Ακολουθήστε μας

Ισλάμ

Γκρίζοι Λύκοι – Αδελφοί Μουσουλμάνοι: Το DNA του Ισλαμοεθνικισμού του Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε

στις

Νίκος Μελέτης

Όλο και πιο βαθιά γίνεται καθημερινά η επιρροή που ασκούν στον τούρκο ηγέτη Ταγίπ Ερντογάν δυο ισχυρές ομάδες και ιδεολογικά ρεύματα, το εθνικιστικό ακροδεξιό κίνημα των Γκρίζων Λύκων και οι εκφραστές του πολιτικού Ισλάμ, Αδελφοί Μουσουλμάνοι που συνδέονται όμως πλέον και με ριζοσπαστικά σουνίτικα στοιχεία.

Η σταδιακή μετάλλαξη του Ταγίπ Ερντογάν και του καθεστώτος του είχε αρχίσει πριν το 2016 όταν εγκαταλείποντας τον μέχρι τότε προστάτη του και συνοδοιπόρο του Φετουλάχ Γκιουλέν πέφτει όλο και πιο βαθιά στην αγκαλιά του ακροδεξιού εθνικιστή ηγέτη Ντεβλέτ Μπαχτσελί και ταυτίζεται όλο και περισσότερο με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο βρίσκονται υπό διωγμό στις περισσότερες αραβικές χώρες καθώς θεωρούνται απειλή για τα υπάρχοντα καθεστώτα.

Η συμπόρευση και η ταύτιση πλέον με τον Μπαχτσελί ήταν μονόδρομος για τον Ερντογάν καθώς μόνο ο ακροδεξιός ηγέτης και αρχηγός των Γκρίζων Λύκων μπορούσε να προσφέρει την στήριξη που είχε ανάγκη ο τούρκος ηγέτης προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές και πριν από αυτό για να πετύχει την αλλαγή του Συντάγματος που επέβαλε το Προεδρικό σύστημα. Και όσο μειώνεται η αποδοχή του από την τούρκικη κοινή γνώμη τόσο η εξάρτηση του από τον Μπαχτσελί γίνεται μεγαλύτερη. Όμως η επιλογή του να προχωρήσει τις αυταρχικές μεθόδους διακυβέρνησης της Τουρκίας τον έφεραν πιο κοντά στην ακροδεξιά. Ενώ, οι νεοθωμανικές φιλοδοξίες και η υπερεπέκταση την οποία επιδιώκει η Τουρκία συνδυάζονται αρμονικά με την εθνικιστική ακροδεξιά της Τουρκίας που όμως οδηγούν την χώρα πιο μακριά από την Δύση.

Η στήριξη από τον Μπαχτσελί δεν είναι χωρίς κόστος. Μετά το πογκρόμ εναντίον των οπαδών του Φ. Γκιουλέν που είχαν διεισδύσει σε κάθε γωνιά του κρατικού μηχανισμού την αστυνομία, την δικαιοσύνη τον Στρατό και την διοίκηση, οι θέσεις αυτές καλύπτονται σταδιακά από οπαδούς του ΜΗΡ που έτσι ελέγχει σημαντικούς «αρμούς» της εξουσίας.

Και φυσικά οι κατά καιρούς προσπάθειες του Ερντογάν για μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν σε συμφιλίωση με τους κούρδους μπήκαν στο ράφι καθώς το ΜΗΡ ρατσιστικό και εθνικιστικό κόμμα δεν θέλει αυτή την συμφιλίωση επιδιώκοντας την υποταγή των κούρδων και την διατήρηση τους ως πολιτών δεύτερης κατηγορίας.

Το ΜΗΡ δεν είναι ένα απλό κόμμα αλλά ένας συρφετός εθνικιστών παντουρκιστών, νονών της μαφίας, ακροδεξιών με βαθιά διασύνδεση φυσικά με τους Γκρίζους Λύκους. Μια οργάνωση με βαρύ παρελθόν που τώρα έχει αρχίσει να γίνεται και πρόβλημα στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς τα παρατήματα της λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της Άγκυρας για την προώθηση του παντουρκισμού και της αποτροπής ενσωμάτωσης των τούρκων και μουσουλμάνων στις κοινωνίες στις οποίες ζουν, αλλά και ως εργαλείο για άσκηση πίεσης εκ των έσω στις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών.

Το έμβλημα τους είναι ο Λύκος, γιατί σύμφωνα με τον μύθο προστάτευσε τους τούρκους που απειλούνταν με εξαφάνιση στην Κεντρική Ασία και τους οδήγησε στην «ελευθερία». Οι Γκρίζοι Λύκοι χαιρετούν σχηματίζοντας το λύκο με τα δάχτυλα τους, το λογότυπο τους δείχνει έναν λύκο να ουρλιάζει μαζί με τα τρία μισοφέγγαρα της οθωμανικής πολεμικής σημαίας.

Η ρατσιστική ιδεολογία τους αποκλείει την ισότητα μεταξύ εθνικοτήτων και θρησκειών. Βασίζεται στις διδαχές του Νιχάλ Ατσίζ, ο οποίος μετά την πτώση της οθωμανικής αυτοκρατορίας διατύπωσε το δόγμα της «ανωτερότητας της τουρκικής φυλής και όλων των τουρκικών λαών» και την ανάγκη θυσίας για χάρη της. Θεωρία που δεν διαφέρει σε πολλά από τον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ.

Ο συνταγματάρχης Αλπασάν Τουρκές, ο οποίος υποστήριζε τον εθνικοσοσιαλισμό, μετέτρεψε αυτή την θεωρία σε πολιτικό κίνημα μετά την απόλυση του από το στρατό το 1961 και ίδρυσε τους γκρίζους λύκους ως παραστρατιωτική οργάνωση. Τα μέλη τους δεσμεύονται σε απόλυτη υπακοή στον «führer» τους.

Οι γκρίζοι λύκοι ονειρεύονται μια μεγάλη τουρκική αυτοκρατορία που θα εκτείνεται από την κεντρική Ασία έως την Αδριατική και ήταν ο Αλπαρσάν Τουρκές, που επινόησε τον όρο «ευρωπαϊκός τουρκισμός»

Το 1978, το ΜΗΡ του Τουρκές ίδρυσε στη Φρανκφούρτη την επίσημη αντιπροσωπία του στο εξωτερικό, την «Ομοσπονδία Τουρκικών Δημοκρατικών Ιδεαλιστικών Ενώσεων στην Ευρώπη» (ADUTDF), από την οποία προέκυψε και η «Ένωση Τούρκο-ισλαμικών Πολιτιστικών Συλλόγων στην Ευρώπη», οργανώσεις με χιλιάδες μέλη, που ευθύνονταν για την απόπειρα δολοφονίας κατά του πάπα Ιωάννη Παύλου Β’.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος, υπάρχουν επιπλέον 2.800 σύλλογοι που βρίσκονται ιδεολογικά κοντά στους Γκρίζους Λύκους. Το 2007 στην Φρανκφούρτη, ιδρύθηκε μια οργάνωση – ομπρέλα για όλους τους Γκρίζους Λύκους στην Ευρώπη, η «Ευρωπαϊκή – Τουρκική Συνομοσπονδία» (ATK).

Μαζί με τα τζαμιά που ελέγχονται από την κρατική τουρκική Διεύθυνση Diyanet, οι οργανώσεις αυτές των «Γκρίζων Λύκων» και των «συγγενών» οργανώσεων, αποτελούν εργαλείο άσκησης πολιτικής για τον Ερντογάν όχι πια μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην Ευρώπη.

Τα ακροδεξιά εθνικιστικά ιδεολογήματα των Γκρίζων Λύκων συμπορεύονται πλέον στην σημερινή Τουρκία με το ιδεολογικό-θρησκευτικό κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο ίδιος ο Ερντογάν όλο και περισσότερο υιοθετεί την πολιτική ρητορική και τις τακτικές του Χασάν αλ Μπάννα του ιστορικού ηγέτη της μεγαλύτερης ισλαμικής οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων. Και ο ίδιος προβάλλεται ως ο ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου και των απανταχού καταπιεσμένων μουσουλμάνων

Ο Ερντογάν έχει μακρά προϊστορία με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους το πανισλαμικό, θρησκευτικό πολιτικό και κοινωνικό κίνημα που ο Μπάννα ίδρυσε στην Αίγυπτο το 1928. Ο Ερντογάν από τα ανερχόμενα αστέρια του Νεσμετιν Ερμπακάν της σημαντικότερης προσωπικότητας του ισλαμισμού στην Τουρκία, έζησε την σημαντική στήριξη που προσέφεραν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι από τις χώρες του Κόλπου όταν το κεμαλικό κατεστημένο στην Τουρκία είχε στραφεί εναντίον του γηραιού ισλαμιστή ηγέτη.

Βεβαίως οι σχέσεις του Ερντογάν με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους κλονίσθηκαν όταν το κίνημα ήρε την αρνητική θέση εναντίον του Ερντογάν όταν εκείνος εγκατέλειψε τον Ερμπακάν και ίδρυσε το ΑΚΡ το 2001.

Όμως οι συνεχείς εκλογικές νίκες του Ερντογάν και η ενίσχυση που προσέφερε στην Αραβική Άνοιξη αποκατέστησαν τις σχέσεις. Και μετά την ανατροπή Μόρσι στην Αίγυπτο υπολογίζεται ότι αρκετές χιλιάδες στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων μετακινήθηκαν στην Τουρκία όπου ζουν υπό την προστασία της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο οποίος έτσι σταδιακά μετατράπηκε σε άτυπο αρχηγό του κινήματος.

Ο Ερντογάν συνδυάζει την προώθηση των επιδιώξεων του πανισλαμικού κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, με τις εθνικιστικές επιδιώξεις της Τουρκίας, κάτι που φυσικά τον φέρει σε αντιπαράθεση με γειτονικές χώρες αλλά και με άλλα κέντρα του μουσουλμανικού κόσμου.

Η Τουρκία αύξησε το εμπόριο με τον μουσουλμανικό κόσμο, διοργανώνει εκδηλώσεις με πανισλαμικό χαρακτήρα, αποκαθιστά οθωμανικά μνημεία σε όλη την Μέση Ανατολή. Έχασε τις σχέσεις με Αίγυπτο, Σ. Αραβία, Εμιράτα, Συρία, αλλά επιχειρεί να ανοίξει άλλους δρόμους.

Στην Λιβύη οι αδελφοί Μουσουλμάνοι της κυβέρνησης GNA του έδωσαν το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, που αποτελεί την βάση της «Γαλάζιας Πατρίδας», ενώ τώρα τα κόμματα που ελέγχονται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους δίνουν πρόσβαση για την ανάπτυξη της επιρροής της Τουρκίας στις χώρες του Μάγκρεμπ.

Και ένα χαρτί για να διαπραγματευθεί απέναντι στην Αίγυπτο και τις μοναρχίες του Κόλπου.

Ο Ερντογάν του 2002 όταν το κόμμα του ΑΚΡ κέρδιζε για πρώτη φορά εκλογές στην Τουρκία, δεν είναι πια ο ίδιος. Και για την μετάλλαξή του αυτή η εξήγηση βρίσκεται ακριβώς στην αλλοίωση του ιδεολογικού του DNA από την όλο και μεγαλύτερη εξάρτησή του από τους Γκρίζους Λύκους και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που τον οδηγούν πλέον σε αυτό το ιδιότυπο μείγμα τουρκικού αυταρχικού ισλαμοεθνικισμού.

liberal.gr

Video

Ο Ράμα ιδρύει την πρωτεύουσα του Ισλάμ στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Τι είναι το νέο κράτος που ιδρύει ο Έντι Ράμα στην καρδιά των Τιράνων;

Σε τι αποσκοπεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και πώς κερδίζει η Τουρκία μία νέα παρουσία στα βόρεια σύνορά μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισλάμ

Ολλανδία: «Τρομοκρατικό» το κίνητρο του άνδρα που επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς στο Ρότερνταμ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Piroschka van de Wouw

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό κίνητρο

«Τρομοκρατικά κίνητρα» ενδέχεται να είχε ο άνδρας που εξαπέλυσε επίθεση με μαχαίρι το βράδυ της Πέμπτης, στο Ρότερνταμ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας έναν ακόμη, σύμφωνα με Ολλανδούς εισαγγελείς.

Ο 22χρονος, που κατάγεται από το Άμερσφουτ, μαχαίρωσε και τραυμάτισε το πρώτο θύμα του σε ένα πάρκινγκ κάτω από τη Γέφυρα του Εράσμου. Στη συνέχεια ανέβηκε στο οδόστρωμα και σκότωσε έναν άλλο άνδρα. Περαστικοί και αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχει κι άλλο κίνητρο
Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό κίνητρο. Πριν από την επίθεση ο νεαρός φέρεται ότι φώναξε πολλές φορές «Αλαχού Ακμπάρ», δηλαδή «Ο Θεός είναι μεγάλος», στα αραβικά.

Πάντως οι εισαγγελείς δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχει και κάποιο άλλο κίνητρο.

Ο ύποπτος ζούσε στο Άμερσφουτ, μια πόλη που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από το Ρότερνταμ. Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι κρατούσε δύο μεγάλα μαχαίρια και επέλεξε τα θύματά του στην τύχη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Θράκη (Πομακικό)

Θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη προωθεί η Τουρκία και στην Ισλαμική Διάσκεψη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στο ψήφισμα του ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) υιοθετεί όλα τα θέματα που προωθεί ο τουρκισμός στη Θράκη, δίνοντας εικόνα «καταπίεσης» των μελών της μειονότητας και παραβίασης ακόμη και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέτει μάλιστα την Ελλάδα υπό τη «επιτήρηση» του ζητώντας από τον ΓΓ  να παρέμβει προς τη χώρα μας και να υποβάλει νέα έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του OIC.   

Mε παρέμβαση της Τουρκίας για μια ακόμη φορά ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), συμπεριέλαβε στις αποφάσεις του, κείμενο το οποίο υιοθετεί όλες τις αιτιάσεις και διεκδικήσεις της Άγκυρας για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, την οποία καταγράφει ως «Τουρκική», καθώς αναφέρει επίσης και για «μουσουλμάνους των Δωδεκανήσων».

Στο κείμενο  των αποφάσεων της 50ης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών που συνήλθε στο Καμερούν παρουσία και του Τούρκου ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν, περιλαμβάνεται και ειδική ενότητα με Εκθέσεις, οι οποίες περιέχουν και συστάσεις για μουσουλμανικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο που παραβιάζονται τα δικαιώματα τους. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τη μουσουλμανική κοινότητα στο  Μιανμάρ, στην Κριμαία  στις Φιλιππίνες και τη «τουρκική μειονότητα στη Θράκη  και τον μουσουλμανικό πληθυσμό στη Δωδεκάνησο». 

Με δεδομένο ότι ο OIC έχει 57 κράτη μέλη και  καλύπτει έναν πληθυσμό σχεδόν 2,1 δισ. ανθρώπων, το γεγονός  ότι στις αποφάσεις του  υιοθετεί και προβάλει όλη την τουρκική επιχειρηματολογία για τη μουσουλμανική  μειονότητα της Θράκης δημιουργεί μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για τη χώρα  μας. Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι «ειδήσεις» για υποτιθέμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων των μουσουλμάνων  τροφοδοτεί αντιδράσεις και ακραίων ισλαμικών φωνών και οργανώσεων.

Συγχρόνως όμως αυτή η παραμορφωτική εικόνα για  την  κατάσταση της ελληνικής  μουσουλμανικής μειονότητας αποσκοπεί στο να πλήξει και τις σχέσεις της χώρας μας με τον Αραβικό και Μουσουλμανικό Κόσμο, είτε ενοχοποιώντας τις σχέσεις αυτές είτε βάζοντας στην ατζέντα τους έστω και εμμέσως θέμα «τουρκικής μειονότητας».  

Στο ψήφισμα του ο OIC υιοθετεί όλα τα θέματα που προωθεί ο τουρκισμός στη Θράκη, δίνοντας εικόνα «καταπίεσης» των μελών της μειονότητας και παραβίασης ακόμη και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέτει μάλιστα την Ελλάδα υπό τη «επιτήρηση» του ζητώντας από τον ΓΓ  να παρέμβει προς τη χώρα μας και να υποβάλει νέα έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του OIC.   
 
Η Τουρκία επιχειρεί εντατικά να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα το μειονοτικό και με τη διεθνοποίηση του, ενώ είναι  χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο υπάρχει μια συντονισμένη επικοινωνιακή «επίθεση» με τακτικά και συχνά δημοσιεύματα από τα τουρκικά κρατικά ΜΜΕ, Anadolu και ΤΡΤ με αντικείμενο τις δήθεν παραβιάσεις των δικαιωμάτων της «τουρκικής», όπως την ονομάζουν,  μειονότητας στη Θράκη  

Η  απόφαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας:

«ΑΠΟΦΑΣΗ 3/50-MM 

Σχετικά με  την κατάσταση της Τουρκικής Μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τον Μουσουλμανικό Πληθυσμό των Δωδεκανήσων. 

Η 50η Σύνοδος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Γιαουντέ της Δημοκρατίας του Καμερούν στις 29-30 Αυγούστου 2024 
Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα, γενικά, και η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη της Ελλάδας και ο μουσουλμανικός πληθυσμός στα Δωδεκάνησα ειδικότερα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Μουσουλμανικού Κόσμου Χαιρετίζοντας το άνοιγμα ενός τζαμιού στην Αθήνα, το οποίο, ωστόσο, διοικείται από ένα συμβούλιο που αποτελείται από μη μουσουλμάνους, 

Υπενθυμίζοντας τις αρχές και τους στόχους του Χάρτη του OIC, τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από τις ισλαμικές διασκέψεις κορυφής του OIC, τις διασκέψεις των υπουργών εξωτερικών, το Συμβούλιο και τις διεθνείς συμφωνίες, διακηρύξεις και συμβάσεις που ζητούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της λατρείας, και ειδικότερα της Συνθήκης της Λοζάνης, η οποία εγγυάται τα δικαιώματα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη της Ελλάδας, δυνάμει της οποίας έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή την τουρκική,  και ασκούν τις θρησκευτικές τους τελετές, 

Έχοντας εξετάσει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα σχετικά με την κατάσταση των μουσουλμανικών κοινοτήτων και μειονοτήτων σε κράτη μέλη που δεν είναι μέλη του OIC: 

1. καλεί την Ελλάδα να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα  
2. καλεί την Ελλάδα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προάσπιση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και της ταυτότητας της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας που προέρχονται από διμερείς και διεθνείς Συμφωνίες 
3. ζητεί εκ νέου από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής ως επίσημους μουφτήδες 
4. καλεί την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων των Βακουφίων  από την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυτοδιοίκησή τους 
5. τονίζει την ανησυχία του για την πρακτική της Ελλάδας όσον αφορά τον διορισμό 240 ιμάμηδων/θρησκευτικών εκπαιδευτών, παρά τις αντιδράσεις της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας 
6. παροτρύνει την Ελλάδα να εφαρμόσει τις ετυμηγορίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας 
7. παροτρύνει εκ νέου την Ελλάδα να αποκαταστήσει τα δικαιώματα ιθαγένειας δεκάδων χιλιάδων μελών της τουρκικής μειονότητας από τα οποία αφαιρέθηκε η ιθαγένεια βάσει του άρθρου 19 του νόμου αριθ. 3370/1955 περί ελληνικής ιθαγένειας 
8. επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία και επείγοντα μέτρα, σε διαβούλευση με την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ζητημάτων της, τα οποία συνδέονται επίσης άμεσα με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής στην οποία ζει 
9. ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να κινήσει έρευνα ιδίως σχετικά με τα ζητήματα που θίγονται στο παρόν ψήφισμα και να υποβάλει σχετική έκθεση στην τεσσαρακοστή έκτη σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών· 
10. χαιρετίζει την έναρξη για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 ενός «Προγράμματος Ισλαμικών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης· 
11. σημειώνει τη στήριξη που παρέχει το Πανεπιστήμιο Al-Azhar σε θρησκευτικά ζητήματα και θρησκευτικά σχολεία για μουσουλμάνους στην Ελλάδα· 
12. καλεί τον Γενικό Γραμματέα να επαναλάβει τον διάλογο και τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας με στόχο την ενίσχυση της ευημερίας και της ευημερίας των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, ιδίως της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας και του μουσουλμανικού πληθυσμού στα Δωδεκάνησα 
13. Ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να παρακολουθήσει την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και να υποβάλει σχετική έκθεση στην 51η Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών». 

ΠΗΓΗ: Liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή