Ακολουθήστε μας

Ισλάμ

Περιθωριοποιήθηκε η Τουρκία στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας λόγω της πολιτικής της στην Λιβύη

Δημοσιεύτηκε

στις

Τεράστιο πλήγμα στην εξωτερική πολιτική της γείτονος χώρας αποτελεί η παρακάτω είδηση. Στις κοινωνίες του γεωγραφικού συμπλόκου της Βορείου Αφρικής έχει στηριχτεί η Τουρκία για τις εξαγωγικές δραστηριότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεών της, αλλά και για τις εξαγωγές τεθωρακισμένων οχημάτων. Η διείσδυση της Αιγύπτου και της Τυνησίας στην κοινωνικοοικονομική ζωή των χωρών αυτών θα δημιουργούσε ένα τεράστιο αντισταθμιστικό αντίβαρο στην Τουρκική πολιτική στην ευρύτερη Αφρική.

Η Τουρκία απομονώθηκε μεταξύ των μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) λόγω της πολιτικής της στη Λιβύη σε συνεδρίαση του OIC, στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών από κράτη μέλη. Η 47η σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΟΙΣ (CFM) πραγματοποιήθηκε στο Niamey του Νίγηρα, στις 27-28 Νοεμβρίου 2020. Προεδρεύων στην CFM ήταν ο υπουργός Εξωτερικών του Νίγηρα, Kalla Ankourao και η Τουρκία εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής της διπλωματίας της, Mevlüt Çavuşoğlu . Αντιπροσωπείες από 57 μέλη του OIC και πέντε κρατών παρατηρητών επικεντρώθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο μουσουλμανικός κόσμος κατά τη διάρκεια διήμερων συνομιλιών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΟΙΣ κάλεσαν την Τουρκία και άλλους φορείς να σταματήσουν τη στρατιωτική τους επέμβαση στη Λιβύη και να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ενώ συγχαίροντας τις περιφερειακές πρωτοβουλίες που ανέλαβαν γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Αλγερία και η Τυνησία για τη διευκόλυνση της συμφιλίωσης μεταξύ των Λιβύων.

Η CFM ενέκρινε το ψήφισμα αριθ. 7/47-POL επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στη Λιβύη επηρεάζει άμεσα τον λαό της Λιβύης και τα γειτονικά κράτη. Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του OIC, η CFM εκδίδει αποφάσεις και ψηφίσματα για θέματα κοινού ενδιαφέροντος για την υλοποίηση των στόχων και τη γενική πολιτική του οργανισμού.

Το ψήφισμα επιβεβαίωσε «την ανάγκη να αποφύγουμε την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης και να διασφαλίσουμε την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ενότητα, και την απόρριψη της στρατιωτικής λύσης μέσω κάθε ξένης στρατιωτικής  επέμβασης».

Η Τουρκία έχει στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη από τον Δεκέμβριο του 2019 σύμφωνα με τη συμφωνία ασφαλείας που υπογράφηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Φαγιέζ αλ-Σαρράζ, επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA). Η επέμβαση της Τουρκίας έχει αποδειχθεί καθοριστική στη σύγκρουση, επιτρέποντας στο GNA να αποκαταστήσει τον έλεγχο σε ορισμένα εδάφη της Λιβύης.

Πάντως, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δύο εβδομάδες μετά την έγκριση του ψηφίσματος του OIC που καλεί τα κράτη μέλη να τερματίσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Λιβύη, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για την παράταση της ανάπτυξης στρατευμάτων στη Λιβύη για 18 μήνες.

Μετά την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου, ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, συνοδευόμενος από Τούρκους διοικητές, επισκέφθηκε τη Λιβύη στις 26 Δεκεμβρίου για να τονίσει την πρόθεση της χώρας του να διατηρήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Στη Λιβύη, ο Akar απείλησε ότι οι δυνάμεις του Khalifa Haftar και των υποστηρικτών τους θα θεωρούνταν «νόμιμοι στόχοι» εάν επιχειρήσουν να επιτεθούν στις τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή.

Τον Οκτώβριο, ο GNA και ο LNA υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ενώ παράλληλα ο ΟΗΕ προωθεί έναν πολιτικό διάλογο με στόχο τις εκλογές του επόμενου έτους ως λύση. Το ψήφισμα προέτρεψε τα κράτη μέλη του ΟΙΣ να υποστηρίξουν την εθνική συμφιλίωση στη χώρα και να ενθαρρύνουν τον «διαλογικό διάλογο της Λιβύης προς την κατεύθυνση της εξέλιξης μιας συναίνεσης για την επίτευξη υγιούς δημοκρατικής μετάβασης και την υιοθέτηση ενός νέου συντάγματος».

Τα κράτη μέλη του OIC τόνισαν τη σημασία της τριμερούς πρωτοβουλίας «Τυνησίας, Αιγύπτου και Αλγερίας» που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Τυνησίας Beji Caid Essebsi και «τη σημασία των γειτονικών χωρών (Αίγυπτος, Αλγερία και Τυνησία), στη διευκόλυνση της συμφιλίωσης μεταξύ των Λιβύων και της βοήθειάς τους να πραγματοποιήσουν μια ολοκληρωμένη πολιτική διευθέτηση».

Η απόφαση χαιρέτισε επίσης «συναντήσεις που διοργανώθηκαν από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου με στόχο την ενοποίηση του στρατιωτικού θεσμού και τη συμφιλίωση των απόψεων των κομμάτων της Λιβύης».

Ο OIC είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος διακυβερνητικός οργανισμός μετά τα Ηνωμένα Έθνη με συμμετοχή 57 κρατών από τέσσερις ηπείρους. Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του (άρθρο 2/4), τα κράτη μέλη πρέπει «να σέβονται την εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα άλλων κρατών μελών και να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων».

The OIC resolution on the situation in Libya

Η τουρκική κυβέρνηση έχει επικριθεί από διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς για την ανάπτυξη των στρατευμάτων της στη Λιβύη, τη μεταφορά στρατιωτικών οχημάτων και όπλων αλλά και για τη μεταφορά τζιχαντιστών από την περιοχή Idlib της Συρίας στη χώρα. Η Τουρκία έχει επίσης κατηγορηθεί ότι διαπράττει τακτικές και ολοένα και πιο κατάφωρες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Τον Σεπτέμβριο, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της Avrasya Shipping, η οποία εκμεταλλεύεται το Çirkin, ένα φορτηγό που διαπιστώθηκε ότι παραβίασε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη που θεσπίστηκε με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (UNSCR) 1970 (2011). Το Çirkin συνδέθηκε με τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020, ανέφερε η ΕΕ.

Τον Μάιο, η ΕΕ ξεκίνησε μια νέα μεσογειακή ναυτική και αεροπορική αποστολή με την επωνυμία Irini για την παρακολούθηση του εμπάργκο όπλων με εντολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, που επιβλήθηκε από την UNSCR 1970, και για να σταματήσει η αποστολή όπλων στη βορειοαφρικανική χώρα.

Τον Ιούνιο, οι εισηγητές του ΟΗΕ απέστειλαν κοινή επιστολή στην τουρκική κυβέρνηση ζητώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο της στην πρόσληψη, χρηματοδότηση, μεταφορά και ανάπτυξη συριακών μαχητών στη Λιβύη. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που υπογραμμίζονται στην επιστολή, η Τουρκία ενέπλεξε μισθοφόρους σε ένοπλη σύγκρουση στη Λιβύη με τη στρατολόγηση, την ανάπτυξη και την πληρωμή μαχητών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, από διάφορες συριακές ένοπλες ομάδες για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Τρίπολη για την υποστήριξη του GNA.

Η επιστολή του ΟΗΕ αποκάλυψε επίσης πώς η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποίησε το παραστρατιωτικό κύκλωμα της SADAT για αυτές τις επιχειρήσεις.

«Οι τουρκικές αρχές φέρεται να ανέλαβαν ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες και εταιρείες ασφαλείας για να διευκολύνουν την επιλογή καθώς και την προετοιμασία επίσημων και συμβατικών εγγράφων για τους μαχητές, προφανώς σε συντονισμό με τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας. Μία από τις εταιρείες που αναφέρονται σε αυτό το πλαίσιο ήταν η Sadat International Defense Consultancy [SADAT] », ανέφερε η επιστολή.

Μια έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2019 εντόπισε πολλαπλές και συνήθεις στρατιωτικές συσκευές (drone, θωρακισμένα οχήματα, όπλα λέιζερ και πυρομαχικά) το 2019 από την Τουρκία ερχόμενα τουρκικές αρχές, εταιρείες και άτομα κατά παράβαση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1970. Η έκθεση σημείωσε επίσης ότι μια μεγάλη αποστολή των οχημάτων Kirpi 4 × 4 Mine Resistant Ambush Protected (MRAP), που κατασκευάστηκε από τον τουρκικό αμυντικό εργολάβο BMC, εκφορτώθηκε στην Τρίπολη από το MV Amazon με σημαία της Μολδαβίας στις 18 Μαΐου 2019.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nordicmonitor

Video

Ο Ράμα ιδρύει την πρωτεύουσα του Ισλάμ στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Τι είναι το νέο κράτος που ιδρύει ο Έντι Ράμα στην καρδιά των Τιράνων;

Σε τι αποσκοπεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και πώς κερδίζει η Τουρκία μία νέα παρουσία στα βόρεια σύνορά μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισλάμ

Ολλανδία: «Τρομοκρατικό» το κίνητρο του άνδρα που επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς στο Ρότερνταμ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Piroschka van de Wouw

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό κίνητρο

«Τρομοκρατικά κίνητρα» ενδέχεται να είχε ο άνδρας που εξαπέλυσε επίθεση με μαχαίρι το βράδυ της Πέμπτης, στο Ρότερνταμ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας έναν ακόμη, σύμφωνα με Ολλανδούς εισαγγελείς.

Ο 22χρονος, που κατάγεται από το Άμερσφουτ, μαχαίρωσε και τραυμάτισε το πρώτο θύμα του σε ένα πάρκινγκ κάτω από τη Γέφυρα του Εράσμου. Στη συνέχεια ανέβηκε στο οδόστρωμα και σκότωσε έναν άλλο άνδρα. Περαστικοί και αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχει κι άλλο κίνητρο
Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό κίνητρο. Πριν από την επίθεση ο νεαρός φέρεται ότι φώναξε πολλές φορές «Αλαχού Ακμπάρ», δηλαδή «Ο Θεός είναι μεγάλος», στα αραβικά.

Πάντως οι εισαγγελείς δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχει και κάποιο άλλο κίνητρο.

Ο ύποπτος ζούσε στο Άμερσφουτ, μια πόλη που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από το Ρότερνταμ. Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι κρατούσε δύο μεγάλα μαχαίρια και επέλεξε τα θύματά του στην τύχη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Θράκη (Πομακικό)

Θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη προωθεί η Τουρκία και στην Ισλαμική Διάσκεψη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στο ψήφισμα του ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) υιοθετεί όλα τα θέματα που προωθεί ο τουρκισμός στη Θράκη, δίνοντας εικόνα «καταπίεσης» των μελών της μειονότητας και παραβίασης ακόμη και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέτει μάλιστα την Ελλάδα υπό τη «επιτήρηση» του ζητώντας από τον ΓΓ  να παρέμβει προς τη χώρα μας και να υποβάλει νέα έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του OIC.   

Mε παρέμβαση της Τουρκίας για μια ακόμη φορά ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), συμπεριέλαβε στις αποφάσεις του, κείμενο το οποίο υιοθετεί όλες τις αιτιάσεις και διεκδικήσεις της Άγκυρας για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, την οποία καταγράφει ως «Τουρκική», καθώς αναφέρει επίσης και για «μουσουλμάνους των Δωδεκανήσων».

Στο κείμενο  των αποφάσεων της 50ης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών που συνήλθε στο Καμερούν παρουσία και του Τούρκου ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν, περιλαμβάνεται και ειδική ενότητα με Εκθέσεις, οι οποίες περιέχουν και συστάσεις για μουσουλμανικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο που παραβιάζονται τα δικαιώματα τους. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τη μουσουλμανική κοινότητα στο  Μιανμάρ, στην Κριμαία  στις Φιλιππίνες και τη «τουρκική μειονότητα στη Θράκη  και τον μουσουλμανικό πληθυσμό στη Δωδεκάνησο». 

Με δεδομένο ότι ο OIC έχει 57 κράτη μέλη και  καλύπτει έναν πληθυσμό σχεδόν 2,1 δισ. ανθρώπων, το γεγονός  ότι στις αποφάσεις του  υιοθετεί και προβάλει όλη την τουρκική επιχειρηματολογία για τη μουσουλμανική  μειονότητα της Θράκης δημιουργεί μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για τη χώρα  μας. Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι «ειδήσεις» για υποτιθέμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων των μουσουλμάνων  τροφοδοτεί αντιδράσεις και ακραίων ισλαμικών φωνών και οργανώσεων.

Συγχρόνως όμως αυτή η παραμορφωτική εικόνα για  την  κατάσταση της ελληνικής  μουσουλμανικής μειονότητας αποσκοπεί στο να πλήξει και τις σχέσεις της χώρας μας με τον Αραβικό και Μουσουλμανικό Κόσμο, είτε ενοχοποιώντας τις σχέσεις αυτές είτε βάζοντας στην ατζέντα τους έστω και εμμέσως θέμα «τουρκικής μειονότητας».  

Στο ψήφισμα του ο OIC υιοθετεί όλα τα θέματα που προωθεί ο τουρκισμός στη Θράκη, δίνοντας εικόνα «καταπίεσης» των μελών της μειονότητας και παραβίασης ακόμη και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέτει μάλιστα την Ελλάδα υπό τη «επιτήρηση» του ζητώντας από τον ΓΓ  να παρέμβει προς τη χώρα μας και να υποβάλει νέα έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του OIC.   
 
Η Τουρκία επιχειρεί εντατικά να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα το μειονοτικό και με τη διεθνοποίηση του, ενώ είναι  χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο υπάρχει μια συντονισμένη επικοινωνιακή «επίθεση» με τακτικά και συχνά δημοσιεύματα από τα τουρκικά κρατικά ΜΜΕ, Anadolu και ΤΡΤ με αντικείμενο τις δήθεν παραβιάσεις των δικαιωμάτων της «τουρκικής», όπως την ονομάζουν,  μειονότητας στη Θράκη  

Η  απόφαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας:

«ΑΠΟΦΑΣΗ 3/50-MM 

Σχετικά με  την κατάσταση της Τουρκικής Μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τον Μουσουλμανικό Πληθυσμό των Δωδεκανήσων. 

Η 50η Σύνοδος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Γιαουντέ της Δημοκρατίας του Καμερούν στις 29-30 Αυγούστου 2024 
Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα, γενικά, και η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη της Ελλάδας και ο μουσουλμανικός πληθυσμός στα Δωδεκάνησα ειδικότερα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Μουσουλμανικού Κόσμου Χαιρετίζοντας το άνοιγμα ενός τζαμιού στην Αθήνα, το οποίο, ωστόσο, διοικείται από ένα συμβούλιο που αποτελείται από μη μουσουλμάνους, 

Υπενθυμίζοντας τις αρχές και τους στόχους του Χάρτη του OIC, τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από τις ισλαμικές διασκέψεις κορυφής του OIC, τις διασκέψεις των υπουργών εξωτερικών, το Συμβούλιο και τις διεθνείς συμφωνίες, διακηρύξεις και συμβάσεις που ζητούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της λατρείας, και ειδικότερα της Συνθήκης της Λοζάνης, η οποία εγγυάται τα δικαιώματα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη της Ελλάδας, δυνάμει της οποίας έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή την τουρκική,  και ασκούν τις θρησκευτικές τους τελετές, 

Έχοντας εξετάσει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα σχετικά με την κατάσταση των μουσουλμανικών κοινοτήτων και μειονοτήτων σε κράτη μέλη που δεν είναι μέλη του OIC: 

1. καλεί την Ελλάδα να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα  
2. καλεί την Ελλάδα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προάσπιση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και της ταυτότητας της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας που προέρχονται από διμερείς και διεθνείς Συμφωνίες 
3. ζητεί εκ νέου από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής ως επίσημους μουφτήδες 
4. καλεί την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων των Βακουφίων  από την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυτοδιοίκησή τους 
5. τονίζει την ανησυχία του για την πρακτική της Ελλάδας όσον αφορά τον διορισμό 240 ιμάμηδων/θρησκευτικών εκπαιδευτών, παρά τις αντιδράσεις της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας 
6. παροτρύνει την Ελλάδα να εφαρμόσει τις ετυμηγορίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας 
7. παροτρύνει εκ νέου την Ελλάδα να αποκαταστήσει τα δικαιώματα ιθαγένειας δεκάδων χιλιάδων μελών της τουρκικής μειονότητας από τα οποία αφαιρέθηκε η ιθαγένεια βάσει του άρθρου 19 του νόμου αριθ. 3370/1955 περί ελληνικής ιθαγένειας 
8. επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία και επείγοντα μέτρα, σε διαβούλευση με την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ζητημάτων της, τα οποία συνδέονται επίσης άμεσα με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής στην οποία ζει 
9. ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να κινήσει έρευνα ιδίως σχετικά με τα ζητήματα που θίγονται στο παρόν ψήφισμα και να υποβάλει σχετική έκθεση στην τεσσαρακοστή έκτη σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών· 
10. χαιρετίζει την έναρξη για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 ενός «Προγράμματος Ισλαμικών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης· 
11. σημειώνει τη στήριξη που παρέχει το Πανεπιστήμιο Al-Azhar σε θρησκευτικά ζητήματα και θρησκευτικά σχολεία για μουσουλμάνους στην Ελλάδα· 
12. καλεί τον Γενικό Γραμματέα να επαναλάβει τον διάλογο και τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας με στόχο την ενίσχυση της ευημερίας και της ευημερίας των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, ιδίως της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας και του μουσουλμανικού πληθυσμού στα Δωδεκάνησα 
13. Ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να παρακολουθήσει την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και να υποβάλει σχετική έκθεση στην 51η Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών». 

ΠΗΓΗ: Liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή