Ακολουθήστε μας

Διπλωματία

Πού οφείλεται το ιταλικό ξέσπασμα του Νίκου Δένδια

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Αθήνα, εκτός από την «χαλαρότητα» του Κόντε στο ζήτημα των κυρώσεων προς την Τουρκία και την κωλυσιεργία του στο θέμα της κύρωσης της συμφωνίας για την ΑΟΖ στο Ιόνιο, χρεώνει στην Ιταλία την προσέγγιση εάν όχι απόλυτη ευθυγράμμιση του Λουίτζι ντι Μάτζιο με τα «θέλω» του Τσαβούσογλου στην Ανατ. Μεσόγειο

Οι σχέσεις Αθήνας και Ρώμης έχουν περάσει και από χειρότερες στιγμές. Ωστόσο η αμφιθυμία της Ιταλίας έναντι της Ελλάδας σε μια σειρά από ζητήματα, έχουν καταστήσει τις σχέσεις των δύο χωρών πολλαπλώς δύσκολες, ιδίως το τελευταίο διάστημα. Κάτι που αποδείχτηκε, κατά ασυνήθιστο για τα διπλωματικά ειωθότα τρόπο, στην πρόσφατη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο. Τι έχει συμβεί, ή μάλλον τι δεν έχει συμβεί; Σε πρώτη ανάγνωση είναι δύο ζητήματα: 

Πρώτον, η Ρώμη από τον Ιούνιο δεν έχει κυρώσει ακόμα την συμφωνία με την Ελλάδα για την οριοθέτηση ΑΟΖ στο Ιόνιο. Δεύτερον, τους μήνες που πέρασαν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε αποδείχτηκε ένας εκ των πιο στενών συμμάχων της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην προσπάθεια «στεγανοποίησης» της Τουρκίας από πιθανόν σοβαρές ευρωπαϊκές κυρώσεις λόγω της προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εν ολίγοις, οι Ιταλοί και κωλυσιεργούν στο θέμα της ΑΟΖ και εμφανίζονται ως και «προστάτες» της Άγκυρας, έτοιμοι να βρουν δικαιολογίες για τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Δημοσίως, κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη στη Ρώμη, ο κ. Δένδιας είπε ότι η Αθήνα θα επιθυμούσε «ισχυρότερη ιταλική στήριξη στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας». Και δεν θα μπορούσε να πει πολλά περισσότερα, δημοσίως, σχετικά με τον πραγματικό λόγο της ενόχλησής του —θα ήταν διπλωματικά άκομψο. Ωστόσο, πίσω από την ενόχληση της ελληνικής πλευράς δεν είναι μόνο τα δύο ζητήματα.

Αν και στην Αθήνα προφανώς θα ήθελαν ταχύτερες διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας του περασμένου Ιουνίου, αλλά και πιο σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας από τον Κόντε στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, εκείνο που ενοχλεί την ελληνική διπλωματία περισσότερο είναι το παιχνίδι του Λουίτζι ντι Μάιο με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η συνολικότερη ευθυγράμμιση της ιταλικής διπλωματίας με την Αγκυρα στο πλέον κρίσιμο για την Ελλάδα σημείο. Πρόκειται για τη στάση της Ιταλίας στο ζήτημα του Τουρκολιβυκού Μνημονίου, που αποτελεί το μοναδικό (ψευδεπίγραφο μεν, υπαρκτό δε) επιχείρημα πάνω στο οποίο στηρίζεται η «Γαλάζια Πατρίδα».

Οι Ντι Μάιο και Τσαβούσογλου έχουν συζητήσει εκτενώς το τελευταίο χρονικό διάστημα για συνεργασία των δύο χωρών στη Λιβύη. Η πετρελαϊκή εταιρεία της Ιταλίας ΕΝΙ, αποτελεί τον ισχυρότερο ενεργειακό παίκτη στη Λιβύη και η Ρώμη φαίνεται να είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Αγκυρα, με κύριο σκοπό την ομαλοποίηση της κατάστασης ανάμεσα στην κυβέρνηση του Αλ Σαράτζ στην Τρίπολη και στην αποσχισμένη Βεγγάζη. 

Για τη συνέχεια Protagon

Συνέχεια ανάγνωσης

Διπλωματία

Τι περιμένει η Αθήνα από το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Συνάντηση σε κρίσιμη συγκυρία καθώς στην Ευρώπη αναζωπυρώνεται η συζήτηση για το μεταναστευτικό

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ο Ελληνικός Κόσμος στον 21ο Αιώνα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Πρέσβης ε.τ. Βασίλειος Μπορνόβας και ο Δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Νίκος Μιχαηλίδης συζητούν για τον Ελληνικό Κόσμο τον 21ο αιώνα με αφορμή την ημερίδα που συνδιοργανώνουν οι Ανιχνεύσεις με την πλατφόρμα ο Ελληνικός Κόσμος τον 21ο αιώνα στις 14 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης του Δήμου Θεσσαλονίκης..

Συνέχεια ανάγνωσης

Διπλωματία

Εκδήλωση μνήμης και φόρου τιμής στον Γιάννο Κρανιδιώτη την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στην ΕΣΗΕΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα συνδιοργανώνουν εκδήλωση  μνήμης και φόρου τιμής στον Γιάννο Κρανιδιώτη και τους συναδέλφους Νίνα Ασημακοπούλου, Δημήτρη Πανταζόπουλο και Παναγιώτη Πούλο που σκοτώθηκαν στο κυβερνητικό αεροσκάφος.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση 25 χρόνων από το ατύχημα του FALCON που έπεσε σε κενό αέρος τον Σεπτέμβριο του 1999, την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, 10.30 το πρωί στην Αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» του Μεγάρου της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (Ακαδημίας 20, α’ όροφος).

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης: 

Συντονιστής: 

Αλφόνσος Βιτάλης, Μέλος Δ.Σ. Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ. 

10.30-10:45 Χαιρετισμοί 

Μαρία Αντωνιάδου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ και Μορφωτικού Ιδρύματος.

Σωτήρης Τριανταφύλλου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ. 

10:45- 11:40 Ομιλίες: 

Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Γεραπετρίτης.

Παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Σημίτη. 

11:40-12:30 Συντονιστής: 

Νίκος Κιάος, πρώην Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ και Μορφωτικού Ιδρύματος. 

Ομιλήτρια: 

Λίνα Βασιλοπούλου, σύζυγος Δημήτρη Πανταζόπουλου. 

Απονομή τιμητικών διακρίσεων στις οικογένειες των συναδέλφων που επέβαιναν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και από τον Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργο Φράγκο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρξει προβολή οπτικοακουστικού υλικού από τη Διεύθυνση του Αρχείου της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ και μετάδοση σε live streaming.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή