Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις - Γνώμες

Covid-19 – Μερικά απροσδόκητα γεωπολιτικά διδάγματα

Δημοσιεύτηκε

στις

του Γάλλου στρατηγού Dominique Delawarde.
.
Πριν να σχολιάσουμε, όταν θα έρθει ο καιρός, τις γεωοικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, και ιδίως ο ρόλος τους ως επιταχυντή στη μετατόπιση ισχύος μεταξύ του δυτικού και του ευρασιατικού συνασπισμού, οι απαντήσεις σε δύο ερωτήσεις παρέχουν, από τώρα ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
.
1 – Τι γίνεται με τον βαθμό εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας για τους Ρώσους και τους Κινέζους καθώς και για τα εμβόλια τους; Ποιες χώρες συνεργάζονται μαζί τους; Ποιες χώρες είναι απρόθυμες να συνεργαστούν και γιατί;
.
2 – Τι γίνεται με τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην εθνική συνοχή των μεγάλων Κρατών που πλήττονται από την επιδημία;
.
Τα πρώτα στοιχεία απαντήσεων φαίνονται ήδη γνωστά και παρατίθενται παρακάτω.

Ο βαθμός εμπιστοσύνης που δηλώνεται προς τους Ρώσους και Κινέζους για τα εμβόλια τους φτάνει σε απροσδόκητο επίπεδο στο σύνολο του πλανήτη.

Όσον αφορά το ρωσικό εμβόλιο Sputnik, το δεύτερο πιο διαδεδομένο εμβόλιο στον κόσμο, χρησιμοποιείται ήδη σε 60 χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 3 δισεκατομμύρια κατοίκους. Ακολουθεί η πλήρης λίστα στις 14 Απριλίου 2021 στον παρακάτω πίνακα. Καθώς η έγκριση του Sputnik V μελετάται σε άλλες χώρες, αυτή η λίστα θα εξελιχθεί.
.
Σχόλια DD:

  • Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ + Καναδάς) και οι υποτελείς της της ΕΕ υστερούν στις διαδικασίες έγκρισης του εμβολίου της Ρωσίας για προφανείς γεωπολιτικούς λόγους. Το ρωσικό εμβόλιο θεωρείται ως φορέας επιρροής από τους Δυτικούς που θα προτιμούσαν, χωρίς αμφιβολία, να δουν τον πληθυσμό τους να «ψοφήσει» παρά να αναγνωρίσουν οποιαδήποτε ποιότητα σε ένα ρωσικό προϊόν (λόγω της υποχρεωτικής θεσμικής ρωσοφοβίας). Εξάλλου, τα δυτικά φαρμακευτικά λόμπι ασκούν επίμονη πίεση σε ένα ιδιαίτερα διεφθαρμένο ΜΕΑ (Ευρωπαϊκό Πρακτορείο Φαρμάκων), για να αποφύγουν να μοιραστούν τα κέρδη τους με άλλους … Πρέπει να ειπωθεί ότι εάν το ΜΕΑ έδινε την έγκρισή του, το εμβόλιο Sputnik θα γινόταν το πιο διαδεδομένο εμβόλιο σε ολόκληρο τον πλανήτη, πράγμα γεωπολιτικά αδύνατο για τους Δυτικούς οι οποία πιστεύουν πάντα στην ανωτερότητα τους σε όλους τους τομείς.
  • Πρέπει να σημειώσουμε ωστόσο, ότι τρεις χώρες μέλη της ΕΕ (Ουγγαρία, Σλοβακία και Ουγγαρία) έχουν ήδη παρακάμψει, με διαδικασία του επειγόντως, την ευρωπαϊκή διαδικασία έγκρισης που διενεργείται από το ΜΕΑ, έναν οργανισμό στον οποίο ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, φαίνεται να έχουν εκχωρήσει την κυριαρχία τους στον τομέα της υγείας, γεγονός το οποίο δεν προβλέφθηκε ποτέ από τις συνθήκες … Πρόκειται για μια επιπλέον εγκατάλειψη της κυριαρχίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη γαλλική διακυβέρνηση, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη από το εκτελεστικό «Μακρόν», πρώτο βιολί της ευρωπαϊκής υπερεθνικότητας.
  • Να σημειώσουμε ότι άλλα κράτη της ΕΕ (μεταξύ των άλλων η Γερμανία) ετοιμάζονται να απαλλαγούν από το «πράσινο φως» της ΕΕ εάν η διαδικασία «MEA» συνεχίσει να καθυστερήσει σκόπιμα, όπως συμβαίνει σήμερα.
  • Εάν η Κίνα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, είναι επειδή έχει τα δικά της εμβόλια, τα παράγει με ρυθμό που θεωρείται επαρκές και ότι δεν προτίθεται να αφήσει σε κανέναν, ακόμη και σε συμμαχική χώρα, τη δυνατότητα επέμβασης στην υγεία του πληθυσμού της, όταν ο τελευταίος απέχει πολύ από το να απειλείται όσο άλλοι.
  • Σημειώνουμε με ενδιαφέρον την ισχυρή διείσδυση του ρωσικού εμβολίου σε μεγάλες ασιατικές χώρες (Ινδία, Πακιστάν, Ιράν, Φιλιππίνες) και, χωρίς καμία πραγματική έκπληξη, στη Βόρεια Αφρική (Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, Λιβύη, Αίγυπτος). Αποτελεί έναν ενδιαφέροντα δείκτη εμπιστοσύνης στην επιστήμη και τη ρωσική διακυβέρνηση …
  • Θα σημειώσουμε επίσης μια πολύ σημαντική διείσδυση του ρωσικού εμβολίου στις μεγαλύτερες, και ιδιαίτερα στις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή).

Τι γίνεται με τα κινεζικά εμβόλια; Χρησιμοποιούνται σε 45 χώρες, με πληθυσμούς περίπου 3 δισεκατομμυρίων κατοίκων. Περίπου είκοσι από αυτές τις χώρες είναι επίσης πελάτες του ρωσικού εμβολίου Sputnik.Σχόλια σχετικά με τη χρήση κινεζικών εμβολίων:

  • Όπως και για τη Ρωσία, παρατηρούμε μια πολύ καλή διείσδυση του κινεζικού εμβολίου στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
  • Όπως και για τη Ρωσία, για τους ίδιους λόγους, και συνεπώς δεν προκαλεί έκπληξη, παρατηρούμε την απροθυμία της ΕΕ να εγκρίνει τα κινεζικά εμβόλια.

*

Αποσπάσματα από ορισμένα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που ενδιαφέρουν

Οι ακόλουθες δημοσκοπήσεις διεξήχθησαν σε διάφορες χώρες από το αγγλοσαξονικό ινστιτούτο You Gov Institute, μάλλον ευνοϊκό προς τις δυτικές δυνάμεις που υφίστανται σήμερα, και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στον ιστότοπο του Imperial College του Λονδίνου. Αν υπάρχει μεροληψία στα αποτελέσματα, θα ήταν επομένως πιο ευνοϊκή για το δυτικό «mainstream»… 
.
Ερώτηση 1 που τέθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2020: (πριν από το 2ο κύμα της επιδημίας) – πηγή: Covid 19 Behavior Tracker
.
Κατά τη γνώμη σας, είναι η χώρα σας πιο ενωμένη ή πιο διχασμένη από ό, τι πριν από την επιδημία Covid 19; Σχόλιο DD:
.
Ως εκ τούτου, οι εσωτερικές διαιρέσεις θεωρούνταν ήδη «σε αισθητή άνοδο» από τους πληθυσμούς των κύριων χωρών του ΝΑΤΟ, ακόμη και πριν από το 2ο και το 3ο κύμα της επιδημίας, τα οποία ήταν πιο θανατηφόρα από το πρώτο. Αυτή η δημοσκόπηση δεν έχει ενημερωθεί από τις 20 Σεπτεμβρίου 2020, αλλά μπορούμε να φανταστούμε ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους 7 μήνες… Αυτό μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο τα mainstream media δεν το έχουν διαδώσει ποτέ ή ενημερώσει.
.
Οι χώρες που στερούνται εθνικής συνοχής δεν θα αντιμετώπιζαν μια σύγκρουση μεγάλης κλίμακας με καλές συνθήκες. Στην εξωτερική πολιτική, δεν είναι ίσως η καλύτερη στιγμή για να πολλαπλασιαστούν οι προκλήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις και να επιδιωχθεί μια συμπλοκή στα σύνορα της Ευρασίας… (Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Θάλασσα της Κίνας). Μια παρακμάζουσα Δύση σίγουρα έχει περισσότερα να χάσει εκεί παρά να κερδίσει. 
.
Ερώτηση 2 που τέθηκε μεταξύ της 25 Μαρτίου και 8 Απριλίου 2021 από τον You Gov – πηγή: Covid 19 Behavior Tracker
.
Κατά τη γνώμη σας, η κυβέρνησή σας χειρίστηκε την κρίση υγείας καλά ή κακά;Σχόλια DD:
.
Πολλά εκπληκτικά αποτελέσματα στον παραπάνω πίνακα. Ωστόσο, η ημερομηνία της δημοσκόπησης φαίνεται σημαντική πριν από κάθε σχολιασμό.

  • Στις αρχές Απριλίου 2021, οι πολίτες των ΗΠΑ φέρονται ικανοποιημένοι με τη διακυβέρνησή τους, παρά το γεγονός ότι κατέγραψαν τα πιο καταστροφικά αποτελέσματα όλων των χωρών που ρωτήθηκαν… ;;; (Ίσως επειδή το You gov είναι ένα αγγλοσαξονικό ινστιτούτο δημοσκόπησης… ;;)
  • Με το 48% των Ισραηλινών πολιτών που πιστεύουν, τον Απρίλιο του 2021, μετά από μια αστραπιαία εκστρατεία εμβολιασμού, ότι η διακυβέρνησή τους έχει κακοδιαχειριστεί την κρίση υγείας σε σύγκριση με το 44% που πιστεύουν το αντίθετο, τα αποτελέσματα δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται σε αυτά που μας αναφέρουν ακούραστα τα δυτικά mainstream μέσα ενημέρωσης… αλλά γνωρίζουμε την υπέρ-του-Ισραήλ προκατάληψη αυτών των μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς ελέγχονται, για την πλειοψηφία τους, από δισεκατομμυριούχους εγγύς του εβραϊκού κράτους. Τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης είναι, ωστόσο, συνεπή με τα αποτελέσματα των εκλογών της 23ης Μαρτίου, οι οποίες τιμώρησαν σαφώς το κόμμα του Νετανιάχου 
  • Η Γαλλία, μαζί με τη Γερμανία, είναι μία από τις χώρες όπου η κυβέρνηση κρίνεται αυστηρότερα. Απομένει να δούμε αν το κόμμα που έχει την εξουσία θα τιμωρηθεί πραγματικά στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές τον επόμενο Ιούνιο ή, αν οι εκπρόσωποί του, που υποστηρίζονται όπως την πρώτη ημέρα από τα mainstream ΜΜΕ, θα πετύχουν ή όχι, να διεισδύσουν, μέσω του παιχνιδιού συμμαχιών στο δεύτερο γύρο (με το Modem, LR, οικολόγους ή άλλους), στα τοπικά και περιφερειακά εκτελεστικά όργανα…
  • Η δυσαρέσκεια των Ιάπωνων, των οποίων οι θάνατοι ήταν ωστόσο πολύ περιορισμένοι, είναι πολύ εκπληκτική και δύσκολη να εξηγηθεί με την πρώτη ματιά. Δεν συμβαδίζει με την προηγούμενη έρευνα του Σεπτεμβρίου 2020 σχετικά με την εθνική ενότητα. Μόνο η ημερομηνία της έρευνας μπορεί να εξηγήσει τα αποτελέσματα.

Πράγματι, αυτή η δημοσκόπηση έρχεται αμέσως μετά από ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας πέντε φορές πιο θανατηφόρο από το πρώτο για την Ιαπωνία. Περαιτέρω, ο ιαπωνικός λαός είναι, μετά τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ένας από τους πιο δύσπιστους ως προς το εμβόλιο στον κόσμο. Δεν είναι βέβαιο ότι εκτιμά πολύ όλα τα αυταρχικά υγειονομικά μέτρα που του επιβάλλονται… Είναι ευτυχές να σημειώσουμε ότι, πέρα ​​από τη θρυλική πειθαρχία του, ο ιαπωνικός λαός καμιά φορά αναρωτιέται και διαλογίζεται.
.
Ντομινίκ Ντελαουάρντ
.
ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ DOMINIQUE DELAWARDE
Πρώην Αρχηγός «Διάταξης – Πληροφοριών – Ηλεκτρονικού Πόλεμου» στο Κοινό Διαστρατιωτικό Επιτελείο για Επιχειρησιακό Σχεδιασμό
.
Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά
.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιώργος Αϋφαντής: Στείλτε Patriot στην Κύπρο!

Δεν είμαι με τους μουλάδες, αλλά ούτε με τους κυρίους με τα κοτσιδάκια είμαι με τη χώρα μου και θέλω να έχουμε καλές σχέσεις εξίσου με Ιράν και Ισραήλ γιατί αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή από την Τουρκία και χρειάζεται φίλους και συμμάχους.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιώργος Αϋφαντής: Δεν είμαι με τους μουλάδες, αλλά ούτε με τους κυρίους με τα κοτσιδάκια είμαι με τη χώρα μου και θέλω να έχουμε καλές σχέσεις εξίσου με Ιράν και Ισραήλ γιατί αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή από την Τουρκία και χρειάζεται φίλους και συμμάχους.

Θα μπούμε σε διαδικασία επέκτασης του πολέμου! Το Ιράν δεν έχει ηθικό πρόβλημα να πλήξει την Ευρώπη. Τί θα κάνει το ΝΑΤΟ; Θα μας πλήξουν με τρομοκρατικές ενέργειες αλλά και με πυραύλους στην Κύπρο. Πρέπει να αμυνθούμε στην Κύπρο. Να πάρουμε τη συστοιχία Patriot από τη Σαουδική Αραβία και να τα πάμε στη Μεγαλόνησο.

Ο πρέσβυς ε.τ Γιώργος Αϋφαντής έχει υπηρετήσει στην Τεχεράνη. Γνωρίζει το Ιράν, την κοινωνία του, τις αντιστάσεις των πολιτών του και φυσικά τη λογική και τη νοοτροπία της ηγεσίας του. Γι΄ αυτό και όσα λέει για τα γεγονότα έχουν βαρύνουσα σημασία.

«Το Ισραήλ θα νοσταλγήσει τον Νασράλα», λέει ο κ.Αυφαντής ,θέλοντας να εξηγήσει γιατί η στρατηγική του Τελ Αβίβ και των ΗΠΑ είναι εκ των πραγμάτων αδιέξοδη. Ότι και όσους να εξοντώσει το Ισραήλ, η «Λερναία Ύδρα» της αντίστασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής «τρέφεται» από την ιστορία.

Ο πρέσβυς ε.τ εκφράζει τις ανησυχίες του για την στοχοποίηση Ελλάδας και Κύπρου από τα ιρανικά όπλα. Ασκεί κριτική για τα τραγικά λάθη που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Πως επηρεάζουν οι εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής την Ελλάδα;

Τα εννιά σημεία που δείχνουν πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στην περιοχή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα εννιά σημεία που δείχνουν πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στην περιοχή.

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

1.-Η θέση αρχής που διαμορφώνει τις παρακάτω απόψεις είναι, κατ αρχάς, ανθρωπιστική.

2.- Η δεύτερη θέση είναι το συμφέρον της χώρας μας. Κυρίως η επιβίωσή της που απειλείται. Η γεωπολιτική, δηλαδή, της περιοχής. Ακόμη και όταν επιδιώκουμε μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη δεν το κάνουμε ιδεοληπτικά. Αναζητούμε το πλαίσιο που θα μπορούσε να μειώσει την απειλή αφανισμού μας. Δεν παραβλέπονται ούτε οι ιστορικές αμαρτίες της ούτε η επιθετικότητά της. Αλλά με κάποιους που ταιριάζουμε περισσότερο πρέπει να συμβιώσουμε.

Με αυτά ως δεδομένα ιδού μια μικρή ανάλυση των δύο πολέμων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

3.-Στο παλαιστινιακό η θέση μου είναι δύο κράτη στα σύνορα του 67. Δεν είμαι, δηλαδή, ούτε κατά της ύπαρξης του Ισραήλ, ούτε υπερ της εξάλειψης των παλαιστινίων.
Παρά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν δεν πίστεψα ποτέ πως είτε η μια πλευρά είτε η άλλη ήθελε πραγματικά λύση δύο κρατών.
Η λύση αυτή τωρα εξέλειπε. Το Ισραήλ φαίνεται να κέρδισε την τελευταία αντιπαράθεση αλλά είναι και αιχμάλωτο της νίκης του. Τι θα κάνει με τους Παλαιστίνιους; Όσους και να σκοτώσει, όποια εθνοκάθαρση ή γενοκτονία και να πραγματοποιήσει, δεν θα μπορέσει να τους εξαφανίσει όλους. Αυτό δείχνει η ιστορία των εθνοκαθάρσεων.
Πιστεύω πως η θέση του ήταν ένα ενιαίο κράτος στο οποίο με κάποια μορφή θα συνυπήρχαν και οι παλαιστίνιοι. Σήμερα θα προβληματίζεται και το ίδιο το Ισραήλ αν μια τέτοια λύση είναι βιώσιμη. Έχει προκαλέσει τέτοια τραγωδία στο εσωτερικό τους που δύσκολα θα βρει και μορφή συνύπαρξης και αξιόπιστη και ικανή διοίκηση των παλαιστινίων.

3.-Η ενέργεια της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δεν ήταν, απλώς, αδικαιολόγητη. Ήταν απάνθρωπη, καταστροφική και τρομοκρατική. Τρομοκρατία είναι κάθε ενέργεια που καταφέρεται κατά των πολιτών. Η αντίδραση του Ισραήλ ως ένα σημείο ήταν δικαιολογημένη. Το Ισραήλ ξεπέρασε εκείνο τη σημείο κατά πολύ και σήμερα έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 50.000 ανθρώπων. Πρόκειται για πολιτική εθνοκάθαρσης. Το Ισραήλ είναι κατηγορούμενο στο Διεθνές Δικαστήριο για γενοκτονία. Και το ίδιο ως χώρα και η ηγεσία του δεν θα αποφύγουν το κατηγορητήριο μετά τον πόλεμο, ανεξαρτήτως εκβάσεως.
Είμαι αντίθετος στην πολιτική αυτή του Ισραήλ. Πολλοί απο την ελληνική κοινή γνώμη δικαιολογούν τις ενέργειές του παρόλο που αντιτίθενται σε αυτήν την πολιτική του επιφανείς Εβραίοι και στο Ισραήλ και ανα τον κόσμο. Βασιλικότεροι του βασιλέως, δηλαδή;

4.-Η γεωπολιτική διάσταση γίνεται περίπλοκη. Το Ισραήλ αυτήν την στιγμή φαίνεται να εξόντωσε τους αντιάλους του (Χαμάς, Χεζμπολάχ) και εκμηδένισε το γεωπολιτικό εκτόπισμα του Ιράν. Η γεωπολιτική έκλειψη του Ιράν δημιουργεί κενό στη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής. Το Ιράν ήταν ο μόνος πόλος που είχε εξ ορισμού γεωπολιτικές αντιθέσεις με την Τουρκία και μπορούσε να τις διεκδικήσει. Το Ισραήλ φαίνεται, επίσης, ότι μπορεί να προβάλλει ενεργά σκληρή ισχύ που το καθιστά περιφερειακή δύναμη αλλά την ισχύ του, λόγω μειωμένου, αριθμητικά, ανθρώπινου δυναμικού την κρατά για τον εαυτό του. Για την περίπτωση που διακινδυνεύσει. Με την αποδυνάμωση του Ιράν και με την στάση του Ισραήλ όπως περιγράφηκε παραπάνω η Τουρκία εμφανίζεται ως η μόνη περιφερειακή δύναμη. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ αρνητική για την Ελλάδα δεδομένου ότι ο μόνος κίνδυνος εναντίον της ακεραιότητας και των συμφερόντων της προέρχεται απο την Τουρκία.

5.-Το Ισραήλ θα συνεχίσει την αντιπαράθεση με το Ιράν αλλά όχι και με την Τουρκία. Οι δεσμοί Τουρκίας -Εβραίων είναι παλαιοί και στέρεοι. Δεν χαλούν για συγκυριακούς λόγους του Ερντογάν. Ο Νετανιάχου παρουσίασε στον ΟΗΕ δύο χάρτες. Τις χώρες της κόλασης και τις χώρες του καλού. Δεν περιέλαβε σε κανέναν απο τους δύο την Τουρκία. Αφήνει περιθώρια συνεννόησης. Αν λάβει κανείς υόψη του την δουλική στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Αγκυρα, το Ισραήλ μετά τον πόλεμο θα επιδιώξει αποκατάσταση των σχέσεών του με την Τουρκία.

6.-Παρά την γεωπολιτική απομείωση του Ιράν η περιοχή δεν θα ηρεμήσει. Ένοπλα κινήματα θα συνεχίσουν να προβαίνουν σε τρομοκρατικές ενέργειες διότι δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν απευθείας με τις κρατικές δυνάμεις. Αυτή θα είναι μια συνεχής αιμοραγία για το Ισραήλ. Μια συνεχής, καθημερινή, αγωνία με σημαντικές επιπτώσεις.

7.-Οι ΗΠΑ μετά τους δύο εν εξελίξει πολέμους θα αποχωρήσουν απο την περιοχή. Θα αφήσουν πληρεξουσίους. Θα συνδιαμορφώσουν ΗΠΑ και Ισραήλ ένα νέο περιβάλλον στην περιοχή; Μια νέα ισορροπία; Ευνοϊκή για το Ισραήλ θα ήταν η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους. Με τους Κούρδους οι σχέσεις τους δεν είναι, απλώς, καλές. Βοηθιούνται στους μεσανατολικούς πολέμους και αναταραχές. Τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή αν αντιδράσει-που θα αντιδράσει- η Τουρκία;

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

8.-Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν αν είχαν-που δεν έχουν εδώ και μια τριακονταετία- πολιτική ηγεσία να αποκτήσουν γεωπολιτικό βάρος και να επηρεάσουν την πλάστιγγα. Αυτήν την στιγμή κανείς δεν υπολογίζει σε τίποτα την Αθήνα. Η Ελλάδα είναι ένα σύνολο που, απλώς, καταναλώνει τον χρόνο. Είναι παρατηρητής των εξελίξεων και περιμένει παθητικά τις συνέπειες που θα υποστεί.

Αντιπολίτευση δεν έχει, ανθρώπινο δυναμικό που να φιλοδοξεί να διοικήσει την χώρα, επίσης, δεν έχει και ο πρωθυπουργός της έχει την αρχή πως το παγκόσμιο συμφέρον είναι σημαντικότερο απο το τοπικό [εθνικό], ενδιαφέρεται για την παγκόσμια διακυβέρνηση και εκφράζει την ικανοποίησή του που η ελληνική κοινωνία μεταβάλλεται σε πολυπολιτισμική.

Με τις θέσεις αυτές η πλειοψηφία της κοινωνίας διαφωνεί αλλά ο πρωθυπουργός και το κόμμα του απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης, έστω και της σχετικής πλειοψηφίας.

Η χώρα δεν διαθέτει σοβαρή αστική τάξη, ούτε πνευματική. Και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στριμώχνονται ποιος θα πάρει την μεγαλύτερη μερίδα από τον κρατικό κορβανά.

Η χώρα, μέλος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ από τις αρχές του 80, είναι σε όλα πίσω. Λειτουργεί με τη λογική της αρχαίας πόλης κράτους με τις αποικίες της, [έχει καταντήσει αθηναϊκή αποικία], η ηγεσία της ενδιαφέρεται μόνο πως θα μοιράσει τα ιμάτιά της και η ελεύθερη πτώση επιταχύνεται. Ελλάδα που να λαμβάνεται υπόψη δεν υπάρχει.

Κάνει θελήματα μήπως και πάρει το φιλοδώρημά της. Το υπουργείο εξωτερικών ανύπαρκτο από όλες τις απόψεις και για το υπουργείο άμυνας ας μιλήσουν αρμοδιότεροι. Όσοι πέρασαν από υψηλές θέσεις του έχουν ευθύνες σε μια ενδεχόμενη τραγωδία [που δεν είναι εκτός ορίζοντα].

Στο ΥΠΕΞ ένας ικανός ακαδημαϊκός αλλά απαράδεκτος υπουργός διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ελληνικών υποχωρήσεων με διατυπώσεις και μεθοδεύσεις που δεν θα γίνουν αντιληπτές απο την κοινή γνώμη και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για συνομιλίες για το Αιγαίο. Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως ο Μητσοτάκης του υποσχέθηκε να λύσει τα προβλήματα του Αιγαίου. Ο Μητσοτάκης διαλαλεί ότι οι θέσεις του είναι οι εδώ και χρόνια ελληνικές (η μόνη διαφορά είναι η επίλυση του θέματος υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) αλλά η ανυποχώρητη θέση της Άγκυρας είναι πως υπάρχει πληθώρα άλλων ζητημάτων που εκκρεμούν. Πως θα λύσει τα προβλήματα ο κ. Μητσοτάκης; Δεν πρόκειται να το μάθουμε πριν το παραπέντε. Ακόμη και οι παραχωρήσεις (αν γίνουν) θα περάσουν από τα ΜΜΕ και τους κομματικούς οπαδούς ως επιτυχία.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

9.-Οι Ηνωμένες Πολιτείες ώθησαν την Ουκρανία και την Ευρώπη σε έναν καταστροφικό και ατελείωτο πόλεμο του οποίου οι συνέπειες ήταν θετικές για τις ΗΠΑ, αρνητικές για την Ευρώπη και τραγικές για την Ουκρανία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απολύτως καταδικαστέα ενέργεια. Δεν μπορούν να δικαιολογηθούν εισβολές, όποια και αν είναι η αιτία.

Η επιδίωξη των ΗΠΑ και στον πόλεμο αυτό και στον πόλεμο τη Μέσης Ανατολής είναι η αναδιαμόρφωση των ισορροπιών στον χώρο Ευρώπη- Μέση Ανατολή με στόχο τον έλεγχο της περιοχής από ταυτισμένες με την Ουάσιγκτον δυνάμεις. Μια νέα Ευρώπη με δική της άμυνα, εντός του ΝΑΤΟ, και δική της εξωτερική πολιτική που θα επηρεάζεται από τις ΗΠΑ είναι υπο διαμόρφωση, όπως και μια νέα δυναμική στο μεσανατολικό χώρο, φιλική, επίσης, προς τις ΗΠΑ.

Στη νέα Μέση Ανατολή η Τουρκία είναι απαραίτητη για τις ΗΠΑ αλλά όλα δείχνουν πως η Τουρκία έγειρε ανατολικά.
Στην Ευρώπη η αμερικανική πολιτική δεν διακυβεύεται αλλά στη Μέση Ανατολή ο παράγων Τουρκία και η επιρροή Ρωσίας και Κίνας είναι υπολογίσιμες παράμετροι.

Η επίδειξη στον ΟΗΕ από τον Νετανιάχου χάρτη της εμπορικής και ενεργειακής διαδρομής που σχεδιάζεται, από Ινδία στην Ευρώπη μέσω χωρών της Μέσης Ανατολής, της Κύπρου και της Ελλάδας δείχνει τις αμερικανικές επιδιώξεις και μερικοί διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως η τελευταία μεσανατολική κρίση έχει ως αιτία τον χάρτη αυτό. Ο χάρτης δεν περιλαμβάνει ούτε το Ιράν, ούτε την Τουρκία.

Πριν μερικά χρόνια ο χάρτης της Μεγάλης Μέσης Ανατολής πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη η οποία δεν είχε την κατάληξη που επεδίωκαν οι ΗΠΑ. Ο άξονας IMEK (Ινδία Μέση Ανατολή, Κύπρος, Ελλάδα, Ευρώπη) επαναφέρει στο προσκήνιο τη συνέχεια εκείνης της επιδίωξης για να διαμορφώσει το τελικό σκηνικό.

Ούτε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, ούτε στο Μαξίμου μπορούν κάτι να κάνουν για όλα αυτά. Απαιτούν βαθιά γνώση και λεπτούς χειρισμούς, ικανότητες για τις οποίες δεν διακρίνονται.

Ας βελτιώσουν, τουλάχιστον, τις σχέσεις τους με την Εκκλησία και αα αρχίσουν να προσεύχονται και να επικαλούνται τη βοήθεια του πανάγαθου ο οποίος, επανειλημμένως, έχει δηλώσει ότι είναι Έλληνας.

Τουλάχιστον ας κρατήσουν ζωντανό και προσφιλές το όνομα Ελλάδα που από τα ελληνιστικά χρόνια κυριαρχεί στην περιοχή. Οι πολιτικοί ερασιτέχνες των Αθηνών το έχουν αμαυρώσει.

Συνέχεια ανάγνωσης

Λάζαρος Καμπουρίδης

Έτσι λειτουργεί ο μηχανισμός προπαγάνδας της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας

Πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

TAYFUN: Τον Οκτώβριο του 2022, τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι ο βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς TAYFUN είναι έτοιμος για παράδοση στις ΤΕΔ κάνοντας μάλιστα και επίδειξη με σχετικό “ελλειμματικό” βίντεο εκτόξευσης στη Μαύρη Θάλασσα.

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης

Πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Ακολούθησαν οι απειλές από Ερντογάν ότι ο TAYFUN μπορεί να πλήξει και την Αθήνα.

Στις 29 Μαϊου 2023, ο Γενικός Διευθυντής της τουρκικής εταιρείας κατασκευής πυραύλων Roketsan, Μ. Ικιντζί, δήλωσε ότι ο TAYFUN έχει τεθεί στη γραμμή παραγωγής.

Σήμερα, ο Τούρκος ειδικός σε θέματα Άμυνας Τ. Ογούζ δήλωσε ότι, ο TAYFUN πέρασε με επιτυχία τα τεστ βολής και ΘΑ εισαχθεί στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με λίγα λόγια, αυτός μας είπε ότι, ο TAYFUN εδώ και μία διετία υπόκειται σε τεστ δοκιμών και δεν είναι ακόμα επιχειρησιακά έτοιμος.

Δηλαδή, πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Τον Οκτώβριο του 2022, είχα παρουσιάσει σχετική ανάλυση και τόνιζα ότι ο TAYFUN δεν είναι έτοιμος αλλά οι «παπαγάλοι» που μας μεταφέρουν καθημερινά ειδήσεις από την Τουρκία ισχυριζόταν το αντίθετο καθώς επαναλάμβαναν τους ψεύτικος ισχυρισμούς των Τούρκων περί επιχειρησιακής ετοιμότητας του πυραύλου.

Βλέπετε τότε η υβριδική πίεση της Τουρκίας έπρεπε να περάσει στο μυαλό του κάθε Έλληνα με σκοπό την τρομοκράτησή του για να πειστούμε ότι, η τουρκική πολεμική μηχανή είναι πανίσχυρη, ότι δεν έχει καμία τύχη η Ελληνική Άμυνα ώστε να θεωρηθεί μονόδρομος η διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
Επιτέλους, να μπει ένα φίλτρο στις προπαγανδιστικές ειδήσεις που φτάνουν καθημερινά από την Τουρκία και στοχεύουν στην ψυχολογία του Έλληνα πολίτη.

Πρέπει να ιδρυθεί μία Διεύθυνση αντίστοιχη με την τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνίας για την διαχείριση της επικοινωνίας, δηλαδή των μηνυμάτων επιρροής που φτάνουν στην Ελλάδα αλλά και την κεντρική διαχείριση των μηνυμάτων που θα πρέπει να δημοσιεύονται από τα ελληνικά ΜΜΕ επί εθνικών θεμάτων για το Εθνικό μας Συμφέρον.

Σημείωση Geopolitico: Τα λόγια του Ερντογάν για τους Tayfun

Οι συγκεκριμένες απειλές του Ερντογάν εξαπολύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022. Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, δήλωσε ότι η δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας «τρομάζει» την Αθήνα και υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου.

«Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες “Tayfun” (Τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται. Στην Ελλάδα, λένε ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει, αν δεν κάτσετε ήρεμα», ανέφερε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Σαμψούντα.

«Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε εξοπλισμό από την Αμερική και να τον τοποθετήσετε στα νησιά, μια χώρα όπως η Τουρκία δεν θα παραμείνει θεατής. Κάτι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε.

Λίγες εβδομάδες πριν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Haber, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η εκτόξευση του πυραύλου Tayfun προκάλεσε «πανικό» στους Έλληνες καθώς και ότι «θα αυξηθεί η εμβέλειά του σε περισσότερο από 561 χιλιόμετρα».

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Κι εμείς απαντάμε με τα έργα μας. Αντί να παράγουμε λόγια, παράγουμε έργα. Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις», είχε αναφέρει.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε δηλώσει πως «τώρα έχουμε και τους Tayfun μας. Και αυτά γίνονται πλέον (προειδοποιητικά) σημάδια σε κάποια μέρη. Και τα παρακολουθούν με ευχαρίστηση (σ.σ. ειρωνεία). Και τώρα προσπαθούμε να τα πάμε σε πολύ υψηλότερο επίπεδο αυτά».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή