Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

17 Ιουνίου: Τρία χρόνια από την αποφράδα ημέρα του ακρωτηριασμού της ελληνικής εθνικής ταυτότητας

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι 8 συμφωνίες που «δεν ακυρώνονται», αλλά ακυρώθηκαν!

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Αφιερωμένο στα τρία χρόνια από την αποφράδα ημέρα 17η Ιουνίου 2018, που υπεγράφη στις Πρέσπες ο ακρωτηριασμός της ελληνικής εθνικής ταυτότητας.

Οκτώ διεθνείς συμφωνίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα (και) με τη Μακεδονία, οι οποίες δήθεν «δεν ακυρώνονται», αλλά …ακυρώθηκαν!

1. Συνθήκη Αγίου Στεφάνου (1878)
2. Σύμφωνο Λονδίνου (1878)
3. Συνέδριο Βερολίνου (1878)
4. Συνθήκη Βουκουρεστίου (1913)
5. Συνθήκη Νειγύ (1919)
6. Συνθήκη Σεβρών (1920)
7. Πρωτόκολλο Πολίτη-Καλφώφ (1924)
8. Πρωτόκολλο Παγκάλου (1926)

(Η φωτογραφία από την υπογραφή της Συνθήκης Βουκουρεστίου το 1913, στην οποία βέβαια ο όρος Μακεδονία ΔΕΝ αναφέρεται ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, αντίθετα με τους τόνους ψεμάτων που έχουν ρίξει οι διάφοροι Κοτζιάδες.

Το τραγελαφικό είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανέτρεψε τη Συνθήκη Βουκουρεστίου, αφού και «Μακεδόνες» εφηύρε, και (Βόρεια) «Μακεδονία» έκανε αποδεκτή διεθνώς ως κράτος.

«Οι διεθνείς συμφωνίες δεν ακυρώνονται» – Το πιο σύντομο ανέκδοτο της δεκαετίας ?

ΥΓ. Οι τόνοι ψεμάτων για τη Συνθήκη Βουκουρεστίου έχουν αφήσει αντίκτυπο στο μυαλό πολλών ανθρώπων. Έτσι, παραβλέπουν την πραγματικότητα ότι καμία συμφωνία και συνθήκη δεν παραμένει εν ισχύ αιωνίως (και αυτό είναι η αλφάβητος της Ιστορίας), και επιμένουν με τρόπο ιδεολογικής εμμονής στο ότι η Συνθήκη Βουκουρεστίου (αυτή δηλαδή την οποία έχουν ακούσει χιλιάδες φορές να μνημονεύεται) δεν ακυρώθηκε. Δηλαδή ισχύει ακόμη!

Παραθέτω λοιπόν δύο χάρτες, που προέρχονται από το λήμμα της Συνθήκης αυτής στη wikipedia με τους χάρτες του Συμφώνου του Λονδίνου (νο 2 στη λίστα μου) και της Συνθήκης Βουκουρεστίου (νο 4).

Από τη σύγκριση του δεύτερου χάρτη με σήμερα, διαπιστώνει ο καθένας την ακύρωσή της: και εδάφη έχουν ανταλλαγεί έκτοτε, αλλά και πλήθος νέων χωρών και νέων ονομάτων έχουν στο μεταξύ δημιουργηθεί.

Παραδείγματα.

Η Στρώμνιτσα παρόλο που είχε απελευθερωθεί από τον ελληνικό στρατό στους Β Βαλκανικούς Πολέμους το καλοκαίρι του 1913, εν τούτοις ενσωματώθηκε στη Βουλγαρία στη Συνθήκη Βουκουρεστίου. Οι Έλληνες της Στρώμνιτσας την εγκατέλειψαν, διότι δεν μπορούσαν να ζήσουν υπό Βουλγαρική κατοχή. Οι περισσότεροι πήγαν στο Κιλκίς. Το 1919, παρά τη δεύτερη απελευθέρωση της Στρώμνιτσας από τον ελληνικό στρατό, η περιοχή αυτή δόθηκε στη Σερβία.

  • Τότε λοιπόν έγινε η πρώτη ακύρωση της Συνθήκης Βουκουρεστίου, αφού ο χάρτης αλλοιώθηκε. Επίσης, η Σερβία (κατά τη Συνθήκη) μετονομάστηκε το 1918 σε Βασίλειο Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων (διότι ΑΥΤΑ και μόνο τα έθνη την απάρτιζαν). Άλλη μία ακύρωση της Συνθήκης.
  • Το 1929, μετονομάστηκε σε Γιουγκοσλαβία. Άλλη μία ακύρωση.
  • Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας δημιούργησε νέα κράτη και πολλαπλές νέες ακυρώσεις.
  • Τελευταία ακύρωση στην μακρά αυτή αλυσίδα ακυρώσεων, η Συμφωνία των Πρεσπών, κατά την οποία η Ελλάδα αναγνώρισε για πρώτη φορά κράτος με όνομα με τον όρο Μακεδονία, και το δικαίωμα χρήσης του όρου ως εθνικός προσδιορισμός (εθνότητα «Μακεδόνας»), ενώ στη Συνθήκη ούτε τέτοιο έθνος υπήρχε, ούτε κράτος, ούτε ένδειξη ύπαρξης, ούτε καν αναφορά του όρου σε κάποιο σημείο της Συνθήκης. Και πώς να υπάρξει δηλαδή, αφού μέχρι και στην απογραφή του 1921 του Βασιλείου Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, δεν υπήρξε ούτε ένας που να δήλωσε «εθνικά Μακεδόνας». Φανταστείτε το 1913. Αυτή η τάση επισημοποιήθηκε από τον Τίτο, το 1944.

Η Ιστορία προχωρά και αφήνει πίσω της συντρίμια από διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις που αντικατοπτρίζουν μόνο την στιγμιαία αποτύπωση της ισορροπίας δυνάμεων, η οποία με το χρόνο μεταβάλλεται συνεχώς.

Πηγή: Αντίβαρο

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή