Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Αρμενία: Ο πρόεδρος αρνείται να υπογράψει την αποστράτευση του αρχηγού του στρατού, η κρίση επιδεινώνεται

Δημοσιεύτηκε

στις

Ερεβάν, 27 Φεβρουαρίου 2021 ( AFP ) – Ο πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν αρνήθηκε το Σάββατο να υπογράψει την διαταγή του πρωθυπουργού για απόλυση του αρχηγού του στρατού, επιδεινώνοντας έτσι περαιτέρω την πολιτική κρίση στη χώρα, όπου μερικές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ξανά.

«Ο πρόεδρος, στο πλαίσιο των εξουσιών που του έχουν ανατεθεί από το Σύνταγμα, επέστρεψε το κείμενο (που διατάζει την απόλυση του αρχηγού του στρατού) με αντιρρήσεις», εξήγησε η Προεδρία σε μια δήλωση. Η πολιτική κρίση «δεν μπορεί να επιλυθεί με συχνές αλλαγές αξιωματούχων», πρόσθεσε.
.
Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, δημοσίευσε στο Facebook ότι θα επιστρέψει αυτήν τη διαταγή στην προεδρία, τονίζοντας ότι η απόφασή του δεν εκτόπισε «καθόλου» τη κρίση.
.
Αυτή η επιδείνωση της κατάστασης ήρθε καθώς μερικές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Ερεβάν το Σάββατο για Τρίτη συνεχόμενη ημέρα, προκειμένου να πετύχουν τη παραίτηση του πρωθυπουργού, που επικρίνουν για την ήττα στο πόλεμο του φθινόπωρου 2020 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Αρμενία βρίσκεται σε πολιτική κρίση από τότε που ο κ. Πασινιάν δέχτηκε τον Νοέμβριο, πιεσμένος και εξαναγκασμένος, την συμφωνία ειρήνης που πρότεινε η Μόσχα, επικυρώνοντας έτσι μια ταπεινωτική ήττα εναντίον του Αζερμπαϊτζάν.
.
Η κρίση που υπέβοσκε έκτοτε βίωσε μια θεαματική αναπήδηση με την έκκληση του γενικού επιτελείου για παραίτηση του κ. Πασινιάν.

Ο τελευταίος κατήγγειλε τότε μια απόπειρα πραξικοπήματος, διέταξε την απόλυση του αρχηγού του στρατού, Ονίκ Γκασπαριάν, ​​και συγκέντρωσε περίπου 20.000 υποστηρικτές του στην πρωτεύουσα Ερεβάν.
Η αντιπολίτευση απάντησε την Πέμπτη και Παρασκευή συγκεντρώνοντας χιλιάδες διαδηλωτές για να ζητήσουν την παραίτηση του κ. Πασινιάν.

Το Σάββατο, διαδηλωτές διαδήλωσαν ξανά στο κέντρο του Ερεβάν, με πολλούς να τους ενθαρρύνουν από τα παράθυρά τους ή από τα μπαλκόνια τους.

Στις 7:30 μ.μ. (3:30 μ.μ. GMT ), η πομπή έφτασε μπροστά από το Κοινοβούλιο, όπου μερικοί διαδηλωτές δημιούργησαν μια κατασκήνωση, παρατήρησε δημοσιογράφος του AFP .

Περίπου 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν εκεί νωρίτερα την ημέρα, καλώντας τους βουλευτές να δράσουν.

«Ο Πασινιάν πρέπει να φύγει για το καλό της χώρας μας, γιατί είναι πολύ αδυναμομένος σήμερα. Κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά», δήλωσε στο AFP η Βέρα Σιμονιάν, μια 28-ετών διαδηλώτρια.

– «Ταπεινωτική συμφωνία» –

Ο πρώην πρωθυπουργός Vazgen Manoukian, ο οποίος αναφέρθηκε από την αντιπολίτευση για να αντικαταστήσει τον Νίκολ Πασινιάν, δήλωσε στο πλήθος ότι αναμένει η πολιτική κρίση να «επιλυθεί εντός δύο έως τριών ημερών».

«Σήμερα, ο Πασινιάν δεν έχει υποστήριξη. Καλώ τις υπηρεσίες ασφαλείας και την αστυνομία να ενταχθούν στον στρατό, και να υποστηρίξουν τον στρατό», πρόσθεσε
.
Ο Νίκολ Πασινιάν «πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για την ήττα στον πόλεμο, για την υπογραφή μιας ταπεινωτικής συμφωνίας», δήλωσε στο AFP  ο Arut Zakaryan, ένας κλειδαράς 53 ετών στη διάρκεια της διαδήλωσης του Σαββάτου.
.
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, ο οποίος ήρθε στην εξουσία το 2018 μετά από μια ειρηνική επανάσταση, υπήρξε στόχος εκκλήσεων για παραίτηση μετά την ήττα στον πόλεμο για τον έλεγχο της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον περασμένο Νοέμβριο.

Εκείνη την εποχή, αντιμέτωπος με τον κίνδυνο μιας πανωλεθρίας, ο στρατός ζήτησε από τον αρχηγό της κυβέρνησης να αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός που είχε διαπραγματευτεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η οποία περιελάμβανε σημαντικές εδαφικές απώλειες για το Ερεβάν.
.
Ενώ το ουσιώδες της αρμενικής αποσχιστικής περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει επιβιώσει, η Αρμενία έχασε τη συμβολική πόλη Σούσσι, καθώς και ένα σμάλτο αζερικών εδαφών που περιβάλλει την περιοχή. Σε έξι εβδομάδες, ο πόλεμος σκότωσε περίπου 6.000 ανθρώπους.

Ο στρατός υποστήριζε μέχρι τώρα τον πρωθυπουργό, αλλά τον εγκατέλειψε αυτήν την εβδομάδα μετά την απόλυση ενός ανώτερου αξιωματικού που επέκρινε τους ισχυρισμούς του κ. Πασινιάν ότι η ήττα οφείλεται εν μέρει στην αναποτελεσματικότητα ενός ρωσικού οπλικού συστήματος, των εκτοξευτών πυραύλων Iskander.

Το αρμενικό επιτελείο ζήτησε τότε την παραίτηση του κ. Πασινιάν, κρίνοντας ότι «δεν ήταν  πλέον σε θέση να λάβει τις πρέπουσες απαραίτητες αποφάσεις».
.
του Ara Toranian το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021© armenews.com 2021
.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή