Ακολουθήστε μας

Cyberwar

Jerusalem Post: Ανυπολόγιστο το κόστος της κυβερνοεπίθεσης της 3ης Ιουλίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Η κυβερνοεπίθεση που εξαπέλυσε η ομάδα Ρώσων χάκερ, REvil, εναντίον της αμερικανικής Kaseya, πλήττοντας χιλιάδες επιχειρήσεις σε 11 χώρες ίσως είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι τώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής Jerusalem Post.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η επίθεση με ransomware (λυτρισμικό, στα ελληνικά) έγινε κατά της αμερικανικής εταιρείας Kaseya για να ζητήσουν οι χάκερ λύτρα από περισσότερες από 1.000 εταιρείες μέσω του λογισμικού της, με πρώτη άμεση συνέπεια το κλείσιμο 800 καταστημάτων της Coop Suède, μίας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της Σουηδίας.

“Η πιο πρόσφατη κυβερνοεπίθεση υποεκτιμήθηκε από τα μέσα επικοινωνίας επειδή έγινε την παραμονή της αργίας της 4ης Ιουλίου, αλλά μάλλον θα αποτελέσει ένα καινούργιο προηγούμενο”, υποστήριξε στο ισραηλινό μέσο ο Demi Ben-Ari, συνιδρυτής της Panorays, εταιρείας υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας, με έδρα το Τελ Αβίβ.

Η Kaseya παρέχει εργαλεία διαχείρισης λογισμικού για περίπου 40.000 πελάτες παγκοσμίως. Η εταιρεία είπε ότι η REvil κατόρθωσε να στοχεύσει μόνο περίπου 40 από τους πελάτες της, αλλά ότι ορισμένοι από αυτούς είναι Managed Service Providers (MSPs), που μπορεί δηλαδή να συνεργάζονται με εκατοντάδες επιχειρήσεις η καθεμία. “Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι η έκταση της επίθεσης θα είναι μαζική”, εξήγησε ο Ben-Ari.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, το μέγεθος αυτής της επίθεσης με λυτρισμικό είναι μεγαλύτερο από την παλιότερη επίθεση στη Solarwinds, η οποία έπληξε σοβαρά εννέα αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες και εκατοντάδες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. “Στην επίθεση της 3ης Ιουλίου, οι εταιρείες κλήθηκαν να πληρώσουν μεγάλα λύτρα – έως και 50.000 δολ. ανά εργαζόμενο σε κάθε εταιρεία σε ορισμένες περιπτώσεις. Αν πολλαπλασιάσετε τους αριθμούς, το μέγεθος είναι τεράστιο”, υποστήριξε ο Ben-Ari.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ως γραμμή τη μη καταβολή των λύτρων στους χάκερ, για να μην ενθαρρύνονται. Ωστόσο, πολλές εταιρείες εκτιμούν πως έχουν πολύ περισσότερα να χάσουν απλά αρνούμενες την καταβολή των λύτρων.

Τον περασμένο μήνα, η JBS, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρέατος στις ΗΠΑ, πλήρωσε λύτρα 11 εκατομμυρίων δολαρίων μετά από μια παρόμοια επίθεση. (Το FBI, μάλιστα, χρέωσε στη REvil την επίθεση.) Και τον Μάιο, η Colonial Pipeline, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους φυσικού αερίου των ΗΠΑ, αναγκάστηκε να διακόψει την παροχή αερίου στην Ανατολική Ακτή και κατέβαλε στους χάκερ 4,4 εκατομμύρια δολάρια.

“Η REvil ενδιαφέρεται μόνο να πάρει χρήματα και, όπως και άλλες ρωσικές ομάδες ransomware, πιστεύεται ότι χρηματοδοτείται από τη ρωσική κυβέρνηση, αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί”, δήλωσε ο Ben-Ari. “Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η επίθεση πραγματοποιήθηκε την παραμονή των διακοπών της 4ης Ιουλίου, όταν πολλά από τα ‘θύματα’ είναι εκτός γραφείου και μπορεί να μην το μάθουν ακόμη και μέχρι την Τρίτη. Ήταν μια υπερ-στοχευμένη επιχείρηση που προοριζόταν για να βγάλουν πολλά χρήματα”.

Η Kaseya συμβούλεψε αμέσως τους πελάτες να κλείσουν προσωρινά τους server για να αποφύγουν την επίθεση και να είναι προσεκτικοί για τυχόν επικοινωνίες από τους χάκερ. Το εύρος του κόστους από την επίθεση δεν θα είναι σαφές για αρκετές ακόμη ημέρες, σημείωσε ο Ben-Ari.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, σχολιάζοντας την επίθεση της 3ης Ιουλίου, σημείωσε: “Δεν είμαστε βέβαιοι ποιος είναι πίσω από την επίθεση. Η αρχική σκέψη ήταν ότι δεν ήταν η ρωσική κυβέρνηση, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι”. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε ότι έχει δώσει εντολή στις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών να ερευνήσουν και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αν εξακριβώσουν ότι η ευθύνη ανήκει στην Ρωσία.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Cyberwar

CyberScoop: Η κινεζική εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας στοχεύει «δεκάδες» δυτικές κυβερνήσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει ως θύματά της διεθνείς οργανισμούς και την αμυντική βιομηχανία, σύμφωνα με τις ολλανδικές αρχές.

Μια συνεχιζόμενη επιχείρηση κυβερνοκατασκοπείας που συνδέεται με την Κίνα έχει διεισδύσει επιτυχώς σε «σημαντικό αριθμό θυμάτων» που περιλαμβάνει δυτικές κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και την αμυντική βιομηχανία, δήλωσαν οι ολλανδικές αρχές πληροφοριών και ασφάλειας τη Δευτέρα. 

Οι ολλανδικές αρχές αποκάλυψαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο μια επιχείρηση που στόχευε τις συσκευές FortiGate edge και σημείωσαν την ανακάλυψη ενός νέου trojan απομακρυσμένης πρόσβασης με το όνομα ” Coathanger “, σχεδιασμένο να διατηρεί την πρόσβαση σε συσκευές FortiGate. Η έκθεση του Φεβρουαρίου προέκυψε από έρευνα για παραβίαση στο ολλανδικό Υπουργείο Άμυνας και η έκθεση της Δευτέρας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η κινεζική εκστρατεία κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο φαίνεται να είναι πολύ πιο εκτεταμένη από ό,τι ήταν γνωστό στο παρελθόν», ανέφεραν οι ολλανδικές αρχές σε δήλωση .

Η επιχείρηση που συνδέεται με την Κίνα απέκτησε πρόσβαση σε τουλάχιστον 20.000 συστήματα FortiGate παγκοσμίως μέσα σε λίγους μήνες το 2022 και το 2023 χρησιμοποιώντας μια ευπάθεια που είχε επιδιορθωθεί από τότε στο λογισμικό FortiGate FortiOS, δήλωσαν οι ολλανδικές αρχές. Οι χάκερ γνώριζαν για την ευπάθεια για τουλάχιστον δύο μήνες πριν η Fortinet ανακοινώσει την ευπάθεια, μολύνοντας περίπου 14.000 συσκευές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τις ολλανδικές αρχές. 

Οι στόχοι περιλαμβάνουν «δεκάδες» δυτικές κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και μεγάλο αριθμό εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας. Η κινεζική επιχείρηση εγκατέστησε κακόβουλο λογισμικό σε συστήματα συνδεδεμένα με ένα άγνωστο υποσύνολο «σχετικών» στόχων, και ακόμη κι αν αυτοί οι στόχοι ενημέρωσαν το FortiGate, οι Κινέζοι χάκερ ήταν σε θέση να διατηρήσουν την πρόσβαση στα συστήματα, σύμφωνα με την ολλανδική έρευνα. 

Η Fortinet δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο την Τρίτη.

Ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας, δήλωσε στο CyberScoop, ότι η κινεζική κυβέρνηση αντιτίθεται σε «οποιεσδήποτε αβάσιμες συκοφαντίες και κατηγορίες κατά της Κίνας» και ότι η χώρα «είναι σημαντικό θύμα κυβερνοεπιθέσεων».

«Τηρούμε σταθερή στάση απέναντι σε κάθε μορφή κυβερνοεπιθέσεων και καταφεύγουμε σε νόμιμες μεθόδους για την αντιμετώπισή τους. Η Κίνα δεν ενθαρρύνει, δεν υποστηρίζει ή δεν αποδοκιμάζει επιθέσεις που εξαπολύουν χάκερ», δήλωσε ο Pengyu. «Η διατήρηση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου είναι μια παγκόσμια πρόκληση. Όπως συμβαίνει με άλλα θέματα, οι ψευδείς κατηγορίες ή η αντιπαράθεση μπλοκ θα βλάψουν μόνο τη συλλογική απάντηση στις απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».

Η εκστρατεία που περιγράφονται από τις ολλανδικές αρχές υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη κατάχρηση των συσκευών άκρων — συμπεριλαμβανομένων των τείχη προστασίας και των δρομολογητών — ως βασικό μέρος των εξελιγμένων κρατικών επιχειρήσεων hacking που έχουν στοχεύσει ευάλωτους δρομολογητές μικρών γραφείων και οικιακών γραφείων για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας υποδομές και άλλα ευαίσθητα δίκτυα , όπως έχουν προειδοποιήσει αξιωματούχοι των ΗΠΑ .

«Οι συσκευές δικτύων Edge είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σήμερα», δήλωσε ο Tom Hegel, κύριος ερευνητής απειλών της SentinelLabs. Ο Χέγκελ, ο οποίος παρακολουθεί τις κινεζικές επιχειρήσεις hacking και είναι εξοικειωμένος με την εκστρατεία που τόνισε η ολλανδική κυβέρνηση. Είπε ότι η ασφάλεια των συσκευών edge είναι «ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί τόσο λίγοι έχουν τεχνολογία ασφαλείας για να τις υπερασπιστούν ή ακόμα και να τις παρακολουθούν. Ωστόσο, γίνεται η πιο συχνά στοχευμένη τεχνολογία».

Αν και δεν είναι γνωστό πόσες οντότητες έχουν εγκαταστήσει το κακόβουλο λογισμικό, οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών «θεωρούν πιθανό ότι ο κρατικός παράγοντας θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκτείνει την πρόσβασή του σε εκατοντάδες θύματα παγκοσμίως και να προβεί σε πρόσθετες ενέργειες, όπως η κλοπή δεδομένων», σύμφωνα με τη δήλωση.

«Οι λοιμώξεις από τον ηθοποιό είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν», έγραψαν οι αρχές. «Το NCSC και οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών δηλώνουν επομένως ότι είναι πιθανό ο κρατικός παράγοντας να έχει ακόμα πρόσβαση σε συστήματα σημαντικού αριθμού θυμάτων».

Ο Hegel σημείωσε ότι το Coathanger είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για απομακρυσμένη πρόσβαση και δυνατότητες backdoor. «Τα θύματα υψηλής αξίας μπορούν στη συνέχεια να δουν περαιτέρω κακόβουλο λογισμικό που εισάγεται στο δίκτυο μέσω αυτής της πρόσβασης», είπε.

Ο Χέγκελ αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένους γνωστούς στόχους, αλλά είπε ότι «περιλαμβάνουν μια ποικιλία δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών που σχετίζονται με την παγκόσμια ατζέντα της Κίνας».

Γνωρίζοντας τις κινεζικές επιχειρήσεις hacking, πρόσθεσε, είναι πιθανό ότι οι χάκερ «χρησιμοποίησαν πολλαπλές οικογένειες κακόβουλου λογισμικού και υποδομές δικτύου που παραμένουν άγνωστες σε εμάς σήμερα και η διατήρηση της μακροπρόθεσμης πρόσβασης σε μια ευρεία ποικιλία οργανισμών είναι ιδιαίτερα σημαντική για αυτούς».

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, DC, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο την Τρίτη. Η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομής δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το πόσες οντότητες των ΗΠΑ, αν υπάρχουν, στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης.

ΠΗΓΗ: CyberScoop

Συνέχεια ανάγνωσης

Cyberwar

Πωλείται για 200 δολάρια στο Dark Web το webmail της Ελληνικής Αστυνομίας!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Hacker με το ψευδώνυμο «DuckyMummy» πουλάει προσβάσεις σε λογαριασμούς webmail της Ελληνικής Αστυνομίας στο Dark Web (Σκοτεινό Διαδίκτυο) και στην ιστοσελίδα breachforums.st. Η τιμή έχει οριστεί στα 200 $. Δυστυχώς, ενώ τα διαπιστευτήρια λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω των οποίων διαμοιράζονται καθημερινά χιλιάδες ευαίσθητες πληροφορίες Ελλήνων πολιτών είναι στο σφυρί, δεν ειναι γνωστό αν οι αρμόδιες αρχές έχουν αντιληφθεί την παραβίαση!

Τι συνέβη;

O hacker DuckyMummy, γνωστή προσωπικότητα στον υπόκοσμο του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, έχει βγάλει στο σφυρί διαπιστευτήρια πρόσβασης (username και κωδικούς πρόσβασης) στο σύστημα webmail της Ελληνικής Αστυνομίας. Το webmail της ΕΛ.ΑΣ είναι προσβάσιμο αποκλειστικά απο στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς είναι το σημείο επικοινωνίας με τους πολίτες που ζητούν οποιοδήποτε έγγραφο τους αφορά. Αυτή η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση θα μπορούσε ενδεχομένως να εκθέσει ευαίσθητες επικοινωνίες, εσωτερικά έγγραφα και επιχειρησιακές λεπτομέρειες που είναι κρίσιμες για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα των Αρχών.

Το webmail της Ελληνικής Αστυνομίας πωλείται 200$ στο Dark Web!

Ο hacker επιβεβαιώνει την επίθεση του, αναρτώντας screenshots με μερικά από τα κλεμμένα διαπιστευτήρια και τις προσβάσεις στα συστήματα της Ελληνικής αστυνομίας. Η είδηση μάλιστα έγινε γνωστή στο διαδικτύο μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) με σκοπό να ενημερωθούν για την πώληση ενδιαφερόμενοι που μπορεί να μην έχουν πρόσβαση στο Dark Web.

ΠΗΓΗ: secnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Cyberwar

Μην ανοίξετε αυτό το μήνυμα! Νέα απάτη με δόλωμα πακέτο από τα ΕΛΤΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Απατεώνες αδειάζουν τους λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών

Δεν έχουν τέλος τα φαινόμενα ηλεκτρονικής απάτης, με αρκετούς πολίτες να πέφτουν θύματα επιτήδειων, που αποκτούν πρόσβαση και αδειάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς

Τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότεροι έχουν λάβει στο κινητό του τηλέφωνο SMS ή μηνύματα στο imessage που αφορούν στην παραλαβή δεμάτων από τα ΕΛΤΑ, τα οποία βρίσκονται δήθεν σε εκκρεμότητα.

Οι παραλήπτες των μηνυμάτων καλούνται να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, ώστε να τους παραδοθεί το δέμα. 

Τα μηνύματα αναφέρουν: «Το δέμα των Ελληνικών Ταχυδρομείων έφτασε στην αποθήκη και δεν μπορεί να παραδοθεί λόγω ελλιπών στοιχείων διεύθυνσης. Επιβεβαιώστε τη διεύθυνσή σας στον σύνδεσμο.

(Παρακαλώ απαντήστε Y, μετά βγείτε από το μήνυμα κειμένου και ανοίξτε το ξανά για να ενεργοποιήσετε τον σύνδεσμο ή αντιγράψτε τον σύνδεσμο και ανοίξτε τον στο Safari)».

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί τους πολίτες πως πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια «ηλεκτρονικού ψαρέματος», μέσω της οποίας επιτήδειοι επιχειρούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία πολιτών. Σε περίπτωση λοιπόν που λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα μην πατήσετε πάνω στο ενεργό link και μην προχωρήσετε σε καμία ενέργεια. 

ΠΗΓΗ: Star.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή