Ακολουθήστε μας

Οικονομία & Αγορές

Οι τέσσερις «φειδωλές» και εμείς

Δημοσιεύτηκε

στις

Νέο εμπόδιο στην ανόρθωση της οικονομίας μας ορθώνεται από τις τέσσερις «φειδωλές» χώρες της Ευρώπης. Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία είναι αντίθετες στην πρόταση να δώσει η Ε.Ε. δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων σε οικονομίες σαν τη δική μας. Θέλουν να δοθούν δάνεια, που θα πρέπει να επιστραφούν. Ζητούν ακόμη να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, συνταξιοδοτικό και εργασιακό σύστημά μας για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Ενοχλητικές απαιτήσεις! Θίγουν την αξιοπρέπειά μας! Γνωρίζουμε εμείς καλύτερα από κάθε άλλον πώς θα ξοδέψουμε για το καλό μας (για το γενικό καλό) τα δισεκατομμύρια που προσδοκούμε!

Για το πώς ξοδεύουμε εμείς τα λεφτά θυμήθηκα μια μικρή ιστορία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Το 2004 συμμετείχα σε ένα δείπνο στον Ναυτικό Ομιλο με ξένους αξιωματούχους των Ολυμπιακών Αγώνων. Πλάι μου καθόταν μια κυρία από την Αυστρία. Δεν θυμάμαι το όνομά της, αλλά θυμάμαι ότι, μολονότι οι τίτλοι στην Αυστρία έχουν καταργηθεί από το 1919, δεν μου άφησε αμφιβολία ότι ήταν κόμισσα (Gräfin).

Η Αυστριακή κόμισσα ήταν μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας. Μου πήρε τα αυτιά όλο το βράδυ με την περιγραφή της απίστευτης χλιδής των εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο. Τα πανάκριβα υλικά. Ακουγα, χωρίς να αντιλέγω, διότι δεν είχα δει τις εγκαταστάσεις ούτε τις είδα μεταγενεστέρως.

Στο τέλος κάλυψα την αμηχανία μου με μια πρόταση-ερώτηση: θα αναλάμβανε η Διεθνής Ομοσπονδία Ιππασίας τη λειτουργία των εγκαταστάσεων για δικό της λογαριασμό χωρίς οποιοδήποτε τίμημα; Σκέφτηκα ότι έτσι οι εγκαταστάσεις θα αξιοποιούνταν υπέρ του αθλήματος και η Ελλάδα θα είχε τελικώς όφελος. Η Αυστριακή κόμισσα μου απάντησε αμέσως, χωρίς δεύτερη σκέψη, ότι η πρότασή μου ήταν ανεδαφική, δεδομένου ότι οι δαπάνες συντήρησης των εγκαταστάσεων θα ήταν χωρίς αμφιβολία μεγαλύτερες και από τις πιο αισιόδοξες εισπράξεις. Με άλλα λόγια, «και να μας τις χαρίζετε, δεν τις θέλουμε!».

Τέτοιες και παρόμοιες ιστορίες είναι γνωστές σε όλους μας. Τις διηγούμαστε και έχουμε τη σπάνια ικανότητα να διασκεδάζουμε με τα χάλια μας. Θα φανταζόταν κανείς ότι διά της επαναλήψεως μαθαίνουμε, για να μην επαναλαμβανόμαστε. Το παράδοξο είναι ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Δεν μαθαίνουμε. Δεν θέλουμε να μάθουμε.

Με κίνδυνο να θεωρηθώ ότι σκέπτομαι αντεθνικά, αναρωτιέμαι μήπως οι τέσσερις «φειδωλές» χώρες της Ευρώπης έχουν δίκιο να μας ζητούν μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά μας. Και εγώ, εδώ και χρόνια, ζητώ μονοτόνως μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά μας. Οι μεταρρυθμίσεις, όμως, αναβάλλονται ή ματαιώνονται για να μη θιγούν «εγκατεστημένες» συντεχνίες. Προηγείται, βλέπετε, το συμφέρον των ολίγων και ακολουθεί πίσω και μακριά το γενικό συμφέρον. Οπότε όσα γράφω παραμένουν φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Η αλήθεια είναι ότι θαυμάζω τις «φειδωλές» χώρες. Θα ήθελα να μπορέσει η Ελλάδα να τις μιμηθεί. Να μάθει από αυτές. Να κάνει σαν αυτές. Θα παραθέσω μερικά στοιχεία, έτσι απλά για να σας ερεθίσω. Να σας προτρέψω να σκεφτείτε: γιατί όχι εμείς όπως αυτοί;

Στο σούπερ μάρκετ, στο κατακαλόκαιρο, βρίσκω ντομάτες Ολλανδίας πλάι σε κρητικές. Πώς είναι δυνατό; Διαβάζω στις στατιστικές του FAO του ΟΗΕ ότι το 2018 η παραγωγή ντομάτας στην Ολλανδία ήταν 910.000 τόνοι, ενώ στην ηλιόλουστη Ελλάδα 835.940 τόνοι. Οχι μεγάλη διαφορά θα μου πείτε. Αλλά προσέξτε τη διαφορά παραγωγικότητας: 50,89 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο οι Ολλανδοί, 5,22 κιλά εμείς. Σχεδόν δέκα φορές πιο πολλές ντομάτες ανά τετραγωνικό μέτρο οι Ολλανδοί από ό,τι εμείς. Λέμε και ξαναλέμε ότι το πρόβλημα της γεωργίας είναι ο μικρός κλήρος. Ασφαλώς είναι. Αλλά επειδή είναι, θα έπρεπε να αυξήσουμε την παραγωγικότητά του. Οι φειδωλοί Ολλανδοί έχουν δεκαπλασιάσει την παραγωγικότητά τους. Σε όλους τους τομείς της γεωργίας. Στην οργάνωση των αγορών, των συνεταιρισμών έχουν πολλά να μας μάθουν. Το ίδιο και οι άλλοι φειδωλοί, οι Δανοί.

Είμαστε υπερήφανοι για τη ναυτιλία μας. Το 17% της διακίνησης των κοντέινερ παγκοσμίως ελέγχεται από μια δανική επιχείρηση, τη Maersk. Οι Ελληνες εφοπλιστές με κοντεϊνερόπλοια δεν μπορούν να αγνοούν τη Maersk.

Η μικρή φειδωλή Δανία προώθησε από πολύ νωρίς την καθαρή ενέργεια. Από πεποίθηση. Πολύ πριν γίνει μόδα. Υπήρξε πρωτοπόρος στην αιολική ενέργεια. Στήριξε νέες επιχειρήσεις που επένδυσαν στην κατασκευή ανεμογεννητριών και σήμερα έχουν παγκόσμια παρουσία. Εμείς αντιδρούμε σε κάθε τι καινούργιο.

Θα κλείσω την παράθεση στοιχείων από τις φειδωλές χώρες με ένα τελευταίο, που αποδεικνύει, πιστεύω, αυτό που έγραψα στην αρχή. Δεν μαθαίνουμε. Δεν θέλουμε να μάθουμε.

Την περασμένη εβδομάδα έγραψα στην «Κ», με αφορμή τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία επίκειται η αγορά δύο φρεγατών Belh@rra αντί 3 δισ. ευρώ περίπου από τη Γαλλία. Η επιστολή μου δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη (14/7). Πριν από δέκα χρόνια, η φειδωλή Δανία αποφάσισε ότι χρειάζεται τρεις νέες σύγχρονες φρεγάτες. Σχεδιάστηκαν από Δανούς, κτίστηκαν σε δανικά ναυπηγεία και εντάχτηκαν στο Βασιλικό Ναυτικό της Δανίας τον Ιανουάριο, Ιούνιο και Νοέμβριο του 2011. Προσέξτε τη λεπτομέρεια των διαδοχικών παραδόσεων. Οι φειδωλοί Δανοί έκτιζαν παράλληλα και τις τρεις φρεγάτες για να περιορίσουν το κόστος.

Το προσωπικό των ναυπηγείων δεν καθόταν ποτέ. Το αποτέλεσμα και οι τρεις φρεγάτες κόστισαν στους φειδωλούς Δανούς γύρω στα 900 εκατ. ευρώ. Δεν θα παραθέσω τα τεχνικά χαρακτηριστικά των φρεγατών. Είναι εντυπωσιακά και ιδιαίτερα έξυπνα. Οποιος ενδιαφέρεται θα βρει πλήθος στοιχείων στο Διαδίκτυο για τις φρεγάτες  «Iver Huitfeldt» class. Θα βρει επίσης δύο ή τρία φιλμάκια στο ΥouΤube.

Για να συνδέσω τις δανικές φρεγάτες με το χλιδάτο ιππικό κέντρο στο Μαρκόπουλο, επισημαίνω πως οι Δανοί χρησιμοποίησαν, όπου ήταν εφικτό, λειτουργικά οπλικά συστήματα από παλαιά πλοία αντί να αγοράσουν καινούργια. Ετσι μείωσαν και άλλο το κόστος. Η επιτυχία των Δανών δεν πέρασε απαρατήρητη. Το Ναυτικό πολλών άλλων χωρών, με ναυτική παράδοση, ενδιαφέρθηκε να προμηθευθεί παραλλαγές των δανικών σκαφών – Καναδάς, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία κ.ά.

Εμείς δεν είμαστε φειδωλοί (δυστυχώς) και δεν μας αρέσει να μας το θυμίζουν. Πιστεύουμε ακραδάντως ότι «λεφτά υπάρχουν» και πρέπει να ξοδεύονται. Ετσι και με τις φρεγάτες. Διαλέξαμε τις πιο ακριβές. Διπλασιάσαμε την τιμή τους προσθέτοντας, Κύριος οίδε, τι μπιχλιμπίδια. Θα τις παραλάβουμε σε 5-6 χρόνια, ενώ τις χρειαζόμαστε τώρα. Επαναλαμβάνω. Δεν μαθαίνουμε.

Επειδή θα ξοδέψουμε 3 δισ. για δύο φρεγάτες που θα έλθουν έπειτα από χρόνια, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν χρηματοδοτική στενότητα για τρέχουσες επείγουσες ανάγκες.

«Τι προτείνεις;», θα ρωτήσετε.

Να βρούμε και να αγοράσουμε δύο ετοιμοπαράδοτες φρεγάτες. Για τις υπόλοιπες 4-5 φρεγάτες που χρειαζόμαστε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Δανών. Υπάρχουν εξαιρετικοί και έμπειροι Ελληνες ναυπηγοί εδώ και εκτός Ελλάδας. Να συνεργαστούμε με τους Δανούς ή και άλλους (δεν είμαι ειδικός). Χωρίς χρονοτριβή. Να λύσουμε τα προβλήματα με τα ναυπηγεία (συνδικάτα και κράτος).

Τέλος, θα έριχνα στο καλάθι των αχρήστων τα επιχειρήματα όσων από οκνηρία προτιμούν να ξοδέψουν 3 δισ. αντί για 600 εκατ., διότι τάχα έτσι θα εξασφαλίσουν τη γαλλική υποστήριξη σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία.

* Ο κ. Στέφανος Μάνος είναι πρώην υπουργός.

Kathimerini

 

Ελαιοπαραγωγή

Προσδοκίες για μειωμένη τιμή στο ελαιόλαδο λόγω της βελτίωσης της παραγωγής⁸

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών του κλάδου, οι φετινές τιμές παραγωγού θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Καλύτερη σε σχέση με την περυσινή αναμένεται – σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις – η φετινή παραγωγή ελαιολάδου, καλλιεργώντας προσδοκίες για μειωμένη τιμή στα ράφια του σούπερ μάρκετ, μετά τις εκρηκτικές ανατιμήσεις.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου, ανέφερε πως «σύμφωνα με εκτιμήσεις η φετινή ελαιοκομική παραγωγή θα ανέλθει μεταξύ 220-230.000 τόνων», κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών του κλάδου, οι φετινές τιμές παραγωγού θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι.

«Πράσινος χρυσός»

Τα τελευταία χρόνια, τόσο ο πόλεμος της Ρωσίας με τη Ουκρανία, που αύξησε τις τιμές σε βασικά προϊόντα και παρέσυρε και το ελαιόλαδο, όσο και οι έντονες κλιματικές συνθήκες που μείωσαν σε ιστορικά χαμηλά τις παραγωγές ελαιολάδου σε όλη τη «Λεκάνη της Μεσογείου», εκτόξευσε τις τιμές για τον καταναλωτή, καθιστώντας τον «πράσινο χρυσό» είδος πολυτελείας. Όπως υπογράμμισεο κ. Οικονόμου, αυτή η εικόνα πρόκειται να αλλάξει, μιας και οι παραγωγές σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες επανέρχονται σε «φυσιολογικά» επίπεδα.

«Θα υποχωρήσουν οι τιμές»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών του κλάδου, οι φετινές τιμές παραγωγού θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι. «Όταν οι ποσότητες είναι σχεδόν διπλάσιες από την περασμένη χρονιά, δεν μπορεί ο παραγωγός να πληρωθεί την ίδια τιμή με πέρυσι» εξηγούν. Ήδη, οι παραγωγοί πληρώνονται περί τα 8 ευρώ το λίτρο, όμως ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι δεν θα διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ.

«Το παιχνίδι έχει έναν ευχαριστημένο και έναν δυσαρεστημένο. Αλλά πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάζουμε και τον καταναλωτή, ο οποίος δυσκολεύεται να πληρώσει το λάδι στις σημερινές τιμές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ. Και συνεχίζει: «πρέπει να αφήσουμε την αγορά να παίξει με την προσφορά και τη ζήτηση. Πέρυσι οι τιμές παραγωγού ξεπέρασαν τα 10 ευρώ και αυτή η αύξηση πέρασε και στον τελικό καταναλωτή».

Υποχώρηση της κατανάλωσης λόγω της εκτόξευσης των τιμών

Αυτό θα βοηθήσει να μπει ξανά το ελληνικό ελαιόλαδο στο τραπέζι των οικογενειών. Λόγω της εκτόξευσης των τιμών πέρυσι πολλά νοικοκυριά επέλεξαν να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό παρθένο ελαιόλαδο με φθηνότερα ηλιέλαια, σπορέλαια κ.α. Αυτό μάλιστα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο καθώς σε Ισπανία και Ιταλία, καθαρά ελαιοπαραγωγικές χώρες, η κατανάλωση υποχώρησε, όπως και στη χώρα μας, κοντά στο 18% με 20%.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου «οφείλεται στην αύξηση της τιμής αλλά και στις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών» και πρόσθεσε «θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να μπει ξανά στο τραπέζι το ελληνικό ελαιόλαδο».

Πώς θα αποκτήσει πάλι αξία το ελαιόλαδο

Προκειμένου να δοθεί επιπλέον αξία στο προϊόν, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «ο καταναλωτής θα πρέπει να ενημερωθεί για τα οφέλη που έχει το ελαιόλαδο στην υγεία του» Οι έλεγχοι σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να ενταθούν και ο «πράσινος χρυσός» να πωλείται τυποποιημένος και όχι χύμα και ανώνυμα το οποίο σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ «είναι συχνά και νοθευμένο». «Εάν γίνουν όλα αυτά τότε οι όροι του ανταγωνισμού και η αγορά θα δουλέψουν από μόνοι τους» σημείωσε.

«Σίγουρα χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική, κυρίως για τις εξαγωγές και της ενίσχυσης των δράσεων, προβολής και προώθησης του προϊόντος» συμπλήρωσε για να καταλήξει: «Όλοι πρέπει να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ρεκόρ πωλήσεων και υπερτριπλασιασμός κερδών για γαλακτοβιομηχανία από τη Δράμα απ’τις αρχαιότερες στη Βόρειο Ελλάδα!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων αλλά και των καθαρών κερδών κατέγραψε το 2023 η ΝΕΟΓΑΛ, με τη γαλακτοβιομηχανία από τη Δράμα που γιορτάζει φέτος τα 60 χρόνια λειτουργίας της, να επιδιώκει την είσοδό της σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Όπως προκύπτει από τα πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία, η ΝΕΟΓΑΛ που δραστηριοποιείται στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων έχει σημαντική παρουσία στη διεθνή αγορά καθώς οι εξαγωγές της σε Ευρώπη ξεπέρασαν τις εγχώριες πωλήσεις, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο κατά 126,18% σε σύγκριση με το 2022. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της ΝΕΟΓΑΛ ανήλθε σε ποσό 31,208 εκατ. ευρώ, αύξηση κατά 39,74% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Με βάση τις γεωγραφικές αγορές, οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά διαμορφώθηκαν στα 13,767 εκατ. ευρώ έναντι 14,260 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά -3,46%. Ωστόσο, η διεθνής αγορά έδωσε ώθηση στις πωλήσεις της ΝΕΟΓΑΛ αφού το 2023 ανήλθαν στα 16,626 εκατ. ευρώ έναντι 7,351 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης του 2022. Σε καλά επίπεδα κινήθηκαν οι πωλήσεις και προς τις αγορές Τρίτων Χωρών, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 814.919,52 ευρώ, αυξημένες κατά 13,03% σε σχέση με το 2022. Οι εξαγωγές μάλιστα της γαλακτοβιομηχανίας αντιπροσωπεύουν το 55,88% του κύκλου εργασιών της.

Παράλληλα, και τα καθαρά της κέρδη εμφάνισαν εκρηκτική άνοδο την περασμένη χρονιά έναντι 552.292 ευρώ το 2022, σύμφωνα με τα οικονομικά της στοιχεία. Ειδικότερα, τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στο 1,954 εκατ. ευρώ με άνοδο 253,91% σε σχέση με το 2023. Αξίζει ακόμη να επισημανθεί ότι η ΝΕΟΓΑΛ προχώρησε και στην αύξηση του προσωπικού της κατά 10%, το οποίο ανέρχεται πλέον στους 164 εργαζόμενους έναντι 149 το 2022.

Για την τρέχουσα χρονιά κατά την οποία η ΝΕΟΓΑΛ γιορτάζει τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την ημέρα ίδρυσης της (1964), επιδιώκει την είσοδό της σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, τη βελτίωση και επέκταση των παραγωγικών της υποδομών, της ζώνης γάλακτος και της λειτουργίας διάθεσης των προϊόντων της, καθώς την παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Στόχος ακόμη της βιομηχανίας γάλακτος είναι η μείωση κατά 1% της κατανάλωσης νερού, ηλεκτρικής ενέργειας υγραερίου ανά τόνο παραγόμενων προϊόντων αλλά και η αύξηση κατά 1% του ποσοστού συσκευασιών από χαρτί/χαρτόνι που ανακυκλώνονται.

Υπενθυμίζεται ότι η Βιομηχανία Γάλακτος Δράμας Α.Ε με διακριτικό τίτλο «ΝΕΟΓΑΛ» ιδρύθηκε το 1964 στην Δράμα και αποτελεί μία από τις πρώτες γαλακτοβιομηχανίες της Βορείου Ελλάδος. Η εταιρία δραστηριοποιείται στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων με σημαντική παρουσία στην τοπική αγορά και όχι μόνο, ενώ κατέχει το 4,5% περίπου του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος πανελλαδικά με βάση τα σημερινά δεδομένα. Κατέχει ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα στη Δράμα, 10.354,82 m2 συνολικής επιφάνειας κτισμάτων καθώς επίσης και ακίνητα στη Νεοχωρούδα του Δήμου Ωραιοκάστρου.

ΠΗΓΗ: thesstoday.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισραήλ

Το τίμημα του πολέμου! Υποβάθμιση Ισραήλ από Moody’s

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το ψαλίδισμα κατά δυο βαθμίδες της πιστοληπτικής αξιολόγησης αφήνει τη χώρα τρία σκαλοπάτια πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια». Το κόστος των συγκρούσεων υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 66 δισ. δολ. έως το τέλος του 2025.

Το Ισραήλ υποβαθμίστηκε για δεύτερη φορά φέτος από τη Moody’s Ratings καθώς το οικονομικό κόστος αυξάνεται εδώ και 12 μήνες πολέμου στη Γάζα στη σκιά της κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ.

Ο πόλεμος στη Γάζα αποδυναμώνει την οικονομία του Ισραήλ. Η Moody’s μείωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση του Ισραήλ κατά δύο βαθμίδες σε Baa1 από το A2, ανέφερε ο οίκος, αφήνοντας τη χώρα τρία σκαλοπάτια πάνω από τη μη επενδυτική βαθμίδα, κατηγορία «σκουπίδια».

Οι προοπτικές παραμένουν «αρνητικές».

Γεωπολιτικός κίνδυνος

Ο «γεωπολιτικός κίνδυνος έχει ενταθεί σημαντικά περαιτέρω, σε πολύ υψηλά επίπεδα, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», ανέφερε η Moody’s σε απρογραμμάτιστη ανακοίνωση. «Η ένταση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες».

Υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς φτάνει στο τέλος του, ακόμα κι αν η ένταση των μαχών έχει εκτονωθεί. Το Ισραήλ έχει εντείνει σημαντικά τις εχθροπραξίες κατά της Χεζμπολάχ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες και εντείνονται οι φόβοι για πιθανή χερσαία εισβολή και περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και τα αραβικά κράτη εντείνουν μανιωδώς τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποφύγουν αυτό το σενάριο.

Ο Γιάλι Ρότενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, χαρακτήρισε την υποβάθμιση «υπερβολική και αδικαιολόγητη».

«Η ένταση της δράσης αξιολόγησης που ελήφθη δεν ταιριάζει με τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ισραηλινής οικονομίας», είπε. «Είναι σαφές ότι ο πόλεμος στα διάφορα μέτωπα έχει τίμημα στην ισραηλινή οικονομία, αλλά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απόφαση της εταιρείας αξιολόγησης».

Η απόφαση του Moody’s ελήφθη ακόμη και πριν το Ισραήλ χτυπήσει την έδρα της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό την Παρασκευή, στη σκληρότερη επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Η εξέλιξη, μια μεγάλη κλιμάκωση των εχθροπραξιών, θα μπορούσε να εντείνει περαιτέρω τη μαινόμενη πολυμέτωπη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, τουλάχιστον προσωρινά.

Οι συγκρούσεις αποδείχθηκαν οικονομικά δαπανηρές για το Ισραήλ. Οι κρατικές δαπάνες και το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτινάσσονται στα ύψη, ενώ κλάδοι όπως ο τουρισμός, η γεωργία και οι κατασκευές έχουν υποχωρήσει.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπολόγισαν ότι το κόστος των συγκρούσεων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα ανέλθει σε περίπου 66 δισ. δολ., ή περισσότερο από το 12% του ΑΕΠ. Αυτός ο αριθμός βασίστηκε στο ότι οι μάχες με τη Χεζμπολάχ δεν κλιμακώθηκαν σε μια πλήρη σύγκρουση.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή