Ακολουθήστε μας

Ιαπωνία

Ιάπωνας διπλωμάτης: «Τουρκία και Ιαπωνία, δύο χώρες, μία καρδιά»

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Τουρκία και η Ιαπωνία βρίσκονται γεωγραφικά μακριά η μία από την άλλη, αλλά η σχέση τους στηρίζεται στην αντίληψη «δύο χώρες, μία καρδιά», είπε ο Ιάπωνας διπλωμάτης δίνοντας έμφαση στο αυξανόμενο ενδιαφέρον της χώρας του για συνεργασία με την Τουρκία στην Κεντρική Ασία και Αφρική και στις διμερείς επενδυτικές ευκαιρίες.

του Serkan Demirtaş 

Ο διπλωμάτης της Ιαπωνίας στην Τουρκία, Ακίο Μιγιατζάμα, ο οποίος εξέτησε την τριετή θητεία του στην Άγκυρα, εξέφρασε τις απόψεις και τα συναισθήματά του για την Τουρκία σε μια αποχαιρετιστήρια συνέντευξη στην εφημερίδα Χουριέτ. Ο Μιγιατζάμα έχει οριστεί ως πρέσβης της Ιαπωνίας στην Πολωνία.

Παρατίθεται σύντομο απόσπασμα της συνέντευξης του πρέσβη:

Τί έχετε να πείτε για την τουρκο-ιαπωνική συνεργασία;

Η οικονομική συνεργασία πρέπει να επεκταθεί. Αυτή τη στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις για τη νέα οικονομική συνεργασία μεταξύ Ιαπωνίας και Τουρκίας. Έχει επιτευχθεί ουσιαστική εξέλιξη και ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα πράξουν τα βέλτιστα έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό και να γίνει μια συμφωνία που θα αποφέρει περισσότερες επενδύσεις στις δύο χώρες και εμπορικές συνδιαλλαγές μεταξύ τους.

Γνωρίζετε πως η Τογιότα είναι από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων της χώρας σας. Οι άνθρωποι της Τογιότα στην Τουρκία είναι πολύ υπερήφανοι για την υψηλή ποιότητα των αυτοκινήτων που παράγονται εδώ. Εξάγουν σε περισσότερες από εκατό χώρες και κυρίως στην Ευρώπη.

Πληροφορήθηκα πως ο COVID-19 δεν επηρέασε καθόλου τη λειτουργικότητα του εργοστασίου. Η Τουρκία αποτελεί έφορο έδαφος για τις βιομηχανίες και οι εξαγωγές της μπορούν να ενισχυθούν εξαιτίας των στρατηγικών τοποθεσιών της χώρας.

Στην περιοχή της Μανίσα (Μαγνησία Μ. Ασίας), η Μιτσουμπίσι έχει πολύ καλές και σύγχρονες εγκαταστάσεις και κάνει πολλές εξαγωγές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο κατασκευαστική βάση αλλά έχει μεγάλη εσωτερική αγορά. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που οι ιαπωνικές εταιρείες έρχονται εδώ. Επίσης, αυτό τον καιρό ενδιαφερόμαστε σε μεγάλο βαθμό να συνεργαστούμε με τους Τούρκους εταίρους μας στην Κεντρική Ασία και στην Αφρική.

Η Ιαπωνία χρειάζεται τη ζωτικότητα και την ενέργεια της Τουρκίας

Οι Ιάπωνες βλέπουν την Τουρκία σε διμερές πλαίσιο. Αλλά η Τουρκία αναπτύσσεται σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για ένα είδος παγκοσμίου κόμβου και αυτό σημαίνει δύναμη για την Τουρκία. Η Ιαπωνία χρειάζεται τη χώρα αυτή, τις εταιρείες της και τη σκληρά εργαζόμενη και πειθαρχημένη νεολαία της. Η Ιαπωνία, επίσης, χρειάζεται τη ζωτικότητα και την ενέργεια της Τουρκίας αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ιαπωνία σε ότι αφορά τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την τεχνολογία. Έχω πει πολλές φορές πως αν και η Τουρκία και η Ιαπωνία βρίσκονται γεωγραφικά αρκετά μακριά η μία από την άλλη, οι καρδιές μας βρίσκονται πολύ κοντά. Είμαστε δύο χώρες, μία καρδιά. Πραγματικά το νιώθω αυτό.

Πώς βλέπετε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Ιαπωνία και την Ασία;

Η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί περισσότερο με χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, οι οποίες αναπτύσσονται συνεχώς. Καταλαβαίνω πως η Ευρώπη παραμένει πιο σημαντική, για την Τουρκία, ως εμπορικός εταίρος παραδοσιακά και ιστορικά, αλλά σκεπτόμενος το παγκόσμιο οικονομικό κέντρο βάρους παρατηρώ πως αυτό αρχίζει να γέρνει προς το μέρος της περιοχής των χωρών Ασίας-Ειρηνικού. Βέβαια, η Τουρκία έχει αργοπορήσει. Άλλωστε, η χώρα σας δεν είναι εύκολο να διεισδύσει στην ασιατική αγορά, διότι εκείνη βρίσκεται ήδη σε ιδιαίτερο επίπεδο ανάπτυξης. Δεν μπορώ να είμαι πολύ αισιόδοξος με την προοπτική αυτή, αλλά γνωρίζουμε πως για να αναπτυχθεί η Τουρκία περαιτέρω πρέπει να εμπλακεί περισσότερο με την Ασία. Έχω δώσει περισσότερες από δέκα διαλέξεις και πάντα λέω: «Γυρίστε το βλέμμα σας στην Ασία και ο καλύτερος εταίρος σας είναι, φυσικά, η Ιαπωνία».

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: hurriyetdailynews.com

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιαπωνία

Ιαπωνία: Απογειώθηκαν καταδιωκτικά λόγω υπερπτήσης ρωσικών βομβαρδιστικών

Δημοσιεύτηκε

στις

Δεν παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος

H Ιαπωνία απογείωσε εσπευσμένα καταδιωκτικά την Πέμπτη, αφού εντοπίστηκαν βομβαρδιστικά της Ρωσίας να κάνουν κύκλο γύρω από το αρχιπέλαγος, χωρίς πάντως να παραβιάσουν τον ιαπωνικό εναέριο χώρο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

Η προηγούμενη υπέρπτηση ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στην περιοχή γύρω από την Ιαπωνία ανάγεται στο 2019, τόνισε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ρωσικά βομβαρδιστικά είχαν τότε παρεισφρήσει στον ιαπωνικό εναέριο χώρο.

Αεροσκάφη Τουπόλεφ Tu-142 πέταξαν χθες Πέμπτη πάνω από τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, κατευθυνόμενα προς την Οκινάουα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Κατόπιν κινήθηκαν βόρεια, πάνω τον Ειρηνικό Ωκεανό, κινούμενα κοντά στη νήσο Χοκάιντο, ενώ πέταξαν επίσης πάνω από περιοχή όπου βρίσκονται εδάφη διεκδικούμενα από το Τόκιο και τη Μόσχα.

Σε αντίδραση «κινητοποιήσαμε εσπευσμένα καταδιωκτικά» της ιαπωνικής πολεμικής αεροπορίας, τόνισε το υπουργείο.

Στην αρχή της εβδομάδας, στοιχεία κυρίως του πολεμικού ναυτικού της Κίνας και της Ρωσίας άρχισαν κοινά γυμνάσια στην Ανατολική Θάλασσα, όπως είναι γνωστή στην κορεατική χερσόνησο, ή Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως αποκαλείται στο Τόκιο· τα γυμνάσια αυτά ευρείας κλίμακας διεξήχθησαν σε αντίδραση για την ενίσχυση των στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ και συμμάχων τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιαπωνία

Ιαπωνία: Άρχισε η κούρσα διαδοχής του Κισίντα – 9 «μνηστήρες» για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος

Δημοσιεύτηκε

στις

(PHILIP FONG/ REUTERS)

Τη 14η Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Κισίντα ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στην ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος

Με αριθμό-ρεκόρ εννέα υποψηφίων για την προεδρία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ, δεξιά) αξίωμα το οποίο στην πράξη είναι ταυτισμένο με την ηγεσία της κυβέρνησης, ξεκίνησε σήμερα η κούρσα για τη διαδοχή του Φουμίο Κισίντα, απερχόμενου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.

Κηρύσσοντας την έναρξη της εκστρατείας εν όψει των εσωκομματικών εκλογών που θα διεξαχθούν την 27η Σεπτεμβρίου, το κόμμα ανακοίνωσε πως επισήμως έχουν καταθέσει υποψηφιότητα εννέα διεκδικητές του αξιώματος, ανάμεσά τους δυο γυναίκες. Με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες της ιαπωνικής πολιτικής, ο νικητής ή η νικήτρια της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας είναι πρακτικά εγγυημένο ότι θα διαδεχθεί τον κ. Κισίντα, η δημοτικότητα του οποίου έχει υποχωρήσει στο ναδίρ.

Τη 14η Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Κισίντα ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στην ηγεσία του ΦΔΚ, της παράταξης που έχει στα χέρια της την εξουσία στην Ιαπωνία σχεδόν αδιάλειπτα από το 1945. Με την απόφαση αυτή στην ουσία ανήγγειλε πως αποχωρεί από το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Τα φαβορί

Στους κυριότερους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Άμυνας Σιγκέρου Ισίμπα, 67 ετών, καθώς και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σιντζίρο Κοϊζούμι, γιος του δημοφιλούς άλλοτε πρωθυπουργού Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι.

Στο αρχιπέλαγος όπου ουδέποτε ανέλαβε γυναίκα την πρωθυπουργία, το αξίωμα διεκδικεί επίσης η υπουργός Οικονομικής Ασφάλειας Σανάε Τακαΐτσι, εκπρόσωπος της πολύ συντηρητικής πτέρυγας του ΦΔΚ, που επισκέπτεται συχνά το Γιασουκούνι, μνημείο αφιερωμένο σε όλους ανεξαιρέτως τους νεκρούς των πολέμων στην Ιαπωνία — συμπεριλαμβανομένων καταδικασμένων εγκληματιών πολέμου. Επίσης υποψήφια είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιόκο Καμικάουα, 71 ετών, που παρότι θεωρείται ηγετική μορφή με ικανότητες, δεν έχει παρά περιορισμένη υποστήριξη στην παράταξη.

Ο 67χρονος Κισίντα βρίσκεται στο αξίωμα από τον Οκτώβριο του 2021. Η δημοτικότητά του υπέστη βαριά πλήγματα εξαιτίας του πληθωρισμού, που μείωσε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, και πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα που έσεισαν την παράταξη.

Στη διάρκεια της θητείας του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός στάθηκε αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφός της και συνέχισε, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, την ενίσχυση της ιαπωνικής άμυνας με φόντο την άνοδο της ισχύος της Κίνας στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

Στην κατάταξη με βάση το χρονικό διάστημα που παρέμειναν στο αξίωμα οι 35 πρωθυπουργοί που γνώρισε η Ιαπωνία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κ. Κισίντα καταλαμβάνει την όγδοη θέση.

Πρόωρες εκλογές;

Αν και η αλλαγή ηγέτη δεν αναμένεται να οδηγήσει σε κάποια μείζονα αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης, ιαπωνικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο νέος ή η νέα πρωθυπουργός μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αφού αναλάβει.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Τζέιμς Μπρέιντι, αντιπρόεδρο της εταιρείας συμβούλων Teneo, βρίσκεται σε εξέλιξη «ποιοτικός πολιτικός διάλογος» στις τάξεις του κόμματος, καθώς το ΦΔΚ «επιδιώκει την ανανέωση».

Στην πλειονότητά τους, οι υποψήφιοι κάνουν «γενναιόδωρες υποσχέσεις» πως θα αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες, ενώ ορισμένοι «αντιτίθενται σε προβλεπόμενες αυξήσεις φόρων», πρόσθεσε ο ίδιος σε σημείωμά του.

Η τέταρτη οικονομία του κόσμου δυσκολεύεται να ανακτήσει τον βηματισμό της μετά την περίοδο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού — το ΑΕΠ κατέγραψε άνοδο 0,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιαπωνία

«Σοβαρή παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας» από την Κίνα καταγγέλει η Ιαπωνία και υπόσχεται «απάντηση»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η παρείσφρηση κινεζικού στρατιωτικού αεροσκάφους στον ιαπωνικό εναέριο χώρο αποτελεί «σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της Ιαπωνίας, τόνισε σήμερα ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, την επομένη του συμβάντος, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

«Η παραβίαση του εναέριου χώρου μας από κινεζικό στρατιωτικό αεροσκάφος είναι όχι μόνο σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας μας, αλλά επίσης απειλή για την ασφάλειά μας και είναι εντελώς απαράδεκτη», τόνισε ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στο Τόκιο.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας, «κατασκοπευτικό» αεροσκάφος της Κίνας τύπου Y-9JZ παρεισέφρησε στον ιαπωνικό εναέριο χώρο χθες Δευτέρα, περί τις 11:29 (τοπική ώρα· 05:29 ώρα Ελλάδας), και παρέμεινε σε αυτόν για περίπου 2 λεπτά.

«Αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη και ανακοινωμένη παρείσφρηση κινεζικού στρατιωτικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο μας αφότου λάβαμε μέτρα» για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών, τόνισε ο κ. Χαγιάσι στον Τύπο.

«Επιφυλασσόμαστε να δώσουμε συγκεκριμένη απάντηση ως προς τον σκοπό της ενέργειας του κινεζικού αεροσκάφους. Πάντως, οι πρόσφατες στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας κοντά στην Ιαπωνία τείνουν να εξαπλώνονται και να γίνεται ολοένα πιο ενεργές», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας και θα λάβει όλα τα πιθανά μέτρα για να εξασφαλίσει την άγρυπνη παρακολούθηση» κάθε κινεζικής κίνησης, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή