Ακολουθήστε μας

ΠΦΑ

Πώς γίνονται οι οριοθετήσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

 

 

Η συγκεκριμένη ανάρτηση αποτελεί κλασικό παράδειγμα μιας παραπλανητικής ανάρτησης, η οποία προφανώς γίνεται με δόλο, μόνο και μόνο για να εξαγριώσει τους πολίτες.
Στην ίδια απόφαση όμως, Maritime Delimitation in the Caribbean Sea and the Pacific Ocean (Costa Rica v. Nicaragua), το Δικαστήριο απέδωσε μειωμένη επήρεια (50%) στα νησιά Corn τα οποία ανήκουν στην Νικαράγουα κι έχουν πληθυσμό 7.400 κατοίκων, και μειωμένη επήρεια (50%) στην χερσόνησο της Αγίας Ελένης που ανήκει στην Κόστα Ρίκα.
Με αυτόν τρόπο το Δικαστήριο θεώρησε ότι έφτασε σε μια equitable solution, την οποία αναφέρουν τα άρθρα 74.1 και 83.1 της UNCLOS για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα αντίστοιχα. Η Κόστα Ρίκα ευνοήθηκε στην Καραϊβική, η Νικαράγουα στον Ειρηνικό.
Αλήθεια, γιατί ο Κοτζιάς τονίζει το «πιο πρόσφατη»; Υφίσταται ιεράρχηση των αποφάσεων του Δικαστηρίου; Όχι. Μπορεί μια απόφαση να πάψει να είναι δεσμευτική παρά μόνο με άλλη δικαστική απόφαση που θα την εξαφανίσει; Όχι.
Το δεδικασμένο του Δικαστηρίου λειτουργεί όπως στο εσωτερικό δίκαιο όπου η παραβίαση του δεδικασμένου αποτελεί λόγο αναίρεσης μιας απόφασης; Όχι.
Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι βάσει του άρθρου 59 του Καταστατικού του, μια απόφαση δεσμεύει μόνο τα διάδικα μέρη και για την συγκεκριμένη υπόθεση, ακόμη και το ίδιο το Δικαστήριο δεν δεσμεύεται από την νομολογία του. Ασχέτως εάν την χρησιμοποιεί στις αποφάσεις του. Δεν δεσμεύεται όμως να ακολουθήσει το δεδικασμένο του. Επίσης η νομολογία είναι επικουρική πηγή του διεθνούς δικαίου σύμφωνα με το άρθρο 38.1 του Καταστατικού του, χαρακτηρίζεται ως «βοηθητικά μέσα για τον καθορισμό των κανόνων δικαίου».
Όχι, δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο δίχως τις προβλέψεις του και δίχως την νομολογία του. Δεν έχει όμως καμία σχέση με αυτό που υπονοεί στην ανάρτηση του.
Για την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης που αναφέρει η UNCLOS, έχει διαμορφωθεί από την νομολογία μια προσέγγιση τριών σταδίων για την οριοθέτηση της αοζ και της υφαλοκρηπίδας.
Στο πρώτο επίπεδο χαράσσεται η προσωρινή γραμμή οριοθέτησης βάσει της αρχής της μέσης γραμμής/ίσης απόστασης, στο δεύτερο στάδιο ακολουθεί η τροποποίησή της λόγω των σχετικών περιστάσεων και τέλος το disproportionality test. Οι σχετικές περιστάσεις κρίνονται κατά περίπτωση (case by case), δεν υφίσταται νομικός περιορισμός, μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Γεωγραφικοί παράγοντες όπως η θέση, το μέγεθος και το μήκος των ακτών του νησιού αλλά και μη γεωγραφικοί παράγοντες όπως η αλιεία (Jan Mayen case), δημόσια τάξη, περιπολία και ασφάλεια (Νικαράγουα ν. Κολομβία) ή οι φυσικοί πόροι (Τυνησία ν. Λιβύη).
Όλα τα νησιά δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με το άρθρο 121 της UNCLOS. Βέβαια το τι εστί νησί και τι βράχος είναι μεγάλη κουβέντα πχ εάν το Κουφονήσι είναι νησί ή όχι, που δεν είναι της παρούσης. Και εκτεταμένα έχει ασχοληθεί μόνο η South China Sea Arbitration case.
Πάντως όπως σημειώνουν στο βιβλίο τους, A practitioners’ guide to maritime boundary delimitation από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις της Οξφόρδης, οι κ. Fietta και Cleverly τα νησιά, οι βράχοι ή άλλα γεωγραφικά στοιχεία αποτελούν σχετικές περιστάσεις μόνο «where they have a distortive effect on the geography of the delimitation area, and thus on construction of the provisional equidistance line.»
Οσο λοιπόν εγγύτερα βρίσκεται ένα νησί στο ηπειρωτικό έδαφος της χώρας στην οποία ανήκει τόσο λιγότερο το distortive effect όπως στην περίπτωση του νησιού Uvita της Κόστα Ρίκα (στο οποίο προφανώς αναφέρεται ο Κοτζιάς). Αν όμως είναι απομακρυσμένο ή απομονωμένο, τότε το μέγεθός του, σε συνδυασμό με το μήκος των ακτών του αντικείμενου ή παρακείμενου κράτους, κρίνει την απόδοση πλήρους ή μερικής επήρειας σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το ίδιο το ΔΔΧ σε αποφάσεις του έχει αναφερθεί στην απόφαση του ITLOS Delimitation of the Maritime Boundary in the Bay of Bengal (Bangladesh/Myanmar) (Judgment, ITLOS Reports 2012, p. 86, para. 317), η οποία επισημαίνει ότι για την επήρεια του νησιού δεν υφίσταται ένας γενικός κανόνας, που καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Η επήρεια του νησιού πάντα κρίνεται βάσει της συγκεκριμένης υπόθεσης. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και κρίνεται αναλόγως, ώστε να επιτευχθεί η δίκαιη λύση. “the effect to be given to an island in the delimitation of the maritime boundary in the exclusive economic zone and the continental shelf depends on the geographic realities and the circumstances of the specific case. There is no general rule in this respect. Each case is unique and requires specific treatment, the ultimate goal being to reach a solution that is equitable”.
Γι αυτό και το Δικαστήριο έδωσε μειωμένη επήρεια στα corn islands στην απόφαση Κόστα Ρίκα ν. Νικαράγουα, αλλά σε προηγούμενη απόφαση του Νικαράγουα ν. Κολομβία στα ίδια νησιά, τα corn islands δλδ, απέδωσε πλήρη επήρεια. Γι’ αυτό και στην απόφαση Ρουμανία ν. Ουκρανία δεν έλαβε καθόλου υπόψη του το νησί του φιδιού, γι αυτό και το ITLOS, δλδ το International Tribunal for the Law of the Sea που εδρεύει στο Αμβούργο, στην απόφαση Bangladesh/Myanmar δεν απέδωσε καμία επήρεια (no effect) στο νησί St. Martin’s, ένα νησί 7.000 κατοίκων που υποδέχεται 360.000 τουρίστες κάθε χρόνο και πάει λέγοντας.
Ο Κοτζιάς εκ του πονηρού παρουσιάζει μια κατάσταση one size fits all, που δεν ισχύει. Γι’ αυτό και ο μοναδικός στην ουσία κλακαδόρος του είναι η Έλενα η Ακρίτα με τις σαπουνόπερες της. Του ασκούν κριτική ακόμη και οι πρώην σύντροφοι του.
Συνέχεια ανάγνωσης

Παιδεία

O πρίγκιψ από τη Νιγηρία κι ο άλλος από το Χάρβαρντ…

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι περισσότεροι κάτοχοι ηλεκτρονικών ταχυδρομείων έχουν λάβει τουλάχιστον μερικές φορές μήνυμα από κάποιον νιγηριανό πρίγκηπα, που έναντι μερικών εκατοντάδων ευρώ υπόσχεται να τους κάνει εκατομμυριούχους..

Αρκετοί την έχουν “πατήσει” και συνεχίζουν να πέφτουν στην παγίδα…

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί μια αφίσα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που καλεί τους νέους να ψηφίσουν το κόμμα προκειμένου να μπορούν να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια χωρίς βάση εισαγωγής…

Δηλαδή, ακόμη και κάποιος που θα δώσει “λευκή κόλλα” στις εξετάσεις να μπορέσει να εισαχθεί σε κάποιο ΑΕΙ.

Τη θέση αυτή επικροτεί και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος διδάσκει στο Χάρβαρντ και χρησιμοποιείται ως άλλοθι στην προσήλωση στην  ψηφοθηρική αναξιοκρατία.

Η εισαγωγή ενός πλήθους λειτουργικά “αναλφάβητων” στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση επί της ουσίας βλάπτει αυτούς που προσπάθησαν να γράψουν πάνω από τη βάση, το επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τους ίδιους του “αναλφάβητους”, τις οικογένειές τους, τους φορολογούμενους και την οικονομία της χώρας…

Κυρίως όμως βλάπτει τους φτωχότερους φοιτητές. Τούτο για τους εξής λόγους.

Η παρουσία σε ένα πανεπιστημιακό αμφιθέατρο κάποιου που κατάφερε να γράψει πάνω από τη βάση και κάποιου που δεν έγραψε τίποτα και δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει τα μαθήματα, υποβαθμίζει το επίπεδο των μαθημάτων για όλους…

Με τον τρόπο αυτό τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ υποβαθμίζονται. Κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις 90-95.000 μαθητές. Αν αντί των εξετάσεων αυτών το υπουργείο Παιδείας τους μοίραζε από ένα πτυχίο πανεπιστημίου θα κατέστρεφε τους ίδιους και τη χώρα…

Η αγορά εργασίας καθώς χρειάζεται συγκεκριμένα στάνταρς όταν θα έχει να επιλέξει μεταξύ ενός πτυχιούχου ελληνικού πανεπιστημίου και ενός πτυχιούχου ξένου, θα επιλέγει τον δεύτερο.

Οι φοιτητές που προέρχονται από οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.  Με τον τρόπο αυτό οι οικονομικά ασθενέστεροι χάνουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν τους οικονομικά εύρωστους…

Η περαιτέρω  υποβάθμιση  των πτυχίων των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων δεν είναι φιλολαϊκό μέτρο, όπως προβάλλεται, αλλά αντιλαϊκό…

Η πολιτική της εισαγωγής χωρίς βάσεις στα πανεπιστήμια βλάπτει και τους ίδιους τους μαθητές που δεν θα καταφέρουν να γράψουν πάνω από τη βάση. Οι ίδιοι θα χάσουν άσκοπα μερικά χρόνια από τη ζωή τους, ενώ οι οικογένειες θα ξοδευτούν προκειμένου να εξασφαλίσουν την παρακολούθηση σπουδών τις οποίες τα παιδιά τους δεν θέλουν και ενδεχομένως δεν έχουν τις δυνατότητες να παρακολουθήσουν.

για τη συνέχεια Capital

 

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημόσια Διοίκηση

Πώς θα γίνουμε κανονική χώρα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι μπαχαλάκηδες της ΑΣΟΕΕ, το εγκλωβισμένο περιπολικό και η λύση στην ανομία των μπαχαλάκηδων

Δεν είμαι Αρχηγός της Αστυνομίας και δεν προβλέπεται να γίνω. Μπορώ όμως να κρίνω τα γεγονότα από αυτά που διαβάζω, μαθαίνω, διασταυρώνονται και δεν διαψεύδονται. Τι έγινε χθες στη χιλιοταλαιπωρημένη από τους μπάχαλους ΑΣΟΕΕ; Ο κ. Μπουραντώνης, ο Πρύτανης, είναι αυτός που όταν κάτι ματσουλαραίοι γκρεμίζανε τοίχους και κάνανε μερεμέτια μέσα στην περιουσία του λαού για το ρεμπέτ ασκέρ «στέκι» τους, αντί να κωλοβαρέσει, ώς ήτο η πρυτανική παράδοσις δεκαετίες τώρα, φώναξε την Αστυνομία, πήγε, νομίζω, η ΟΠΚΕ και τους μάζεψε.

Εγιναν Τούρκοι οι Τούρκοι εσωτερικού, διότι είχαν καλομάθει στην ατιμωρησία, να βανδαλίζουν, να δέρνουν, εσείς να πληρώνετε τη ζημιά και να μην τρέχει κάστανο. Εκτοτε έγινε κόκκινο πανί του χώρου, πάει να πει των διαφόρων αριστερόστροφων φασιστών τραμπούκων, που φοράνε κουκούλες και ως αγέλες επιτίθενται να λιντσάρουν πολιτικούς αντιπάλους, καθηγητές, φοιτητές, αστυνομικούς, αλλά αυτοί αυτοαποκαλούνται «προοδευτικοί» και όλοι οι υπόλοιποι είμαστε φασίστες.

Διότι, ως γνωστόν, άμα βάλεις κουκούλα ή κράνος και με στειλιάρι από φτυάρι με κόκκινο ή μαύρο σημαιάκι, ανοίξεις κεφάλια ή με μολότοφ κάψεις δημόσια ή ιδιωτική περιουσία ή ανθρώπους, όπως στη ΜΑΡΦΙΝ ή όπως οι εκατοντάδες Αστυνομικοί που έχουν πάει με εγκαύματα στα νοσοκομεία, τα ‘χεις πλάκα τα γαλόνια της προόδου, κι αν σε μπαγλαρώσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, θα σου ρίξουν σαράντα πέντε τάλαρα συμπαράσταση. Χθες, λοιπόν, ο άθλιος πρύτανης τόλμησε να κάνει κάτι πρωτοφανές, ο αθεόφοβος. Αποπειράθηκε να πάει στο γραφείο του! Πού πας, κύριος; Ρώτησες τα SS της αριστεράς, του «χώρου»;

Αποφάσισε η συνέλευση της μπίχλας και της κόνιδας, των κουκουλοφόρων ροπαλοφόρων πως μπορείς να πας; Διότι τελικώς Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν έχουμε, πάπαλα, μείνανε διακόσιοι να γυρίζουν γύρω γύρω στο ένα χιλιόμετρο σαν ηλεκτρόνια, έχουμε όμως ελεγχόμενη είσοδο, χωρίς τουρνικέ και ηλεκτρονικές κάρτες, αλλά πάντως το μαγαζί του αριστερόστροφου φασισμού έχει σκληρή «πόρτα», πιο σκληρή κι από το θρυλικό Studio 54 στη Νέα Υόρκη. Απαγορεύεται η είσοδος στη Δημοκρατία, στη Νομιμότητα, στην Ακαδημαϊκή Ελευθερία, στην πολυφωνία και σε όποιον έχουν προγράψει οι συμμορίες της ασύδοτης ανομίας.

Τον πρύτανη το φυγάδευσαν, αλλά η αγέλη άρχισε να τα σπάει, άναψε φωτιές στο ένα ρεύμα της Πατησίων. Εκεί βρέθηκε εγκλωβισμένο ένα περιπολικό, το περικύκλωσαν κουκουλοφόροι που πετούσαν πέτρες, και υποψιάζομαι πως δεν είχαν σκοπό να παίξουν τσιγκολελέτα με το πλήρωμα. Ενας από τους Αστυνομικούς έβγαλε το όπλο του και πυροβόλησε στον αέρα, για να μην τους λιντσάρουν τα καλά παιδιά και να μην κάνουν λαμπόγυαλο το περιπολικό, δική σου περιουσία, Ελληνά μου.

Διαβάζω, λοιπόν, πως συνελήφθη και του ασκήθηκε δίωξη! Διάβασα πως είχε δοθεί εντολή να μην πάει κανένα όχημα από εκεί. Αυτό, λογικό, αν ισχύει, είναι ένα πειθαρχικά ελεγκτέο ζήτημα, όμως το αντικειμενικό γεγονός είναι πως το πλήρωμα, Αστυνομικοί, μέλη της εσωτερικής Φρουράς της Δημοκρατίας, που δεν φύτρωσαν στα λάχανα, τους γέννησαν μανάδες και στο σπίτι τους περιμένουν γυναίκες και παιδιά, αδέρφια, είχαν εγκλωβιστεί από κακοποιούς που τελούσαν σε βάρος τους ποινικά αδικήματα. Κατά αυτών που επιτέθηκαν στους Αστυνομικούς και στο περιπολικό ασκήθηκε δίωξη, αναζητούνται; Δεν ξέρω, μπορεί να είμαι χαζός, αλλά τι θα έπρεπε να κάνουν; Να κατεβάσουν τα σώβρακα, να κάνουν επίκυψη και να περιμένουν; Να τους κάψουν; Να τους λιντσάρουν και να τους πάρουν και τα όπλα; Και γιατί όλους αυτούς που τα κάνουν αυτά τούς αφήνουν και φεύγουν;

για τη συνέχεια NewsBreak

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Λαθρομετανάστευση

Όσοι θέλουν ανοικτά σύνορα, ανοίγουν πόρτα στο χάος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αλκιβιάδης Στεφανής

Επιθυμούμε να επιστρέψουμε στο χάος; Στην ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών δίχως να ελέγχεται το ποιόν, η προέλευση και ο σκοπός τους; Στο 2020, όταν χιλιάδες μετανάστες, οδηγημένοι στον Έβρο από την τουρκική στρατοχωροφυλακή, επιχείρησαν να επελάσουν προς στην Ελλάδα, αλλά αποκρούστηκαν;

Ούτε η Ευρώπη το θέλει, ούτε εμείς, λέει στο Liberal ο πρώην υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, για την υπονομευτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των ανοικτών συνόρων, που εξυπηρετούν από τις ιδεομανείς και ύποπτων συμφερόντων ΜΚΟ, μέχρι τους διακινητές και όσους θέλουν να εργαλοποιήσουν το μεταναστευτικό για να δημιουργήσουν προβλήματα ασφάλειας στη χώρα μας.

Ο σύμβουλος της κυβέρνησης για τις ακριτικές περιοχές θυμίζει την Ελλάδα των ανοικτών συνόρων του 2015, με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες μέσα στη χώρα, μιλά για το ρόλο που έχει η φύλαξη των συνόρων απέναντι στην τρομοκρατία, αλλά και σε μι τόσο ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή, και εξηγεί γιατί ο φράχτης πρέπει να τελειώσει ακόμη και με εθνικά κεφάλαια.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Ποια η γνώμη σας για την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον φράχτη του Έβρου;

Μια αρχαία παροιμία λέει: Τα εν οίκω μη εν δημω. Όσα συμβαίνουν στα σύνορα της Ελλάδας είναι κυρίαρχο εθνικό θέμα. Τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, πολλώ δε μάλλον να εξάγονται εκτός Ελλάδος για πολιτική εκμετάλλευση και για να πλήξουν τη χώρα. Όποιος θέλει να θέσει ένα θέμα οφείλει να το κάνει στο εσωτερικό της χώρας, όχι να το εξάγει στην Ευρώπη, δηλαδή να παρουσιάζει την Ελλάδα χωρίς ενιαία γραμμή και να αποπροσανατολίζει.

Στην ουσία του θέματος τίθεται ένα ερώτημα στο οποίο οφείλουμε να απαντήσουμε όλοι οι Έλληνες: Επιθυμούμε να γυρίσουμε στο χάος; Επιθυμούμε να επιστρέψουμε στην ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών χωρίς κανένα μέτρο, στη συσσώρευση ανθρώπων στη χώρα, χωρίς να ελέγχεται το ποιόν τους, η προέλευσή τους και ο σκοπός τους; Βεβαίως, και είμαστε υπέρ της μόρφωσης όσων βρίσκονται στην Ελλάδα, της επαγγελματικής τους κατάρτισης και της απορρόφησης από την αγορά εργασίας, αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνονται συντεταγμένα. Κανείς δεν θέλει να γυρίσει η Ελλάδα στο χάος. Ούτε η Ευρώπη, ούτε εμείς. Θυμόμαστε καλά τι αντιμετωπίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ο φράχτης που έχει κατασκευαστεί και συνεχίζει να κατασκευάζεται, έρχεται να αντιμετωπίσει στο τακτικό επίπεδο, ακριβώς αυτό το θέμα.

Οι μνήμες είναι νωπές από τον υβριδικό πόλεμο του 2020 στην ελληνοτουρκική μεθόριο, όταν χιλιάδες μετανάστες συγκεντρώθηκαν στα σύνορα, επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα, αλλά αποκρούστηκαν. Στη συνέχεια με τη συνοδεία και βοήθεια του τουρκικού κράτους κατευθύνθηκαν προς τα θαλάσσια σύνορά μας. Τα αντιμετωπίσαμε όλα αυτά. Τότε βρήκαμε όλη την Ευρώπη μαζί μας.

Ο φράχτης στον Έβρο επομένως θα κατασκευαστεί. Και θα τελειώσει ή με ευρωπαϊκά χρήματα ή χωρίς, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Τέτοια στάση (σσ :όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ) δεν βοηθά.

 

για τη συνέχεια liberal

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή