Ακολουθήστε μας

Ρουμανία

Ρουμανία: Πώς οι χαμηλοί φόροι αύξησαν τους μισθούς και έδιωξαν τις βιομηχανίες ρούχων

Δημοσιεύτηκε

στις

Fake news: «Οι φτωχοί, εξαθλιωμένοι Ρουμάνοι με τους μισθούς των 200 Ευρώ»

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα συζήτησης από το 2016 και μετά στη Ρουμανία ήταν τα παράπονα κάποιων Ρουμάνων για τη φυγή ενός ολόκληρου βιομηχανικού κλάδου και την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας από το κλείσιμο σχεδόν όλων των βιομηχανιών που έραβαν ρούχα. Το θέμα απασχόλησε την πολιτική ατζέντα τόσο κατά τις ευρωεκλογές του 2019, όσο και στις διπλές εκλογές του 2020, τοπικές και εθνικές. Πάρα πολλά ΜΜΕ έγραψαν για τις θέσεις που χάθηκαν και τις βιομηχανίες που έφυγαν, καθώς και τις (κυρίως) εργαζόμενες που δεν θα ξαναέβρισκαν δουλειά. Εθισμένοι στο να «κλαίνε» για όλα και να βρίσκουν ένα κακό σε κάθε καλό που τους συμβαίνει (όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με μεγάλο κομμάτων των Ελλήνων) ελάχιστοι Ρουμάνοι συνειδητοποίησαν ότι η χώρα τους άλλαξε επίπεδο και κατηγορία…

Η αφετηρία της αλλαγής της ζωής των ανθρώπων:

Η μείωση της φορολογίας την 01.01.2005

Όταν ο υποφαινόμενος έφτασε στη Ρουμανία στις 21.01.2004, ο βασικός μισθός ήταν 1.800.000 Λέι (σημερινά 180 Λέι = 45 Ευρώ). Με τον μισθό αυτόν αμείβονταν η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στην επαρχία και τις μεγάλες πόλεις εκτός του Βουκουρεστίου. Στη χώρα άκμαζαν οι βιομηχανίες ρούχων, που έραβαν για όλους τους μεγάλους διεθνείς παίκτες, ακόμη και για τα ακριβότερα και πολυτέλεστερα brands.

Περίπου 1/25 ανθρώπους ζούσε καλά με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα…

Όμως την 01.01.2005 συνέβη κάτι που θα άλλαζε τη μοίρα των ανθρώπων στη χώρα αυτή, έστω και αν οι ίδιοι δεν το πίστευαν τότε. Η νέα κυβέρνηση μείωσε τη φορολογία των εταιρειών στο 16% επί των κερδών, μηδενίζοντας ταυτόχρονα και κάθε άλλη επιβάρυνσή τους πέραν του φόρου αυτού.

Ταυτόχρονα με την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που «κλείδωσε» τον Δεκέμβριο του 2004, η χώρα άρχισε να προσελκύει κολοσσιαίες επενδύσεις από το εξωτερικό (γιατί παντού και πάντα μόνο οι επενδύσεις αυξάνουν τους μισθούς, όχι οι αποφάσεις του κράτους). Έτσι ήδη από το 2008 τα δεδομένα είχαν αρχίσει να αλλάζουν ριζικά και τα εισοδήματα να έχουν πολλαπλασιαστεί, μαζί με τη μεγάλη αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. Ήδη στις μεγάλες πόλεις η ζωή δεν θύμιζε σε τίποτε αυτή πριν από λίγα μόλις χρόνια και πάνω από 2.000.000 Ρουμάνοι είχαν γίνει «αστοί», μεσαία τάξη…

Για τη συνέχεια Liberal

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Απειλές από Ρώσο στρατηγό στη Δύση! Επίθεση σε Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία αν οι ΗΠΑ επιτρέψουν χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο στρατηγός σημειώνει ότι η Ρωσία έχει αρκετά όπλα για να χτυπήσει, αλλά όχι πλέον κατά της Ουκρανίας, αλλά κατά της υποδομής, κατά των σημείων απόφασης, στα αεροδρόμια όπου εδρεύουν τα F-16, στα κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης και στους χώρους αποθήκευσης αυτών των πυραύλων.

«Εάν οι ΗΠΑ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να ανταπαντήσουν».

Αυτό δήλωσε ο Ρώσος στρατηγός της αεροπορίας και επικεφαλής της οργάνωσης “Αξιωματικοί της Ρωσίας” Σεργκέι Λιποβόι σε συνέντευξή του στο  ρωσικό News.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να είναι στρατιωτικές τοποθεσίες που δεν βρίσκονται στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να επιτεθεί στη Γερμανία και τις ΗΠΑ εάν τα υποθετικά πλήγματα σε αποθήκες πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία δεν λειτουργήσουν στη Δύση», δήλωσε ο στρατηγός.

Ένα ακόμη ρωσικό απειλητικό σχόλιο είναι με αφορμή τη συζήτηση για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον Λιποβόι, η Ουάσιγκτον θέλει να «καθίσει πίσω από τον Ωκεανό», αλλά αυτό δεν θα είναι δυνατό.

Ο στρατηγός σημειώνει ότι η Ρωσία έχει αρκετά όπλα για να χτυπήσει, αλλά όχι πλέον κατά της Ουκρανίας, αλλά κατά της υποδομής, κατά των σημείων απόφασης, στα αεροδρόμια όπου εδρεύουν τα F-16, στα κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης και στους χώρους αποθήκευσης αυτών των πυραύλων. «Έχουμε κάθε δικαίωμα να το κάνουμε, θα είναι μια απογοητευτική κίνηση. Πρόκειται για τη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία», συνόψισε ο Λιποβόι.

«Εάν τα υποθετικά ρωσικά πλήγματα σε χώρους αποθήκευσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εκτός Ουκρανίας -στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία- δεν έχουν απογοητευτικό αποτέλεσμα στη Δύση, τότε, υποθέτω, η Ρωσία θα αναγκαστεί να χτυπήσει τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτές τις κατευθύνσεις. Δεν υπάρχει πουθενά να πάνε, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να καθίσουν έξω από αυτά, αλλά δεν θα είναι δυνατό να καθίσουν έξω. Η Ρωσία διαθέτει αρκετά επιφανειακά, υποβρύχια και επίγειους μεταφορείς κατάλληλων όπλων για το σκοπό αυτό. Ελπίζω να μην καταλήξουμε σε αυτό»  δήλωσε ο Λιποβόι.

Η Ουκρανία δεν έχει λάβει ακόμη άδεια να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας, ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι “ABC News”, επικαλούμενο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου, με αφορμή τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι η χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία εναντίον στόχων βαθιά μέσα στη Ρωσία θα σήμαινε άμεση εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει μόνη της δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας: αυτό απαιτεί δεδομένα από δορυφόρους δυτικών πληροφοριών και εναέριες αποστολές, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορούν να εισαχθούν «μόνο από στρατιωτικό προσωπικό από χώρες του ΝΑΤΟ».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ουκρανία, αφού έλαβε άδεια από τις ΗΠΑ να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος, θα συνεχίσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της και πιθανότατα θα επιτεθεί σε κοινωνικά αντικείμενα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτόν τον τρόπο η Δύση προσπαθεί να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό». Σημείωσε ότι αυτό αυξάνει σημαντικά τον βαθμό εμπλοκής των χωρών της συλλογικής Δύσης στη σύγκρουση

Και ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ είπε ότι οι δυτικές χώρες έχουν ήδη αποφασίσει να επιτρέψουν στο Κίεβο να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Δεν διευκρίνισε ποια ήταν η επιδιωκόμενη λύση, αλλά είπε ότι εφόσον οι προφορικές προειδοποιήσεις της Μόσχας στη Δύση για περαιτέρω κλιμάκωση δεν είχαν αποτέλεσμα, η Ρωσία θα πρέπει να στραφεί στην αποστολή σημάτων με διαφορετικούς τρόπους.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποβάθμισε τις προειδοποιήσεις του Πούτιν για πόλεμο, τονίζοντας ότι δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στον Ρώσο ηγέτη. «Δεν σκέφτομαι πολύ τον Βλαντίμιρ Πούτιν», είπε όταν συνάντησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στον Λευκό Οίκο για συνομιλίες σχετικά με το αν θα αρθούν οι περιορισμοί του Κιέβου στη χρήση των παρεχόμενων όπλων.

ΠΗΓΗ:  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Συμφωνία ΗΠΑ-Ρουμανίας ύψους 6,4 δις. δολαρίων για πώληση 32 αεροσκαφών F-35A

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ρουμανικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη αναπτύξει το νομοθετικό σχέδιο που είναι απαραίτητο για αυτή την εξαγορά, το οποίο εγκρίθηκε προκαταρκτικά από το ρουμανικό κοινοβούλιο το περασμένο φθινόπωρο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε πρόσφατα την πώληση 32 μαχητικών αεροσκαφών F-35A Lightning II στη Ρουμανία σε μια συμφωνία αξίας περίπου 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι πρώτες παραδόσεις του αεροσκάφους αναμένονται μέχρι το 2031, γράφει η ρουμανική Romania Libera.

Το πρόγραμμα δωρεάς, το οποίο ξεκίνησε με την απόφαση αγοράς του Απριλίου 2022, περιλαμβάνει όχι μόνο αεροσκάφη F-35A, αλλά και κινητήρες, αρχική υποστήριξη υλικοτεχνικής υποστήριξης, υπηρεσίες εκπαίδευσης, προσομοιωτές πτήσης και πυρομαχικά αέρος και επιφανείας.

Το Ρουμανικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη αναπτύξει το νομοθετικό σχέδιο που είναι απαραίτητο για αυτή την εξαγορά, το οποίο εγκρίθηκε προκαταρκτικά από το ρουμανικό κοινοβούλιο το περασμένο φθινόπωρο.

Τα κεφάλαια για αυτήν την αγορά θα παρέχονται από τον προϋπολογισμό του MApN.

Αντίθετα, αυτά τα κεφάλαια μπορούν επίσης να συμπληρωθούν με δάνεια ή εγγυήσεις δανείων που παρέχονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ή συνδυασμό αυτών, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου ενέκρινε νομοθετικές αλλαγές για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε σημαντικές πιστώσεις και ευνοϊκά επιτόκια από τις ΗΠΑ, που προορίζονται για την αγορά όπλων και την υποστήριξη της αμυντικής βιομηχανίας.

Μέχρι σήμερα, η Πολωνία έχει επίσης επωφεληθεί από αυτή τη διευκόλυνση.

ΠΗΓΗ: ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία εργάζονται για τη δημιουργία Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Νίκος Δένδιας υπέγραψε με τους ομολόγους του επιστολή προθέσεων 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνυπέγραψε την Τετάρτη το βράδυ, επιστολή προθέσεων για τη δημιουργία Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας, με τους ομολόγους του από τη Ρουμανία, Angel Tilvar και τη Βουλγαρία, Atanas Zaprianov. Η υπογραφή έλαβε χώρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, στις εργασίες της οποίας συμμετέχει ο υπουργός, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με την υπογραφή της επιστολής επισημαίνεται το ενδιαφέρον των τριών χωρών για τη δημιουργία διαδρόμου στρατιωτικής κινητικότητας ο οποίος, μεταξύ άλλων, αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, στο πλαίσιο του κοινού δικτύου υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ.

Η επιστολή προθέσεων αναφέρεται σε οδικούς και σιδηροδρομικούς διαδρόμους και στην αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη.

Η υποστήριξη αποβλέπει στην απρόσκοπτη και έγκαιρη ανάπτυξη των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων, με την εφαρμογή παράλληλα ενιαίων κανονισμών και διαδικασιών προς διευκόλυνση της διασυνοριακής στρατιωτικής συνεργασίας στις μετακινήσεις.

Η επιστολή προθέσεων αποσκοπεί επίσης στον συντονισμό των ενεργειών των συμβαλλομένων κρατών όσον αφορά τη Στρατιωτική Κινητικότητα και τη δημιουργία δικτύου διαδρομών μεταξύ των συμμετεχόντων με εναρμόνιση τους σε τέσσερα πεδία:

  • Διασυνοριακή μετακίνηση.
  • Συντονισμός των χρησιμοποιούμενων μέσων μετακίνησης.
  • Διαλειτουργικότητα και πληροφορίες.
  • Ανάπτυξη υποδομών.

Η σημασία της Στρατιωτικής Κινητικότητας (Military Mobility) υπογραμμίζεται και στην Κοινή Διακήρυξη των πρωθυπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας που υπεγράφη την 9η Οκτωβρίου του 2023 στο Euxinograd.

Η δημιουργία του διαδρόμου έρχεται επίσης σε συνέχεια της υπογραφής της επιστολής προθέσεων για την επέκταση του Δικτύου Αγωγών του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας, από τους υπουργούς Άμυνας των τριών χωρών τον Οκτώβριο του 2023.

Συμβάλλει ακόμη στην ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας και προστίθεται σε μια σειρά ενεργειών που αναβαθμίζουν τον ρόλο περιοχών, όπως η Θράκη, για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι τρεις υπουργοί Άμυνας θα πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση το προσεχές φθινόπωρο στην Αλεξανδρούπολη, κατά την οποία θα συζητηθούν οι βέλτιστοι τρόποι εφαρμογής και υλοποίησης των προβλεφθέντων στην επιστολή προθέσεων.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή