Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Μέρκελ-Μακρόν προς εταίρους: Αφήστε Κίνα – ΗΠΑ, το θέμα είναι η ΕΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

Γιώργος Παυλόπουλος
Η στόχευση είναι σαφής: «Ενίσχυση της ικανότητας της Ευρώπης να δρά ως πάροχος και εγγυητής της ασφάλειας». Περιλαμβάνεται δε στην πρόταση την οποία παρουσίασαν Βερολίνο και Παρίσι προς τους εταίρους τους στην ΕΕ, ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας των «27», ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες (Bloomberg και άλλα Μέσα), έχει διασφαλίσει την καταρχήν συμφωνία και άλλων κυβερνήσεων, όπως είναι εκείνες της Ιταλίας και της Ισπανίας. 

Όπως σημειώνεται στο ίδιο εσωτερικό έγγραφο, η ΕΕ οφείλει να αναλάβει άμεσα δράση εξαιτίας της «επιστροφής στο προσκήνιο του ανταγωνισμού ισχύος και των αντιπαραθέσεων, καθώς και της διαρκούς απειλής προς την διεθνή και βασισμένη σε κανόνες έννομη τάξη». Με τον τρόπο αυτό, όπως σχετικά εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει, «φωτογραφίζεται» το σύνολο των ισχυρών παικτών παγκοσμίως: Κίνα, Ρωσία, αλλά και Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έθεσαν εαυτόν στο κάδρο των δυνάμει ανταγωνιστών της Ευρώπης, με τι αλλεπάλληλες ενέργειες και δηλώσεις του προέδρου Τράμπ και της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης απόφασης για απόσυρση του ενός τρίτου των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Γερμανία. 

Σε αυτό το πλαίσιο και ανάμεσα στα άλλα, η ΕΕ οφείλει να προφυλάξει την «τεχνολογική της ανεξαρτησία» – κάτι που παραπέμπει στην ανάπτυξη ισχυρής ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και στη νέα γενιά τηλεπικοινωνιών 5G – καθώς και να «συζητήσει και να ορίσει τα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα και αξίες που θα πρέπει να προστατευθούν». Το τελευταίο, μάλιστα, άπτεται άμεσα της ασφάλειας στο Διαδίκτυο, καθώς και της λειτουργίας των υπηρεσιών πληροφοριών και της στενότερης και αρμονικότερης συνεργασίας μεταξύ τους.

Στο τραπέζι Λιβύη και «Ειρήνη»

Υπό το παραπάνω πρίσμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συζήτηση που αναμένεται να διεξαχθεί ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας για τις εξελίξεις στην Λιβύη. Μας προϊδέασε, άλλωστε, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Χοσέπ Μπορέλ, όταν δήλωσε χθες προς τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη των «27» με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο: «Πιστεύω πως θα έχετε πολλά να ρωτήσετε μετά την αυριανή διάσκεψη, για τη Λιβύη και την Επιχείρηση Ειρήνη». 

Πράγματι, τόσο το πρόσφατο επεισόδιο ανοιχτά της Βεγγάζης – που απέδειξε ότι η Τουρκία έχει επιβάλει ουσιαστικά ναυτικό αποκλεισμό και αγνοεί την παρουσία της (υποδεέστερης) ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης – όσο και το απογοητευτικό αποτέλεσμα άλλης διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με σκοπό την ενίσχυση των μονάδων που συμμετέχουν στην «Επιχείρηση Ειρήνη» δείχνουν πως οι «27» θα έχουν πολλά να πουν γύρω από αυτό το ζήτημα σήμερα. Πιθανότατα δε, όχι σε ήπιους τόνους…

Σε κάθε περίπτωση, η νέα γαλλογερμανική πρωτοβουλία αναδεικνύει την απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν να δώσουν ώθηση στην υπόθεση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, με πρωτοβουλίες τους σε κρίσιμα μέτωπα. Όπως αυτό των ενόπλων δυνάμεων και της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και εκείνο της οικονομίας, όπου η πρόταση των δύο ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει αλλάξει τους όρους που διεξάγεται η συζήτηση γύρω από αυτό. 

Αναμένεται να φανεί, στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας, εάν και ποιο αντίκρυσμα θα έχει η παραπάνω στάση στο πλαίσιο των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, στο φόντο και της επέμβασης της τελευταίας στη Λιβύη αλλά και των απειλών της για έρευνες στην «ΑΟΖ» που αυθαίρετα έχουν ανακηρύξει Ερντογάν και αλ-Σάρατζ. 

Πηγή: Λίμπεραλ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή