Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Ο Γαλλο-Ινδικός άξονας ανάσχεσης της Κίνας και ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας-Στον δρόμο προς μία νέα γεωπολιτική ταυτότητα

Δημοσιεύτηκε

στις

Χωριανόπουλος Άγγελος

Στο πολυπολικό διεθνές σύστημα στο οποίο ζούμε, λόγω της τήξης των Αρκτικών πάγων μία άτυπη Πανευρασιατική οντότητα φαίνεται να συσπειρώνεται. Με οικονομικά ηγέτιδα δύναμη (γεωοικονομικά) την Κίνα η Πανευρασιατική οντότητα αυτή (Κίνα, Ρωσία, Ιράν, Πακιστάν) μέσω του Κινεζικού Δρόμου του Μεταξιού BRI φαίνεται να θέλει να μεταβάλλει πλήρως το Δυτικοκρατούμενο διεθνές σύστημα, σε όλες τις πτυχές του. Υπό το ισχύον γεωπολιτικό πλαίσιο, στόχος των ΗΠΑ ( μέσω του υπονατοϊκού Γερμανο-Τουρκικού άξονα) είναι να ανασχέσουν την Σινο-Ρωσική επιρροή από τρεις γεωγραφικές ζώνες οι οποίες υφίσταντο ήδη την Κινεζική γεωοικονομική εξάπλωση. Τα Ευρασιατικά Βαλκάνια, την Αφρικανική Ήπειρο και την Μέση Ανατολή. Η Τουρκία μέσω του Τουρκόφωνου διαδρόμου (για λογαριασμό του ΝΑΤΟ-ΕΕ) μπορεί και ελέγχει δημογραφικά τα Ευρασιατικά Βαλκάνια και να εξάγει μεγάλες ποσότητες βιομηχανικών προϊόντων της ΕΕ (Γερμανία) προς τα εδάφη αυτά, συντελώντας σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Στην Μέση Ανατολή, μέσω του ελέγχου Ισλαμικών ομάδων προκαλεί άγονο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον για κινεζικές επενδύσεις καθώς λόγω των συνεχόμενων μαχών οι κινεζικές προσπάθειες ανοικοδόμησης της περιοχής πέφτουν στο κενό (άρση ηλεκτροδότησης Συρίας-Ιράκ από την Κίνα λόγω εντάσεων στις περιοχές με κόστος 2 δις για την Κίνα). Στην Αφρικανική Ήπειρο μέσω διμερών συμφωνιών η Τουρκία για λογαριασμό της Δύσεως εξάγει επίσης πληθώρα βιομηχανικών προϊόντων, σπεύδει στην ”ένωση” διαφορετικών πολιτιστικών ομάδων μέσω του Σουνιτικού Ισλάμ και υπόσχεται ένα οθωμανικό και αυτοκρατορικό μέλλον για τους λαούς αυτούς, αντισταθμίζοντας την επιρροή της Κίνας και της Γαλλίας. 

Ο άξονας Ινδία-Ισραήλ ως υποκατάστατο του Τουρκογενούς διαδρόμου ανάσχεσης της Κινεζικής επεκτατικότητας

Μεγάλο μέρος των Κινεζικών εμπορευμάτων προς την Κεντρική Ασία, το Πακιστάν και την Ευρώπη περνάει πλησίον των Σινο-Ινδικών συνόρων. Από τις 27 Μαΐου μέχρι τις 7 Ιουλίου, μέσω χρήσης και νατοϊκών στρατιωτικών δορυφόρων, η Ινδία επιτέθηκε στην Κίνα (μέσω πυροβολικού και Ειδικών Δυνάμεων) στις οροσειρές που βρίσκονται πέριξ της κοιλάδας Galwan Valley. Η ένταση σε επίπεδο πολιτικών δηλώσεων φαίνεται να έχει αποκλιμακωθεί, αλλά σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων EurasianDaily η ένοπλη διένεξη δεν έχει σταματήσει με τις δύο πλευρές να μετράνε πάνω από 50 νεκρούς. Σύμφωνα με το προαναφερθέν πρακτορείο, τα Ινδικά στρατεύματα έχουν καταλάβει 2 οροσειρές-αποκόπτοντας μέρος του εμπορικού δρόμου της Κίνας-βάζοντας την Κίνα σε έναν πιθανόν μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς παγώνοντάς την στον χρόνο. Η γενναιόδωρη οικονομική ενίσχυση της Ινδίας από τις ΗΠΑ φαίνεται να αποσκοπεί στην δημιουργία οικονομικών εγκαταστάσεων-εμπορικών διαδρόμων που θα αποκόψουν μέρος του BRI και θα χτίσουν ένα υποκατάστατο του Τουρκογενούς διαδρόμου έναντι της Κίνας. Μέσω του προαναφερθέντος προγράμματος η ισχύς της ”Δυτικής Τουρκίας” μειώνεται κατακόρυφα.

Το Ισραήλ από την πλευρά του βρίσκεται σε μακροχρόνια διμερής αμυντική συνεργασία με την Ινδία καθώς μοιράζονται ως κράτη πληθώρα κοινών γεωπολιτικών προβλημάτων. Νωρίτερα αυτό το έτος η Αεροδιαστημική Βιομηχανία του Ισραήλ (IAI) και της Ινδίας (Bharat Electronics Limited) υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη δημιουργία ενός νέου κέντρου για την τεχνική και συντήρηση υποστήριξη για τα συστήματα αεράμυνας της Ινδίας. Επιπλέον, η IAI στις 5 Φεβρουαρίου υπέγραψε ένα στρατηγικό μνημόνιο συνεργασίας με τις ινδικές εταιρείες Hindustan Aeronautics Limited και Dynamatic Technologies Limited με σκοπό να εργαστούν για UAV που θα κατασκευαστούν στην Ινδία. Οι πωλήσεις έχουν ξεπεράσει το ιστορικό ποσό των $1 δισεκατομμύριο ετησίως, καθιστώντας την Ινδία όχι μόνο μια βασική χώρα για τις αμυντικές πωλήσεις του Ισραήλ, αλλά και την ενίσχυση της διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Οι συμφωνίες της IAI το 2017 περιελάμβαναν συμφωνία 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πυραύλους Barak 8 και 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για πυραύλους εδάφους-αέρος (τα ελληνικά νησιά χρειάζονται άμεσα τέτοια συστήματα με σκοπό την δημιουργία A2/AD συνθηκών), με περαιτέρω συμφωνίες το 2018, σύμφωνα με την εταιρεία. 

Ωστόσο, η σχέση μεταξύ Ινδίας και Ισραήλ εξελίσσεται. Η οικονομικο-πολιτική στρατηγική της Ινδίας “Make in India” σημαίνει ότι οι ξένες εταιρείες που θέλουν να ανοίξουν επιχειρήσεις στην Ινδία πρέπει να συνεργαστούν με εγχώριες εταιρείες και να αναπτύξουν προϊόντα σε τοπικό επίπεδο. Και οι ισραηλινές εταιρείες έχουν πράγματι συνεργαστεί με ινδικές εταιρείες μέσω κοινοπραξιών. Περιττό να αναφέρουμε τα οφέλη που θα αποκόμιζε η Ελληνική οικονομία εν μέσω κορωνοϊού από το οικονομικο-εμπορικό άνοιγμα στην δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα του πλανήτη.  Για παράδειγμα, η Elbit ίδρυσε κοινοπραξία με την Adani Defence στο Hyderbad για την παραγωγή drones Hermes το 2018. Η Adani Defence σημείωσε ότι η εγκατάσταση 50.000 τετραγωνικών ποδιών είναι η πρώτη εκτός Ισραήλ για την κατασκευή του Hermes 900 μεσαίου υψομέτρου, μεγάλης αντοχής UAV. Μια άλλη κοινή επιχείρηση με την Alpha Design Technologies ξεκίνησε επίσης με την Elbit τα τελευταία χρόνια. Η ισραηλινή εταιρεία συνεργάζεται επίσης με την Bharat Electronics στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου και της ηλεκτρο-οπτικής.

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός πως μοιράζονται κοινό κλάδο πληροφοριών με σκοπό την αντιμετώπιση των ισλαμιστικών απειλών του Ιράν, του Πακιστάν και της Τουρκίας που ταλανίζουν χρόνια και τις δύο χώρες. Περισσεύει να επισημάνουμε πως εν έτη 2020 το Ελληνικό κράτος έχει δεχθεί υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη μέσω Τούρκων και Πακιστανών πιλότων, έχει δεχθεί επίσκεψη από Πακιστανικό πολεμικό πλοίο στα νερά της Μεσογείου και προσφάτως δέχθηκε και νέα Ιρανική κυβερνοεπίθεση έναντι αξιωματούχων του Πολεμικού Ναυτικού. 

Ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας ως δικλείδα του άξονα Ινδία-Γαλλία με σκοπό την Κινεζική ανάσχεση

Η στρατηγική σχέση Ινδίας-Ισραήλ για να επιβιώσει χρειάζεται ένα σταθερό Δυτικό γεωπολιτικό βάθος με σκοπό να ενισχυθεί οικονομικά και αμυντικά η επιρροή της. Η Γαλλία μέσω της πώλησης μαχητικών Rafale στην αεροπορία της Ινδίας και της Ελλάδας φαίνεται ήδη να μας δείχνει τον δρόμο εύρεσης της ελληνικής μελλοντικής γεωπολιτικής ταυτότητας εντός του εν διαμορφώσει διεθνούς συστήματος. Η στρατηγική σχέση μεταξύ Ισραήλ-Γαλλίας κρατάει αρκετά χρόνια κάτωθεν των φωτών της δημοσιότητας. Στις 12 Ιανουαρίου 1949 η Γαλλία αναγνώρισε την ύπαρξη του Ισραήλ και υποστήριξε την απόφαση για το Ισραήλ να ενταχθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Το 1953 η Γαλλία άρχισε να πωλεί γαλλικά όπλα στο Ισραήλ και έγινε ένας από τους στενότερους συμμάχους και υποστηρικτές της. Στη συνέχεια, η Γαλλία μοιράστηκε με το Ισραήλ ένα στρατηγικό συμφέρον ενάντια στον ριζοσπαστικό αραβικό εθνικισμό, καθώς έπρεπε να αντιμετωπίσει το εθνικιστικό συναίσθημα στα εδάφη της Αλγερίας. Κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1950 η Γαλλία προμήθευσε το Ισραήλ με το Mirage – τα πιο προηγμένα αεροσκάφη του Ισραήλ μέχρι σήμερα και τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη αιχμής τους. Αξίζει να σημειωθεί πως τις πυρηνικές κεφαλές που κατέχει το Ισραήλ τις έχει προμηθευτεί από την Γαλλία υπό τον  Guy Mollet.

Το 2006 οι γαλλικές εξαγωγές προς το Ισραήλ αυξήθηκαν σε 683 εκατομμύρια ευρώ (1,06 δισεκατομμύρια δολάρια). Η Γαλλία είναι ο 11ος μεγαλύτερος προμηθευτής αγαθών του Ισραήλ και αντιπροσωπεύει την ένατη μεγαλύτερη αγορά του. Σημαντικό ακόμα είναι να αναφέρουμε πως το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών που επισκέπτονται το Ισραήλ προέρχονται από τη Γαλλία. Το Ισραήλ χαιρέτισε τη σκληρή στάση της Γαλλίας ενάντια στη Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ υπό το Ιράν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Λιβάνου το 2006, η Γαλλία διαδραμάτισε βασικό ρόλο στις προσπάθειες της Ευρώπης για ταχεία κατάπαυση του πυρός. Εν έτη 2020 τα κράτη συνεργάζονται στον τομέα των πληροφοριών ενάντια στην Ισλαμική τρομοκρατία και στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως διαπιστώνουμε, την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία Ισραήλ και Γαλλία σπεύδουν να βοηθήσουν εξοπλιστικά και διπλωματικά το ελληνικό κράτος με σκοπό την εν τοις πράγμασι ακύρωσης του σχεδίου της Γαλάζιας Πατρίδας. Η προμήθεια Belh@rra Hellenique δεδομένων των δυνατοτήτων τους, σύμφωνα με τον γράφον είχε ως σκοπό να θέσει υπό έλεγχο τον εμπορικό δίαυλο του Σουέζ, να ενώσει Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ και να παίξει στρατηγικό ρόλο έναντι των επεκτατικών τάσεων της Τουρκίας σε ολόκληρη την Μεσόγειο (Λιβύη-Αλγερία-Τυνησία-Μαρόκο). Σε περίπτωση που επικρατήσουν τα τουρκικά σχέδια, ο άξονας Γαλλία-Ισραήλ αποκόπτεται και η Γαλλοϊνδική συνεργασία ανάσχεσης της Κίνας αναγκαστικά θα χρειαστεί και την γνωμοδότηση της Άγκυρας για να συνεχίσει, καθώς οι ισορροπίες-συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο θα ελέγχονται σε έναν μεγάλο βαθμό από αυτήν.

Το δόγμα ”Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος” κατά την Θουκυδίδεια αντίληψη είναι όχι μόνο το στοιχείο επιβίωσης του Ελληνικού Κράτους στο μελλοντικό διεθνές σύστημα, αλλά και το στοιχείο που άρει πλήρως την γεωπολιτική ταυτότητα της Τουρκίας εντός ενός Δυτικού πλαισίου δράσης έναντι της Κίνας. Τα κοινά εξοπλιστικά προγράμματα, η ένωση των αμυντικών βιομηχανιών, το εμπορικό-συναλλαγματικό άνοιγμα προς την τεράστια αγορά της Ινδίας και η συνεργασία μας στους τομείς πληροφοριών και τεχνητής νοημοσύνης εντός πάσης φύσεως τομέα θέτει την χώρα μας ως ακρογωνιαίο λίθο του άξονα μίας δημοκρατικής Δύσεως υπό το ”χρίσμα” των ΗΠΑ έναντι του σχηματισμού της Πανευρασιατικής οντότητας. 

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή