη διεθνής κοινότητα (π.χ. κυρώσεις), αλλά και με την “κατάδειξη” για να στερήσει τον αντίπαλο από την ανωνυμία και να τον θέσει κάτω από πολιτική και ηθική πίεση. Στο μεταναστευτικό για παράδειγμα, η ίδια η ΕΕ χρειάζεται να επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην περαιτέρω αύξηση της ανταπόκρισης των διωκτικών αρχών Λιμενικού και Ακτοφυλακής με την προσαρμογή των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και νέων δομών διοίκησης για συντόμευση των χρόνων επαναπροώθησης.

Υποστήριξη: Στην αρχική φάση, η άμυνα κατά μιας υβριδικής επίθεσης μπορεί να περιορίζεται στα χρησιμοποιούμενα όργανα από τον εισβολέα, για παράδειγμα στον κυβερνοχώρο. Ο πρωταρχικός στόχος είναι να αποφευχθεί μια υβριδική σύγκρουση και να κλιμακωθεί στο στρατιωτικό επίπεδο. Σε περίπτωση όμως τέτοιας κλιμάκωσης, ο Ελληνισμός απαιτείται να ανταποκριθεί στρατιωτικά. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που απαιτείται οι στρατιωτικές ασκήσεις να προσαρμοστούν στην πρόκληση των υβριδικών απειλών. Με την εισαγωγή υβριδικών στοιχείων στα σενάρια, οι πολιτικοί και στρατιωτικοί φορείς λήψης αποφάσεων πλέον αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τα διλήμματα που μπορούν να θέσουν οι υβριδικές απειλές, όπως ο καθορισμός ορίων για την ενδεχόμενη συλλογική δράση σε περιπτώσεις όπου οι επιθέσεις του αντιπάλου υπερβαίνουν το επίπεδο ανοχής.

Συμπεράσματα

Η προσέγγιση μας για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών οδήγησε σε μια συνεπή διεύρυνση των αντι-υβριδικών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών μας με άλλους παράγοντες, ιδίως με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί τομείς στους οποίους πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Πρώτα απ’ όλα, ο ρόλος των στρατιωτικών μέσων στην αποτροπή ή την υπεράσπιση των υβριδικών επιθέσεων δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητός. Σε ορισμένες υβριδικές ενέργειες, όπως κυβερνοεπιθέσεις και “ψεύτικες ειδήσεις”, ο ρόλος της στρατιωτικής αποτροπής είναι πιθανό να παραμείνει μικρός. Τα στρατιωτικά μέσα χρησιμεύουν κυρίως για να διασφαλιστεί ότι μια υβριδική σύγκρουση δεν θα μετατραπεί σε στρατιωτική εκστρατεία. Αν, από την άλλη πλευρά, οι υβριδικές επιθέσεις είναι μόνο πρόδρομοι σε μια στρατιωτική επίθεση, όπως συνέβη τον Φεβρουάριο στον Έβρο, η άμυνά μας μπορεί να χρειαστεί νωρίτερα να αναπτύξει τα στρατιωτικά της προτερήματα, όπως πράγματι έγινε.

Η άμυνα κατά των υβριδικών απειλών είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική πρόκληση για την Εθνική Άμυνα, που απαιτεί βαθιές αλλαγές στις διαδικασίες σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων. Σε μια εποχή όπου η Τουρκία προσπαθεί να μας εμπλέξει σε πολεμικά παίγνια, η διαχείριση κρίσεων και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων είναι ενέργειες διαδοχικές, δηλαδή το ένα πρόβλημα θα μπορούσε να ακολουθεί μετά το άλλο. Στην εποχή των υβριδικών απειλών απαιτείται μια πιο δυναμική προσέγγιση. Με βάση, μια συνεχώς ενημερωμένη αξιολόγηση του στρατηγικού περιβάλλοντος, οι επιλογές μας είναι ότι πρέπει να αναπτυχθεί, να ασκηθεί και ενδεχομένως, να αναληφθεί συλλογική δράση. Για τις Ένοπλες Δυνάμεις που εδώ και δεκαετίες έχουν επικεντρωθεί μόνο στις στρατιωτικές απαντήσεις στις στρατιωτικές προκλήσεις, αυτή η προσαρμογή μπορεί να είναι επώδυνη. Ωστόσο, όταν οι αντίπαλοι όλο και περισσότερο λειτουργούν στη γκρίζα ζώνη, η Εθνική Στρατηγική δεν μπορεί πλέον να αντέξει να σκέφτεται μόνο με τη λογική του άσπρου-μαύρου.

*Ο Υποναύαρχος ε.α. Δημήτριος Τσαϊλάς είναι Senior Researcher of Strategy International και Member of Institute for National and international Security

 

ΠΗΓΗ: geopolitics.iisca.eu

Συνέχεια ανάγνωσης

Cyberwar

CyberScoop: Η κινεζική εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας στοχεύει «δεκάδες» δυτικές κυβερνήσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει ως θύματά της διεθνείς οργανισμούς και την αμυντική βιομηχανία, σύμφωνα με τις ολλανδικές αρχές.

Μια συνεχιζόμενη επιχείρηση κυβερνοκατασκοπείας που συνδέεται με την Κίνα έχει διεισδύσει επιτυχώς σε «σημαντικό αριθμό θυμάτων» που περιλαμβάνει δυτικές κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και την αμυντική βιομηχανία, δήλωσαν οι ολλανδικές αρχές πληροφοριών και ασφάλειας τη Δευτέρα. 

Οι ολλανδικές αρχές αποκάλυψαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο μια επιχείρηση που στόχευε τις συσκευές FortiGate edge και σημείωσαν την ανακάλυψη ενός νέου trojan απομακρυσμένης πρόσβασης με το όνομα ” Coathanger “, σχεδιασμένο να διατηρεί την πρόσβαση σε συσκευές FortiGate. Η έκθεση του Φεβρουαρίου προέκυψε από έρευνα για παραβίαση στο ολλανδικό Υπουργείο Άμυνας και η έκθεση της Δευτέρας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η κινεζική εκστρατεία κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο φαίνεται να είναι πολύ πιο εκτεταμένη από ό,τι ήταν γνωστό στο παρελθόν», ανέφεραν οι ολλανδικές αρχές σε δήλωση .

Η επιχείρηση που συνδέεται με την Κίνα απέκτησε πρόσβαση σε τουλάχιστον 20.000 συστήματα FortiGate παγκοσμίως μέσα σε λίγους μήνες το 2022 και το 2023 χρησιμοποιώντας μια ευπάθεια που είχε επιδιορθωθεί από τότε στο λογισμικό FortiGate FortiOS, δήλωσαν οι ολλανδικές αρχές. Οι χάκερ γνώριζαν για την ευπάθεια για τουλάχιστον δύο μήνες πριν η Fortinet ανακοινώσει την ευπάθεια, μολύνοντας περίπου 14.000 συσκευές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τις ολλανδικές αρχές. 

Οι στόχοι περιλαμβάνουν «δεκάδες» δυτικές κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και μεγάλο αριθμό εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας. Η κινεζική επιχείρηση εγκατέστησε κακόβουλο λογισμικό σε συστήματα συνδεδεμένα με ένα άγνωστο υποσύνολο «σχετικών» στόχων, και ακόμη κι αν αυτοί οι στόχοι ενημέρωσαν το FortiGate, οι Κινέζοι χάκερ ήταν σε θέση να διατηρήσουν την πρόσβαση στα συστήματα, σύμφωνα με την ολλανδική έρευνα. 

Η Fortinet δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο την Τρίτη.

Ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας, δήλωσε στο CyberScoop, ότι η κινεζική κυβέρνηση αντιτίθεται σε «οποιεσδήποτε αβάσιμες συκοφαντίες και κατηγορίες κατά της Κίνας» και ότι η χώρα «είναι σημαντικό θύμα κυβερνοεπιθέσεων».

«Τηρούμε σταθερή στάση απέναντι σε κάθε μορφή κυβερνοεπιθέσεων και καταφεύγουμε σε νόμιμες μεθόδους για την αντιμετώπισή τους. Η Κίνα δεν ενθαρρύνει, δεν υποστηρίζει ή δεν αποδοκιμάζει επιθέσεις που εξαπολύουν χάκερ», δήλωσε ο Pengyu. «Η διατήρηση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου είναι μια παγκόσμια πρόκληση. Όπως συμβαίνει με άλλα θέματα, οι ψευδείς κατηγορίες ή η αντιπαράθεση μπλοκ θα βλάψουν μόνο τη συλλογική απάντηση στις απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».

Η εκστρατεία που περιγράφονται από τις ολλανδικές αρχές υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη κατάχρηση των συσκευών άκρων — συμπεριλαμβανομένων των τείχη προστασίας και των δρομολογητών — ως βασικό μέρος των εξελιγμένων κρατικών επιχειρήσεων hacking που έχουν στοχεύσει ευάλωτους δρομολογητές μικρών γραφείων και οικιακών γραφείων για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας υποδομές και άλλα ευαίσθητα δίκτυα , όπως έχουν προειδοποιήσει αξιωματούχοι των ΗΠΑ .

«Οι συσκευές δικτύων Edge είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σήμερα», δήλωσε ο Tom Hegel, κύριος ερευνητής απειλών της SentinelLabs. Ο Χέγκελ, ο οποίος παρακολουθεί τις κινεζικές επιχειρήσεις hacking και είναι εξοικειωμένος με την εκστρατεία που τόνισε η ολλανδική κυβέρνηση. Είπε ότι η ασφάλεια των συσκευών edge είναι «ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί τόσο λίγοι έχουν τεχνολογία ασφαλείας για να τις υπερασπιστούν ή ακόμα και να τις παρακολουθούν. Ωστόσο, γίνεται η πιο συχνά στοχευμένη τεχνολογία».

Αν και δεν είναι γνωστό πόσες οντότητες έχουν εγκαταστήσει το κακόβουλο λογισμικό, οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών «θεωρούν πιθανό ότι ο κρατικός παράγοντας θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκτείνει την πρόσβασή του σε εκατοντάδες θύματα παγκοσμίως και να προβεί σε πρόσθετες ενέργειες, όπως η κλοπή δεδομένων», σύμφωνα με τη δήλωση.

«Οι λοιμώξεις από τον ηθοποιό είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν», έγραψαν οι αρχές. «Το NCSC και οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών δηλώνουν επομένως ότι είναι πιθανό ο κρατικός παράγοντας να έχει ακόμα πρόσβαση σε συστήματα σημαντικού αριθμού θυμάτων».

Ο Hegel σημείωσε ότι το Coathanger είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για απομακρυσμένη πρόσβαση και δυνατότητες backdoor. «Τα θύματα υψηλής αξίας μπορούν στη συνέχεια να δουν περαιτέρω κακόβουλο λογισμικό που εισάγεται στο δίκτυο μέσω αυτής της πρόσβασης», είπε.

Ο Χέγκελ αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένους γνωστούς στόχους, αλλά είπε ότι «περιλαμβάνουν μια ποικιλία δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών που σχετίζονται με την παγκόσμια ατζέντα της Κίνας».

Γνωρίζοντας τις κινεζικές επιχειρήσεις hacking, πρόσθεσε, είναι πιθανό ότι οι χάκερ «χρησιμοποίησαν πολλαπλές οικογένειες κακόβουλου λογισμικού και υποδομές δικτύου που παραμένουν άγνωστες σε εμάς σήμερα και η διατήρηση της μακροπρόθεσμης πρόσβασης σε μια ευρεία ποικιλία οργανισμών είναι ιδιαίτερα σημαντική για αυτούς».

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, DC, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο την Τρίτη. Η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομής δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το πόσες οντότητες των ΗΠΑ, αν υπάρχουν, στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης.

ΠΗΓΗ: CyberScoop

Συνέχεια ανάγνωσης

Cyberwar

Πωλείται για 200 δολάρια στο Dark Web το webmail της Ελληνικής Αστυνομίας!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Hacker με το ψευδώνυμο «DuckyMummy» πουλάει προσβάσεις σε λογαριασμούς webmail της Ελληνικής Αστυνομίας στο Dark Web (Σκοτεινό Διαδίκτυο) και στην ιστοσελίδα breachforums.st. Η τιμή έχει οριστεί στα 200 $. Δυστυχώς, ενώ τα διαπιστευτήρια λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω των οποίων διαμοιράζονται καθημερινά χιλιάδες ευαίσθητες πληροφορίες Ελλήνων πολιτών είναι στο σφυρί, δεν ειναι γνωστό αν οι αρμόδιες αρχές έχουν αντιληφθεί την παραβίαση!

Τι συνέβη;

O hacker DuckyMummy, γνωστή προσωπικότητα στον υπόκοσμο του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, έχει βγάλει στο σφυρί διαπιστευτήρια πρόσβασης (username και κωδικούς πρόσβασης) στο σύστημα webmail της Ελληνικής Αστυνομίας. Το webmail της ΕΛ.ΑΣ είναι προσβάσιμο αποκλειστικά απο στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς είναι το σημείο επικοινωνίας με τους πολίτες που ζητούν οποιοδήποτε έγγραφο τους αφορά. Αυτή η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση θα μπορούσε ενδεχομένως να εκθέσει ευαίσθητες επικοινωνίες, εσωτερικά έγγραφα και επιχειρησιακές λεπτομέρειες που είναι κρίσιμες για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα των Αρχών.

Το webmail της Ελληνικής Αστυνομίας πωλείται 200$ στο Dark Web!

Ο hacker επιβεβαιώνει την επίθεση του, αναρτώντας screenshots με μερικά από τα κλεμμένα διαπιστευτήρια και τις προσβάσεις στα συστήματα της Ελληνικής αστυνομίας. Η είδηση μάλιστα έγινε γνωστή στο διαδικτύο μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) με σκοπό να ενημερωθούν για την πώληση ενδιαφερόμενοι που μπορεί να μην έχουν πρόσβαση στο Dark Web.

ΠΗΓΗ: secnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Cyberwar

Μην ανοίξετε αυτό το μήνυμα! Νέα απάτη με δόλωμα πακέτο από τα ΕΛΤΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Απατεώνες αδειάζουν τους λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών

Δεν έχουν τέλος τα φαινόμενα ηλεκτρονικής απάτης, με αρκετούς πολίτες να πέφτουν θύματα επιτήδειων, που αποκτούν πρόσβαση και αδειάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς

Τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότεροι έχουν λάβει στο κινητό του τηλέφωνο SMS ή μηνύματα στο imessage που αφορούν στην παραλαβή δεμάτων από τα ΕΛΤΑ, τα οποία βρίσκονται δήθεν σε εκκρεμότητα.

Οι παραλήπτες των μηνυμάτων καλούνται να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, ώστε να τους παραδοθεί το δέμα. 

Τα μηνύματα αναφέρουν: «Το δέμα των Ελληνικών Ταχυδρομείων έφτασε στην αποθήκη και δεν μπορεί να παραδοθεί λόγω ελλιπών στοιχείων διεύθυνσης. Επιβεβαιώστε τη διεύθυνσή σας στον σύνδεσμο.

(Παρακαλώ απαντήστε Y, μετά βγείτε από το μήνυμα κειμένου και ανοίξτε το ξανά για να ενεργοποιήσετε τον σύνδεσμο ή αντιγράψτε τον σύνδεσμο και ανοίξτε τον στο Safari)».

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί τους πολίτες πως πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια «ηλεκτρονικού ψαρέματος», μέσω της οποίας επιτήδειοι επιχειρούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία πολιτών. Σε περίπτωση λοιπόν που λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα μην πατήσετε πάνω στο ενεργό link και μην προχωρήσετε σε καμία ενέργεια. 

ΠΗΓΗ: Star.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή