Ακολουθήστε μας

Κούβα

Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει τώρα στην Κούβα

Δημοσιεύτηκε

στις

 

Το ερώτημα δεν είναι κατά πόσο θα παραμείνει σοσιαλιστική η Κούβα, αλλά υπό ποιες συνθήκες (ομαλές ή ανώμαλες) θα καταλήξει σε κάποιου είδους καπιταλισμό

Κούβα: Ο αυταρχικός κρατικός καπιταλισμός, τα προβλήματα στην οικονομία, οι νομισματικές μεταρρυθμίσεις, η απόσυρση του πέσο και η κοινωνία δύο ταχυτήτων.
Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στην Κούβα δεν είναι βέβαια αποτέλεσμα «αμερικανικού δακτύλου» και «πληρωμένων πρακτόρων που παριστάνουν τους διαδηλωτές», όπως απολύτως προβλέψιμα, σχεδόν «καθιερωμένα» ισχυρίζεται το κουβανικό καθεστώς, αλλά τα πρώτα βήματα σε μια πορεία που αποφασίστηκε πριν 10 χρόνια από τον Ραούλ Κάστρο, έμεινε στα χαρτιά ως τα τέλη του 2020 και ξεκίνησε απότομα με τη νέα χρονιά, τραντάζοντας συθέμελα την κουβανική κοινωνία αλλά και το ίδιο το καθεστώς: Είναι η αρχή της πορείας προς τον καπιταλισμό, όσο κι αν αυτή η λέξη εξακολουθεί να είναι «τζιζ» για τα επίσημα κουβανικά χείλη.

Όταν βέβαια λέμε καπιταλισμό, εννοούμε ένα είδος αυταρχικού κρατικού καπιταλισμού, στα πρότυπα της Κίνας – αφού ο κομμουνισμός δεν λειτούργησε, το next best thing για τις τελευταίες κομμουνιστικές χώρες του πλανήτη είναι το μονοκομματικό κράτος όπου οι πολίτες ασχολούνται πλέον όχι με την επιβίωση αλλά με τον προσωπικό πλουτισμό, κάτι που στην περίπτωση της Κίνας δείχνει να λειτουργεί πολύ καλύτερα από τον σταλινισμό (ή μαοϊσμό) μέχρι στιγμής. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο όμως, η αχανής Κίνα του ενάμισι δισεκατομμυρίου κινήθηκε πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση από το μικρό νησί της Καραϊβικής με τα έντεκα εκατομμύρια κατοίκων, όπου οι ιδεολογικές αντιστάσεις αλλά και τα δομικά προβλήματα αποδεικνύονται πολύ ισχυρότερα. Πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στην «απρόσωπη» και ανομοιογενή Κίνα, στην Κούβα, όπου όλοι ξέρουν όλους, η μάχη των συμβόλων, η βαριά σκιά του επιθέτου Κάστρο και η υπαρξιακή διάσταση της ιδεολογίας και της ταυτότητας για το καθεστώς έχουν φρενάρει κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει, στα λόγια μόνο, αποφασιστεί. Μέχρι τώρα.

Τώρα όμως είναι αλλιώς. Αν το 2011, όταν ο οξυδερκής (και πολύ ικανότερος του αδελφού του στα πρακτικά ζητήματα, καίτοι αναμφισβήτητα λιγότερο χαρισματικός) Ραούλ Κάστρο κήρυττε την απελευθέρωση της οικονομίας, τα πράγματα κουτσοπήγαιναν κάπως καλά στο νησί, στα πιο πρόσφατα χρόνια η κουβανική οικονομία έγινε φανερό πως παρέπαιε και, με την κρίση του κορωνοϊού που εξαφάνισε τον τουρισμό, από το 2020 είναι ουσιαστικώς κλινικά νεκρή.

Η ύφεση του 2020 καταγράφηκε στο 11% και κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσει το 2021, αλλά τα δείγματα του πρώτου εξαμήνου είναι αποκαρδιωτικά: η Κούβα έχει επιστρέψει στην ανέχεια και την έλλειψη βασικών αγαθών των αρχών της δεκαετίας του ’90, όταν κόπηκε η πλούσια σοβιετική βοήθεια και ξεκίνησε η θρυλική «Ειδική Περίοδος» (Periodo Especial), που 30 χρόνια μετά συνεχίζεται ακόμα.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα της οικονομίας της Κούβας;

 

για τη συνέχεια AthensVoice

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία: Πολεμικά πλοία στην Κούβα υπό το άγρυπνο βλέμμα των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ρωσικά πλοία του πολεμικού ναυτικού κατέπλευσαν σήμερα (12/6) στο λιμάνι της Αβάνας, μια στάση που οι ΗΠΑ και η Κούβα δήλωσαν ότι δεν αποτελεί απειλή, αλλά η οποία θεωρήθηκε ευρέως ως μια ρωσική επίδειξη δύναμης, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Μικρές ομάδες ψαράδων και περίεργων θεατών παρατάχθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο Malecon υπό ελαφρά βροχή για να υποδεχτούν τα πλοία καθώς περνούσαν από το 400 ετών κάστρο Morro στην είσοδο του λιμανιού.

Το πρώτο που έφτασε ήταν ένα πλοίο καυσίμων, το Akademik Pashin (Ακαδημαϊκός Πάσιν) και ένα ρυμουλκό, το Nikolay Chiker (Νικολάι Τσίκερ) ενώ μια φρεγάτα του ρωσικού ναυτικού και ένα πυρηνικό υποβρύχιο περίμεναν στα ανοιχτά και αναμενόταν να εισέλθουν στο λιμάνι μέχρι το πρωί.

Η φρεγάτα και το υποβρύχιο, που αποτελούν μέρος της ομάδας τεσσάρων ρωσικών σκαφών που έφτασαν σήμερα στα ανοικτά της Κούβας, είχαν πραγματοποιήσει πυραυλικές ασκήσεις στον Ατλαντικό Ωκεανό καθ’ οδόν προς το νησί, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Κούβα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η επίσκεψη ήταν συνήθης πρακτική πλοίων του πολεμικού ναυτικού από φιλικές προς την Αβάνα χώρες. Το υπουργείο Εξωτερικών της κομμουνιστικής κυβέρνησης δήλωσε ότι τα πλοία δεν μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, κάτι που επανέλαβαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Παρακολουθούμε στενά την πορεία των πλοίων», δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας αργά χθες. “Σε κανένα σημείο τα πλοία ή το υποβρύχιο δεν αποτέλεσαν άμεση απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η Αβάνα απέχει μόλις 160 χιλιόμετρα (100 μίλια) από το Κι Γουέστ της Φλόριντας, όπου βρίσκεται ο Ναυτικός Αεροπορικός Σταθμός των ΗΠΑ. Και η χρονική στιγμή της επίσκεψης – καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται πόσο μακριά πρέπει να φτάσει στην παροχή βοήθειας για την υπεράσπιση της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας – υποδηλώνει κάτι περισσότερο από «συνήθη πρακτική», δήλωσε ο Γουίλιαμ Λεογκράντε καθηγητής σε Αμερικανικό Πανεπιστήμιο.

«Τα ρωσικά πολεμικά πλοία που επισκέπτονται την Κούβα είναι ο τρόπος του Πούτιν να υπενθυμίσει στον Μπάιντεν ότι η Μόσχα μπορεί να αμφισβητήσει την Ουάσιγκτον στη δική της σφαίρα επιρροής», δήλωσε ο Λεογκράντε.

Η στάση συμπίπτει επίσης με τη χειρότερη κοινωνική και οικονομική κρίση της Κούβας εδώ και δεκαετίες, με ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα και αυξανόμενη δυσαρέσκεια στους δρόμους.

«Αυτό… έχει τον απόηχο του Ψυχρού Πολέμου, αλλά σε αντίθεση με τον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο, οι Κουβανοί έλκονται από τη Μόσχα όχι από ιδεολογική συγγένεια αλλά από οικονομική ανάγκη», δήλωσε ο Λεογκράντε.

Η ιστορία έχει μεγάλη σημασία για την Κούβα, ιδίως όταν πρόκειται για τη Ρωσία και την προκάτοχό της, τη Σοβιετική Ένωση.

Η κρίση των πυραύλων της Κούβας ξέσπασε το 1962, όταν η Σοβιετική Ένωση απάντησε στην ανάπτυξη πυραύλων των ΗΠΑ στην Τουρκία στέλνοντας βαλλιστικούς πυραύλους στην Κούβα, προκαλώντας μια αντιπαράθεση που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα του πυρηνικού πολέμου.

Οι δύο χώρες ενισχύουν και πάλι τους δεσμούς τους.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ επισκέφθηκε για τέταρτη φορά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάιο, όπου παρακολούθησε μια στρατιωτική παρέλαση και δήλωσε ότι η Μόσχα μπορεί πάντα να υπολογίζει στην υποστήριξη της Αβάνας.

Η Ρωσία παρέδωσε τον Μάρτιο 90.000 μετρικούς τόνους ρωσικού πετρελαίου στην Κούβα για να βοηθήσει στην ανακούφιση των ελλείψεων και έχει υποσχεθεί να βοηθήσει την Αβάνα σε έργα που κυμαίνονται από την παραγωγή ζάχαρης έως τις υποδομές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον τουρισμό.

Τα πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αναμένεται να παραμείνουν στην Αβάνα μέχρι τις 17 Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Λούλα για το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα: «Είναι παράνομο»

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Λούλα επαναφέρει την Βραζιλία στην ιστορική της θέση για το εμπάργκο στην Κούβα

Η Βραζιλία τάσσεται εναντίον οποιουδήποτε μονομερούς μέτρου εξαναγκασμού, δήλωσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Lula

Στο πρώτο του ταξίδι στην Κούβα αφότου ανέλαβε την προεδρία της Βραζιλίας για τρίτη φορά, ο Luis Ignacio Lula da Silva χαρακτήρισε το εμπάργκο που επιβάλλεται από τις ΗΠΑ στη νήσο «παράνομο», ενώ στηλίτευσε επίσης τη συμπερίληψη της κυβέρνησης της νήσου στον κατάλογο αυτών που υποστηρίζουν «την τρομοκρατία».
Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είχε συμπεριλάβει το νησιωτικό κράτος στις χώρες που η Ουάσιγκτον κατηγορεί πως υποστηρίζουν «την τρομοκρατία».
Αν και η κυβέρνηση του Δημοκρατικού διαδόχου του Joe Biden αναίρεσε άλλα μέτρα της περιόδου Trump, η Αβάνα δεν αφαιρέθηκε από τον συγκεκριμένο κατάλογο.
«Η Κούβα συνηγορεί υπέρ της πιο δίκαιης παγκόσμιας διακυβέρνησης.
Και, μέχρι σήμερα, είναι θέμα παράνομου οικονομικού εμπάργκο», τόνισε ο Lula στην ομιλία με την οποία άνοιξε η σύνοδος της G77 και της Κίνας στην Αβάνα.

«Η Βραζιλία τάσσεται εναντίον οποιουδήποτε μονομερούς μέτρου εξαναγκασμού».

«Απορρίπτουμε τη συμπερίληψη της Κίνας στον κατάλογο των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», συμπλήρωσε.
Ο Lula έκανε τις δηλώσεις αυτές μερικές ώρες προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον Joe Biden.
Η Κούβα έχει εκφράσει επανειλημμένα τη διαμαρτυρία της για το ότι συμπεριλήφθηκε σε αυτή τη μαύρη λίστα και καταγγέλλει για δεκαετίες το εμπάργκο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση –ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της νήσου– έχει επίσης επανειλημμένα επικρίνει τον αμερικανικό οικονομικό αποκλεισμό.
Η κουβανική κυβέρνηση και άλλοι επικριτές των κυρώσεων υπογραμμίζουν πως ο αποκλεισμός εμποδίζει την πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας.
Το State Department δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters του ζήτησε σχόλιο για τις δηλώσεις του Lula.
Η κυβέρνηση Biden έχει αντιτείνει στο παρελθόν ότι η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει εξαιρέσεις και άδειες για εξαγωγές ή εισαγωγές τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Κατά τη διάρκεια της ΓΣ του ΟΗΕ, η Βραζιλία αναμένεται να επιστρέψει στην ιστορική θέση της, στην καταδίκη του εμπάργκο στην Κούβα.

Παραδοσιακά, κάθε χρόνο εγκρίνεται με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση που καταδικάζει τον αμερικανικό αποκλεισμό.
Ωστόσο το 2019, την πρώτη χρονιά αφού ανέλαβε την βραζιλιάνικη προεδρία ο ακροδεξιός Zair Bolsonaro, η Μπραζίλια επέλεξε να ταχθεί κατά, συντασσόμενη με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Ο Lula στην ομιλία του κάλεσε για ακόμη μια φορά τις αναπτυγμένες χώρες να κάνουν πράξη την υπόσχεσή τους να προχωρήσουν σε επενδύσεις για να μειωθεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπως προβλεπόταν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα μεν αλλά δεν έγινε ποτέ.
Ο βραζιλιάνος πρόεδρος επισήμανε πως οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν το ίδιο «ιστορικό χρέος» με τις πλούσιες για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Η αρχή της κοινής, αλλά διαφοροποιημένης ευθύνης παραμένει έγκυρη.
Για αυτό πρέπει [σ.σ. οι αναπτυγμένες χώρες] να εγγυηθούν κεφάλαια για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους», επέμεινε ο Lula.

www.bankingnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Κούβα

Υπερήφανη στάση από την Αβάνα: Σύλληψη 17 «στρατολόγων που ενεργούσαν για λογαριασμό της Μόσχας»

Δημοσιεύτηκε

στις

Η κουβανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συνέργεια με τη Μόσχα

Δεκαεπτά άτομα συνελήφθησαν στην Κούβα ως ύποπτα για σχέσεις με δίκτυο λαθραίας διακίνησης ανθρώπων, το οποίο επιχειρεί από τη Ρωσία με στόχο να στρατολογήσει άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Η κυβέρνηση είχε εξηγήσει τη Δευτέρα πως το υπουργείο καταβάλλει προσπάθειες για να «εξουδετερώσει και να διαλύσει δίκτυο λαθραίας διακίνησης ανθρώπων που επιχειρεί από τη Ρωσία για να ενσωματώσει Κουβανούς πολίτες που ζουν εκεί και ακόμη και μερικούς από την Κούβα στις στρατιωτικές δυνάμεις που εμπλέκονται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία».

Χθες, Πέμπτη, ο υπεύθυνος για την έρευνα, Σέσαρ Ροντρίγκες, δήλωσε πως 17 άτομα έχουν συλληφθεί προς το παρόν, χωρίς να κάνει γνωστή την εθνικότητά τους.

Ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο πως ένας εξ αυτών είναι «ο εσωτερικός οργανωτής αυτών των δραστηριοτήτων». Δύο άλλοι ταυτοποιήθηκαν ως στρατολόγοι, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η εισαγγελία ανακοίνωσε πως οι δικαστικές αρχές εξετάζουν κατηγορίες για «λαθραία διακίνηση ανθρώπων, μισθοφορικές δραστηριότητες και πράξεις εχθρικές από ξένο κράτος», κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ποινές κάθειρξης 30 ετών έως ισόβια ή ακόμη και στην ποινή του θανάτου.

«Εξαπατήθηκαν» από τους στρατολόγους
Ο πατέρας δύο νέων που στρατολογήθηκαν από αυτό τον πυρήνα εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση και αφηγήθηκε ότι ένας από τους γιους του είχε καταφέρει να φύγει τον Ιούλιο από το νησί, ενώ ο άλλος βρίσκεται στα χέρια των αρχών στην Κούβα.

Αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης επικαλέστηκαν από την πλευρά τους την περίπτωση δύο 19χρονων για τους οποίους ανέφεραν πως στρατολογήθηκαν μέσω του Facebook και εξαπατήθηκαν από τους στρατολόγους, οι οποίοι τους πρότειναν να εργαστούν ως οικοδόμοι στην Ουκρανία μαζί με τον ρωσικό στρατό. Αλλοι μάρτυρες υποστηρίζουν πως στρατολογήθηκαν άμεσα από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Η κουβανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συνέργεια με τη Μόσχα.

Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή