Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

H Ρωσία νικάει: Πώς θα μπορούσαν να εκπυρσοκροτήσουν οι Αμερικανικές κυρώσεις και η πίεση της ΕΕ προς την Άγκυρα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένα άρθρο που στην ουσία “βάζει” πλάτη στην Τουρκία και προσπαθεί να επηρεάσει τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σπρώξει ακόμα πιο βαθιά στην “αγκαλιά” της Ρωσίας την Τουρκία.

Αξίζει να διαβαστεί!

Ακολουθεί το άρθρο:

Αφού απειλούσαν να κάνουν το πρωτοφανές βήμα κυρώσεων έναντι νατοϊκού συμμάχου για πάνω από δύο χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν την Τουρκία σε οικονομικές κυρώσεις στις 14 Δεκεμβρίου για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Οι κυρώσεις στράφηκαν εναντίον της Τουρκικής Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών και επεβλήθησαν βάσει του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA), σύμφωνα με τον οποίο οι ΗΠΑ ζήτησαν από τα τέλη του 2017 να απειλήσουν πιθανούς πελάτες για αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων, με σκοπό να μην καταστραφεί η δυτική εξοπλιστική αρχιτεκτονική.

Το S-400 επιλέχθηκε έναντι των δυτικών και κινέζων ανταγωνιστών για τις ανώτερες δυνατότητές του και θεωρείται το κορυφαίο σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρα στον κόσμο του είδους του. Είναι πολύτιμο για την ικανότητά του να επιτυγχάνει ταυτόχρονα πολύ μεγάλο αριθμό στόχων, την ισχυρή σουίτα αισθητήρων, την υψηλή κινητικότητα και την ευελιξία του με πρόσβαση σε πάνω από έξι τύπους πυραύλων. Επίσης είναι ικανό να βάλει έναντι μαχητικών stealth και υπερηχητικών όπλων που λίγα συστήματα αεροπορικής άμυνας είναι κατάλληλα για αποτελεσματική αντιμετώπιση. Παράλληλα με τις κυρώσεις, η Τουρκία αναμένεται να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλους πιθανούς πελάτες για προηγμένα ρωσικά οπλικά συστήματα, όπως η Αίγυπτος, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες που έχουν λάβει όλες τις απειλές των ΗΠΑ προειδοποιώντας τους να περιορίσουν τις αγορές τους σε δυτικά αμυντικά προϊόντα.

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα γεωπολιτική θέση της Τουρκίας, η κίνηση έχει σημαντική δυνατότητα να εμποδίσει τα αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Προηγούμενες κινήσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία έγιναν όταν η χώρα εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα πέμπτης γενιάς F-35. Η Τουρκία εκδιώχθηκε, παρά το γεγονός ότι υπήρξε αναπόσπαστο μέλος του προγράμματος και όχι εξωτερικός πελάτης, και παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επενδύσεις για την παραγωγή εκατοντάδων απαρτίων του αεροκσάφους σε εταιρείες που εδρεύουν στην Τουρκία.

Αυτό οδήγησε τελικά την Τουρκία να κοιτάξει προς τη Ρωσία για να της παράσχει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη από τα μέσα του 2018, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παρευρίσκεται στην εκπομπή MAKS 2019 στη Ρωσία μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και δείχνοντας ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για το Ρωσικό Su- 57.

Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν στα τελευταία στάδια για μια τουρκική παραγγελία για μαχητικά αεροσκάφη Su-35, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να ακολουθηθεί από μια παραγγελία για το πιο προηγμένο Su-57. Η Τουρκία έδειξε επίσης ενδιαφέρον για το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-500, το οποίο αποτελεί συμπληρωματική πλατφόρμα του S-400 που βρίσκεται επί του παρόντος στα τελευταία στάδια ανάπτυξης και σχεδιάστηκε για διαστημικό πόλεμο και εντοπισμό και προσβολή στόχων υψηλής αξίας, όπως υπερηχητικά αεροσκάφη.

Προηγουμένως θεωρήθηκε ότι το εμφανές ενδιαφέρον της Τουρκίας για απόκτηση περισσότερων ρωσικών αντιπυραυλικό-αντιαεροπορικών συστημάτων υψηλού επιπέδου μετά από τους S-400, γινόταν σε μεγάλο βαθμό για να αποτρέψουν τις ΗΠΑ να επιβάλλουν περισσότερες κυρώσεις στην Τουρκία.

Η επιβολή κυρώσεων, ωστόσο, σημαίνει ότι η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Τουρκίας για να απαντήσει τόσο στις ΗΠΑ όσο και για να βρει μέσα εκσυγχρονισμού των αμυντικών της αναγκών, χωρίς να βασίζεται σε δυτικές πηγές.

Το τελευταίο θέμα επείγει το 2020, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις για τις εδαφικές της αξιώσεις από τη γειτονική Ελλάδα, η οποία Ελλάδα είχε λάβει σημαντική υποστήριξη στις θέσεις της για το θέμα αυτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τη Γαλλία ειδικότερα. Η Ελλάδα εξάλλου αναμένεται να λάβει σύγχρονα μαχητικά Rafale και F-35 που παρέχουν ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Με την Τουρκία ήδη υπό πίεση από τη Δύση λόγω της απομάκρυνσής της από το πρόγραμμα F-35 και της συνεχιζόμενης πίεσης που υφίσταται στη Μεσόγειο, η επιβολή αμερικανικών κυρώσεων είναι πιθανό να είναι το τελευταίο βήμα προτού δεσμευτεί και γίνει ακόμα πιο σημαντικός πελάτης για τα ρωσικά αντιπυραυλικά/αντιαεροπορικά συστήματα και τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη – με πιθανό πρώτο βήμα την παραγγελία Su-35 ή Su-57.

Ο πρωταρχικός παράγοντας που θα μπορούσε να καθυστερήσει αυτήν την  διαδικασία, ωστόσο, είναι η αλλαγή στη διοίκηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιθανές ελπίδες στην Άγκυρα ότι η επικείμενη διοίκηση Joe Biden θα επιδιώξει να βελτιώσει τις σχέσεις και να χαλαρώσει τις κυρώσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση, ωστόσο, ο πρωταρχικός δικαιούχος της κίνησης της Ουάσινγκτον για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία θα είναι η Μόσχα, η οποία θα μπορούσε να δει νέα συμβόλαια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων να ενισχύουν τον αμυντικό της τομέα και να χρηματοδοτήσει έρευνα και ανάπτυξη για μελλοντικά προηγμένα όπλα για την αντιμετώπιση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: militarywatchmagazine.com

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

The American Conservative: Απέτυχε ο πόλεμος των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα όπλων

Η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι προσπάθειες της Αμερικής να διεξαγάγει έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά σε αποτυχία» τόνισε ο αρθρογράφος του περιοδικού The American Conservative Zachary Yost.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Ο αναλυτής πιστεύει ότι με τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ξεχνά τα δικά της προβλήματα ασφαλείας.
«Ο στρατός των ΗΠΑ περιορίζεται όχι μόνο από την έλλειψη εξοπλισμού, αλλά και από την έλλειψη ανθρώπων».

«Η στρατολόγηση έχει καταρρεύσει, με τεράστια ελλείμματα εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα”
Από το 2022, η Ουάσιγκτον δηλώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν συνεχώς το φάσμα των προμηθειών για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων στον κατάλογο όπλων βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Κυρώσεις από ΗΠΑ που στοχεύουν τη Χαμάς ανήμερα της 7ης Οκτωβρίου! Μία ΜΚΟ και ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία χρηματοδοτούσαν την οργάνωση

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε διεθνές δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς, κατηγορώντας το ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην εξωτερική συγκέντρωση χρημάτων για την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα, σε δράση για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από τις φρικαλεότητες της τρομοκρατικής ομάδας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επέβαλε κυρώσεις σε τρία άτομα και αυτό που αποκαλεί «ψευδή φιλανθρωπική οργάνωση», την οποία κατηγορεί ότι είναι εξέχοντες διεθνείς οικονομικοί υποστηρικτές της Χαμάς, καθώς και στην τράπεζα Al-Intaj στη Γάζα που λέει ότι είναι ελέγχεται από την ομάδα.

Στο στόχαστρο είναι επίσης ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς, ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία, και εννέα από τις επιχειρήσεις του, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Καθώς συμπληρώνουμε έναν χρόνο από τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να υποβιβάζει αμείλικτα την ικανότητα της Χαμάς και άλλων αποσταθεροποιητικών ιρανών πληρεξούσιων να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους και να πραγματοποιούν πρόσθετες βίαιες ενέργειες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στη δήλωση.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή