Ακολουθήστε μας

Αρμενία - Αρμενικό Ζήτημα

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων αποκαλύπτει τις αδυναμίες του Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε

στις

Cengiz Candar

Δεν είναι μυστικό ότι από την ημέρα των εκλογής του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περίμενε νευρικά να κληθεί τηλεφωνικώς από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό το κάλεσμα θα ερμηνευόταν ως επιβεβαίωση ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα λειτουργούσαν ως συνήθως.

Πολλά κυβερνητικά συρτάρια και μέσα ενημέρωσης υπό αυστηρό έλεγχο του Ερντογάν περίμεναν το κάλεσμα να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να ικανοποιήσει τον Ερντογάν και να ταπεινώσει τους εγχώριους επικριτές του. Στο άλλο άκρο του τουρκικού πολιτικού φάσματος, η μακρά αναμονή είχε γίνει πηγή κοροϊδίας. Στις 23 Απριλίου, η κλήση ήρθε τελικά. Αλλά δεν ήρθε με τον τρόπο που ο Ερντογάν επιθυμούσε.

Ο Μπάιντεν κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του κυρίως να τον ενημερώσει για την ιστορική δήλωση που θα έκανε την επόμενη μέρα, ότι θα προφέρει τη λέξη «G» για τα γεγονότα του 1915 όπου οι Οθωμανοί διέπραξαν την γενοκτονία των Αρμενίων.

Δεν θα έπρεπε να υπάρχει έκπληξη στο ζήτημα αυτό. Οι κορυφαίες αμερικανικές εφημερίδες όπως οι The New York Times και η Wall Street Journal ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν θα αναγνώριζε τις φρικαλεότητες του 1915 ως γενοκτονία των Αρμενίων μια μέρα πριν από την κλήση. «Η δράση θα σήμαινε ότι η δέσμευση των [ΗΠΑ] για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπερτερεί του κινδύνου περαιτέρω παραβίασης της συμμαχίας των ΗΠΑ με την Τουρκία», έγραψαν οι The New York Times.

Τα προηγούμενα 40 χρόνια, σχεδόν όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Μπαράκ Ομπάμα, είχαν υποσχεθεί να αναγνωρίσουν τη λέξη G, μόνο και μόνο μέχρι να υποχωρήσουν στα κελεύσματά τους μετά την ημέρα εκλογής τους. Κάθε χρόνο, στις 24 Απριλίου, την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, εκδίδουν αποδυναμωμένες δηλώσεις. Ο Ομπάμα, για παράδειγμα, απέφυγε με συνέπεια τον όρο γενοκτονία, χρησιμοποιώντας «Meds Yeghern», μια αρμενική έκφραση που σημαίνει «μεγάλο έγκλημα» ή «μεγάλη καταστροφή».

Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε και τους δύο όρους – γενοκτονία των Αρμενίων και Meds Yeghern – σε μια προσεκτικά σχεδιασμένη δήλωση που απέφυγε να κατηγορήσει την Τουρκία για τη γενοκτονία, τονίζοντας ότι τα γεγονότα έλαβαν χώρα κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. «Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βασανίστηκαν μέχρι θανάτου σε μια εκστρατεία εξόντωσης», είπε.

Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Μπάιντεν επέδειξε συνέπεια με τις υποσχέσεις της εκστρατείας του και εκτόξευσε τον εαυτό του σε ηθικό υψηλό έδαφος στην ιεράρχηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καθολικών ανθρώπινων αξιών. Αυτή η υπόσχεση για προεδρική εκστρατεία για εξωτερική πολιτική άλλαξε επίσης τις στρατηγικές προοπτικές των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας.

Μια εβδομάδα πριν από την επίσημη αναγνώριση των ΗΠΑ για τη γενοκτονία των Αρμενίων, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πλήρη αποχώρηση από το Αφγανιστάν, το οποίο ερμηνεύτηκε ευρέως ως το τέλος της υπερβολικής επέκτασης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Αυτό, εγγενώς, σημαίνει ότι η Τουρκία έχασε τη γεωστρατηγική σημασία που είχε για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Πεντάγωνο ήταν ο κύριος αμερικανικός οργανισμός που μπλοκάρει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων με την πάροδο των ετών, επικαλούμενη την αμυντική συνεργασία Τουρκίας-ΗΠΑ. Η ραχοκοκαλιά της συμμαχίας ΗΠΑ-Τουρκίας ήταν στον τομέα της ασφάλειας και των στρατιωτικών, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποδυνάμωση των δηλώσεών τους από τους προέδρους των ΗΠΑ κάθε 24 Απριλίου.

Οχι πια. Μια μέρα πριν από τη δήλωση του Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35, σηματοδοτώντας τη λήξη ίσως του πιο φιλόδοξου και στρατηγικού στρατιωτικού σχεδίου μεταξύ των δύο συμμάχων.

Αυτό είναι ένα εντελώς απροσδόκητο αποτέλεσμα μετά την αγορά των Ρωσικών S-400 από την Τουρκία. Η αμερικανική πλευρά προειδοποίησε πολλές φορές την Άγκυρα να αποχωρήσει από τη συμφωνία. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκανε ένα βήμα πίσω και φάνηκε να  παίζει ανοιχτά και δημοσίως με τις μεγάλες δυνάμεις.

Η αυτοπεποίθησή του προήλθε επίσης από τη μακροχρόνια πεποίθηση της απαραίτητης γεωστρατηγικής αξίας της Τουρκίας. Μία από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές της αναγνώρισης του Μπάιντεν είναι να τερματιστεί και αυτό. Η αναγνώριση επίσης έδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μόνο ονομαστικοί σύμμαχοι. Η φύση της συμμαχίας τους μετατράπηκε σε σχέση συναλλαγών, όπως αυτή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει με την Τουρκία χωρίς να την αποκαλεί τόσο ανοιχτά.

Η σύντομη δήλωση της τουρκικής προεδρίας μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν ανέφερε ότι «Δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της συνεργασίας με βάση σχέσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τη στρατηγική φύση των διμερών σχέσεων». Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να απειλήσει να διακόψει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον και να εγκαταλείψει το δυτικό σύστημα ασφαλείας και η Άγκυρα δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπάιντεν, με τη σειρά του, αντιμετωπίζει μόνο μια μικρή πολιτική τιμή για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, και προφανώς, γνωρίζει αυτό το γεγονός.

Η Τουρκία, στην παρούσα της κατάσταση, δεν έχει πολλά αποτελεσματικά μέσα ή χαρτιά για να παίξει εναντίον του Μπάιντεν. Το χειρότερο από όλα είναι η συνειδητοποίηση της Ουάσιγκτον για αυτό το γεγονός. Αυτή η ευαισθητοποίηση διευκόλυνε τον Μπάιντεν να λάβει την απόφαση. Η κίνηση των ΗΠΑ σχετικά με τη λέξη G μπορεί να τελειώσει ως η επιτυχία μιας εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται σε αρχές χωρίς να χάσει εντελώς τις επιταγές του realpolitik.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: almonitor

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή