Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών στην υπηρεσία του Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα Σκόπια υπέγραψαν πενταετή αμυντική συμφωνία με την Τουρκία, αποδεικνύοντας (ξανά) ότι η συμφωνία είναι επαίσχυντη

Σε θεαματική και ολοσχερή κατάρρευση της βολικής εθνικής ψευδαίσθησης, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα αναχαίτιζε την τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια και ότι θα απέτρεπε την επιρροή της Τουρκίας στα Σκόπια, οδηγεί η πενταετής αμυντική Συμφωνία που υπέγραψε το κρατίδιο με την Τουρκία την περασμένη Τρίτη.

Εν μέσω καταιγιστικών γεωπολιτικών (Αφγανιστάν) αλλά και εσωτερικών εξελίξεων (ανεξέλεγκτες πυρκαγιές) η υπουργός Αμυνας της «γειτονικής» -κατά την πρωθυπουργική ορολογία- χώρας Ραντμίλα Σεκερίνσκα συνομολόγησε την περασμένη Τρίτη με τον Τούρκο ομόλογό της Χουλουσί Ακάρ στην Κωνσταντινούπολη την επίμαχη συμφωνία και το πρωτόκολλο για την εφαρμογή της, επιβεβαιώνοντας ότι, παρά τις ανόητες φλυαρίες των Αθηνών, η επιρροή της Αγκυρας στα Σκόπια δεν αντιμετωπίζεται με προβολή των επιθυμιών στη σκληρή πραγματικότητα, ούτε και με ψευτοδιεθνιστικά ευχολόγια.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε στο περιθώριο της έκθεσης αμυντικής βιομηχανίας IDEF ’21, προβλέπει ετήσια κατανομή κονδυλίων από την Αγκυρα στα Σκόπια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, την προμήθεια εξοπλισμού πυροβολικού και τον εκσυγχρονισμό του στρατού της χώρας.

Παράλληλα, συζητήθηκαν σχέδια ευρείας συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της διεξαγωγής ασκήσεων, βάσει της Συμφωνίας Διμερούς Συνεργασίας. Την ίδια ώρα η Ελλάδα, που εισπράττει το «ευχαριστώ» των Σκοπιανών για την αναγνώριση εθνότητας και γλώσσας, μένει με την παρηγοριά ότι θα πραγματοποιεί με δικά της έξοδα κάποιες υπερπτήσεις ελληνικών μαχητικών στο FIR των Σκοπίων, στο πλαίσιο της κατανομής νατοϊκών καθηκόντων, και θα εκπαιδεύσει περίπου 60 αλεξιπτωτιστές και δύτες στα περίκλειστα Σκόπια…

«Η παρουσία στην έκθεση της αντιπροσωπίας από τη Βόρεια Μακεδονία, με επικεφαλής την υπουργό Σεκερίνσκα, έχει στόχο την εξέταση των δυνατοτήτων προμήθειας νέου εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό του στρατού μας, στον οποίο φέτος διατίθεται το 25% του αμυντικού προϋπολογισμού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας.

Η ίδια η Σεκερίνσκα, που έχει χαρακτηρίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών «παιδί ενός προβληματικού γάμου», χωρίς να κρύψει τον ενθουσιασμό της δήλωσε: «Η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία δεν είναι μόνο στρατηγικοί εταίροι, αλλά και φίλοι, που σέβονται και συνεργάζονται για σχεδόν τρεις δεκαετίες, χωρίς ούτε μια κηλίδα στις σχέσεις τους». Πρόσθεσε, μάλιστα, προς άρσιν τυχόν αμφιβολιών ότι «η συμφωνία για στρατιωτική – οικονομική συνεργασία είναι μια ακόμα επιβεβαίωση της φιλίας και της συνεργασίας που ενισχύθηκε με το ΝΑΤΟ και θα βοηθήσει πολύ στην προώθηση των προτύπων και της ετοιμότητας του στρατού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ως το 30ό μέλος της Β/Α Συμμαχίας».

Το γεγονός, πάντως, ότι η Τουρκία δημιουργεί συστηματικά και μεθοδικά στρατηγικά προγεφυρώματα στη βόρεια εθνική περίμετρο (Αλβανία, Κόσοβο, Βοσνία, Σκόπια) ουδόλως φαίνεται να απασχολεί την εγχώρια πολιτική ηγεσία. Η μεν αντιπολίτευση έχει ακροβολιστεί στις παραλίες της χώρας, η δε κυβέρνηση, όταν βγαίνει στο προσκήνιο για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων, προκειμένου να μην υποδαυλίζει περαιτέρω τη λαϊκή αγανάκτηση, παρακολουθεί ανήμπορη και δίχως σχέδιο τις φωτιές να καταστρέφουν τη χώρα. Φυσικά, για την τύχη της ίδιας της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν γίνεται καν λόγος. Ο Αλέξης Τσίπρας τη θεωρεί επιτυχές πρότυπο, που πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις υποθέσεις της εξωτερικής πολιτικής, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης, που, όπως τον εξέθεσε ο Ζ. Ζάεφ, κουβαλάει σαν αγόγγυστος αχθοφόρος τις βαλίτσες των Σκοπίων στην Ευρώπη, τρέμει ακόμα και να φέρει προς κύρωση τις σχετικές συμφωνίες στη Βουλή. Στο γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα των Πρεσπών Νίκο Κοτζιά, οφείλεται και η διμερής συμφωνία Σκοπίων – Τουρκίας, επειδή, όπως ισχυρίζεται, η Ελλάδα καθυστερεί τη στρατιωτική συμφωνία με το κρατίδιο…

Σε ανακοίνωσή της, και σε έντονο ύφος, η Ελληνική Λύση ζητεί την ακύρωση της εθνικά επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και υπογραμμίζει: «Η υπογραφή της πρόσφατης διακρατικής, στρατιωτικής και οικονομικής συμφωνίας μεταξύ των Σκοπίων και της Τουρκίας καταρρίπτει και το τελευταίο μύθευμα της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών. Η υποτιθέμενη ανακοπή της τουρκικής επέλασης στα Βαλκάνια, την οποία προέβαλλαν οι θιασώτες της συμφωνίας, πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ και εσχάτως η Ν.Δ., αποδεικνύεται ένα εθνικά ολέθριο ψέμα».

Πηγή: δημοκρατία
Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή