Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Η Τουρκία παίζει έξυπνο παιχνίδι στρατηγικής – Δεν θέλει πόλεμο, αλλά να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις για να την παγιδεύσει…

Δημοσιεύτηκε στις

Ο διάλογος Τουρκίας και Ελλάδος δυστυχώς θα οδηγήσει σε κάποιας μορφής παραχωρήσεις από την Ελλάδα, φαινομενικά η Ελλάδα θα είναι κερδισμένη αλλά πρακτικά η Τουρκία θα είναι ο μεγάλος νικητής
Εάν παρατηρηθεί με προσοχή η γενικότερη στρατηγική της Τουρκίας, γεμάτη προκλήσεις, όξυνση, εντάσεις θα καταλήξει σε ένα συμπέρασμα χρησιμοποιεί παλιές μεθόδους προκλήσεων αλλά οι στόχοι είναι νέοι.
Η Τουρκία παίζει ένα έξυπνο παιχνίδι τακτικής και στρατηγικής που πρέπει να αναλυθεί προσεκτικά.
Τα βασικά της όπλα σε αυτή την νέα στρατηγική δεν είναι ο Πόλεμος, χρησιμοποιεί τα ερευνητικά σκάφη ή τα πολεμικά πλοία ως μέσο πίεσης αλλά ούτε σχεδιάζει, ούτε επιθυμεί πόλεμο με την Ελλάδα που ακόμη και εάν θεωρητικά συνέβαινε θα κρατούσε λίγες ώρες.
Δεν είναι ο στόχος ο πόλεμος αλλά να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις με στόχο να παγιδεύσει την Ελλάδα, ποντάροντας ότι θα κερδίσει κάτι από το σημείο μηδέν στο οποίο βρίσκεται.
Οι κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει έως τώρα χωρίζονται σε στρατηγικές και τακτικές.
-Είναι στρατηγική κίνηση η ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης γιατί ξαφνικά η Τουρκία που δεν έχει κανένα θαλάσσιο διάδρομο βρίσκεται με μια μεγάλη θαλάσσια ζώνη και ας μην μπορεί να την χρησιμοποιήσει.
-Είναι τακτική κίνηση η υπόθεση της Αγίας Σοφίας.
Ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να πρόσθεσε ένα ακόμη τζαμί στα 2.998 τζαμιά της Κωνσταντινούπολης με την συμβολικότητα που έχει ο ναός της Αγίας Σοφίας, μπορεί να ήθελε να ικανοποιήσει τους ισλαμιστές την κομματική του βάση και να ανατρέψει την φθίνουσα πολιτική του πορεία λόγω οικονομίας και κορωνοιού αλλά με μεγάλη ευκολία μπορεί να το ξανακάνει μουσείο.
-Είναι στρατηγική κίνηση η ανάπτυξη θέσεων που χρήζουν τεράστιας προσοχής από την ελληνική κυβέρνηση.
Οι θέσεις που αναπτύχθηκαν από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον για το Καστελόριζο χρήζει μεγάλης προσοχής.
Οι τούρκοι αναγνωρίζουν την ελληνικότητα του Καστελόριζου αλλά δεν αναγνωρίζουν την δυνατότητα ΑΟΖ Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
-Είναι στρατηγική κίνηση οι κόκκινες γραμμές που ανέπτυξε ο Fuat Oktay ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.
Οι κόκκινες γραμμές αφορούν την Γαλάζια Πατρίδα, τον αφοπλισμό των νησιών, τον διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου, την Κύπρο και την συμφωνία Τουρκίας με Λιβύη.
-Είναι τακτικισμός να χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης πότε το Oruc Reis, πότε το Barbaros τα δύο ερευνητικά πλοία για φυσικό αέριο και πετρέλαιο και ταυτόχρονα να ενεργοποιεί μέρος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ποιος ο στόχος;

Η Τουρκία έχει δείξει τις προθέσεις και τις στοχεύσεις της.  
Αισθάνεται αποκλεισμένη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Κύπρος ανακήρυξε ΑΟΖ, ξεκίνησε τις έρευνες, εξορύσσει φυσικό αέριο αλλά πόλεμος με την Τουρκία δεν υπήρξε.
Ο βασικός στόχος της Τουρκίας είναι συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα έχει αναφέρει λανθασμένα ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά ο κίνδυνος είναι η Ελλάδα να μην ικανοποιηθεί πλήρως και να βρεθεί χαμένη έναντι της Τουρκίας.

Η Τουρκία και ένα να κερδίσει από τις δεκάδες επιδιώξεις θα είναι επιτυχία άρα το ρίσκο βρίσκεται στην ελληνική πλευρά.
Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο και στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που μπορεί να υπάρξουν.
Η Τουρκία θέτει τα εξής θέματα:
-Ότι το ελληνικό Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ ευρισκόμενο 340 ναυτικά μίλα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα ενώ απέχει 1 ναυτικό μίλι από την Τουρκία.
-Θέτει θέμα αφοπλισμού των νησιών του Αιγαίου δήθεν επικαλούμενη τις διεθνείς συνθήκες και ειδικά της Λωζάνης την οποία ωστόσο εσχάτως δεν αναγνωρίζει.
-Θέτει θέμα Γαλάζιας Πατρίδας, που είναι η εθνικιστική ιδέα της Τουρκίας όπου το μισό Αιγαίο περνάει στον έλεγχο της Τουρκίας
-Θέτει θέμα Κύπρου και θέτει θέμα ΑΟΖ Τουρκίας με Λιβύη.

Ποιος ο κίνδυνος για την Ελλάδα;

Σε μια υπόθεση εργασίας η Ελλάδα εισέρχεται σε διάλογο με την Τουρκία με καλές προθέσεις.
Η Ελλάδα θα ζητήσει να αναγνωρίσει η Τουρκία το υφιστάμενο status quo στο Αιγαίο ότι δηλαδή τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να επεκτείνει και τα χωρικά της ύδατα στα 12 από 6 ναυτικά μίλια εξέλιξη που θα οδηγήσει την Ελλάδα να ελέγχει το 63% με 64% του θαλάσσιου πλούτου του Ανατολικού Αιγαίου.
Τι θα δώσει η Ελλάδα;
Συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων π.χ. μέσω μιας κοινής εταιρίας Ελλάδος και Τουρκίας που θα εκμεταλλεύεται το Αιγαίο.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να δεχθεί ένα τέτοιο σχέδιο;
Ένα τέτοιο σχέδιο, είναι σχέδιο ή εσχάτη Προδοσία;

Μπορεί η ΝΔ να δεχθεί μια τέτοια επιλογή για το Αιγαίο, όταν καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν συνεκμετάλλευση του Ανατολικού Αιγαίου;
Ακόμη και εάν όλα αυτά ήταν ρεαλιστικά, μπορεί η Ελλάδα να εμπιστευτεί την Τουρκία όταν επί 10ετίες έχει επιδείξει προσβλητική συμπεριφορά;
Η Τουρκία θα εγκατέλειπε οριστικά και αμετάκλητα την Γαλάζια Πατρίδα και θα απέσυρε τις κόκκινες γραμμές όπως αφοπλισμός των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και εν τέλει θα ήταν διατεθειμένη για λύση στο Κυπριακό;
Για την Ελλάδα ο κίνδυνος να χάσει περισσότερα από αυτά που δυνητικά θα κερδίσει είναι μεγάλος γιατί αυτά που δυνητικά θα κερδίσει η Ελλάδα ήδη ανήκουν στην Ελλάδα.
Ο διάλογος Τουρκίας και Ελλάδος δυστυχώς θα οδηγήσει σε κάποιας μορφής παραχωρήσεις από την Ελλάδα, φαινομενικά η Ελλάδα θα είναι κερδισμένη αλλά πρακτικά η Τουρκία θα είναι ο μεγάλος νικητής 

Αναζητώντας ΑΟΖ έως την Γαλάζια Πατρίδα και από τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου έως τα χωρικά ύδατα η Τουρκία παραβιάζει κάθε λογική και κάθε διεθνή Συνθήκη.
Image

Πέντε ερωτήματα των Ερντογάν-Τσαβούσογλου μετά τη συμφωνία ...

Hakkımızda ~ Mavivatan.net ~

www.bankingnews.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

  • Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση με drone, επιτιθέμενες σε εταιρείες καυσίμων και ενέργειας στο Κράι της Σταυρούπολης.
  • Τα ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν την Ακαδημία της Εθνικής Φρουράς και άλλους στόχους στο Χάρκοβο.
  • Τα ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν στόχους στην περιοχή Sumy.
  • Τα ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν στόχους στο Κίεβο.
  • Τα ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν στόχους στην περιοχή της Πολτάβα.
  • Τα ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν στόχους στην περιοχή Χερσώνα.
  • Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τον έλεγχο των Κουρακόβκα και Περσιτάβνεβε.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς την κατεύθυνση του Ποκρόβσκ.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της Maksymovka στην κατεύθυνση Ugledar.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς την κατεύθυνση του Κουράχοβε.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς την κατεύθυνση Svatove.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν κοντά στο Terny.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν 60 στρατιωτικούς, δύο μηχανοκίνητα οχήματα, μία αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή του Χάρκοβο.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν 470 στρατιωτικούς, ένα άρμα μάχης, δύο M113, τέσσερα μηχανοκίνητα οχήματα, ένα σύστημα Krab στην περιοχή Stelmakhovka.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν 800 στρατιωτικούς, δέκα μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Krab, ένα D-20, ένα οβιδοβόλο D-30 στην περιοχή Chasov Yar.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν 535 στρατιωτικούς, τρία τεθωρακισμένα οχήματα, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Grad MLRS, ένα Dana, ένα Msta-B στην περιοχή του Ντόνετσκ.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν έως και 115 στρατιώτες, ένα όχημα πεζικού, τρία τεθωρακισμένα οχήματα, δέκα μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Paladin, έναν Καίσαρα στην περιοχή του Νότιου Ντόνετσκ.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν έως και 65 στρατιωτικούς, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Grad MLRS, ένα σύστημα Akatsiya, έναν σταθμό Anklav-N EW στην περιοχή Kherson.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτησαν 50 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη την περασμένη ημέρα.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν τέσσερις πυραύλους ATACMS, τρεις βόμβες Hammer την περασμένη ημέρα.

 

Στρατιωτική κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας στις 2 Νοεμβρίου 2024 (Ενημέρωση χαρτών)

  • Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν βόρεια της Novoukrainka και πήραν τον έλεγχο της Maksimovka.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξασφάλισαν τον έλεγχό τους στην περιοχή μεταξύ Bogoyavlenka και Novoukrainka.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στα νότια προάστια του Τρουντόβοε.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Elizavetovka.
  • Στην περιοχή καταστράφηκαν έως και 115 στρατιωτικοί, ένα όχημα πεζικού, τρία τεθωρακισμένα, δέκα μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Paladin, ένας Caesar.

 

Στρατιωτική κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας στις 2 Νοεμβρίου 2024 (Ενημέρωση χαρτών)
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στα βόρεια προάστια του Terny.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν βόρεια του Novosadove.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν νότια του Vyshneve και εισήλθαν στο Pershotravneve.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν στο Torskoe. Οι συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη.
  • Στην περιοχή καταστράφηκαν έως και 470 στρατιωτικοί, ένα άρμα μάχης, δύο M113, τέσσερα μηχανοκίνητα οχήματα, ένα σύστημα Krab.

 

Στρατιωτική κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας στις 2 Νοεμβρίου 2024 (Ενημέρωση χαρτών)

  • Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στα δυτικά προάστια του Σελίδοβο.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στη Voznesenka.
  • Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τον έλεγχο του Κουρακόφκα.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στο ανατολικό τμήμα του Κουράχοβο.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη Novoselodovka.
  • Στην περιοχή καταστράφηκαν έως και 535 στρατιωτικοί, τρία τεθωρακισμένα οχήματα, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Grad MLRS, ένα Dana, ένα Msta-B.

 

Στρατιωτική κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας στις 2 Νοεμβρίου 2024 (Ενημέρωση χαρτών)

  • Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο των περιοχών μεταξύ Pobeda και Maksymilyanovka.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της Maksymilianovka.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στο ανατολικό τμήμα του Κουράχοβο.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Elizavetovka.
  • Στην περιοχή καταστράφηκαν έως και 115 στρατιωτικοί, ένα όχημα πεζικού, τρία τεθωρακισμένα, δέκα μηχανοκίνητα οχήματα, ένα Paladin, ένας Caesar.
Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Παράδοση – Παραλαβή εν πλω της Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την εν πλω διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ αναλαμβάνει η Ελλάδα σε τελετή που πραγματοποιείται σήμερα στο Τζιμπουτί και στην οποία δίνει το «παρών» και η Ναυτεμπορική.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής λαμβάνει χώρα στο ιταλικό πλοίο  ITS Andrea Doria από τον Ιταλό Υποναύαρχο Massimo Bonu στον Έλληνα Αρχιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πιτυκάκη ΠΝ, πραγματοποιείται παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια του ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, του ΑΓΕΝ Αντιναυάρχου Δημήτριου – Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ αλλά και του Επιχειρησιακού Διοικητή της ευρωπαϊκής επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ Υποναύαρχου Βασίλειου Γρυπάρη ΠΝ.

 

 

Φωτ. naftemporiki.gr
Φωτ. naftemporiki.gr
Φωτ. naftemporiki.gr
Φωτ. naftemporiki.gr
Φωτ. naftemporiki.gr
Φωτ. naftemporiki.gr

Η Ελλάδα από την έναρξη της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ -που μετρά οχτώ και πλέον μήνες- παίζει για ακόμα μία φορά πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελεύθερη ναυσιπλοία που απειλείται από τους προσκείμενους στο Ιράν αντάρτες Χούθι που επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς εκτός από την διοίκηση στο Στρατηγείο στη Λάρισα, αναλαμβάνει και την εν πλω Διοίκηση επιβεβαιώνοντας και ενισχύοντας τη θέση της ως πυλώνας ασφάλειας και άμυνας.

Φωτ. naftemporiki.gr

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ κατά την επίσκεψή του στη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» πριν αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα και αφού ολοκλήρωσαν επιτυχώς την αποστολή τους οι φρεγάτες «ΥΔΡΑ» και «ΨΑΡΑ» του Πολεμικού Ναυτικού, οι «Ασπίδες για εμάς τους Έλληνες έχουν και μία επιπλέον χρησιμότητα, κρίσιμη εθνική χρησιμότητα. Είναι ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Αμυντικού Βραχίονα».  

Φωτ. naftemporiki.gr

Το «τιμόνι» της επιχείρησης στον Αρχιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πιτυκάκη ΠΝ

Ο Αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πιτυκάκης ΠΝ έχει υπηρετήσει ως διοικητής στο Σχολείο Διοίκησης και Επιτελών Ναυτικού (ΣΔΙΕΠΝ), όπου η φοίτηση είναι υποχρεωτική για τους Μαχίμους, Μηχανικούς και Οικονομικούς Αξιωματικούς βαθμού Υποπλοιάρχου, δεδομένου ότι αποτελεί τυπικό προσόν προαγωγής.

Στο ΣΔΙΕΠΝ μπορούν επίσης να φοιτήσουν Αξιωματικοί άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και αλλοδαποί. Ετησίως, διεξάγονται 2 Σχολεία διαρκείας 85 εργασίμων ημερών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Σχολείου έχει σχεδιαστεί κατάλληλα έτσι ώστε να βοηθήσει τους σπουδαστές να αναπτύξουν συγκεκριμένες δεξιότητες, γνώσεις και στάσεις που είναι απαραίτητες για να εκτελέσουν αποτελεσματικά τα επιτελικά και διοικητικά καθήκοντα που θα τους ανατεθούν στο υπόλοιπο της σταδιοδρομίας τους.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες, συζητήσεις, εργασίες, εξετάσεις, επισκέψεις και ένα εκπαιδευτικό ταξίδι. Οι σπουδαστές συμμετέχουν επίσης σε επιλεγμένες εκπαιδευτικές δράσεις άλλων φορέων που συνάδουν με τους εκπαιδευτικούς σκοπούς του Σχολείου.

Ο Επιχειρησιακός Διοικητής της ευρωπαϊκής επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Η έκρηξη στους Αμπελόκηπους και η εμπλοκή της Mossad

O σταθμός της Μοσάντ στην Αθήνα έχει αναλάβει δράση, συλλέγοντας στοιχεία για τα εμπλεκόμενα άτομα και τους χώρους που κινούνταν.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ισραηλινοί πράκτορες, γνωστοί για την αποτελεσματικότητά τους στη συλλογή πληροφοριών, θα συνεργαστούν στενά με την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

O σταθμός της Μοσάντ στην Αθήνα έχει αναλάβει δράση, συλλέγοντας στοιχεία για τα εμπλεκόμενα άτομα και τους χώρους που κινούνταν.

Η πρόσφατη φονική έκρηξη σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις ελληνικές και ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο η ισραηλινή πρεσβεία στο Ψυχικό να ήταν ο στόχος των τρομοκρατών. Αυτό το σενάριο έχει κινητοποιήσει τη MOSSAD, η οποία αναμένεται να αποστείλει κλιμάκιο πρακτόρων στην Αθήνα για να διερευνήσουν την υπόθεση.

Γράφει ο Φίλιππος Χατζής, Intelligence and Security

Οι Ισραηλινοί πράκτορες, γνωστοί για την αποτελεσματικότητά τους στη συλλογή πληροφοριών, θα συνεργαστούν στενά με την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ήδη, ο σταθμός της Μοσάντ στην Αθήνα έχει αναλάβει δράση, συλλέγοντας στοιχεία για τα εμπλεκόμενα άτομα και τους χώρους που κινούνταν. Παράλληλα, εξετάζεται το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της πρεσβείας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Η συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας δεν είναι πρωτοφανής.Τον Μάρτιο του 2023, μια κοινή επιχείρηση οδήγησε στη σύλληψη δύο Πακιστανών που σχεδίαζαν επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο στην περιοχή του Ψυρρή. Η Μοσάντ παρείχε κρίσιμες πληροφορίες, επιτρέποντας στις ελληνικές αρχές να αποτρέψουν το χτύπημα.

Η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και οργανώσεων όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, αυξάνει την πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων σε ισραηλινές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό. Η έκρηξη στους Αμπελόκηπους ενισχύει αυτούς τους φόβους, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Η παρουσία της Μοσάντ στην Αθήνα υπογραμμίζει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η απειλή. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων.

Ένα Δίκτυο Υποψιών: Τι Γνωρίζουμε ως Τώρα

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η έρευνα για το περιστατικό αυτό έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις. Τα στοιχεία που συλλέγονται δείχνουν ότι η επίθεση μπορεί να είχε σχεδιαστεί ως μια μεγαλύτερη επιχείρηση με επίκεντρο την ισραηλινή πρεσβεία. Οι ισραηλινές αρχές έχουν θέσει σε εγρήγορση τη Μοσάντ, η οποία αναμένεται να στείλει κλιμάκιο στην Αθήνα για να υποστηρίξει τις τοπικές έρευνες. Αυτό υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη συνεργασία που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση τέτοιων απειλών.

Η Μοσάντ, με την παγκόσμια φήμη της ως μία από τις πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες πληροφοριών, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Οι πράκτορές της θα εξετάσουν τις λεπτομέρειες του περιστατικού, συνεργαζόμενοι στενά με την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Οι κοινές αυτές προσπάθειες αποσκοπούν στο να αποτραπούν μελλοντικές επιθέσεις και να εντοπιστούν τυχόν συνδέσεις των δραστών με οργανώσεις του εξωτερικού.

Στο Στόχαστρο οι Ισραηλινές Εγκαταστάσεις: Παράδειγμα Ενδεχόμενης Απειλής

Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας δεν είναι κάτι νέο. Ήδη από το 2023, οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε κοινές επιχειρήσεις με σκοπό την εξουδετέρωση τρομοκρατικών απειλών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η σύλληψη δύο Πακιστανών, το Μάρτιο του ίδιου έτους, οι οποίοι φέρονται να σχεδίαζαν επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο στην περιοχή του Ψυρρή. Η Μοσάντ είχε παράσχει κρίσιμες πληροφορίες που οδήγησαν στην αποτροπή της επίθεσης. Αυτό αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας αλλά και τη συνεχή ανάγκη για επαγρύπνηση.

Η ανησυχία τώρα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι το Ισραήλ αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις με τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες. Με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να συνεχίζεται και την ένταση να παραμένει, οι ισραηλινές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό, όπως πρεσβείες και εβραϊκά πολιτιστικά κέντρα, θεωρούνται ευάλωτες.

Η Δράση της MOSSAD στην Ελλάδα

Η Μοσάντ, γνωστή για τη μυστική και αποτελεσματική της δράση, έχει ήδη ξεκινήσει να συλλέγει πληροφορίες στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πράκτορες εξετάζουν υλικό από κάμερες ασφαλείας κοντά στην πρεσβεία, αλλά και πιθανά ίχνη των δραστών στην περιοχή. Ερευνώνται επίσης δίκτυα και επαφές των εμπλεκομένων, με στόχο τη δημιουργία ενός πλήρους προφίλ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες συλλήψεις.

Η παρουσία των Ισραηλινών πρακτόρων στην ελληνική πρωτεύουσα δεν είναι ασυνήθιστη. Ωστόσο, η έκταση της κινητοποίησης αυτή τη φορά δείχνει την ανησυχία για πιθανή κλιμάκωση των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, γεγονός που επιτρέπει την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών και τη λήψη αποφάσεων σε κρίσιμες στιγμές.

Προληπτικά Μέτρα και Ενίσχυση της Ασφάλειας

Με το σενάριο της στοχοποίησης της ισραηλινής πρεσβείας να παραμένει ανοιχτό, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει προληπτικά μέτρα. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αυξήσει τις περιπολίες γύρω από ευαίσθητα κτίρια, ενώ οι πρεσβείες ξένων χωρών έχουν ενημερωθεί να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Επίσης, ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα και στα αεροδρόμια, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος ύποπτων ατόμων στη χώρα.

Η σημασία της πρόληψης δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ειδικά όταν οι απειλές έχουν διεθνή διάσταση. Οι ειδικοί ασφαλείας επισημαίνουν ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις συχνά συνδέονται με ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις και το τοπικό περιβάλλον πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο.

Μια Πολύπλοκη Υπόθεση με Διεθνείς Προεκτάσεις

Η υπόθεση της έκρηξης στους Αμπελόκηπους δεν είναι απλώς ένα τοπικό ζήτημα. Οι εξελίξεις μπορεί να έχουν αντίκτυπο στις διεθνείς σχέσεις, ειδικά σε μια περίοδο όπου η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αναβρασμό. Το Ισραήλ έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για την ασφάλεια των πολιτών και των διπλωματικών αποστολών του στο εξωτερικό, και η Ελλάδα ως χώρα φιλοξενίας οφείλει να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα.

Οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, και το ερώτημα παραμένει: Ποιοι είναι οι πραγματικοί δράστες και ποιοι οι υποκινητές; Οι αρχές δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, ενώ το ενδιαφέρον του κοινού παραμένει στραμμένο στις επόμενες κινήσεις των ελληνικών και ισραηλινών υπηρεσιών.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οικονομία19 λεπτά πριν

Μιχάλης Ψύλος στη Ναυτεμπορική: Γιατί πέφτουν κατακόρυφα τα κέρδη των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών κολοσσών

Μακρινή ανάμνηση είναι πλέον τα στρατοσφαιρικά κέρδη του 2022

Άμυνα49 λεπτά πριν

Η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση με drone, επιτιθέμενες σε εταιρείες καυσίμων και ενέργειας στο Κράι της Σταυρούπολης. Τα ρωσικά πλήγματα...

Πολιτική1 ώρα πριν

Πολλά ερωτηματικά για την πρακτική της κυβέρνησης στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης κατέθεσε ερώτηση σε πέντα υπουργούς για αυτό το φλέγον ζήτημα

Διεθνή8 ώρες πριν

Axios: Μήνυμα ΗΠΑ στο Ιράν! “Δεν θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε το Ισραήλ σε νέα επίθεση”

Οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν προειδοποιήσει το Ιράν τις τελευταίες ημέρες να μην εξαπολύσει άλλη επίθεση στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι...

Διεθνή9 ώρες πριν

Κατά συρροή επιθέσεις της Χεζμπολάχ με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Σειρά επιθέσεων με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 η Χεζμπολάχ με στόχο βασικές στρατιωτικές...

Δημοφιλή