Ακολουθήστε μας

Διπλωματία

Οι νέες κινήσεις της Τουρκίας σε Συρία και Ιράκ

Δημοσιεύτηκε

στις

Μετά τον νικηφόρο πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την προσωρινή ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η Τουρκία έχει επικεντρωθεί στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ. Ποιες οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου; Τι θέλει να πετύχει η Τουρκία;

Η Άγκυρα έχει αποκτήσει νέους περιφερειακούς αντιπάλους: το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όμως το Κουρδικό Ζήτημα συνεχίζει να αποτελεί την προτεραιότητα της τουρκικής στρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής. Μετά τη νίκη των συμμάχων της Τουρκίας στον Καύκασο και την προσωρινή παύση των προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία βρίσκει την ευκαιρία να επικεντρωθεί (ξανά) στην αντιμετώπιση των Κούρδων του PKK και του YPJ σε Συρία και Ιράκ. 

Στην βόρεια Συρία, σε κοντινή απόσταση από την τουρκική ζώνη κατοχής Tel-Abyad – Ras Al Ayn, βρίσκεται η πόλη Ain Isa στην οποία βρίσκονται οι Κούρδοι μαχητές των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων». Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι τουρκικές δυνάμεις με την συνδρομή των Σύρων ανταρτών έχουν εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων. Μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους προήλασαν μέχρι τα όρια του αυτοκινητοδρόμου Μ4 τον οποίο ελέγχουν οι καθεστωτικές δυνάμεις. Τόσο οι Ρώσοι όσο και οι δυνάμεις του Άσαντ που βρίσκονται στην περιοχή δεν αντέδρασαν στις τουρκικές επιθέσεις. Συγκρούσεις έγιναν και ανατολικότερα κοντά στην πόλη Tal Tamr. 

Μετά την τουρκική εισβολή του Οκτωβρίου του 2019, οι Τούρκοι κατάφεραν αυτό που ήθελαν: την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από τα συροτουρκικά σύνορα. Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας προέβλεπε την δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων. Ο Ερντογάν όμως φαίνεται ότι θέλει την περαιτέρω απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από τις περιοχές τις οποίες ελέγχουν τα στρατεύματά του. Οι τρέχουσες συνθήκες στην Συρία του επιτρέπουν να επιβάλλει τις επιθυμίες του. Πιο συγκεκριμένα, το κενό εξουσίας στις ΗΠΑ μέχρι την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπάιντεν, καθώς και η σύμπνοια με την Ρωσία λόγω των αμερικανικών κυρώσεων για τους S-400 έδωσαν το πράσινο φως στην Τουρκία να χτυπήσει για άλλη μια φορά τους Κούρδους της Συρίας. 

Σημαντικές είναι και οι εξελίξεις αναφορικά και με την τουρκική παρουσία στο Βόρειο Ιράκ (Ιρακινό Κουρδιστάν). Σε μια κίνηση στρατηγικής σημασίας, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Mustafa al-Kadhimi. Το σοβαρότερο πρόβλημα ασφαλείας στο Ιράκ  είναι η επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, στην συζήτηση των δύο ηγετών σχεδόν μονοπώλησε η δράση των μαχητών του PKK στα βουνά του Ιρακινού Κουρδιστάν. Η παρουσία των Κούρδων αποσχιστών είναι η αιτία των πολυάριθμων τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων που έχουν διεξαχθεί στο βόρειο Ιράκ από την δεκαετία του 1990 έως σήμερα. Εκεί οι Τούρκοι διατηρούν στρατιωτικές βάσεις και παρατηρήτρια – πολλά εκ των οποίων παρανόμως και χωρίς την συγκατάθεση του Ιράκ. 

Το PKK δημιουργεί προβλήματα τόσο στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ όσο και στο αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν. 

Η Βαγδάτη επιθυμεί τον τερματισμό της παραβίασης της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας από την Τουρκία αλλά και την αποχώρηση του ΡΚΚ το οποίο τονώνει τα εθνικιστικά αισθήματα των Κούρδων. Ο μόνος τρόπος για να τα καταφέρει αυτά είναι η εξουδετέρωση του PKK. Η κουρδική κυβέρνηση από την άλλη, επιθυμεί την εξουδετέρωση του ΡΚΚ για δύο λόγους: πρώτον, διότι το Ερμπίλ διατηρεί στενές εμπορικές και ενεργειακές σχέσεις με την Άγκυρα και, δεύτερον, διότι το κυβερνόν συντηρητικό κόμμα (Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν – ΔΚΚ) απειλείται πολιτικά από το αριστερό ΡΚΚ το οποίο διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον κύριο αντίπαλο του ΔΚΚ: την αριστερή «Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν». Έτσι, τόσο η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης όσο και η τοπική κουρδική κυβέρνηση ιδρύουν έναν νέο «αντιτρομοκρατικό» – όπως λένε – συνασπισμό με την Τουρκία με σκοπό την εξουδετέρωση των μαχητών του ΡΚΚ οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στα βουνά του Ιρακινού Κουρδιστάν. Δεν είναι η πρώτη φορά που Τούρκοι και Κούρδοι του Ιράκ συνεργάζονται για να καταπολεμήσουν το ΡΚΚ. Την περασμένη άνοιξη, η τοπική κουρδική κυβέρνηση βοήθησε την Τουρκία στην μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποίησε στα βουνά του Κουρδιστάν. Όμως είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ αποφασίζει να συμπλεύσει με την Τουρκία για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. 

Για τη συνέχεια Liberal

Συνέχεια ανάγνωσης

Διπλωματία

Τι περιμένει η Αθήνα από το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Συνάντηση σε κρίσιμη συγκυρία καθώς στην Ευρώπη αναζωπυρώνεται η συζήτηση για το μεταναστευτικό

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ο Ελληνικός Κόσμος στον 21ο Αιώνα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Πρέσβης ε.τ. Βασίλειος Μπορνόβας και ο Δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Νίκος Μιχαηλίδης συζητούν για τον Ελληνικό Κόσμο τον 21ο αιώνα με αφορμή την ημερίδα που συνδιοργανώνουν οι Ανιχνεύσεις με την πλατφόρμα ο Ελληνικός Κόσμος τον 21ο αιώνα στις 14 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης του Δήμου Θεσσαλονίκης..

Συνέχεια ανάγνωσης

Διπλωματία

Εκδήλωση μνήμης και φόρου τιμής στον Γιάννο Κρανιδιώτη την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στην ΕΣΗΕΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα συνδιοργανώνουν εκδήλωση  μνήμης και φόρου τιμής στον Γιάννο Κρανιδιώτη και τους συναδέλφους Νίνα Ασημακοπούλου, Δημήτρη Πανταζόπουλο και Παναγιώτη Πούλο που σκοτώθηκαν στο κυβερνητικό αεροσκάφος.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση 25 χρόνων από το ατύχημα του FALCON που έπεσε σε κενό αέρος τον Σεπτέμβριο του 1999, την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, 10.30 το πρωί στην Αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» του Μεγάρου της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (Ακαδημίας 20, α’ όροφος).

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης: 

Συντονιστής: 

Αλφόνσος Βιτάλης, Μέλος Δ.Σ. Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ. 

10.30-10:45 Χαιρετισμοί 

Μαρία Αντωνιάδου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ και Μορφωτικού Ιδρύματος.

Σωτήρης Τριανταφύλλου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ. 

10:45- 11:40 Ομιλίες: 

Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Γεραπετρίτης.

Παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Σημίτη. 

11:40-12:30 Συντονιστής: 

Νίκος Κιάος, πρώην Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ και Μορφωτικού Ιδρύματος. 

Ομιλήτρια: 

Λίνα Βασιλοπούλου, σύζυγος Δημήτρη Πανταζόπουλου. 

Απονομή τιμητικών διακρίσεων στις οικογένειες των συναδέλφων που επέβαιναν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και από τον Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργο Φράγκο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρξει προβολή οπτικοακουστικού υλικού από τη Διεύθυνση του Αρχείου της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ και μετάδοση σε live streaming.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή