Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Victor Nadein-Raevsky: «Οι παραλληλισμοί μεταξύ της πολιτικής γενοκτονίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της τρέχουσας πολιτικής της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν»

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένα από τα ιδεολογικά θεμέλια της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης είναι η ιδεολογία του παντουρκισμού. Μπορούμε να εξετάσουμε τη συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο του Αρτσάχ σε αυτό το πλαίσιο; Εάν ναι, ποιο πρόβλημα ήθελε να επιλύσει η Τουρκία;

Σε αυτή την ερώτηση αναφέρθηκε ο ανώτερος ερευνητής στο IMEMO του όνομα του Πριμακόβ της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής και Κοινωνικής Έρευνας της Μαύρης Θάλασσας-Κασπίας, Δίδακτωρ Βίκτορ Ναντέιν-Ραέβσκι στη συνέντευξη με το Region Monitor.

– Τη συμμετοχή της Τουρκίας σχετίζω σε αυτήν τη σύγκρουση, μεταξύ άλλων και από την άποψη της εφαρμογής του παντουρκικού δόγματος. Φυσικά, εξελίχθηκε στα μάτια τους, κατά την κατανόησή τους, σε μορφή όχι αυτοκρατορίας, όπως ήταν στην εποχή της (τέλος του 19ου αιώνα και αρχές του 20ού αιώνα), αλλά ένα είδος ένωσης.

Το πιο σημαντικό που εμπόδισε την εφαρμογή ολόκληρου του δόγματος, φυσικά, είναι η αρμενική σφήνα, η οποία, όπως ήταν, διαίρεσε τον τουρκικό κόσμο σε δύο μέρη, χωρίζοντας τους Οθωμανούς Τούρκους από τον υπόλοιπο τουρκικό κόσμο. Ό, τι και να έλεγαν για τη Συνθήκη της Μόσχας του 1921, όταν οι Μπολσεβίκοι παραχώρησαν σημαντικό μέρος των αρμενικών εδαφών στους Τούρκους, η Αρμενία έγινε ανεξάρτητο κράτος. Αλλά το γεγονός είναι ότι όλα ήταν πολύ δύσκολα εκεί. Στην πραγματικότητα, ο Ατατούρκ αρνήθηκε να εφαρμόσει τις ιδέες του δόγματος του Παντουρκισμού. Σε μια επιστολή του προς τον Λένιν το 1920 έγραψε ότι υποστηρίζει την σοβιετικοποίηση του Αζερμπαϊτζάν, η οποία, μεταξύ άλλων, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην υποστήριξη των Μπολσεβίκων.

Για κάποιο λόγο, οι Αρμένιοι συγγραφείς δίνουν λίγη προσοχή σε αυτό, αλλά αυτό το επιχείρημα ήταν εξαιρετικά βαρύ για τους Μπολσεβίκους, επειδή για την επέκταση της Μπολσεβίκικης επανάστασης, η Σοβιετικοποίηση του Αζερμπαϊτζάν ήταν ένα σημαντικό στάδιο. Και επιπλέον, οι ίδιες διαδικασίες λάμβαναν μέρος επίσης στο Ναχιτζεβ’αν. Μόλις έλαβε μέρος η βάναυση γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία, συνεχίστηκε ουσιαστικά κατά την περίοδο του Ατατούρκ, η οποία στη δημοκρατική Τουρκία δεν κατείχε όλες τις περιοχές. Και παρά τις δηλώσεις όπως «Πρέπει να επιστρέψουμε στα νομικά μας όρια», «ο πανισλαμισμός μας βλάπτει» και ούτω καθεξής, στην πραγματικότητα, ακολούθησε μια πολιτική που συνέχισε το έργο των Οθωμανών. Για παράδειγμα, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία υπήρχαν 31 επιτροπές για την τουρκοποίηση εγκαταλελειμμένης αρμενικής και ελληνικής ιδιοκτησίας. Άλλα 29 δημιουργήθηκαν υπό τη δημοκρατική Τουρκία, η οποία έδωσε την αρμενική περιουσία στους Τούρκους πολίτες. Δηλαδή, αυτή η πολιτική συνεχιζόταν. Ωστόσο, απέτυχαν να εξαλείψουν εντελώς ολόκλιρο τον αρμενικό λαό, εμφανίστηκε η Σοβιετική Αρμενία, η οποία ήταν ακόμα σαν ένα «κόκαλο στο λαιμό» μεταξύ των υποστηρικτών του Παντουρκισμού. Ωστόσο, δεδομένου ότι η ίδια η ιδέα του ​ ​ παντουρκισμού έπεσε στο παρασκήνιο, οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν προσοχή σε αυτό, τουλάχιστον μέχρι τον Β ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και κατά τη διάρκεια του πολέμου, στην Τουρκία εμφανίστηκαν υπόγειες παν-τουρκικές οργανώσεις όπως το “Guven”, “Bozkurt”. Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικό αυτό που πέτυχαν οι Τούρκοι μετά τον τελευταίο πόλεμο․ Πέτυχαν πραγματικά την μείωση της πραγματικότητας. Δηλαδή, το Καραμπάχ παύει πλέον να είναι ένα σημείο που διαχωρίζει τον τουρκικό κόσμο σε δύο μέρη. Έτσι, η Τουρκία σημείωσε σημαντικό πρόοδο ως αποτέλεσμα της ήττας της Αρμενίας. Είναι αλήθεια ότι δεν κατάφεραν να φέρει στο πέρας όλα ό τι ήθελε, για παράδειγμα, η εκκαθάριση του πληθυσμού του Καραμπάχ κ. λ.π.. Αυτοί δεν σκέπτονται με άλλο τρόπο, επειδή η άρνηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων στην πραγματικότητα συμαίνει ότι θα ενεργήσουν με τις συνήθεις μεθόδους τους, μέσω της καταστροφής. Λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στις απόψεις των Τούρκων παντουρκιστών και εθνικιστών σχετικά με αυτό το πρόβλημα. Και το γεγονός ότι ο Παντουρκισμός βρίσκεται σε μια ενιαία συμμαχία με τον Ερντογάν είναι γεγονός. Το Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος είναι ένα νεοφασιστικό κόμμα με επικεφαλής τον Ντέβλετ Μπαχτσέλι. Αυτό το κόμμα δημιουργήθηκε κάποτε από τον Αλπασλάν Τουρκές. Διάβασα το βιβλίο του «Dokuz Işık» (9 ακτίνες). Αυτό το βιβλίο και είναι το πρόγραμμα του Εθνικιστικού Κινήματος. Έτσι, η πολιτική δύναμη που θέτει τον στόχο της δημιουργίας του παν-Τουρανισμού αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην εξουσία στην Τουρκία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο el.armradio.am

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή