Ακολουθήστε μας

Γαλλία

O θαυμαστός κόσμος των αποφάσεων των γαλλικών δικαστηρίων.

Δημοσιεύτηκε

στις

Το καλοκαίρι του 2020 κινδυνεύει να αποδειχθεί μοιραίο για τον Εmmanuel Macron καθώς o αριθμός των ασυνήθιστα βίαιων περιστατικών πολλαπλασιάζεται μέρα με τη μέρα σε όλη την επικράτεια.

Οδεύουμε προς της επανάληψη της αποτυχίας του Lionel Jospin στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών πριν από 20 χρόνια ; Τουλάχιστον ο απερχόμενος σοσιαλιστής Πρωθυπουργός είχε θετικό απολογισμό στην οικονομία και την μείωση της ανεργίας σε αντίθεση με τις έως τώρα επιδόσεις του Emmanuel Macron σε αυτόν τον τομέα. Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τον Jospin το 2002 λόγω των καταστροφικών επιδόσεων στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών. Η ανασφάλεια που βιώνουν πρόσφατα οι Γάλλοι γίνεται όλο και πιο αφόρητη, όπως άλλωστε φαίνεται από τις αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Ωστόσο, προκύπτει ένα ερώτημα, το οποίο έχει τεθεί βέβαια προ πολλού αλλά γίνεται όλο και πιό πιεστικό : πως απαντάει η Δικαιοσύνη και οι αποφάσεις της σε όλη αυτήν την έξαρση της βίας ; Το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε ότι οι οι αποφάσεις της δεν την τιμούν καθόλου, ειδικά αυτό το καλοκαίρι,
Ακατάληπτες αποφάσεις
Στο Monpellier, δύο ενήλικες συνελήφθησαν μετά από τουλάχιστον 14 διαρρήξεις. Το δικαστήριο τους κηρύσσει… αθώους !!!
Στην Franche-Compté, νεαροί χτύπησαν με σφυρί στο κεφάλι έναν γονέα που τους ζήτησε να μπουν κανονικά στην ουρά σε ένα κέντρο αναψυχής : μετά από σύντομη κράτηση αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς άλλες νομικές επιπλοκές προς το παρόν.
Στο Bordeaux, μετά από πέντε μήνες έρευνας, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τρία άτομα που είχαν εισβάλει στο σπίτι ενός αγρότη για να τον απειλήσουν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής απομόνωσης. Ο τελευταίος κατάφερε να δραπετεύσει και οι κακοποιοί πυροβόλησαν το όχημα του. Απλά υπό δικαστικό έλεγχο, οι κακοποιοί αναμένουν απόφαση στις 24 Σεπτεμβρίου.
Στην Toulouse, ένας νεαρός που κυκλοφορούσε χωρίς κράνος με το σκούτερ του όχι μόνο αγνόησε τις κλήσεις των δύο αστυνομικών αλλά έπεσε σκόπιμα πάνω τους τραυματίζοντας τους . Καταδικάστηκε σε δέκα μήνες φυλάκιση … με αναστολή.
Στο Nancy ένας αστυνομικός σύρθηκε για περισσότερο από ένα χιλιόμετρο από ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερις κακοποιοί, τρείς από τους οποίους ανήλικοι, οι οποίοι προηγούμενα είχαν προσπαθήσει να πληρώσουν καταστηματάρχη με πλαστά χαρτονομίσματα. Οντας ανήλικοι οι τρεις από αυτούς, το δικαστήριο του Nancy αναμένεται να εκδόσει απόφαση ακόμα πιό σκανδαλωδώς επιεική και από αυτή της Toulouse.
Ας μην ξεχνάμε τις απλές επιπλήξεις για γεγονότα τόσο σοβαρά όσο τον ξυλοδαρμό ενός δήμαρχου στην Normandie ή τον βιντεοσκοπημένο ξυλοδαρμό ενός νεαρού στην Nîmes. Οι επιπλήξεις ήταν τόσο αποτελεσματικές για κάποιους νεαρούς που είχαν συλληφθεί και αφεθεί ελεύθεροι μετά από συνεχείς κλοπές τηλεφώνων, που λίγες μέρες αργότερα συνελλήφθησαν πάλι για κλοπή σε φαρμακείο.
Open bar
Εν ολίγοις αντιλαμβανόμαστε ευκολότερα τους λόγους της έξαρσης της εγκληματικότητας όταν βλέπουμε όλη αυτήν την ατιμωρησία. Τι άλλο μπορούνε να σκέφτονται όσοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πάνε ενάντια στους νόμους ; Οτι η χώρα έχει γίνει ένα απέραντο open bar. Kαι αφού ο νόμος δεν τους ενοχλεί έως εδώ γιατί να μην προχωρήσουν κι ένα βήμα παραπέρα ; Ιδιαίτερα επειδή οι πολιτικοί μας αρνούνται να χτίσουν νέες φυλακές, ή να καταργήσουν διατάγματα, που εξασφαλίζουν πλήρη ατιμωρησία στους ανηλίκους για τους οποίους είναι όχι μόνο open bar αλλά ένα ατέλειωτο happy our.
Ορισμένοι δικαστές βλέπουν την δικαιοσύνη υπό το ιδεολογικό τους πρίσμα, που συνοψίζεται στο “δόγμα” που διατύπωσε πριν μισό αιώνα ο δικαστής Baudot : “Να μεροληπτείς (…) Να ψάχνεις πάντα ποιός είναι ο αδύναμος και ο δυνατός και όχι ποιός είναι ο δράστης και το θύμα. Να είσαι πάντα ευνοικά προκατειλημέννος απέναντι στην γυναίκα εις βάρος του συζύγου, απέναντι στο παιδί εις βάρος του πατέρα, απέναντι στον οφειλέτη εις βάρος του πιστωτή, απέναντι στον εργαζόμενο εις βάρος του αφεντικού, απέναντι στον ασθενή εις βάρος της κοινωνικής ασφάλισης, απέναντι στον κλέφτη εις βάρος της αστυνομίας, απέναντι στον διάδικο εις βάρος της δικαιοσύνης.”
Δυστυχώς, όλες αυτές οι αποφάσεις εκδόθηκαν στο όνομά μας, δεδομένου ότι η δικαιοσύνη αποδίδεται στο όνομα του γαλλικού λαού. Οταν έγινε ο πόλεμος στο Ιράκ, οι άγγλοι κατέβηκαν στους δρόμους με το σύνθημα ”όχι στο όνομά μου” ( not in my name ). Φαίνεται ότι πρέπει και μεις να κατέβουμε στους δρόμους με το ίδιο σύνθημα.
Μετάφραση :
Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή