Ακολουθήστε μας

Συρία

Η Τουρκία χρησιμοποιεί Σύρους για να αλλάξει το δημογραφικό της Μέσης Ανατολής

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί κυρίως Σουνίτες πρόσφυγες από τη Συρία και αντάρτες μαχητές για να αμβλύνει τους εθνοτικούς πληθυσμούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό υπέρ του, δήλωσε ο Μάικλ Ρούμπιν σε στήλη για το National Interest τη Δευτέρα.

Στην Τουρκία, ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει πρόσφυγες για να «διεξαγάγει δημογραφικό πόλεμο» εναντίον εθνοτικών μειονοτήτων που είτε μισεί ή προσπαθεί να αραιώσει για πολιτικό κέρδος, δήλωσε ο Ρούμπιν, κάτοικος ακαδημαϊκός στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρήσεων στην Ουάσινγκτον. Οι αρχές «προσφέρουν στους Σουνίτες Άραβες της Συρίας την ευκαιρία τόσο να αποφύγουν τα στρατόπεδα προσφύγων όσο και να αποκτήσουν τα προνόμια της τουρκικής ιθαγένειας, αρκεί να εγκατασταθούν είτε σε περιοχές κυρίως όπως το Χαλέπι και το Χατάι είτε σε κουρδικές πόλεις και χωριά στη νοτιοανατολική Τουρκία», είπε, επικαλούμενος τούρκους βουλευτές και αξιωματούχους από την επαρχία.

“Και στις δύο περιπτώσεις, οι στόχοι του Ερντογάν είναι απλοί: να χρησιμοποιήσουν τους σουνίτες ισλαμιστές για να αραιώσουν τους μειονοτικούς πληθυσμούς ή να εξισορροπήσουν την ισορροπία σε στενές περιοχές στο κόμμα του”, δήλωσε ο Ρούμπιν. Ο Ρούμπιν είπε ότι η Τουρκία έχει εφαρμόσει παρόμοια στρατηγική στη σύγκρουση στη Συρία και μετά από έναν τελευταίο γύρο μαχών στην αμφισβητούμενη περιοχή του Καυκάσου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Τουρκία πραγματοποίησε τρεις μεγάλες στρατιωτικές εκστρατείες στη βόρεια Συρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επικαλούμενη τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες και πιο πρόσφατα τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας για τον επαναπατρισμό των σύρων προσφύγων. Ωστόσο, ο Ρούμπιν είπε ότι η πραγματικότητα της πολιτικής του Ερντογάν ήταν να «καθαρίζει εθνικά τις παραμεθόριες περιοχές της Συρίας για να εκδιώξει τους Κούρδους, τους Χριστιανούς και τους Γιαζίντες, αντικαθιστώντας τους με σουνιτικές αραβικές ισλαμιστικές κοινότητες».

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία κατηγορήθηκε από τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Αρμενία ότι στέλνει χιλιάδες σύρους μισθοφόρους για να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν σε πρόσφατες μάχες για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υπέγραψαν εκεχειρία με μεσολάβηση της Ρωσίας στις 10 Νοεμβρίου, η οποία σταμάτησε έξι εβδομάδες συγκρούσεων στον ορεινό θύλακα, ο οποίος αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται κυρίως από εθνικούς Αρμένιους. Η κατάπαυση του πυρός επιτρέπει στο Αζερμπαϊτζάν να διατηρήσει το έδαφος που κατέλαβε από τις αρμενικές δυνάμεις.

Ωστόσο, λίγοι Αζέροι θέλουν να επιστρέψουν στην περιοχή, καθώς οι περισσότερες θέσεις εργασίας και υποδομές βρίσκονται γύρω από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού, δήλωσε ο Ρούμπιν. Ενώ ο Ερντογάν και ο Ιλάμ Αλίγιεφ «μπορεί να γιορτάσουν όταν απαλλαγούν από την περιοχή των χριστιανών, η αντικατάστασή τους με μισθοφόρους θα είναι μια ωρολογιακή βόμβα για τον νότιο Καύκασο», δήλωσε ο Ρούμπιν.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: ahvalnews.com

Ιράν

Ιράν: Το 80% των πυραύλων μας βρήκαν τους στόχους

Δημοσιεύτηκε

στις

ISRAEL-PALESTINIANS/LEBANON

Πηγές προσκείμενες στον συριακό στρατό ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ κατέρριψε δεκάδες πυραύλους

Σε δύο κύματα με σχεδόν 200 πυραύλους, πραγματοποιήθηκε η ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όπως μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος Axios.

Ο στρατός είπε ότι αναχαιτίστηκε «μεγάλος αριθμός» πυραύλων. «Υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο» Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση από την πλευρά της μετέδωσε ότι το 80% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ έπληξαν τους στόχους τους.

«Καταρρίφθηκαν δεκάδες» λέει η Συρία

Πηγές προσκείμενες στον συριακό στρατό πάντως ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ κατέρριψε δεκάδες πυραύλους που πέρασαν πάνω από το συριακό έδαφος. Άλλοι μάρτυρες από τη νότια Συρία, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, είπαν ότι είδαν πυραύλους να καταρρίπτονται.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισραήλ

Συρία: Νεκρή παρουσιάστρια και ακόμη δύο άνθρωποι από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Δαμασκό

Δημοσιεύτηκε

στις

Sham FM via REUTERS

Το συριακό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευσε τη Δαμασκό με drones και αεροπλάνα γύρω στις 02:00 τοπική ώρα από «κατεύθυνση των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν»

H Σαφάα Αχμέντ, γνωστή παρουσιάστρια της συριακής τηλεόρασης, σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Νεκροί από το ίδιο χτύπημα έπεσαν ακόμη δύο άνθρωποι.

«Η Γενική Αρχή Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης ανακοινώνει τον θάνατο της παρουσιάστριας Σαφάα Αχμέντ  Safaa Ahmed ως μάρτυρα μετά την προδοτική ισραηλινή επίθεση στην πρωτεύουσα, τη Δαμασκό», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το συριακό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευσε τη Δαμασκό με drones και αεροπλάνα γύρω στις 02:00 τοπική ώρα από «κατεύθυνση των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν».

«Τα συστήματα αεράμυνας μας αντιμετώπισαν πυραύλους και drones της επίθεσης και κατέρριψαν τα περισσότερα από αυτά», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εντοπίστηκαν γεωγραφικά από το CNN, δείχνουν ότι μια έκρηξη σημειώθηκε δίπλα στο κτίριο Telecom της Συρίας, δυτικά του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης. Πρόσθετα βίντεο που εντοπίστηκαν από το CNN δείχνουν ένα αυτοκίνητο να φλέγεται μετά την έκρηξη.

Δεν είναι σαφές εάν αυτή είναι η τοποθεσία όπου η Αχμέντ ή οι άλλοι σκοτώθηκαν και η τοποθεσία του θανάτου τους δεν αναφέρθηκε από το SANA.

Όταν ρωτήθηκε από το CNN για την πληροφορία, ο ισραηλινός στρατός απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε αναφορές στα ξένα μέσα ενημέρωσης».

Πηγή: CNN

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισραήλ

O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξόντωσε τον επικεφαλής του δικτύου της Χαμάς στη νότια Συρία

Δημοσιεύτηκε

στις

EPA/WAEL HAMZEH

Πρόκειται για τον Άχμαντ Μουχάμαντ Φαχντ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε προ ολίγου ότι εξάλειψε τον επικεφαλής του δικτύου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη νότια Συρία στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε.

Πρόκειται για τον Άχμαντ Μουχάμαντ Φαχντ, διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή