Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Οι αμερικανικές κυρώσεις στον ιδιωτικό τομέα θα λυγίσουν την Άγκυρα-Ήρθε η ώρα ενός φιλικού διαζυγίου;

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο τουρκο-αμερικανικός γάμος, επισημοποιήθηκε με την ένταξη της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ το 1952, βρίσκεται αυτήν την στιγμή στα βράχια. Οι εταίροι δεν ταίριαζαν από την αρχή, αλλά έμειναν μαζί όσο η σοβιετική απειλή μεγάλωνε και ο τουρκικός στρατός ήταν υπεύθυνος για τον περιορισμό της. Η κακή αυτοκρατορία, όπως το χαρακτήρισε ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, εξαφανίστηκε πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Σχεδόν δύο δεκαετίες διακυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχουν μεταμορφώσει την Τουρκία. Με τα διαρκή λόγια του Αβραάμ Λίνκολν, το “πάθος” που προέκυψε έχει τεντώσει τους “δεσμούς της αγάπης” μεταξύ των δύο εθνών στο σημείο ρήξης και ίσως ακόμα παρά πέρα.

Η εισερχόμενη κυβέρνηση του Μπάιντεν θα πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζει την Άγκυρα ως σύμμαχο και να την αναγνωρίσει ως την ανεξάρτητη και συχνά εχθρική δύναμη που έχει γίνει. Οι εντάσεις ήταν από καιρό εμφανείς. Αν και ο θρίαμβος του AKP το 2003 δεν έγινε δεκτός από την Ουάσινγκτον, η οποία είχε γίνει άνετη με τους κοσμικούς εθνικιστές που κυριάρχησαν στην τουρκική πολιτική και τους στρατηγούς που στέκονταν πίσω τους, ξεκίνησε προσεκτικά, χρησιμοποιώντας εγχώριους φιλελεύθερους και ξένους, ιδιαίτερα ευρωπαϊους, για την διάλυση του στρατού. Οι πρώτες μεταρρυθμίσεις του Ερντογάν κέρδισαν υποστήριξη ακόμη και από ακαδημαϊκούς και φεμινίστριες, οι οποίοι βρήκαν την κυβέρνησή του πιο ανοιχτή από τους αδίστακτους εθνικιστές που αντικαταστάθηκαν από το AKP.

Ωστόσο, η υποτιθέμενη απόσυρσή του από τον ισλαμισμό και την υποστήριξη της δημοκρατίας ήταν πάντα ύποπτη και μέσα σε μια δεκαετία ενήργησε με πολύ διαφορετικές ιδέες. Με την πάροδο του χρόνου συγκεντρώθηκε η εξουσία, απέκλεισε τους παλιούς συναδέλφους, επινόησε φανταστικές κατηγορίες συνωμοσίας εναντίον αντιληπτών εχθρών, ανέπτυξε κρατικές υπηρεσίες εναντίον επιχειρηματιών της αντιπολίτευσης, κρατούσε δημοσιογράφους, κατέσχεσε κρίσιμα μέσα ενημέρωσης, συνέλαβε πολιτικούς αντιπάλους και έδιωξε αξιωματούχους της αντιπολίτευσης με αμφίβολες κατηγορίες. Χρησιμοποίησε επίσης τον ισλαμισμό και τον εθνικισμό για να κερδίσει ολοένα και πιο άδικες εκλογές.

Η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 έγινε η φωτιά του στο Ράιχσταγκ, δίνοντάς του την άδεια να συλλάβει περίπου 100.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι με επινοημένες, συχνά αυξανόμενες κατηγορίες, ενώ 150.000  απολύθηκαν από δημόσιες και ιδιωτικές θέσεις εργασίας. Εκατοντάδες τράπεζες, επιχειρήσεις, σχολεία και άλλοι οργανισμοί έκλεισαν ή κατασχέθηκαν. Πέρυσι έκανε ένα ακόμη βήμα προς τη δικτατορία. Μέχρι τον Μάρτιο του 2019, δέχτηκε ψηφοδέλτια ως πραγματικά cast, παρά το χειρισμό του συνολικού διαγωνισμού. Αλλά αφού το κόμμα του έχασε τον αγώνα της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης, αναγκάστηκε να επαναλάβει την  διαδικασία. Το αποτέλεσμα ήταν μια εκλογική εξάλειψη. Ο Ερντογάν αύξησε επίσης την έκκλησή του στους ισλαμιστές φονταμενταλιστές. Τον Ιούλιο μετέτρεψε τον πρώην Ορθόδοξο καθεδρικό ναό Αγία Σοφία από ένα μουσείο σε τζαμί. Αφού ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν απάντησε σκληρά στις τελευταίες ισλαμικές τρομοκρατικές επιθέσεις τον Οκτώβριο, ο Ερντογάν ξεκίνησε βιτρίλιες επιθέσεις στον Μακρον σε ένα διαφανές παιχνίδι για σκληρή ισλαμιστική υποστήριξη.

Η Επιτροπή Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας των ΗΠΑ προειδοποίησε: “Οι συνθήκες θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία παραμένουν ανησυχητικές, με τη διαιώνιση περιοριστικών και παρεμβατικών κυβερνητικών πολιτικών για τη θρησκευτική πρακτική και σημαντική αύξηση των περιστατικών βανδαλισμού και κοινωνικής βίας κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων. Η κυβέρνηση συνεχίζει αδικαιολόγητα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των θρησκευτικών κοινοτήτων εμποδίζοντας την εκλογή μελών του διοικητικού συμβουλίου για μη μουσουλμανικά ιδρύματα και εισάγοντας νέους περιορισμούς σχετικά με την καθυστερημένη εκλογή του πατριάρχη της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας. Συμβάλλουν σε ένα όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον και ενθαρρύνουν σιωπηρά πράξεις κοινωνικής επιθετικότητας και βίας.

“Η οικονομική ανάπτυξη κάποτε ήταν το σημαντικότερο πολιτικό πλεονέκτημα του Ερντογάν. Όχι πλέον, ωστόσο, και η ταραγμένη οικονομία της Τουρκίας πιθανότατα θα τον οδηγήσει να εντείνει την πολιτική καταστολή, να δαιμονοποιήσει περαιτέρω τους μη μουσουλμάνους και να πραγματοποιήσει νέες περιπέτειες στο εξωτερικό. Πράγματι, από την άποψη της Ουάσινγκτον, το μεγαλύτερο πρόβλημα με την κυβέρνηση Ερντογάν είναι η ολοένα και πιο εχθρική εξωτερική πολιτική της. Το 2003, η νέα κυβέρνηση του ΑΚΡ απέρριψε το αίτημα του Προέδρου Τζορτζ Μπους να ανοίξει βόρειο μέτωπο ενάντια στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτό αποδείχθηκε σοφή απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τις τραγικές συνέπειες της εισβολής στο Ιράκ, αλλά παρόλα αυτά εξοργίστηκε μια αμερικανική κυβέρνηση που υπέφερε από υπερβολική βούληση, ανίκανη φιλοδοξία και δολοφονική ιερότητα.

Με τη σειρά της, η Άγκυρα, έχοντας πολεμήσει μια μακρά και βάναυση εκστρατεία εναντίον κουρδικών αυτονομιστών στο εσωτερικό της, ανησυχούσε για τον αντίκτυπο της εισβολής στο γειτονικό Κουρδιστάν, την αυτόνομη κουρδική ζώνη στα βόρεια του Ιράκ. Η κυβέρνηση Ερντογάν αργότερα επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση Incirlik εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά όχι στο Ιράκ για να υπερασπιστούν το Κουρδιστάν όταν απειλούνται από το ISIS. Εν μέσω του συριακού εμφυλίου, στον οποίο η Ουάσιγκτον παρενέβη περισσότερο επειδή μπορούσε παρά επειδή υπήρχε ένας επιτακτικός λόγος, η Άγκυρα επέτρεψε την κυκλοφορία του Ισλαμικού Κράτους ακόμα και εντός των συνόρων της. Η ίδια η οικογένεια του Ερντογάν μπορεί να έχει επωφεληθεί από την πώληση λαδιού Κουρδικού λαδιού από τους Κούρδους αγρότες του Αφρίν των οποίων οι περιουσίες δημεύονται με βίαιο τρόπο καθημερινά.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Ερντογάν εισέβαλε στη Συρία για να χτυπήσει την κουρδική πολιτοφυλακή που είχε συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον κατά του ISIS. Για μια στιγμή οι αμερικανικές και οι τουρκικές δυνάμεις βρέθηκαν να διαφωνούν σχετικά με την βόρεια Συρία. Κανείς δεν φανταζόταν ότι ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των δύο, αλλά κάτι φαινόταν δυνατό. Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ριζοσπαστικούς Σύριους αντάρτες, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής θυγατρικής της Αλ Κάιντα, ενάντια στην κυβέρνηση της Δαμασκού και ανέπτυξε τις ίδιες δυνάμεις, όπως οι εκ των πραγμάτων μισθοφόροι, εναντίον των Σύρων Κούρδων, και αργότερα στη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Πράγματι, οι ισχυρισμοί ότι ο Ερντογάν θέλει να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία φαίνονται όλο και πιο ακριβής. Πριν από τρία χρόνια σε μια επίσκεψη στην Ελλάδα είπε ότι ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία γεννήθηκε τη σύγχρονη Τουρκία. Ο ρόλος του τουρκικού στρατού τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία προκάλεσε ανησυχίες για τις εδαφικές προσθήκες της Άγκυρας. Ο Ερντογάν δήλωσε: «Δεν αποδεχόμαστε εθελοντικά τα σύνορα της χώρας μας». Οι τουρκικές γεωπολιτικές φιλοδοξίες φαίνεται επίσης ότι αυξάνονται σταθερά. Η Άγκυρα παρενέβη ενεργά στη Λιβύη και αγνόησε την απαγόρευση πωλήσεων όπλων του ΟΗΕ, καθώς και τις ευρωπαϊκές απόπειρες επιβολής.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει επίσης υιοθετήσει την κάποτε ριζοσπαστική ιδέα της Γαλάζιας Πατρίδας, που προωθείται από ορισμένα στοιχεία του ναυτικού, η οποία ισχυρίζεται ότι μεγάλο μέρος του Αιγαίου και της Μεσογείου ως τουρκικά νερά. Ένας αξιωματούχος της Άγκυρας διακήρυξε: «Σκίζουμε και πετάμε χάρτες της Ανατολικής Μεσογείου που μας φυλακίζουν στην ηπειρωτική χώρα». Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προωθήσει την ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο που παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας. (Ορισμένες δραστηριότητες έχουν διεξαχθεί στο όνομα του σκελετού που δημιουργήθηκε και αναγνωρίστηκε μόνο από την Άγκυρα, την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.) Η Τουρκία επίσης παραβίαζε τακτικά χωρικά ύδατα που περιβάλλουν και εναέριο χώρο πάνω από τα ελληνικά νησιά που επιθυμούσε η Άγκυρα.

Οι ολοένα και πιο αμφισβητούμενες δραστηριότητες της Τουρκίας έχουν πολλαπλασιάσει τα αιτήματα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει κυρώσεις σε αντίποινα σε ένα κράτος που κάποτε θεωρούταν σοβαρό υποψήφιο μέλος. Πιο πρόσφατα, η Τουρκία βοήθησε να οπλίσει το Αζερμπαϊτζάν και υποστήριξε την επανέναρξη του πολέμου εναντίον της Αρμενίας για να ανακτήσει έδαφος που χάθηκε μετά την αποχώρηση των δύο χωρών της Κεντρικής Ασίας από τη Σοβιετική Ένωση. Αν και η Μόσχα μεσολάβησε για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο, η συμφωνία, η οποία πάγωσε και όχι επίλυσε τη σύγκρουση, είναι εξαιρετικά ασταθής: το Μπακού επανέλαβε σημαντική χαμένη περιοχή, αλλά το αμφισβητούμενο Nagorno-Karabakh παραμένει υπό τον έλεγχο του Yerevan.

Σαν επισκέπτης κατακτητής, ο Ερντογάν παρακολούθησε μια παρέλαση νίκης του Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα και θα μπορούσε να υποκινήσει έναν άλλο γύρο εχθροπραξιών στο μέλλον. Ένας Αμερικανός διπλωμάτης σχολίασε: “Ο Ερντογάν οδηγεί στην κόλαση ολόκληρη την Μέση Ανατολή.” Το ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική είναι φυσικά προνόμιο της. Και αν οι ΗΠΑ είχαν μια πιο λογική και συγκρατημένη διεθνή στρατηγική, οι δραστηριότητες της Τουρκίας δεν θα είχαν μεγάλη σημασία. Ωστόσο, πολλές θέσεις της Άγκυρας έρχονται σε αντίθεση με την τρέχουσα πολιτική των ΗΠΑ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Ουάσιγκτον έμεινε ουδέτερη. Ωστόσο, η απόφαση της Άγκυρας να πυροδοτήσει συγκρούσεις είχε αιματηρές ανθρωπιστικές και γεωπολιτικές συνέπειες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Το πιο σοβαρό είναι η επιδεινούμενη σχέση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ.

Εάν η διατλαντική συμμαχία έχει κάποιο σκοπό σήμερα, είναι να αντιμετωπίσει τη Ρωσία. Σε αυτήν την προσπάθεια η Άγκυρα δεν μπορεί πλέον να είναι αξιόπιστη. Οι δυνατότητες για πέμπτη στήλη επιδεινώθηκαν με την απόσυρση μακροχρόνιων Τούρκων αξιωματικών που υπηρετούσαν με το ΝΑΤΟ μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016: οι αντικαταστάσεις τους ήταν πολύ λιγότερο δεσμευμένοι στη συμμαχία και την ευρύτερη γεωπολιτική προοπτική της. Η Ουάσιγκτον πρέπει να επανεξετάσει την ένταξή της για τους δικούς της λόγους. Όσο όμως το ΝΑΤΟ αναμένεται να υπερασπιστεί την Ευρώπη, η συμμετοχή της Τουρκίας έχει γίνει όλο και λιγότερο αποδεκτή. Ωστόσο, υπάρχει σοβαρή αντίσταση στην αντιμετώπιση του τουρκικού προβλήματος από εκείνους που φοβούνται να ωθήσουν την Άγκυρα πιο κοντά στη Ρωσία. Ωστόσο, η πίστη του Ερντογάν στη Δύση είναι απλώς ονομαστική. Μετά την πρόσφατη διαμάχη για τον ρόλο του Ισλάμ στη Γαλλία, είπε για τους ηγέτες της Ευρώπης: “Είστε φασίστες με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Αληθινά είστε ο κρίκος της ναζιστικής αλυσίδας.”

Η συζήτηση για συμφιλίωση με την Τουρκία είναι φθηνή: το χάσμα στις προοπτικές και τα ενδιαφέροντα είναι πολύ μεγάλο για να γεφυρωθεί. Πράγματι, η αλλαγή του δεν αντικατοπτρίζει μόνο τις προτιμήσεις του Ερντογάν, αλλά και τις προτιμήσεις του λαού του. Το τουρκικό κοινό υπήρξε από καιρό ένα από τα πιο αντιαμερικανικά στη γη. Μια έρευνα στις αρχές του 2019 διαπίστωσε ότι το 82% των ερωτηθέντων θεωρούσαν τις ΗΠΑ ως απειλή. (Περισσότεροι από τους μισούς είχαν την ίδια γνώμη για την Αρμενία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες είχαν υψηλότερη αρνητική βαθμολογία από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.) Οι άγριες θεωρίες συνωμοσίας για τις ΗΠΑ αφθονούν. Η σχέση έχει επιβιώσει σε κυβερνητικό επίπεδο, μόλις, αλλά στηρίζεται σε ανύπαρκτα θεμέλια.

Αν και ο Ερντογάν δεν θα ζήσει για πάντα, όποιος τον ακολουθεί μπορεί να είναι λίγο πιο δεκτικός προς τη Δύση. Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, οι καταπιεστικές εσωτερικές πολιτικές της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα προβληματικές. Πλέον αξίζει να αναφέρουμε πως το ΝΑΤΟ δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της σοβιετικής απειλής και του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Επιπλέον, ένας λόγος για τον οποίο η συμμαχία επεκτάθηκε μετά τη διάλυση του στρατιωτικού λόγου της ήταν να βοηθήσει στην ένταξη των εύθραυστων νέων δημοκρατιών στη Δύση. Η Άγκυρα, μια σχεδόν δικτατορία, υπονομεύει αυτόν τον στόχο. Πράγματι, δεν θα κληθεί να συμμετάσχει σήμερα. Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να μεταμορφώσει την πολιτική της προς την Τουρκία μαζί με την υπόλοιπη Μέση Ανατολή. Οι πρόσφατες στρατιωτικές ατυχίες της Αμερικής στην περιοχή – το Ιράκ, η Λιβύη και η Υεμένη – ήταν στην καλύτερη περίπτωση καταστροφικές. Οι δυσοίωνες συνέπειες για την ασφάλεια περιλαμβάνουν τη δημιουργία της Αλ Κάιντα στο Ιράκ και το Ισλαμικό Κράτος, διεύρυνση της επιρροής του Ιράν και αύξηση της τρομοκρατίας. Ακόμη πιο καταστροφικές ήταν οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων που σκοτώθηκαν, εκατομμύρια ανθρώπων εκτοπίστηκαν και ολόκληρα έθνη καταστράφηκαν.

Φυσικά, οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως εχθρό. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον θα πρέπει να αφήσει την ψευδαίσθηση ότι η Άγκυρα είναι σύμμαχος. Στην πράξη, η Τουρκία είναι ένας εχθρός, ένα κράτος με συχνά αντίθετους και μερικές φορές εχθρικούς στόχους, αν και πρόθυμο να συνεργαστεί όταν συμπίπτουν τα συμφέροντα. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία είναι παρόμοια με τη Ρωσία. Οι διαφωνίες είναι αληθινές, αλλά όχι υπαρξιακές. Υπάρχουν τομείς συνεργασίας, αλλά είναι περιορισμένοι.

Ο Ψυχρός Πόλεμος δημιούργησε πολλές σχέσεις ασφαλείας που έληξαν μαζί με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ένας από αυτούς είναι με την Τουρκία. Όποια “ειδική σχέση” υπήρχε κάποτε δεν υπάρχει πλέον. Είναι πλέον καιρός να προσαρμόσουμε την πολιτική της Ουάσινγκτον ώστε να ταιριάζει με την πραγματικότητα στις σχέσεις της με την Άγκυρα.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: original.antiwar.com

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

The American Conservative: Απέτυχε ο πόλεμος των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα όπλων

Η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι προσπάθειες της Αμερικής να διεξαγάγει έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά σε αποτυχία» τόνισε ο αρθρογράφος του περιοδικού The American Conservative Zachary Yost.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Ο αναλυτής πιστεύει ότι με τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ξεχνά τα δικά της προβλήματα ασφαλείας.
«Ο στρατός των ΗΠΑ περιορίζεται όχι μόνο από την έλλειψη εξοπλισμού, αλλά και από την έλλειψη ανθρώπων».

«Η στρατολόγηση έχει καταρρεύσει, με τεράστια ελλείμματα εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα”
Από το 2022, η Ουάσιγκτον δηλώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν συνεχώς το φάσμα των προμηθειών για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων στον κατάλογο όπλων βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Κυρώσεις από ΗΠΑ που στοχεύουν τη Χαμάς ανήμερα της 7ης Οκτωβρίου! Μία ΜΚΟ και ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία χρηματοδοτούσαν την οργάνωση

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε διεθνές δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς, κατηγορώντας το ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην εξωτερική συγκέντρωση χρημάτων για την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα, σε δράση για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από τις φρικαλεότητες της τρομοκρατικής ομάδας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επέβαλε κυρώσεις σε τρία άτομα και αυτό που αποκαλεί «ψευδή φιλανθρωπική οργάνωση», την οποία κατηγορεί ότι είναι εξέχοντες διεθνείς οικονομικοί υποστηρικτές της Χαμάς, καθώς και στην τράπεζα Al-Intaj στη Γάζα που λέει ότι είναι ελέγχεται από την ομάδα.

Στο στόχαστρο είναι επίσης ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς, ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία, και εννέα από τις επιχειρήσεις του, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Καθώς συμπληρώνουμε έναν χρόνο από τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να υποβιβάζει αμείλικτα την ικανότητα της Χαμάς και άλλων αποσταθεροποιητικών ιρανών πληρεξούσιων να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους και να πραγματοποιούν πρόσθετες βίαιες ενέργειες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στη δήλωση.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή