Ακολουθήστε μας

Ναυτιλία

Forreign Affairs: Πώς μπορεί να επιβιώσει η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία

Δημοσιεύτηκε

στις

Άλκης Κορρές

Οι αρχές της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας ναυπηγείων βρίσκονται στην δεκαετία του 1950 και στην ιδέα του Νιάρχου να κατασκευάσει μια αξιόμαχη ναυπηγική μονάδα με διεθνείς προδιαγραφές στον Ασπρόπυργο.

Τα ναυπηγεία είχαν ως σκοπό την σύνδεση της ναυπηγικής δραστηριότητας των Ελλήνων εφοπλιστών με την Ελλάδα, με ορατά οφέλη και για τις δυο πλευρές: Καλά και φθηνά πλοία για τους μεν, απασχόληση και βιομηχανική ανάπτυξη για την δε. Με την πάροδο των ετών δημιουργήθηκαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Χαλκίδας, ενώ σε μικρότερα μεγέθη πλοίων υπήρξε –και συνεχίζεται σήμερα– ναυπηγική δραστηριότητα στο Πέραμα, στην Σαλαμίνα και στο Νεώριο Σύρου, παράλληλα με τις επισκευές.

————————————————————————

Το κόστος εργασίας, όμως, λόγω πληθωρισμού άρχισε μετά τα πρώτα χρόνια να λαμβάνει διαστάσεις προβλήματος ήδη από την δεκαετία του 1970, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των παραγγελιών και να αρχίσουν να εμφανίζονται προβλήματα στην ρευστότητα των δυο μεγάλων μονάδων. Συμμέτοχη στα προβλήματα είχε και η επί πολλά έτη έλλειψη εργασιακής ειρήνης (με ή χωρίς την εμπλοκή κόμματων), η οποία αύξανε το κόστος και δημιουργούσε αβεβαιότητα ως προς την ημερομηνία παράδοσης των πλοίων [1].

Η κατάσταση χειροτέρεψε μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η όποια με μια σειρά από Οδηγίες απαγόρευε κάθε μορφή διευκόλυνσης ή ενίσχυσης των ναυπηγικών μονάδων σε κοινοτικό έδαφος, για να καταλήξει τελικά προβληματική με την υιοθέτηση του ευρώ. Το ακριβώς αντίθετο γινόταν στην Ιαπωνία και, στην συνέχεια, στην Κορέα και –πιο πρόσφατα – στην Κίνα, όπου η ναυπηγική δραστηριότητα υποστηριζόταν με κάθε τρόπο.

Στην Ελλάδα, η μοίρα των μεγάλων ναυπηγικών μονάδων τα τελευταία χρόνια υπαγορεύεται εν πολλοίς από αποφάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ που θεωρεί ότι έχουν υπάρξει στο παρελθόν παράνομες κρατικές επιδοτήσεις προς αυτές (οι οποίες απαγορεύονται από τις κοινοτικές Οδηγίες περί Ναυπηγικών Ενισχύσεων). Στο πλαίσιο αυτών, έχουν εκδοθεί αποφάσεις που απαγορεύουν τη ναυπήγηση εμπορικών πλοίων εφόσον οι επιδοτήσεις δεν επιστρέφονται [2].

Από πλευράς πελατείας πλοιοκτητών, τα πράγματα δεν ήσαν καλλίτερα [3]. Ήδη από την δεκαετία του 1980 οι παραγγελίες εμπορικών πλοίων από Έλληνες είχαν αραιώσει σημαντικά, με εξαίρεση την πρόσκαιρη ναυπηγική άνοιξη που έφεραν οι μετατροπές εμπορικών αλλά και άλλων τύπων πλοίων με τον αναπτυξιακό νόμο 1262/82.

Υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις, όπως η ολοκλήρωση της ναυπήγησης των δυο επιβατικών πλοίων που είχε αρχικά παραγγέλλει ο αείμνηστος Περικλής Παναγόπουλος τα όποια στην συνεχεία αγόρασε σε κομμάτια η εταιρεία Hellenic Seaways την δεκαετία του 1990 [4], καθώς και ορισμένες σημαντικές ναυπηγήσεις για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού.

Ως προς τις ναυπηγήσεις σε μικρότερες ναυπηγικές μονάδες, κομβικό ρολό έπαιξαν και εξακολουθούν να παίζουν οι ελληνικές τράπεζες με την απροθυμία τους να εκδίδουν εγγυητικές επιστολές. Αυτές οι εγγυητικές επιστολές (refund guarantees) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κάθε ναυπηγικού συμβολαίου και άνευ αυτών είναι αδύνατη η χρηματοδότηση του έργου από τράπεζα, ελληνική ή ξένη.

Μεγάλη όμως ζημία στη ναυπηγική ικανότητα της Ελλάδας έχει προκληθεί και από το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό το όποιο όχι μόνο έχει πληρώσει πανάκριβα τις διενέξεις και τις κοινοτικές παρεμβολές, αλλά έχει επανειλημμένα οδηγηθεί στην αναζήτηση εργασίας εκτός της χώρας [5]. Μαζί με τις ειδικότητες που άρχισαν να εξαφανίζονται, αραίωσαν και οι κλάδοι που υποστήριζαν τις ναυπηγήσεις και τις επισκευές, όπως λεβητοποιεία, μηχανουργεία, σωληνουργεία, χυτήρια, ηλεκτρολογεία, κοκ.

ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ΕΕ περηφανεύεται για την περιβαλλοντική της ευαισθησία και θεώρει εαυτήν πρωτοπόρο σε τέτοια θέματα. Όσο το περιβαλλοντικό ζήτημα διογκώνεται, τόσο θα αυξάνουν οι πιέσεις σε επίπεδο κρατών για δράσεις οι οποίες θα περιορίζουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ήδη η έμφαση έχει περάσει διεθνώς από τον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης στην προστασία του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος με πρώτη την προ διμήνου παγκόσμια πρεμιέρα μέτρων για περιορισμό του θείου στα ναυτιλιακά καύσιμα.

Όπως και στα αλλά μέσα μεταφοράς, το κόστος του καύσιμου είναι κομβικής σημασίας στις θαλάσσιες μεταφορές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του ESSF (European Sustainable Shipping Forum) που δημιούργησε πριν από λίγα χρόνια, προσπάθησε να προωθήσει συντονισμένα ιδέες για την αντιμετώπιση του θέματος, κατ’ αρχήν στις Ειδικές Περιοχές της Ευρώπης [6]. Σήμερα, τα μέτρα για τον περιορισμό του ποσοστού θείου στα καυσαέρια των πλοίων έχουν επεκταθεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο μέσω του ΙΜΟ [7], διατηρώντας όμως τις αυστηρότερες προδιαγραφές στις ειδικές περιοχές.

Οι συστάσεις του ESSF, στους πλοιοκτήτες της ΕΕ κυρίως, είχαν τη μορφή επιλογών (οι ίδιες επιλογές αφορούν πλέον τους πλοιοκτήτες όλου του κόσμου):
-Καύση gasoil στις μηχανές αντί για μαζούτ, ή
-Καύση μαζούτ χαμηλής περιεκτικότητας σε θειάφι αντί υψηλής (χωρίς φίλτρα), ή
-Τοποθέτηση φίλτρων (scrubber) που θα συγκρατούν το θειάφι από τα καυσαέρια ενώ χρησιμοποιούνται καύσιμα υψηλού θείου, ή
-Μετατροπή των μηχανών και λοιπών μερών του πλοίου για καύση διπλού καύσιμου, δηλαδή πετρελαίου/μαζούτ χαμηλής περιεκτικότητας σε θειάφι και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) [8].

* Ο Δρ. ΑΛΚΗΣ ΚΟΡΡΕΣ είναι Ναυτιλιακός Οικονομολόγος, Εκτελεστικός Σύμβουλος στην Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, Επισκέπτης Καθηγητής στο CITY LAW SCHOOL στο Λονδίνο, στο ABAT OLIBA CEU στην Βαρκελώνη και στο ALBA Graduate Business School στην Αθήνα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Επτά μήνες Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Τι έχουν πετύχει μέχρι τώρα οι ευρωπαϊκές φρεγάτες

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία συνθέτουν το στόλο της Επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ που προστατεύει τα εμπορικά πλοία από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Την ώρα που οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή κορυφώνονται με κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης ανεξέλεγκτων διαστάσεων και επιπτώσεων, πολεμικά πλοία από Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία πραγματοποιούν περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα προστατεύοντας εμπορικά πλοία από όλο τον κόσμο από τις επιθέσεις των Χουθι.

Τους τελευταίους 7 μήνες, η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ (EUNAVFOR ASPIDES), μία από τις τρεις ναυτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υπερασπιστεί εκατοντάδες πλοία και χιλιάδες ναυτικούς από τα τρομοκρατικά χτυπήματα των Χούθι.

Το επιχειρησιακό στρατηγείο της Επιχείρησης βρίσκεται στη Λάρισα και ο επικεφαλής Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης παρουσίασε τον μέχρι τώρα απολογισμό της στο 14o ετήσιο συνέδριο της Capital Link του Νίκου Μπορνόζη.

Μιλώντας στο euronews, ο Β. Γρυπάρης περιέγραψε όσα έχουν καταφέρει μέχρι τώρα τα ελληνικά, ιταλικά και γαλλικά πολεμικά πλοία, αλλά και τις εκτιμήσεις του για το μέλλον της Επιχείρησης.

«Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να αναπτύξουμε γρήγορα τις δυνάμεις και ακόμα και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μια απόφαση η οποία ελήφθη πάρα πολύ γρήγορα» μας είπε.

«Από την πρώτη κιόλας στιγμή ξεκινήσαμε να συνεισφέρουμε στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Μέχρι στιγμής, μέσα από αυτή την προσπάθεια έχουμε διευκολύνει πάνω από 350 πλοία. Έχουμε παράσχει εγγύς προστασία σε πάνω από 250 πλοία, έχουμε καταστρέψει 17 UAV (unmanned aerial vehicle), 3 μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας και 4 αντιπλοῖκά βλήματα των Χούθι.

Αυτά τα νούμερα δεν είναι λίγα. Βέβαια είναι λιγότερα αν τα συγκρίνει κανείς με το τι κάνουν οι Αμερικανοί στην περιοχή και άλλες επιχειρήσεις. Αλλά επειδή η δική μας η επιχείρηση έχει τελείως αμυντικό χαρακτήρα, οι επεμβάσεις οι δικές μας είναι στο απολύτως απαραίτητο πεδίο και πρέπει να είναι κιόλας και αναλογικές.

Επίσης απώτερος σκοπός της επιχείρησης είναι να μην κλιμακώσουμε περαιτέρω την ένταση. Αυτό σημαίνει ότι δεν πλήττουμε στόχους πρώτα από όλα στο έδαφος της Υεμένης, δεν επιπλήττουμε απευθείας τους Χούθι για κανένα λόγο, παρά μόνο αμυνόμαστε σε επερχόμενες και γενόμενες επιθέσεις και μάλιστα στο βαθμό που αυτό είναι απαραίτητο και αναλογικό. »

Οι Χούθι φαίνεται ότι αναβαθμίζουν τον εξοπλισμό με τον οποίο επιτίθενται. Σας προβληματίζει;

«Είναι πάντα ένα πρόβλημα αυτό, αλλά μέχρι στιγμής βρίσκουμε τον τρόπο και να πληροφορούμε τη ναυτιλιακή κοινότητα, αλλά και φυσικά να αναπτύσσουμε και τις δικές μας τακτικές στο σημείο που να μπορούμε να συνεχίσουμε με αποδεκτό επίπεδο ρίσκου την αποστολή μας.»

Ποια ήταν η πιο δύσκολη επιχείρηση για σας;

«Δύσκολη επιχείρηση ήταν και η τελευταία με το Sounion, γιατί ήταν ένα πλοίο το οποίο δεν είχε ελεγκτικές δυνατότητες, ενώ ταυτόχρονα ένας μεγάλος αριθμός άλλων βοηθητικών πλοίων έπρεπε και αυτά να προστατευθούν. Επίσης, οι Χούθι είχαν πάντα τη δυνατότητα και την πρωτοβουλία να πλήξουν όλα τα πλοία ταυτόχρονα. Αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, το οποίο προσπαθήσαμε όμως να το διαχειριστούμε. Με ποιο τρόπο; Πλησιάζοντας και το πολιτικό επίπεδο για τις δικές τους συνέργειες στο χώρο, ώστε να καταλάβουν και οι Χούθι ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση ήταν και προς δικό τους όφελος. Διαφορετικά θα προκαλούταν μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα στις δικές τους πρώτα ακτές και μάλιστα πιθανόν για τα επόμενα 50 χρόνια ή και περισσότερο θα αποστερούσε από τους κατοίκους της Υεμένης τον αλιευτικό πλούτο της περιοχής.»

Έχει χρειαστεί άλλες φορές να συνομιλήσετε με εκπροσώπους των Χούθι;

«Εμείς δεν μιλάμε ποτέ με τους Χούθι. Πρώτα από όλα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποδέχεται τους Χούθι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχεται την επίσημη και νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης. Στο πολιτικό όμως επίπεδο υπάρχουν πάντα δίαυλοι ανοιχτοί μέσω των χωρών της περιοχής. Αυτό που έχουμε καταφέρει εμείς μέχρι στιγμής είναι να είμαστε γενικά αποδεκτοί από τη περιοχή.

Έχω επισκεφτεί όλες οι χώρες της περιοχής και αυτές έχουν δεχθεί τα μηνύματα από τους αντίστοιχους ευρωπαίους πρέσβεις στην περιοχή και έχουν θετική ή ουδέτερη στάση απέναντι στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ. Πιστεύω ότι ακόμα και οι ίδιοι οι Χούθι έχουν καταλάβει ότι η παρουσία μας εκεί δεν είναι άμεση απειλή για αυτούς και νομίζω ότι σέβονται ιδιαίτερα την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ.»

Πιστεύετε ότι αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια;

«Προκειμένου να καταφέρουμε να επαναφέρουμε την ασφάλεια στην παγκόσμια ναυσιπλοϊα, πιστεύω ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός. Θα πρέπει να δείτε τον όγκο των πλοίων που πλέον έχουν διαλέξει εναλλακτικές διαδρομές. Οι εναλλακτικές αυτές διαδρομές έχουν αυξήσει το χρόνο μεταφοράς των προϊόντων, τους ρύπους και φυσικά το κόστος σε καύσιμα και τελικά το κόστος του προϊόντος που φτάνει στον τελικό καταναλωτή. Με ότι αυτό σημαίνει λοιπόν για τις οικονομίες και των ευρωπαϊκών χωρών. Άρα θα πρέπει κατά την άποψή μου να συνεχιστεί αυτή η επιχείρηση και σίγουρα η λύση δεν είναι μόνο στο στρατιωτικό επίπεδο. Η λύση ίσως κυρίως είναι στο πολιτικό επίπεδο.»

ΠΗΓΗ: euronews

Συνέχεια ανάγνωσης

Εθνική Άμυνα

Επέστρεψε η φρεγάτα «Ψαρά» από την Ερυθρά Θάλασσα! Η σκυτάλη στη φρεγάτα “Σπέτσες”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Επέστρεψε η φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ ΨΑΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού από την περιοχή της Ερυθράς θάλασσας

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΨΑΡΑ κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ), περατούμενης της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES. Μετά τον κατάπλου της Φ/Γ ΨΑΡΑ στο ΝΣ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, επέβη στο πλοίο συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ και καλωσόρισαν τον Κυβερνήτη καθώς και το πλήρωμα της Φ/Γ, συγχαίροντας τους για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής.

Έπειτα από 97 ημέρες συνολικά που επιχειρεί στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση Ασπίδες, στον Κόλπο του Άντεν, τα 194 στελέχη του ΠΝ επέστρεψαν στα ελληνικά νερά το πρωί της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου.

Την σκυτάλη αναμένεται να παραλάβει η φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ ΣΠΕΤΣΑΙ τις επόμενες ημέρες, όπου θα συνεχίσει την επιχείρηση προστατεύοντας την ασφαλή διέλευση εμπορικών πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα όπου οι προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες Χούθι πραγματοποιούν μπαράζ επιθέσεων απειλώντας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Βίντεο των Χούθι από το καιγόμενο τάνκερ ‘Σούνιον’ στην Ερυθρά Θάλασσα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το κύριο ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης των Χούθι στην Υεμένη διένειμε σκηνές από την εισβολή και την πυρπόληση του ελληνικού πλοίου ΣΟΥΝΙΟΝ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «Η εταιρεία που το κατέχει παραβίασε την απόφαση εισόδου στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Οι σκηνές περιλαμβάνουν τη διαδικασία των ναυτικών δυνάμεων των Χούθι που εισέβαλαν στο πλοίο και το έκαψαν, παγίδευσαν το πλοίο και τη στιγμή που ανατινάχθηκε.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή