Ακολουθήστε μας

Ανατολική Μεσόγειος

Le Point : Ο Ερντογάν και οι 100 αποχρώσεις του γκρί

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ ικανή ενώ η τουρκική φαίνεται ότι υπoφέρει πολύ από τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν. Αυτό που πρέπει να φοβόμαστε δεν είναι τόσο μια ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά μάλλον την λογική ενός τετελεσμένου γεγονότος όπως αυτού που δημιούργησε η Ρωσία στην Κριμαία.

Ελληνικές και τουρκικές ναυτικές δυνάμεις αντιμέτωπες στην Ανατολική Μεσόγειο με φόντο εδαφικές διεκδικήσεις. Το Παρίσι βγαίνει μπροστά, το Βερολίνο καθυστερεί και η Ουάσιγκτον παραμένει διακριτική. Η ελληνοτουρκική διαμάχη θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Βερολίνο. Αποκρυπτογράφηση από τον Hugo Decis, ερευνητή του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) και ειδικού στις ναυτικές δυνάμεις.

Le Point: Ποια είναι η ισορροπία ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;

Hugo Decis: Σε επίπεδο ναυτικών δυνάμεων η Ελλάδα μειονεκτεί τώρα έναντι της Τουρκίας η οποία διαθέτει όλο και πιο πολυάριθμο και σύγχρονο εξοπλισμό. Αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα για την Αθήνα, η οποία δεν είναι σε θέση να κατασκευάζει φρεγάτες ή αντιτορπιλικά, ενώ η Άγκυρα έχει καταβάλει πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες για να αναπτύξει τη δική της βιομηχανική και τεχνολογική βάση άμυνας. Η Τουρκία είναι πλέον σε θέση να παράγει η ίδια μερικά από τα πολεμικά πλοία της. Οι Τούρκοι είναι επομένως ελαφρώς μπροστά και το χάσμα μάλλον θα διευρύνεται τα επόμενα χρόνια. Αυτό δεν προκαλεί και ιδιαίτερη έκπληξη αν λάβει κανείς υπόψιν του τα δημογραφικά στοιχεία και τους πόρους των δύο χωρών.

Ποιά ναυτική δύναμη θα “κέρδιζε” μια αντιπαράθεση ;

Είναι σχεδόν αδύνατο να απαντήσουμε, γιατί σε μια τέτοια σύγκρουση θα εμπλέκονταν και οι αεροπορικές δυνάμεις των δύο χωρών. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ ικανή, ενώ η τουρκική φαίνεται ότι υπέφερει πολύ από τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν. Αυτό που πρέπει να φοβόμαστε δεν είναι τόσο μια ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά μάλλον την λογική ενός τετελεσμένου γεγονότος όπως αυτού που δημιούργησε η Μόσχα στην Κριμαία ή το Πεκίνο στη Θάλασσα της Κίνας. Η ιδέα είναι να εγκατασταθείς με κάποιον τρόπο στην περιοχή του άλλου και να τον κάνεις να καταλάβει ότι δεν αξίζει τον κόπο να το παλέψει. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές, όπου η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρεί μόνιμα δυνάμεις. Μεταξύ ειρήνης και ανοιχτής σύγκρουσης υπάρχουν εκατό αποχρώσεις πιθανών συμβάντων και πιθανές γκρίζες περιοχές …

Τι μπορούν να κάνουν οι Έλληνες για να ανατρέψουν την κατάσταση;

Το ελληνικό ναυτικό δεν διαθέτει σύγχρονα πλοία εξοπλισμένα με τεχνολογία αιχμής. Αφού το σκέφτηκαν να αγοράσουν φρεγάτες FREMM (Naval Group), παραιτήθηκαν λόγω της τιμής και της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πέρναγε η χώρα. Τώρα ενδιαφέρονται για μικρότερες και πιο προσιτές φρεγάτες, τις FDI (Naval Group), αλλά η υπογραφή της σύμβασης σκοντάφτε στο οικονομικό ζήτημα και οι παραδόσεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να πραγματοποιηθούν πριν από το 2023. Εντωμεταξύ, τα πολεμικά πλοία γερνούν και είναι επείγον να αντικατασταθούν. Όχι για να αντιστραφεί η ισορροπία ισχύος, αλλά για να διατηρηθεί το status quo στην περιοχή, διασφαλίζοντας την ικανότητα της Ελλάδας να αποτρέψει την Τουρκία από το να ενεργήσει εναντίον της.

Τι συμμαχίες συγκροτούνται αυτή την στιγμή ;

Η ελληνική διπλωματία λειτουργεί με ταχύτητα για να διατηρήσει τις συμμαχίες της. Θεωρητικά, σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση, θα μπορεί να βασίζεται στους συμμάχους της του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όμως η ίδια η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν έχει ακόμη αποδείξει την ικανότητά της να ενεργεί από κοινού στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Παρά τα αρκετά ισχυρά δελτία τύπου από τον Josep Borrell τις τελευταίες εβδομάδες, η Ευρώπη εξακολουθεί να δυσκολεύεται να υπάρξει σε αυτό το ζήτημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που φαίνεται να βρίσκονται περισσότερο στην πλευρά της Ελλάδας, χωρίς να γνωρίζουμε αν θα έρθουν σε βοήθειά της. Τέλος, η Κύπρος, η οποία βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης, έχει ένα πολύ περιορισμένο ναυτικό, με περιπολικά σκάφη αλλά χωρίς φρεγάτες ή αντιτορπιλικά.

Πώς τοποθετείται η Γαλλία;

Η Ελλάδα έχει την υποστήριξη της Γαλλίας, η οποία έστειλε μία φρεγάτα και μαχητικά αεροσκάφη, ενώ ενεργοποίησε τα διπλωματικά της δίκτυα. Αυτές οι εξελίξεις χρησιμεύουν κυρίως για να δώσουν μια συγκεκριμένη συνοχή στη θέση της Γαλλίας, αλλά δεν αποτελούν, μέχρι σήμερα, μια ιδιαίτερα σημαντική επίδειξη δύναμης : στοχεύουν μόνο στην ανάδειξη της θέσης της Γαλλίας σε αυτήν τη διαμάχη εξισορροπώντας την σχέση δυνάμεων μεταξύ της Αθήνας και της Λευκωσίας, αφενός, και της Άγκυρας, αφετέρου.
Οι Βρετανοί έχουν μια σημαντική στρατιωτική βάση στην Κύπρο. Θα μπορούσαν να παρέμβουν;
Μετά το Brexit, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αναζητεί να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με εξω-ευρωπαϊκές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει να διατηρήσει μια ορισμένη ισορροπία μεταξύ των εταίρων του στην περιοχή, χωρίς να εμπλακεί περισσότερο.
Θα μπορούσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να είναι ο κριτής αυτής της σύγκρουσης;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το ισχυρότερο ναυτικό στον κόσμο και διαθέτουν και πολλά μέσα στην περιοχή. Όμως, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, δεν ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι στη Μεσόγειο. Όταν ξέσπασε η κρίση πριν από λίγες εβδομάδες, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πραγματοποίησε ασκήσεις και με τους Έλληνες και τους Τούρκους, ως υποκίνηση για απο-κλιμάκωση. Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, η Αθήνα αισθάνεται κάποια δυσαρέσκεια με την Ουάσινγκτον που δημιούργησε ένα κενό χωρίς να παίζει πλέον τον ρόλο της στην περιοχή. Οι Τούρκοι είναι πιο πιθανό να πάρουν πρωτοβουλίες, επειδή έχουν την αίσθηση ότι ο χωροφύλακας έχει γυρίσει το κεφάλι του σε άλλη κατεύθυνση ! Η αμερικανική θέση είναι αμφίσημη : αφενός, απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 μετά την αγορά της ρωσικής άμυνας S-400 από την Άγκυρα και, αφετέρου, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μια πολύ καλή σχέση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Ρώσοι, πολύ παρόντες στη Συρία, διαδραματίζουν ρόλο σε αυτήν τη σύγκρουση;

Οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για αυτήν την κρίση, αλλά μπορούν να βλέπουν με ικανοποίηση δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να βρίσκονται σε διαμάχη και την γαλλική με την γερμανική διπλωματία να δείχνουν τις διαφορές τους.

Τι παιχνίδι παίζει η Γερμανία;

Οι Γερμανοί είναι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας και της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού, επομένως η θέση τους είναι δύσκολη. Η Γερμανία ευνοεί τα εργαλεία που χειρίζεται καλύτερα, πρώτα και κύρια την διπλωματία. Και, ακόμη και αν οι μέθοδοι διαφέρουν μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, ο στόχος δεν είναι απαραίτητα διαφορετικός : να αποφευχθεί η κλιμάκωση στη Μεσόγειο.

Πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η κατάσταση;

Σήμερα, από τη μία πλευρά, υπάρχει η Ελλάδα, η οποία έχει υπογράψει και επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και η οποία υιοθετεί μια θέση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Λέει ότι είναι έτοιμη για επίλυση της διαφοράς από τη διεθνή δικαιοσύνη. Και, από την άλλη πλευρά, η Τουρκία, η οποία δεν βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, και εκδηλώνει αναθεωρητική και επεκτατική θέση. Επομένως, δεν πάμε προς απο-κλιμάκωση. Η πολεμική αναμέτρηση δεν θα ξεσπάσει κατ’ ανάγκην ξαφνικά αλλά σε μία κατάσταση διαρκών υποδαυλίσεων και καλλιέργειας εθνικισμού από τα ΜΜΕ και την κρατική ηγεσία ιδίως από την τουρκική πλευρά, οτιδήποτε μπορεί να συμβεί με βάση ένα απλό συμβάν, δυνητικά θανατηφόρο, προκαλώντας μια θλιβερή κλιμάκωση.
Μεσοπρόθεσμα, δύο παράγοντες μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση. Πρώτον, εάν ο Τζο Μπάιντεν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, θα μπορούσε να αλλάξει την αμερικανική στάση στην περιοχή και, ίσως, οι ΗΠΑ να εμφανιστούν ως νέος μεσολαβητής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεύτερον, οι γαλλικές, γερμανικές και ίσως οι ευρωπαϊκές θέσεις θα μπορούσαν να ισχυροποιηθούν κυρίως μέσα από την συνοχή τους.
Μετάφραση

Συνέχεια ανάγνωσης

Eυρώπη

Future Warfare: Πολεμικό Ναυτικό και επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Χωριανόπουλος Άγγελος από Future Warfare

Ο Yπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή, θα ανακοινώσει την έναρξη της επιχείρησης Prosperity Guardian για την αντιμετώπιση των απειλών των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό συμπίπτει με την αναχαίτιση από αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύουν οι Χούθι από την Υεμένη διακόπτωντας το παγκόσμιο εμπόριο. Πηγές της ιστοσελίδας από το Πολεμικό Ναυτικό αναφέρουν πως σχετικό αίτημα έχει σταλεί και σε ανώτατα πολιτικά γραφεία της κυβέρνησης χωρίς να έχει περάσει μέχρι στιγμής προς την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Το USS Carney κατέρριψε 14 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ το HMS Diamond κατέστρεψε ένα με πύραυλο Sea Viper (ASTER-15), σηματοδοτώντας την πρώτη καταστροφή εναέριου στόχου του Βασιλικού Ναυτικού από τον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου. Η δράση αυτή έλαβε χώρα κοντά στο στενό Bab al-Mandab κατά τη διάρκεια ενός κύματος επίθεσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών διάρκειας 45 λεπτών.

Οι Βρετανοί ανέφεραν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευαν ένα εμπορικό πλοίο, γεγονός που ώθησε το USS Carney να εμπλακεί σε επιχειρήσεις καταστολής τους. Λεπτομέρειες σχετικά με τον οπλισμό που χρησιμοποίησε το Carney δεν αποκαλύφθηκαν για να αποτραπεί στους Χούθι να αξιολογήσουν τα αμερικανικά αποθέματα πυρομαχικών.

Η CENTCOM επιβεβαίωσε την επιτυχή αναχαίτιση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους χωρίς να αναφερθούν ζημιές ή τραυματισμοί. Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Sare’e, ισχυρίστηκε ότι το drone επιτέθηκε στο Ισραήλ, αλλά δεν ανέφερε τα υπόλοιπα πλοία. Μετά τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι σε φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν διακόψει τις διελεύσεις στην περιοχή. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν θα ανακοινώσει την επιχείρηση Prosperity Guardian, η οποία επικεντρώνεται στη θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps τόνισε την απειλή για το διεθνές εμπόριο από τις πρόσφατες παράνομες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Το Βασιλικό Ναυτικό διαβεβαιώνει τη δέσμευσή του για τη διασφάλιση της ελευθερίας της υπερατλαντικής ναυσιπλοΐας. Τα περιστατικά αυτά σηματοδοτούν την πρώτη αντιμετώπιση εναέριας απειλής από πολεμικό πλοίο του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1991, με το USS Carney να συμμετέχει επίσης σε παρόμοιες αμυντικές ενέργειες πρόσφατα.

Ο λόγος συγγραφής της ανάλυσης είναι να καταδείξει στο μέγιστο πως στο χαοτικά μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα εμφανίζονται ευκαιρίες εύρεσης ρόλου στην προστασία του παγκόσμιου εμπορίου από ασύμμετρες απειλές. Η Ελληνική Κυβέρνηση καλό θα ήταν να αντιληφθεί πως αν θελήσει να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο στο Διεθνές Σύστημα, θα ήταν αναγκαίο να επιλέξει μια δομή ενιαίας αεροναυτικής ισχύος η οποία θα μπορούσε να προβάλλει ισχύ και σε επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να κινηθεί αναλόγως στην επιλογή Κορβέτων και της γενικότερης ανανέωσης του Στόλου. Η έννοια περί ανάπτυξης Ναυτικού Ανοιχτής Θαλασσης έχει μερικώς μεταβληθεί αλλά παραμένει επίκαιρη. Ο Στόλος δεν μπορεί να αποτελείται μονάχα από 3 (ή 4) φρεγάτες, 5 κορβέτες και εκσυγχρονισμένες μονάδες επιφανείας. Χρειάζονται πλώρες, όπλα και δίκτυα ISR.

Διαβάστε την συνέχεια 

Συνέχεια ανάγνωσης

AI

Το Ισραήλ ενσωματώνει αθόρυβα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σε θανατηφόρες στρατιωτικές επιχειρήσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να επιλέγουν στόχους για αεροπορικές επιδρομές και να οργανώνουν υλικοτεχνική υποστήριξη εν καιρώ πολέμου, καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται στα κατεχόμενα εδάφη και με τον επίδοξο αντίπαλο Ιράν.

Αν και ο στρατός δεν σχολίασε τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αξιωματούχοι λένε ότι αξιοποιεί τώρα ένα σύστημα συστάσεων τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να επιλέξει στόχους για αεροπορικές επιδρομές.

Οι επόμενες επιδρομές μπορούν στη συνέχεια να επεξεργαστούν γρήγορα με ένα άλλο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Fire Factory, το οποίο χρησιμοποιεί δεδομένα σχετικά με εγκεκριμένους από τον στρατό στόχους για τον υπολογισμό των φορτίων πυρομαχικών, την ιεράρχηση και την ανάθεση χιλιάδων στόχων σε αεροσκάφη και drones, καθώς και προτείνει ένα χρονοδιάγραμμα.

Ενώ και τα δύο συστήματα επιβλέπονται από ανθρώπινους χειριστές που ελέγχουν και εγκρίνουν μεμονωμένους στόχους και σχέδια αεροπορικών επιδρομών, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ισραηλινού Στρατού (IDF), η τεχνολογία εξακολουθεί να μην υπόκειται σε κανέναν διεθνή ή κρατικό κανονισμό.

Οι υποστηρικτές της υποστηρίζουν ότι οι προηγμένοι αλγόριθμοι μπορεί να ξεπεράσουν τις ανθρώπινες δυνατότητες και θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον στρατό να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες, ενώ οι επικριτές προειδοποιούν για τις δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες της στήριξης σε όλο και πιο αυτόνομα συστήματα.

«Αν υπάρχει λάθος στον υπολογισμό της τεχνητής νοημοσύνης και αν η τεχνητή νοημοσύνη δεν εξηγείται, τότε ποιον κατηγορούμε για το λάθος;» είπε ο Ταλ Μίμραν, λέκτορας διεθνούς δικαίου στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και πρώην νομικός σύμβουλος του στρατού.

Οι λεπτομέρειες της επιχειρησιακής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης από τον στρατό παραμένουν σε μεγάλο βαθμό απόρρητες, ωστόσο δηλώσεις στρατιωτικών αξιωματούχων υποδηλώνουν ότι ο IDF έχει αποκτήσει εμπειρία στο πεδίο της μάχης με τα αμφιλεγόμενα συστήματα.

Το 2021, ο Ισραηλινός Στρατός περιέγραψε τη σύγκρουση 11 ημερών στη Γάζα ως τον πρώτο «πόλεμο της τεχνητής νοημοσύνης» στον κόσμο, επικαλούμενος τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό σημείων εκτόξευσης πυραύλων και την ανάπτυξη σμήνων drones. Το Ισραήλ πραγματοποιεί επίσης επιδρομές στη Συρία και τον Λίβανο, με στόχο, όπως λέει, αποστολές όπλων σε πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ.

Τους τελευταίους μήνες, το Ισραήλ εκδίδει σχεδόν καθημερινές προειδοποιήσεις προς το Ιράν για τον εμπλουτισμό του ουρανίου, δεσμευόμενο ότι δεν θα επιτρέψει στη χώρα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα σε καμία περίπτωση.

Σε περίπτωση που οι δυο τους ξεκινήσουν στρατιωτική σύγκρουση, ο Ισραηλινός Στρατός αναμένει ότι οι Ιρανοί πληρεξούσιοι στη Γάζα, τη Συρία και τον Λίβανο θα αντεπιτεθούν, θέτοντας το έδαφος για την πρώτη σοβαρή πολυμέτωπη σύγκρουση για το Ισραήλ από τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.

Τα εργαλεία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως το Fire Factory, είναι προσαρμοσμένα για ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με αξιωματούχους του IDF.

Ο IDF χρησιμοποιεί εδώ και καιρό την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει αυτά τα συστήματα σε διάφορες μονάδες, καθώς επιδιώκει να τοποθετηθεί ως παγκόσμιος ηγέτης στον αυτόνομο οπλισμό.

Μερικά από αυτά τα συστήματα κατασκευάστηκαν από ισραηλινούς αμυντικούς εργολάβους. Άλλα, όπως οι κάμερες ελέγχου συνόρων StarTrack, οι οποίες εκπαιδεύονται σε πλάνα χιλιάδων ωρών για την αναγνώριση ανθρώπων και αντικειμένων, αναπτύχθηκαν από τον στρατό.

Η ενασχόληση με αυτήν την πληθώρα πληροφοριών είναι ο σκοπός του Κέντρου Επιστήμης Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης, που διευθύνεται από τη μονάδα 8200 του στρατού.

Ο μυστικός χαρακτήρας του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται τέτοια εργαλεία έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένου του ότι το χάσμα μεταξύ ημιαυτόνομων συστημάτων και πλήρως αυτοματοποιημένων μηχανημάτων θανάτωσης θα μπορούσε να μειωθεί εν μία νυκτί.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι μηχανές θα είχαν την εξουσία να εντοπίζουν και να χτυπούν στόχους, με τους ανθρώπους να απομακρύνονται εξ ολοκλήρου από τις θέσεις λήψης αποφάσεων.

Το Ισραήλ λέει ότι δεν σκοπεύει να αφαιρέσει την ανθρώπινη εποπτεία τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: Bloomberg

Συνέχεια ανάγνωσης

Ανατολική Μεσόγειος

Stratfor: Πώς θέλει να υλοποιήσει ο Ερντογάν το όραμα της «μεγάλης Τουρκίας»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η (τελευταία;) θητεία αναμένεται να αφιερωθεί στην προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας «Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Γιατί η συγκυρία τον βοηθά, πώς επηρεάζονται Κύπρος και Ελλάδα. Ο ρόλος της Συρίας. Ο κίνδυνος του λάθους.

Πέντε χρόνια είναι πολύς χρόνος για έναν πολιτικό ηγέτη. Αλλά για ένα έθνος-κράτος όπως η Τουρκία, όπου η πρόοδος μετριέται με όρους δεκαετιών, είναι μόλις μία στιγμή. Μετά την επανεκλογή του στις 28 Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμετράται με τον στόχο να καταστήσει την επόμενη (και πιθανώς τελευταία) θητεία του —η οποία λήγει το 2028— ένα καθοριστικό κεφάλαιο στην εν εξελίξει μετατροπή της Τουρκίας σε μια ανεξάρτητη μεγάλη δύναμη.

Τα επόμενα πέντε χρόνια είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα προχωρήσει κατά καιρούς σε στρατιωτικές επεμβάσεις, όπως ακριβώς έκανε από τότε που ανέλαβε την εξουσία, το 2002. Αν ενδιαφέρεται να αφήσει κληρονομιά διαρκείας, δεν αποκλείεται να μπει στον πειρασμό να ακολουθήσει βήματα χωρών όπως το Ισραήλ, η Ινδία και η Ρωσία, οι οποίες έχουν κατηγορηθεί -λιγότερο ή περισσότερο- ότι επέκτειναν δια της βίας την επιρροή και την ισχύ τους, παραβιάζοντας το μεταπολεμικό αξίωμα της εδαφικής ακεραιότητας και μη αλλαγής συνόρων.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα επεκτατισμού. Αλλά οι ενέργειες του Ισραήλ και της Ινδίας στα παλαιστινιακά εδάφη και στο Κασμίρ αντίστοιχα προσφέρουν μια ιδέα για την ποικιλία των τρόπων με τους οποίους θα μπορούσε να δράσει η Τουρκία. Ο Ερντογάν θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προβεί σε επιθετικές ενέργειες στη θάλασσα για να επεκτείνει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, να εγκαταστήσει δημοκρατίες μαριονέτες στη μεθόριο με τη Συρία ή ακόμη και να προσπαθήσει μια μονομερή προσάρτηση στην Κύπρο. Όμως, όλες αυτές οι ενέργειες θα απαιτούσαν προσεκτικό χρονοδιάγραμμα, ώστε να μη γυρίσουν μπούμερανγκ υπονομεύοντας τη φιλοδοξία του Ερντογάν να τον θυμούνται ως τον πρόεδρο που οδήγησε την Τουρκία στην πορεία να ξαναγίνει μεγάλη δύναμη.

Η οπτική Ερντογάν για τη μεγάλη Τουρκία

Όταν ανέβηκε στην εξουσία ο Ερντογάν, το 2002, η Τουρκία ζούσε ακόμα στη σκιά των εταίρων της στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα των ΗΠΑ. Όμως ο Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) άρχισαν γρήγορα να διεκδικούν την ανεξαρτησία της χώρας από τη συμμαχία.

Σε μια πρώτη κίνηση το 2003, το τουρκικό κοινοβούλιο μπλόκαρε την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ από αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία. Η κίνηση γέννησε δυσπιστία μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας — και η μνησικακία εδραιώθηκε με τα χρόνια, καθώς η Τουρκία άρχισε να χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της δύναμη και το πολιτικό της κεφάλαιο για να αναδιαμορφώσει τη διεθνή φήμη της, από κοσμικό κράτος με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ σε πρωτοϊσλαμιστικό, πρόθυμο να επέμβει σε συγκρούσεις κοντά ή και πιο μακριά, ανεξάρτητα από τη διεθνή κυρίαρχη γνώμη. Η Τουρκία δεν εγκατέλειψε το ΝΑΤΟ, ούτε το ΝΑΤΟ εγκατέλειψε την Τουρκία. Αλλά ο Ερντογάν είχε αποφασίσει πως η Τουρκία πρέπει να κοιτάξει τα δικά της συμφέροντα, μερικές φορές επιθετικά, κάτι που δεν έκανε το ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία όταν σήμαινε η αρχή του τέλους για το μεταψυχροπολεμικό μονοπολικό momentum της αμερικανικής κυριαρχίας. Ακόμη και τότε, ο Ερντογάν δεν έβλεπε τον κόσμο με όρους «τέλους της ιστορίας», κατά Φράνσις Φουκουγιάμα, και επικράτησης του φιλελεύθερου δημοκρατικού καπιταλισμού, αλλά ως εφαλτήριο για ιστορικές δυνάμεις και ιδεολογίες προκειμένου προοπτικά να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή τους, ύστερα από σχεδόν έναν αιώνα καταστολής από τους παγκόσμιους πολέμους και τις ιδεολογικές διαμάχες του 20ού αιώνα. Η Τουρκία θα έμοιαζε γεωπολιτικά περισσότερο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία: μια μεγάλη δύναμη που, αν χρειαζόταν, θα επιδίωκε μονομερώς και επιθετικά το εθνικό συμφέρον της.

Δεν φαίνεται ότι η επόμενη θητεία Ερντογάν θα αλλάξει αυτή την προσέγγιση. Η Τουρκία δεν θέλει να είναι μέρος της Ανατολής ή της Δύσης, ή αναγκαστικά μέρος του ισλαμικού κόσμου (εκτός αν είναι ηγέτιδα δύναμη). Θέλει να είναι η Turkiye, βάσει της επίσημης αλλαγής ονομασίας του 2021. Όπως το βλέπει ο Ερντογάν, η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη από μόνη της, με ηγετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, το Ισλάμ, τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα, την Κεντρική Ασία, ακόμη και μέχρι την Αφρική. Και πιστεύει ότι τα επόμενα χρόνια θα καθορίζει τις πολιτικές του όλο και περισσότερο με στάτους μεγάλης δύναμης, ακόμη και οδηγώντας σε προσαρτήσεις εδαφών.

Ο Ερντογάν στην εποχή των προσαρτήσεων

Ιστορικά, πρωταρχικό χαρακτηριστικό των μεγάλων δυνάμεων είναι ο εδαφικός επεκτατισμός. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα, ούτε χτίστηκε με ειρηνικές εκλογές. Ωστόσο, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο επεκτατισμός έγινε ταμπού (σε μεγάλο βαθμό αντικαταστάθηκε με ιδεολογικό επεκτατισμό, μέσω θεσμών όπως το Σύμφωνο της Βαρσοβίας). Οι υπερδυνάμεις ανησυχούσαν ότι κράτη που θα προσπαθούσαν να κατακτήσουν το ένα το άλλο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σ’ έναν καταστροφικό Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αλλά σήμερα αυτό το ταμπού έχει αποδυναμωθεί. Το Ισραήλ, η Ινδία και η Ρωσία τα τελευταία χρόνια έχουν προσαρτήσει εδάφη, επίσημα ή ανεπίσημα, με διάφορους βαθμούς επιτυχίας ή αποτυχίας, χωρίς να πυροδοτηθεί πυρηνικό ολοκαύτωμα ή διηπειρωτικές εχθροπραξίες. Και το έκαναν για να αναδιαμορφώσουν τα κοντινά τους εξωτερικά περιβάλλοντα και να εκπληρώσουν ιδεολογικές επιταγές. Για παράδειγμα, ο στρατηγικός φόβος της Ρωσίας για στρατιωτική περικύκλωσή της από τη Δύση επικαλύπτεται με τη ρωσοκεντρική κοσμοθεωρία που αρνείται την ουκρανική εθνικότητα.

για τη συνέχεια Euro2Day

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή