Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Δείτε την έκθεση τραπεζών Ισπανίας και Ιταλίας στην Τουρκία, για να γίνει κατανοητή η εξωτερική τους πολιτική

Δημοσιεύτηκε

στις

Hedge funds ποντάρουν σε τουρκικό «ατύχημα» – Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών και η νέα βουτιά της λίρας

Την πιθανότητα «μόλυνσης» της ευρωπαϊκής οικονομίας εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία βλέπουν αναλυτές και μάνατζερ hedge funds. Καθώς το εθνικό νόμισμα της χώρας διολισθαίνει κι άλλο και βρίσκεται σήμερα μια ανάσα από τις 7,50 λίρες έναντι του δολαρίου, μάνατζερ μεγάλων hedge funds, ποντάρουν σε ένα τουρκικό «ατύχημα».

Τέτοιος είναι ο Τζον Φλόιντ, επικεφαλής των μακροοικονομικών στρατηγικών της Record Currency Management, η οποία και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Φλόιντ έχει αρχίσει να «σορτάρει» τα ομόλογα χωρών όπως της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας – καθώς και το ίδιο το ευρώ – με την προσδοκία ότι σύντομα το χρέος των ευρωπαϊκών τραπεζών σε τουρκικές τράπεζες θα “μολύνει” και την Ευρώπη.

Οι πιο εκτεθειμένες τράπεζες στην γείτονα, σύμφωνα με στοιχεία της Bank for International Settlements, είναι οι ισπανικές έχοντας 64 δισ. δολάρια τουρκικό χρέος και ακολουθούνται από τις γαλλικές και τις ιταλικές με 24 και 21 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Οι γερμανικές, παρά τις πολύ στενές εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, εντούτοις βρίσκονται πιο χαμηλά στην λίστα με χρέος 9 δισ. δολάρια.

Συγκεκριμένα το τουρκικό χρέος που έχουν στα χέρια τους ξένες τράπεζες, κατανέμεται ως εξής :

– 64 δισ. δολάρια, σε ισπανικές τράπεζες

– 24 δισ. δολάρια, σε γαλλικές

– 21 δισ. δολάρια, σε ιταλικές

– 13 δισ. δολάρια, σε βρετανικές

– 10 δισ. δολάρια, σε αμερικανικές

– 9 δισ. δολάρια, σε γερμανικές

– 7 δισ. δολάρια, σε ιαπωνικές

Όσο για τον Φλόιντ, πρώην trader της Deutsche Bank AG, η πτώση της λίρας και τα καθαρά αρνητικά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας δημιουργούν ευκαιρίες για trading, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος ζημιάς από τα επισφαλή δάνεια. Σημειωτέον ότι προ μερικών μόλις ημερών ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την τουρκική οικονομία, τονίζοντας ότι μια κρίση του ισοζυγίου πληρωμών γίνεται «όλο και πιο πιθανή».

Η έκθεση ξένων τραπεζών στην Τουρκία έχει μειωθεί μετά την νομισματική κρίση του 2018, ωστόσο παραμένει ακόμη πολύ υψηλή. Το χρέος των δανειστών της ανέρχεται σε 166 δισ. δολάρια με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να κατέχουν την μερίδα του λέοντος.

Δεδομένων των μακρών δεσμών της Ευρώπης με την τουρκική οικονομία, οι πιο εκτεθειμένες είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Bank for International Settlements.

Η τουρκική οικονομία ύψους 740 δισ. δολαρίων πρόκειται να συρρικνωθεί 4% φέτος, η λίρα έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας- η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στις αναδυόμενες αγορές – ενώ το κόστος ασφάλισης του τουρκικού δημόσιου χρέους σχεδόν διπλασιάστηκε.

liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή