Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Πρόβλημα η Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο βρίσκονται οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, όπως επισημαίνεται, με τελευταία αυτή του νομοσχεδίου το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση και αφορά τις επιστροφές. «Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ότι εμείς ως χώρα έχουμε τελειώσει με τη νοοτροπία “κανείς δεν γυρνάει πίσω”», τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης. «Οσοι έρχονται θα γνωρίζουν ότι οι μονήρεις άντρες προς επιστροφή θα παραμένουν σε κράτηση για 18 μήνες. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θα εμποδίσει τους διακινητές να υπόσχονται ό,τι θέλουν για να βρουν πελάτες». Το ερώτημα, βέβαια, «πώς θα πραγματοποιηθούν οι επιστροφές, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των χωρών που θα υποδεχτούν όσους επιστρέψουν» παραμένει, όσα νομοθετήματα κι αν προωθήσει η Ελλάδα.   

Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης τονίζουν ότι τα κονδύλια που προβλέπεται να δοθούν στην Τουρκία θα πρέπει να συνοδεύονται από την έμπρακτη «απόδειξη» από την πλευρά της ότι θα δεχτεί την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο στην Ελλάδα. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η Τουρκία ακόμα δεν έχει απαντήσει στο επίσημο αίτημα της Ελλάδας, το οποίο κατατέθηκε τον Ιανουάριο μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιστροφή 1.450 αλλοδαπών οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο στην Ελλάδα σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη Πέμπτη πρότεινε να δοθεί χρηματοδότηση στην Τουρκία ύψους 3,5 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού έως και το 2024. Μάλιστα, έχει προτείνει συνολικά 5,7 δισ. ευρώ κατά την τετραετία αυτή σε τρίτες χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία), αλλά και στην ίδια τη Συρία. 

kleidi-oi-epistrofes-metanaston-stin-toyrkia0

Σχετικά με την Τουρκία, σε έγγραφο το οποίο αποκάλυψε η «Κ» (24 Ιουνίου) αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ήδη εκταμιεύει 535 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση-γέφυρα», ώστε «να συνεχιστούν ζωτικά ανθρωπιστικά προγράμματα έως τις αρχές του 2022». Σχετικά με τα επιπρόσθετα 3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2022-2024 αναφέρεται ότι «μπορούν να καλύψουν τις πιο επείγουσες ανάγκες των προσφύγων και των κοινοτήτων φιλοξενίας, ειδικά υπηρεσίες υγείας, παιδείας, κοινωνικής προστασίας, ανάπτυξης δεξιοτήτων και δημιουργίας ευκαιριών απασχόλησης».

«Αναγνωρίζουμε ότι η Τουρκία φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων και πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο της στήριξης των προσφύγων, ώστε να παραμένουν εκεί που βρίσκονται έως ότου μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους», επισημαίνεται. Yπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με μια διατύπωση – μήνυμα προς την Αγκυρα τόνισε ότι θα κάνει συντονισμένη χρήση, ως Team Europe, όλων των διαθέσιμων μέσων και κινήτρων της Ε.Ε. και των κρατών – μελών και αυτό θα πραγματοποιηθεί σε στενή συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Πώς όμως αυτή η διατύπωση θα εφαρμοστεί πρακτικά μένει να αποδειχθεί τους επόμενους μήνες. Η Τουρκία φιλοξενεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων παγκοσμίως: 3,7 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 3,6 εκατομμύρια καταγράφονται ως πρόσφυγες. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ελάχιστα στοιχεία είναι διαθέσιμα για τον πληθυσμό των Αφγανών που βρίσκονται στην Τουρκία, αλλά και την κατάσταση στην οποία αυτοί διαβιούν. Ωστόσο, οι Αφγανοί αποτελούν πλέον τον μεγαλύτερο πληθυσμό αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο 

Στο μεταξύ, στις 18 Ιουνίου τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου το σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας». Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιουλίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι να ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο. 

Το νομοσχέδιο έχει στόχο να κάνει πιο εύκολη την επιστροφή όσων μπαίνουν παράνομα στη χώρα «με την εφαρμογή των διαδικασιών απέλασης στους συλληφθέντες στα σύνορα και όχι των διαδικασιών επιστροφής», σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός ατόμων θα παραμένει υπό κράτηση και μάλιστα στα σύνορα, γεγονός που οπωσδήποτε θα φέρει προβλήματα και αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. 

Στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης «η μείωση του χρονικού διαστήματος οικειοθελούς αναχώρησης σε 25 από 30 ημέρες και η αυστηροποίηση των διατάξεων που αφορούν τη δυνατότητα παράτασης του διαστήματος οικειοθελούς αναχώρησης». Σημειώνεται ότι στους μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο δίνεται διορία οικειοθελούς αποχώρησης από τη χώρα. Ωστόσο, εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης όλων αυτών των ατόμων, είναι πολύ πιθανό απλώς να αυξηθεί ο πληθυσμός όσων θα κρύβονται και θα ζουν στη σκιά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό προκειμένου να μη συλληφθούν μετά το πέρας της διορίας των 25 ημερών.  

Παράλληλα προβλέπεται η απλοποίηση των κατηγοριών των δομών φιλοξενίας, οι οποίες από έξι μειώνονται σε τρεις. Οι δομές πλέον θα είναι τα ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης), οι ΚΕΔ (Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές) και οι Ελεγχόμενες Δομές Φιλοξενίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαμένοντες στα ΚΥΤ των νησιών έχουν μειωθεί δραστικά, όπως και οι νέες αφίξεις. Συγκεκριμένα, στη Λέσβο παραμένουν –σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία– 5.620 άτομα, στη Χίο 495, στη Σάμο 1.536, στη Λέρο 82 και στην Κω 78.  

Ωστόσο, το υπουργείο έχει δρομολογήσει τη δημιουργία νέων δομών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο και την επέκταση των ΚΥΤ σε Λέρο και Κω. Συγκεκριμένα, οι διαμένοντες στη Σάμο ενημερώθηκαν μόλις την προηγούμενη Πέμπτη ότι έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν μεταφερθεί στη νέα δομή του νησιού. 

Καθημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή