Ακολουθήστε μας

Ρωσία

Τσεχία: Απέλασε δύο Ρώσους υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Τσεχία χαρακτήρισε ανεπιθύμητα πρόσωπα (persona non grata) δύο μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα, υποχρεώνοντας τα να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανακοίνωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η είδηση, σύμφωνα με την οποία οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ετοίμαζαν την δολοφονία τριών Τσέχων πολιτικών αντιστοιχεί σε παραπληροφόρηση, την οποία διοχέτευσαν οι δύο υπάλληλοι της πρεσβείας στην BIS (μυστικές υπηρεσίες της Τσεχίας) Ήσαν συγκεκριμένα αυτοί οι δύο που παραπληροφόρησαν τις τσεχικές μυστικές υπηρεσίες. Εμείς λάβαμε κατάλληλα και επαρκή μέτρα και κηρύξαμε τα δύο μέλη του προσωπικού της πρεσβείας ανεπιθύμητα πρόσωπα.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως αιτία της παραπληροφόρησης «την εσωτερική διαμάχη μεταξύ των συνεργατών της ρωσικής πρεσβείας», υπογραμμίζοντας ότι η υπόθεση αυτή υπονόμευσε το κύρος της Ρωσίας στην τσέχικη κοινωνία και περιέπλεξε τις τσέχο-ρωσικές σχέσεις.

Την ανακοίνωση για την απέλαση των δύο υπαλλήλων του έκαναν από κοινού ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπαμπις και ο υπουργός Εξωτερικών Τόμας Πέτρσιτσεκ. Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ήθελε να λύσει το ζήτημα αυτό με την Ρωσία μέσω της διπλωματικής οδού, όχι δημοσίως, αλλά η ρωσική πλευρά αρνήθηκε.

Τον Απρίλιο το τσέχικο περιοδικό Respekt, επικαλούμενο πηγές των τσέχικων μυστικών υπηρεσιών είχε γράψει για έναν Ρώσο διπλωμάτη, που χρησιμοποιώντας διπλωματικό διαβατήριο είχε μεταφέρει ρικίνη, ένα τοξικό δηλητήριο. Το δηλητήριο σύμφωνα με τσέχικα ΜΜΕ υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιείτο εναντίων τριών Τσέχων αυτοδιοικητικών, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος της Πράγας, που είχαν σχέση με την απομάκρυνση του αγάλματος του Στράταρχη της Σοβιετικής Ένωσης Ιβάν Κόνεφ.

Η απόφαση για την απέλαση των δύο Ρώσων υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα, προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας, η οποία την χαρακτήρισε ως «μη φιλική πράξη»

Η Ρωσία θα απαντήσει συμμετρικά στην απόφαση της Πράγας να απελάσει τους δύο υπάλληλους της ρωσικής πρεσβείας, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ.

«Η εν λόγω μη φιλική πράξη, η οποία εξ αρχής βασίστηκε σε αναπόδεικτες κατηγορίες που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ, δείχνουν ότι η Πράγα δεν επιθυμεί να εξομαλύνει τις επιδεινούμενες το τελευταίο διάστημα, όχι με δική μας ευθύνη, ρωσο-τσεχικές σχέσεις», αναφέρεται σε ανάρτηση στο Facebook της ρωσικής πρεσβείας στην Τσεχία.

liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

The American Conservative: Απέτυχε ο πόλεμος των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα όπλων

Η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι προσπάθειες της Αμερικής να διεξαγάγει έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά σε αποτυχία» τόνισε ο αρθρογράφος του περιοδικού The American Conservative Zachary Yost.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Ο αναλυτής πιστεύει ότι με τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ξεχνά τα δικά της προβλήματα ασφαλείας.
«Ο στρατός των ΗΠΑ περιορίζεται όχι μόνο από την έλλειψη εξοπλισμού, αλλά και από την έλλειψη ανθρώπων».

«Η στρατολόγηση έχει καταρρεύσει, με τεράστια ελλείμματα εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα”
Από το 2022, η Ουάσιγκτον δηλώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν συνεχώς το φάσμα των προμηθειών για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων στον κατάλογο όπλων βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γερμανία

Η Ρωσία απορρίπτει γερμανική πρόταση για διχοτόμηση της Ουκρανίας

Το σενάριο δεν έχει ρεαλιστική βάση λέει ο εξ απορρήτων του Βλάντιμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι πολυάριθμες αναφορές των μέσων ενημέρωσης για ένα πιθανό «γερμανικό σενάριο» για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση, δήλωσε ο Peskov εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Putin.

Νωρίτερα, τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι εξετάζουν το λεγόμενο γερμανικό σενάριο για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, το οποίο θα συνεπαγόταν τη διαίρεση της Ουκρανίας σε δύο μέρη, εκ των οποίων το ένα θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ελέγχεται από τη Δύση.

«Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις για αυτό το θέμα τώρα, πολλοί διαφορετικοί σχολιασμοί, συλλογισμοί και ούτω καθεξής, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ρεαλιστική βάση για κανένα από αυτά τα σκεπτικά», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 6 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 5ης Οκτωβρίου 2024
1. Γεραπετρίτης: Θα κάνω αυτό που πρέπει στο Αιγαίο και ας χαρακτηριστώ μειοδότης
2. Ελλάδα-υδρογονάνθακες: Ποιος κρύβεται πίσω από την παρακώλυση των γεωτρήσεων; 13:00
3. Κύπρος: Η τριμερής αποφασίστηκε από Αθήνα και Άγκυρα, ερήμην της Λευκωσίας 21:50
4. Τουρκία: Κέρδισε διαγωνισμό στη Ρουμανία για πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων 27:00
5. Ισραήλ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της επίθεσης – Θα αντεπιτεθούμε λέει το Ιράν 33:15
6. ΗΠΑ: Ο Τραμπ γύρισε στον τόπο του εις βάρος του εγκλήματος στην Πενσυλβάνια 59:00
7. Ρωσία-Ουκρανία: Μοντέλο Δυτικής-Ανατολικής Γερμανίας προκρίνουν Δυτικοί κιαι Ουκρανοί αξιωματούχοι 01:01:50

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή