Ακολουθήστε μας

Γαλλία

ΠΝ: Στην Αθήνα οι Γάλλοι, με θετικό πρόσημο οι συζητήσεις για την απόκτηση των φρεγατών Belharra

Δημοσιεύτηκε

στις

Tου Γιάννη Νικήτα

Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής πλευράς για τη σύναψη διακρατικής σύμβασης ώστε να υπογραφθεί η σύμβασης απόκτησης δύο γαλλικών ψηφιακών φρεγατών Belharra. Χθες κατέφτασε νέο γαλλικό κλιμάκιο που είχε σειρά επαφών με τη ΓΔΑΕΕ και κυβερνητικά στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας ώστε να τακτοποιηθεί η οικονομική πλευρά του προγράμματος.

Σήμερα οι Γάλλοι θα βρεθούν στη Γαλλική πρεσβεία δεδομένου πως διαπραγματεύσεις γίνονται και σε υψηλό επίπεδο ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα θα υπάρξουν και νέες επαφές με το Υπουργείο Άμυνας και Υπουργείο Οικονομίας.

Αυτό που απομένει για τη τελική υλοποίηση του προγράμματος είναι η διευθέτηση του δημοσιονομικού ζητήματος αναφορικά με την εγγραφή του συνολικού κόστους στον προϋπολογισμό κατά το έτος παραλαβής των πλοίων. Πρόκειται για το λογιστικό σκέλος του προγράμματος που αναμένεται να ρυθμιστεί.

Σε επίπεδο διαμόρφωσης των πλοίων το ΠΝ έχει καταλήξει και έχει δώσει το πράσινο φως στη πολιτική ηγεσία δεδομένου ότι με τη τελική διαμόρφωση καλύπτονται πλήρως οι ελληνικές απαιτήσεις.

Επιτελείς του ΠΝ σημειώνουν στον γράφοντα τα ακόλουθα κεντρικά σημεία:

Εξασφαλίζεται κορυφαία αεράμυνα περιοχής με 24 βλήματα ανά πλοίο και ένα εξαιρετικά προηγμένο τεχνολογικά ραντάρ με ταυτόχρονη εμπλοκή 16 εναερίων στόχων καθώς και πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα ικανότητες έρευνας, ιχνηλάτησης και παρακολούθησης εναερίων απειλών πολύ χαμηλού ηλεκτρομαγνητικού ίχνους και ταυτόχρονη αποστολής εικόνας τακτικής κατάστασης στο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου μέσω Link 16. Παράλληλα, τα γαλλικά βλήματα Aster 30 κρίθηκαν από την τεχνική επιτροπή του ΓΕΝ κάτι που ασφαλώς ισχύει ανώτερα των αμερικανικών SM-2.

Ποιοτική υπεροχή σε αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου απόρροια των συστημάτων εντοπισμού υποβρυχίων πολύ ανώτερων στα υφιστάμενα ελληνικά και τουρκικά πλοία με συνδιασμό σόναρ τρόπιδας και σόναρ μεταβλητού βάθους,

Πλοίο διοίκησης και ελέγχου ψηφιακής αρχιτεκτονικής με δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου.

Ικανότητα στρατηγικής κρούσης σε μεγάλη απόσταση σε βάθος με χειρουργική ακρίβεια ικανό να πλήττει όλα τα τουρκικά κέντρα βάρους με βλήματα Scalp Naval. Κάθε πλοίο θα φέρει 8 βλήματα.   

Εξασφάλιση των ελληνικών απαιτήσεων των φρεγατών Belharra για κάλυψη αναγκών εγγύς άμυνας των πλοίων σε τρία επίπεδα: εγκατάσταση RAM, εμπλοκή εχθρικών κατευθυνομένων βλημάτων με το πρωραίο πυροβόλο Strales και τα κατάλληλα πυρομαχικά και τέλος με ηλεκτρονικές παρεμβολές καθώς και αντίμετρα.

Υπερσύγχρονα βλήματα Exocet Block IIIC για πόλεμο επιφανείας.

Επιπροσθέτως, ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως το ΠΝ εξασφαλίζει τεχνική υποστήριξη (FOS) για τα πλοία τριών ετών αντί επτά που ήταν στην αρχή για λόγους μείωσης του κόστους. Πάντως σε κάθε περίπτωση είναι ευτυχές πως τα παθήματα του παρελθόντος φαίνεται να έχουν γίνει μαθήματα και έτσι είναι το πρώτο εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξ αρχής τίθεται το ζήτημα της τεχνικής υποστήριξης από τη πρώτη στιγμή.  

Τέλος, παρά τα όσα ανεδαφικά και ψευδή γράφονται και διαδίδονται το κόστος του προγράμματος συγκρατείται σε λογικά επίπεδα. Η ναυπήγηση των πλοίων ελληνικής διαμόρφωσης θα κοστίσει 1,670 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το υπόλοιπο μέρος καλύπτει ανάγκες: υποδομών, εκπαίδευσης, τεχνικής υποστήριξης και όπλων.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η έλευση των Belharra θα δώσει στο ΠΝ πρωτοφανές ποιοτικό προβάδισμα και τεχνολογική υπεροχή αντίστοιχη με αυτή των υποβρυχίων «214» ή των γαλλικών Combattante τη δεκαετία του 1970.

Τέλος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες το ΠΝ στρέφεται και συζητά τη λύση αρχικά δύο πλοίων ναυπηγημένων στη Γαλλία και άλλων δύο στην Ελλάδα.

Συνολικό απόθεμα 32 πυραύλων σε τρεις εκτοξευτές Α50 και έναν Α70.
Η εγκατάσταση του RAM καλύπτει πλήρως τις ελληνικές απαιτήσεις για όπλο εγγύς άμυνας.

defencereview.gr

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή