Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Φωτιές: Μια παρ’ ολίγον παραίτηση για τα Σινούκ

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Βασίλης Νέδος

Στη θέση του διοικητή της Αεροπορίας Στρατού παραμένει τελικώς, έπειτα από έντονο παρασκήνιο, ο υποστράτηγος Γιώργος Κουμεντάκος, ο οποίος νωρίτερα χθες το πρωί είχε βρεθεί προ της παραίτησης. Η παρ’ ολίγον παραίτηση είχε προκύψει κατόπιν τριβών που προέκυψαν σε ανώτατο επίπεδο, με αντικείμενο τη διαθεσιμότητα ελικοπτέρων τύπου Σινούκ «CH-47D» για τη δασοπυρόσβεση. Οι τριβές είχαν αρχίσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο, καθώς ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον υποστράτηγο για τους λόγους που κρατούσαν καθηλωμένα τα περισσότερα από τα Σινούκ στο έδαφος. Η παραίτηση ήλθε λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση συμβουλίου του Στρατού Ξηράς.

Στην κυβέρνηση η παραίτηση θεωρήθηκε λανθασμένη, τουλάχιστον ως προς τον χρόνο, γι’ αυτό και χθες έγιναν προσπάθειες να ανακληθεί. Στην υπόθεση ενεπλάκη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ στη μεσολάβηση εκλήθη να συμμετάσχει και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Ευλόγως το ζήτημα απασχόλησε και τον αρχηγό ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση. Τελικά η παραίτηση ανεκλήθη και με διαδοχικές ανακοινώσεις τους το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο Στρατού περιέγραψαν τις πληροφορίες ως ανακριβείς. Μέρος του προβλήματος είναι, πάντως, το γεγονός ότι κάποια παλαιά Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού πρέπει να δεχθούν νέους κινητήρες, καθώς αυτοί που διαθέτουν έχουν περάσει προ πολλού το ανώτατο όριο ωρών πτήσεων.

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα υπάρχει ικανοποίηση για την τεράστια διεθνή ανταπόκριση στις εκκλήσεις για βοήθεια, είτε μέσω του μηχανισμού της Ε.Ε. είτε σε διμερές επίπεδο. Χθες, η Ρωσία έθεσε στη διάθεση της Ελλάδας δύο θηριώδη πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Ιλιούσιν Il-76 και δύο ελικόπτερα τύπου Mil-Mi 8. Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Η συμφωνία εξειδικεύτηκε σε συνεννόηση ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη –πρόεδρο της μεικτής υπουργικής επιτροπής των δύο χωρών– και τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ. Επίσης, χθες ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ. Βοήθεια στην Ελλάδα με διάφορες μορφές έχουν παράσχει μέχρι στιγμής οι εξής χώρες: Κύπρος, Γαλλία, Σερβία, Σουηδία, Κροατία, Ρωσία, Ισπανία, Τσεχία, Αυστρία, Ρουμανία, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουκρανία, Αίγυπτος, Ελβετία, Γερμανία, Πολωνία, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σλοβακία, Μολδαβία και ΗΠΑ. Χθες ο κ. Δένδιας μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος είπε ότι δύο τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη θα αποσταλούν στην Ελλάδα, καθώς, όπως επισήμανε, πλέον οι πυρκαγιές στην Τουρκία είναι υπό έλεγχο.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή