Ακολουθήστε μας

Γαλλία

“Εννοείτε και τις 60.000 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στα νεκροταφεία του Α’ και Β’ παγκόσμιου πολέμου;”

Δημοσιεύτηκε

στις

Επέτειος της απόβασης στη Νορμανδία, της μεγάλης συμμαχικής στρατιωτικής επέμβασης για την απελευθέρωση της Δυτικής Ευρώπης (D-Day).
Επικεφαλής της απόβασης ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ στρατηγός Αιζενχάουερ. Η πλειοψηφία των στρατευμάτων Αμερικανοί και Βρετανοί, ενώ μετείχαν οι Ελεύθεροι Γάλλοι, Αυστραλοί, Νεοζηλαδοί, Καναδοί, Ολλανδοί, κ.α. Παρούσα και η Ελλάδα με δύο κορβέτες, τις “Τομπάζης” και “Κριεζής”.
Οι εξασθενημένες από το ανατολικό μέτωπο Γερμανικές δυνάμεις (που ούτως ή άλλως υστερούσαν σε αέρα και θάλασσα) αντιστάθηκαν, αλλά χωρις πολλες δυνατότητες. Έκανε και ο Χιτλερ μια από τις συνήθεις καταστροφικές του παρεμβάσεις (απαγόρευσε να αναδιπλωθούν πιο πίσω, εκτός βεληνεκούς των πολεμικών πλοίων) και δυσκόλεψε τους στρατηγούς του ακομα περισσότερο.
Μέσα σε δύο μήνες η Γαλλία είχε απελευθερωθεί και ακολούθησε σταδιακά όλη η Δυτική Ευρώπη.

Για τα στρατιωτικά τα έχουμε ξαναπεί και αυτα ειναι ιστορικά δεδομένα που δεν αμφισβητούνται. Τα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου το κύριο βάρος απέναντι στους Ναζί το σήκωσε η Βρετανία. Ο Χιτλερ έφτασε τον Ιούνιο 1940 πολύ πιο κοντά στη νικη από όσο έχουμε φανταστεί. Αν η Βρετανία είχε τότε συνθηκολογήσει, αν ο Τσωρτσιλ δεν σήκωνε ανάστημα εκείνη την ώρα και αν στη συνέχεια δεν προετοιμαζε την εισοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο, αν ο Χιτλερ εδραιωνε την κυριαρχία του στην Δυτικη Ευρώπη, και στη Β. Αφρική, πιθανοτατα θα είχε κερδισει ΚΑΙ στο ανατολικό μέτωπο αργότερα, καθώς θα ειχε προετοιμαστεί ακόμα καλυτερα και θα στρέφονταν κατα των Ρώσων με ακόμα περισσότερες δυνάμεις. Τα θεμέλια της νίκης μπήκαν τότε. Και η πρώτη ανακατάληψη εδαφών από τους Ναζί ήταν στη Β. Αφρικη από τους δυτικούς.
Μετά το ’41 και ως το τέλος, το βάρος του πολέμου το σήκωσαν οι Σοβιετικοί, οι οποίοι ήταν και εκείνοι που τελικώς κατάφεραν το πιο βαρύ στρατιωτικό χτύπημα στον Χιτλερ. Το ανατολικό μέτωπο ήταν τριπλάσιο σε συγκέντρωση δυνάμεων από το Δυτικό, ενώ η βαναυσότητα των μαχών ασύγκριτα μεγαλύτερη.
Αυτά βεβαίως τα παιδιά της Δύσης, όπως είμαστε – ευτυχώς! – και εμείς, δεν τα πολυξέρουν διότι η ιστορία γράφτηκε από τους νικητές, όχι μόνο των στρατιωτικών πεδίων αλλά και της πολιτικής και φυσικά και της πολιτιστικής κυριαρχίας. Οπότε καθάρισε το Χόλιγουντ, το οποίο φώτισε κυρίως τη συνεισφορά των δυτικών…
Μια ιστορία που με ειχε εντυπωσιάσει όταν τη διάβασα και θυμήθηκα με αφορμή την επέτειο είναι αυτή:
Το 1966 όταν ο Ντε Γκωλ απέσυρε τη Γαλλία από το ΝΑΤΟ ζήτησε από τις ΗΠΑ να αποσύρουν όλους τους στρατιώτες τους απο το γαλλικό έδαφος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Λυντον Τζονσον ειπε στον υπουργό των εξωτερικών Ρασκ να θέσει στον Ντε Γκωλ το ερώτημα: “εννοείτε και τις 60.000 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στα νεκροταφεία του Α’ και Β’ παγκόσμιου πολέμου;”.
Ο Ρασκ το έθεσε, ο Ντε Γκωλ δεν απάντησε. Απλώς σηκώθηκε και έφυγε απο το γραφείο του.

 

 

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή