Ακολουθήστε μας

Αραβικός Κόσμος

Ο φθηνός πατριωτισμός του Ερντογάν που εξαγοράστηκε από τα ΗΑΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΑΕ Şeyh Tahnoun Bin Zayed el Nahyan στο Προεδρικό Μέγαρο

Το παρασκήνιο της προσέγγισης Τουρκίας – ΗΑΕ

Γράφει ο Barış Terkoğlu

«Αν αυτοί που έστησαν αυτήν την σκευωρία έχουν πατρίδα, τότε εγώ είμαι ο προδότης αυτής της χώρας! Πόσο χαίρομαι που δεν έχω μια τέτοια πατρίδα … Αν αυτοί που έστησαν αυτήν την σκευωρία έχουν θρησκεία, είμαι άπιστος αυτής της θρησκείας! Ευτυχώς, δεν έχουν καμία πίστη… Αν οι άνθρωποι που έστησαν αυτήν την σκευωρία έχουν κράτος, εγώ είμαι ο τρομοκράτης αυτού του κράτους! Πόσο τυχερός είμαι που αυτοί πιστεύουν ότι η συμμορία τους είναι κράτος… »

Θυμηθείτε, πέρυσι μια ομάδα δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, ήταν στη φυλακή. Η κατηγορία ήταν η δημοσιεύση άρθρου για την κηδεία στελέχους της MİT που σκοτώθηκε στη Λιβύη. Ξέραμε ότι η φυλάκισή μας ήταν μια σκευωρία. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης της εποχής είχε πει εδώ και πολύ καιρό ότι “θα μας συλλάβουν για κάποιο λόγο”. Η δικαιολογία που ήθελαν, βρέθηκε με εκείνη την είδηση. Ως αποτέλεσμα, αν και αθωώθηκα, άλλοι δημοσιογράφοι που δικάστηκαν καταδικάστηκαν, οι φάκελοί τους βρίσκονται σε έφεση.

Γιατί άνοιξα αυτό το θέμα;

Όταν είδα εκείνη τη φωτογραφία στο παλάτι, είπα “Πόσο γρήγορα”. Ο Πρόεδρος Ερντογάν φιλοξένησε τον Σεΐχη Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Προσοχή, όχι ο πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου ή ο υπουργός μεταφορών, αλλά ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας!

Δεν είναι μια συνηθισμένη συνάντηση …

Είναι στην πραγματικότητα μια συμφωνία. Πέρυσι τον ίδιο καιρό, ο Ερντογάν είχε πει για τα ΗΑΕ: “Μπορεί να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, όπως η αναστολή των διπλωματικών σχέσεων ή ακόμα και η απόσυρση του πρέσβη από το Αμπού Ντάμπι”. Με τον άνεμο του Μπάιντεν, η στάση του Ερντογάν αντιστράφηκε σε ένα χρόνο. Η Τουρκία, επαναπροσδιορίζοντας τον άξονά της, εκεί που έλεγε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει «με κανένα τρόπο», έκανε τα βήματα για τη συμφιλίωση με τα ΗΑΕ.

Για τη συνάντηση ο Ενβέρ Γκαργκάς, Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου των ΗΑΕ, είπε “Είναι μια ιστορική συνάντηση”, ενώ ο Ερντογάν έδωσε κι αυτός πληροφορίες για το τι συνέβη στη συνάντηση και τι θα ακολουθήσει:

«Για μερικούς μήνες, έχουμε φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο κάνοντας κάποιες συναντήσεις με τη κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι, ειδικά με την υπηρεσία πληροφοριών μας. Το επόμενο διάστημα, θα έχουμε κάποιες συναντήσεις με τον Μοχάμεντ Μπιν Ζάιντ».

Τα ΗΑΕ δεν σκότωσαν τα στελέχη της ΜΙΤ;

Ας το πούμε χωρίς υπεκφυγές: Τα ΗΑΕ και η Τουρκία ήταν σε πόλεμο για ένα διάστημα. Δεν υπερβάλλω, ειδικά στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ακόμη και εντός των συνόρων της ίδιας της Τουρκίας, οι δύο χώρες βρίσκονταν στην αντίθετη πλευρά των συγκρουόμενων δυνάμεων που πυροβολούσαν η μία την άλλη.

Ο κατάλογος μπορεί να επεκταθεί…

Αλλά δύο από αυτά μας ενδιαφέρουν πολύ.

Η πρώτη είναι η Λιβύη…

Ενώ η κυβέρνηση του ΑΚΡ υποστήριξε την κυβέρνηση στη Λιβύη, η κυβέρνηση των ΗΑΕ τάχθηκε στο πλευρό του Χάφταρ. Οι δύο χώρες ήταν σε δύο ξεχωριστά μέτωπα του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη.

Μόνος που η υποστήριξη των ΗΑΕ στον Χάφταρ δεν ήταν μόνο διπλωματία. Όχι, η πηγή μου δεν είναι τα ΜΜΕ της αντιπολίτευσης που η κυβέρνηση τα θεωρεί καταραμένα. Η πηγή μου είναι τα ίδια τα κομματικά ΜΜΕ.

Το πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε μια εκτενή είδηση στις 5 Μαΐου πέρυσι σχετικά με τον εξοπλισμό των δυνάμεων του Χάφταρ στη Λιβύη από τα ΗΑΕ και χρησιμοποίησε τις ακόλουθες φράσεις:

«Τα ΗΑΕ αναζητούν τρόπους να ανατρέψουν τη λιβυκή κυβέρνηση στέλνοντας στον Χαλίφα Χάφταρ βαριά και στρατηγικά όπλα που προμηθεύθηκε η ίδια από άλλες χώρες, σπάζοντας το εμπάργκο. (…) Από το 2014, η διοίκηση του Αμπού Ντάμπι χρησιμοποιεί τις περιφερειακές και διεθνείς σχέσεις της, καθώς και χρηματοδοτικούς πόρους για να αντικαταστήσει τη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη με τον πραξικοπηματία Χαλίφα Χάφταρ».

Το ΑΑ δημοσίευσε επίσης έναν κατάλογο με τα όπλα που έδωσαν τα ΗΑΕ στον Χαφτάρ, από αεροσκάφη μέχρι βαριά όπλα. Εν ολίγοις, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, η πηγή των όπλων που σκότωσαν το προσωπικό μας της ΜΙΤ που μαρτύρησαν στη Λιβύη, ήταν τα ΗΑΕ. Οι πολιτοφυλακές που πυροβόλησαν το προσωπικό ΜΙΤ ήταν επίσης μισθοφόροι των ΗΑΕ. Πράγματι, τα κυβερνητικά ΜΜΕ κάλυπταν την τρομοκρατική σχέση ΗΑΕ-Χάφτερ για μέρες.

Ο δράστης του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου δεν ήταν τα ΗΑΕ;

Όμως δεν είναι μόνο αυτό…

Το δεύτερο ζήτημα είναι η εμπλοκή των ΗΑΕ απευθείας εντός της Τουρκίας. Τα ΜΜΕ που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση μετέδιδαν επί μήνες τον ισχυρισμό ότι το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν της 15ης Ιουλίου έγινε με τα χρήματα των ΗΑΕ. Επιπλέον, αυτός ο ισχυρισμός εκφράστηκε από επίσημα στόματα.

Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοΐλου δήλωσε ανοιχτά ότι τα ΗΑΕ ήταν ο δράστης της 15ης Ιουλίου μαζί με τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε επίσης τα ίδια στοιχεία. Ο Τσαβούσογλου είπε: «Γνωρίζουμε ότι μια χώρα παρείχε χρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης με παράνομες μεθόδους» και είπε ότι τα ΗΑΕ βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Και ο ίδιος ο Ερντογάν είπε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι από τον Κόλπο χάρηκαν ιδιαίτερα για την απόπειρα πραξικοπήματος. Εάν κάποιοι έχουν υπηρεσίες πληροφοριών, έχουμε κι εμείς. Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι και πώς κινήθηκαν εκείνο το βράδυ ».

Υπάρχουν επίσης βαθύτερες ιστορίες για τη σχέση των ΗΑΕ με το πραξικόπημα του FETO (Γκιουλέν). Ο Zeki Yusuf Hasan, ένας από τους δύο πράκτορες που συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό των ΗΑΕ, βρέθηκε νεκρός στις φυλακές της Σιλιβρίας στις 28 Απριλίου 2019. Η εφημερίδα Sabah έγραψε ότι τα ΗΑΕ είχαν εκ των προτέρων γνώση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με βάση την κατάθεση ενός άλλου υπόπτου κατασκοπείας, του Σαμίρ Σεμίχ Σαμπάν.

Ο “κομάντο Ιμπραήμ” κήρυξε τον πόλεμο

Αναμφίβολα, ήταν το συγκρότημα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Şafak ήταν αυτό που επέμεινε ότι τα ΗΑΕ ήταν πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Αφού το περιοδικό Yeni Hayat του συγκροτήματος είπε ότι τα ΗΑΕ ήταν πίσω από την εξέγερση στο πάρκο Gezi, ισχυρίστηκε ότι τα ΗΑΕ «διέθεσαν έναν προϋπολογισμό 70 εκατομμυρίων δολαρίων για το έργο της ανατροπής του Ερντογάν».

Αναμφίβολα, ήταν η ομάδα Yeni Şafak που επέμεινε ότι τα ΗΑΕ ήταν πίσω από τις 15 Ιουλίου. Το περιοδικό Yeni Hayat της ομάδας ισχυρίστηκε ότι τα ΗΑΕ «διέθεσαν έναν προϋπολογισμό 70 εκατομμυρίων δολαρίων για το έργο της ανατροπής του Ερντογάν», αφού είπε ότι ακόμη και η εξέγερση στο πάρκο Gezi ήταν πίσω από τα ΗΑΕ.

Είπαμε για τη Yeni Şafak, όμως πώς μπορεί κανείς να ξεχάσει τον “ατέλειωτο πόλεμο εναντίον των ΗΑΕ” του εκδιωγμένου αρχισυντάκτη της İbrahim Karagül, ο οποίος είναι γνωστός με το παρατσούκλι “Commando İbrahim”; Ο Καραγκούλ ήθελε να κηρυχθεί τρομοκράτης ο πρίγκιπας των ΗΑΕ Ζάιντ, υποστηρίζοντας ότι αυτός βρίσκεται πίσω από όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες από τις 15 Ιουλίου έως τις επιθέσεις στη Λιβύη, και ζητούσε από την Τουρκία να κηρύξει τον πόλεμο στα ΗΑΕ:

«Τα ΗΑΕ και ο Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ επιτίθενται παντού στην Τουρκία. Ξοδεύει πολλά χρήματα, διευθύνει τις οργανώσεις που είναι εναντίον της Τουρκίας. Η Τουρκία βρίσκεται σε πόλεμο με τα ΗΑΕ, αυτό είναι ξεκάθαρο τώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοκιμαστούν στρατιωτικές μέθοδοι. Η Τουρκία θα πρέπει να χτυπήσει τα ΗΑΕ στο σπίτι τους, όχι στη Λιβύη. Ο Μπιν Ζάιντ θα πρέπει να θεωρείται αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης. Αν εσύ Μπιν Ζάιντ μεταφέρεις τον πόλεμο στην Υεμένη, τη Λιβύη, στοχεύετε στην Τυνησία, αν επιτίθεσαι με κάθε τρόπο στην Τουρκία, αν δημιουργείς στο εσωτερικό της Τουρκίας ίντριγκες, αν χρησιμοποιείς τρομοκρατικές οργανώσεις γι’ αυτόν τον σκοπό … Ε τότε κάποιος θα μεταφέρει αυτόν τον πόλεμο στο σπίτι σας. Άνοιξες αυτήν την πόρτα».

Όσον αφορά τον Zayed, τον οποίο ο Karagül χαρακτήρισε χθες «αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης», ο Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα, «ελπίζω να συναντηθούμε».

Πού είναι εκείνοι οι εισαγγελείς;

Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα…

Είτε όλα όσα είπε η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ για τις 15 Ιουλίου και για τα μέλη της ΜΙΤ που μαρτύρησαν στη Λιβύη ήταν ψέματα, είτε το AKP, ο Ερντογάν και τα μέσα ενημέρωσής τους συμφώνησαν με τους δράστες του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και με εκείνους που σκότωσαν τα στελέχη της ΜΙΤ στη Λιβύη. Και τα δύο ενδεχόμενα είναι πιο καταστροφικό το ένα από το άλλο, χειρότερο από το άλλο!

Με ποιο αντάλλαγμα έγιναν όλα αυτά λοιπόν;

Ο Ερντογάν έδωσε την απάντηση: «Πιστεύω ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα κάνουν σοβαρές επενδύσεις στη χώρα μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Τα χρήματα εξαγόρασαν πάλι ό,τι μπορούσαν να αγοράσουν!

Ίσως να είναι και υπερβολικές προσδοκίες…

Οι εισαγγελείς που μας συνέλαβαν και άσκησαν διώξεις κατά παραγγελία της ΜΙΤ, προήχθησαν στα γραφεία τους στην Άγκυρα τον περασμένο χρόνο. Τα μάτια μου έψαχναν για εκείνους τους εισαγγελείς που φορούσαν στα πρόσωπά τους τη λεγόμενη «μάσκα του πολέμου εναντίον της FETO» και έπαιζαν τον «πατριωτικό ρόλο» ενώ έγραφαν το κατηγορητήριο. Περίμενα ίσως ότι θα σταματούσαν το όχημα του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών των ΗΑΕ που πήγαινε προς το Παλάτι και θα ζητούσαν τον λογαριασμό για το θάνατο των μαρτυρικών μελών του MIT και των 251 πολιτών μας που δολοφονήθηκαν στις 15 Ιουλίου. Φυσικά και όχι… Προφανώς, η ζεστή καρέκλα ήταν πιο γλυκιά από την πατρίδα.

Η ιστορία εκείνων που διέταξαν τη σύλληψη εκείνων που κάλυψαν την κηδεία ενός μάρτυρα του MIT και η φιλοξενεία σε μεταξωτά χαλιά εκείνου που τους σκότωσε, δείχνει πώς η εικόνα του πατριωτισμού στην Τουρκία έχει γυρίσει ανάποδα. «Ο πατριωτισμός που μπορεί να αγοραστεί με χρήματα» μου θύμισε αυτό που είχα πει στην απολογία μου στο δικαστήριο:  «Αν οι άνθρωποι που έχτισαν αυτή τη σκευωρία έχουν πατρίδα, εγώ είμαι ο προδότης αυτής της χώρας! Ευτυχώς για μένα, δεν έχουν πατρίδα… »

Πηγή: cumhuriyet.com.tr

Συνέχεια ανάγνωσης

Αίγυπτος

Μέση Ανατολή: Ιράκ, Τουρκία, Αίγυπτος καταδικάζουν τις ισραηλινές επιδρομές – Συγκαλείται σύνοδος αραβικών χωρών

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/ Jim Urquhart

«Κατεπείγουσα σύνοδο» των αραβικών χωρών προτάσσει η Βαγδάτη

Το Ιράκ ανακοίνωσε απόψε ότι θέλει να οργανώσει μια «κατεπείγουσα σύνοδο» των αραβικών χωρών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητηθούν «οι επιπτώσεις από τη σιωνιστική επιθετικότητα» στον Λίβανο και «να εργαστούν από κοινού για να σταματήσει (σ.σ. το Ισραήλ) την εγκληματική συμπεριφορά του».

«Το Ιράκ καλεί και εργάζεται για τη διεξαγωγή μιας κατεπείγουσας συνόδου με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των αραβικών χωρών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη (…) για να συζητήσουμε τον αντίκτυπο της σιωνιστικής επιθετικότητας (…) στον Λίβανο» ανέφερε η ανακοίνωση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ.

Η Αίγυπτος από την πλευρά της ζήτησε να παρέμβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «μετά την επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση».

Τα στρατιωτικά πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο «θα οδηγήσουν την ευρύτερη περιοχή στο χάος», υποστηρίζει η Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Αραβικός Κόσμος

Σι Τζινπίνγκ: Εισηγείται διευρυμένη σύνοδο ειρήνης για τον πόλεμο στη Γάζα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Κίνα διεκδικεί ρόλο στον Αραβικό κόσμο

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρότεινε σήμερα να οργανωθεί «μεγάλη και διευρυμένη» σύνοδος ειρήνης για την επίλυση της ένοπλης σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την ομιλία με την οποία άνοιξε το φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν άραβες ηγέτες και διπλωμάτες στο Πεκίνο.

«Η Εγγύς Ανατολή είναι περιοχή με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, όμως μαίνεται ακόμη πόλεμος» εκεί, τόνισε, αναφερόμενος στη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που προσεχώς συμπληρώνει οκτώ μήνες.

«Ο πόλεμος δεν πρέπει να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Η δικαιοσύνη δεν γίνεται να είναι πάντα απούσα», πρόσθεσε ο κινέζος πρόεδρος.

Υπενθυμίζοντας την ανάγκη, όπως το βλέπει, να υπάρξει «λύση δυο κρατών», ο Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε πως η Κίνα στηρίζει «σθεναρά τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» και την «πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ».

Ακόμη, κάλεσε να οργανωθεί «διευρυμένη διεθνής ειρηνευτική σύνοδος».

Το φόρουμ Κίνας- Αραβικών χωρών, στο οποίο συμμετέχουν ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν και ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σάγεντ, σκοπό έχει την ενίσχυση των διπλωματικών και οικονομικών δεσμών των δυο πλευρών, καθώς η επιρροή του ασιατικού γίγαντα στη Μέση Ανατολή μεγαλώνει.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την έφοδο άνευ προηγουμένου επίθεση στο νότιο Ισραήλ της εγκληματικής οργάνωσης, που άφησε πίσω 1.189 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Παρότι η Κίνα διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ, υποστηρίζει για δεκαετίες την παλαιστινιακή υπόθεση.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του χθες Τετάρτη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι η Κίνα είναι «βαθιά θλιμμένη» για την «εξαιρετικά σοβαρή» ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η απόλυτη προτεραιότητα πλέον είναι να τεθεί σε εφαρμογή άμεση κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του πολέμου, ο αντίκτυπος στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», επέμεινε.

Η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και μήνες με την ελπίδα να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός μεγάλης διάρκειας που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς.

«Η Κίνα εκτιμά τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος» στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης και στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, σημείωσε ο Σι Τζινπίνγκ, προσθέτοντας πως το Πεκίνο είναι έτοιμο να «υποστηρίξει ταχεία, συνολική, δίκαιη και διαρκή λύση της παλαιστινιακής υπόθεσης».

Η κινεζική κυβέρνηση ενίσχυσε τα τελευταία χρόνια τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις της με τη Μέση Ανατολή, μεγάλο μέρος της οποίας θεωρείται παραδοσιακά πως ανήκει στην αμερικανική σφαίρα επιρροής.

Η Κίνα διευκόλυνε τη θεαματική διπλωματική επαναπροσέγγιση πέρυσι των δυο μεγάλων αντιπάλων στην περιοχή, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Η κινεζική διπλωματία ανέφερε πως το φόρουμ θα επιτρέψει να ακουστεί η «κοινή» σινοαραβική προσέγγιση στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, το Πεκίνο θέλει να αξιοποιήσει τη δέσμευσή του στο ζήτημα για να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στην περιφέρεια, ιδίως προβάλλοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει αυτό και αντιπαραβάλλοντάς με την υποτιθέμενη απραξία των ΗΠΑ.

Ακόμη, στην ομιλία του, ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε να ενισχυθεί η συνεργασία Κίνας-αραβικών χωρών ως προς την ενέργεια.

«Η Κίνα θα ενισχύσει περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία με την αραβική πλευρά για το πετρέλαιο και το αέριο» και «είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την αραβική πλευρά στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων ενεργειακών τεχνολογιών και στην παραγωγή εξοπλισμών», διαβεβαίωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Αραβικός Κόσμος

Γιατί οι Άραβες ηγέτες δεν βοηθούν ουσιαστικά τους Παλαιστίνιους

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mohammed Salem

Την ώρα που οι καταγγελίες για το αιματοκύλισμα των αμάχων δυναμώνουν, ισχυρές αραβικές κυβερνήσεις να παρακολουθούν σχεδόν αμέτοχες

«Παρά τη δημόσια υποστήριξη για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, στην πραγματικότητα σχεδόν κάθε αραβικό κράτος αντιμετωπίζει από καιρό τους Παλαιστίνιους με “φόβο και απέχθεια”», έχει δηλώσει στο Politico, ο επί σχεδόν 4 δεκαετίες πρέσβης των ΗΠΑ  σε πολλές Αραβικές χώρες, Ράιαν Κρόκερ (γνωστός και ως «Ο Λόρενς της Αραβίας της Αμερικής»)

Εν μέσω του αποτρόπαιου πολέμου στη Γάζα, τα πάθη είναι έντονα σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Τεράστιες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη έχουν λάβει χώρα σε όλη την περιοχή. Και αυτό φαίνεται να τρομάζει πολλές άρχουσες ελίτ. Η τακτική τους στέλνει μάλιστα μήνυμα στον Νετανιάχου, ότι το Ισραήλ είναι ελεύθερο να εκδιώξει με κάθε τρόπο την Χαμάς, αδιαφορώντας για το αιματοκύλισμα των αμάχων.

Η αντίδρασή τους είναι χαρακτηριστική. Εκτός από την Ιορδανία, η οποία αναγκάστηκε λόγω μεγάλου τμήματος του παλαιστινιακού πληθυσμού που τώρα έχει ιορδανική υπηκοότητα,αραβικά κράτη  δεν έχουν ανακαλέσει καν τους πρεσβευτές τους από το Ισραήλ ως απάντηση στην «σφαγή» των αμάχων της Ράφας.

 Γιατί τέτοια απροθυμία να στηρίξουν το παλαιστινιακό; Σύμφωνα με τους αναλυτέςτο θεωρούν ζήτημα  επικίνδυνα αποσταθεροποιητικό.Ήδη κάποια αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, να έχουν αρχίσει να περιορίζουν τον φιλοπαλαιστινιακό ακτιβισμό στις χώρες τους.

«Διαπραγματευτικό χαρτί» με ΗΠΑ-ΕΕ

Από την άλλη, κανένα αραβικό κράτος δεν θέλει στην πραγματικότητα να έρθει σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ.

«Τα περισσότερα αραβικά καθεστώτα εμπλέκονται θεμελιωδώς στην προσπάθεια να κατασταλεί η παλαιστινιακή επιδίωξη για ελευθερία, και να κανονικοποιηθεί η ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης, την οποία χρησιμοποιούν εδώ και καιρό ως διαπραγματευτικό χαρτί για να επιτύχουν παραχωρήσεις από το Ισραήλ και ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες σε τομείς όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και οι εμπορικές συμφωνίες» δήλωσε η Μαρίνα Καλκούλι, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Columbia στο Τμήμα Μέσης Ανατολής, Νότιας Ασίας και Αφρικανικών Σπουδών, σε συνέντευξή της στον ιστότοπο  του think tank  Quincy Institute for Responsible Statecraft .

«Τα αραβικά κράτη σήμερα δεν συμπαθούν τον παλαιστινιακό εθνικισμό επειδή ο παλαιστινιακός εθνικισμός αποτελεί πηγή λαϊκής κινητοποίησης στον αραβικό κόσμο» εξηγεί  από την πλευρά του ο  Ράμι Τζορτζ Κουρί, συνεργάτης στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού.

Οι ρίζες του «προβλήματος»

Πόσο πίσω πηγαίνει αυτή η ιστορία της αραβικής αντιπάθειας προς τους Παλαιστίνιους; Εάν οι Παλαιστίνιοι αναγκάζονταν να φύγουν από τη Γάζα, θα τους δεχόταν κανείς;

Συνοπτικά,  η γένεση του παλαιστινιακού «προβλήματος» ιστορικά σχετίζεται με δύο κρίσιμα ορόσημα.

Το πρώτο είναι ο σχηματισμός του Ισραήλ και ο εκτοπισμός του παλαιστινιακού πληθυσμού το 1948 και το δεύτερο είναι η Σύγκρουση των Έξι Ημερών του 1967.

Και στις δύο αυτές συγκρούσεις, ο παλαιστινιακός πληθυσμός έπρεπε να μετακινηθεί μαζικά από την πατρίδα του σε άλλα έθνη.

Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών, έσπασε επίσης τον μύθο ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να διαλυθεί ή να εξαλειφθεί.

Μέχρι τότε, ήταν κοινή πεποίθηση μεταξύ των αραβικών εθνών ότι θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν τα χαμένα εδάφη και να τερματίσουν την ύπαρξη του Εβραϊκού κράτους. Κατά την διάρκεια .

Κατά την διάρκεια της παλαιστινιακής μετανάστευσης, έγινε φανερό ότι καμία χώρα στη Μέση Ανατολή δεν ήταν πρόθυμη να δεχτεί τον παλαιστινιακό λαό στα εδάφη της.

Ωστόσο, αυτή η απροθυμία δεν ήταν πολύ ισχυρή. Η Ιορδανία και ο Λίβανος αποδέχθηκαν τους Παλαιστίνιους και τους επέτρεψαν να εγκατασταθούν. Ανάμεσά τους και μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO)

Το «πρόβλημα» της PLO – Ο Μαύρος Σεπτέμβρης

H εμπλοκή της PLO που ήθελε να επεκτείνει την εμβέλειά της, στα εσωτερικά των χωρών υποδοχής, δημιούργησε προβλήματα. Στην Ιορδανία, οργάνωσε πραξικόπημα για να εκθρονίσει τον βασιλιά τον Σεπτέμβριο του 1970. Το πραξικόπημα απέτυχε εξαιτίας των ιορδανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες εξαπέλυσαν ολοκληρωτική επίθεση. Τα ένοπλα τμήματα της PLO εκδιώχθηκαν από τις πόλεις. Αργότερα τους επετράπη να μετακινηθούν στον Λίβανο μέσω της Συρίας.

Η σύγκρουση αυτή έμεινε γνωστή ως Μαύρος Σεπτέμβρης. Το κομμάτι της PLO, το οποίο μετακινήθηκε στο νότιο Λίβανο, άρχισε να δημιουργεί ζητήματα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του 1975. Η PLO ήλεγχε το νότιο και το δυτικό τμήμα του Λιβάνου. Ήταν ένας από τους κύριους λόγους για την ανάφλεξη του λιβανέζικου εμφυλίου πολέμου. Συνεργάστηκαν με το αριστερό αραβικό κίνημα για να πολεμήσουν τους χριστιανούς εθνικιστές Μαρωνίτες. Ο εμφύλιος πόλεμος κατέστρεψε τον Λίβανο. Διήρκεσε 20 χρόνια και άφησε πίσω του ερείπια.

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δεν είχε καλές σχέσεις ούτε με τη Συρία, καθώς ο ηγέτης της Γιάσερ Αραφάτ και ο Σύρος πρόεδρος Χαφέζ Άσαντ δεν εμπιστεύονταν ο ένας τον άλλον. Οι Σύριοι ήταν πάντα καχύποπτοι απέναντι στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Συρία. Στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, οι συριακές δυνάμεις τους έβαλαν στο στόχαστρο.

Αργότερα, το 2011, η Χαμάς υποστήριξε τη συριακή εμφύλια εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, βαθαίνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το χάσμα.

 Η Αίγυπτος

Η Αίγυπτος υπήρξε υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης από την αρχή της δημιουργίας του Ισραήλ.

Παρείχε ηθική και πολιτική υποστήριξη και ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος το 1988. Ωστόσο, δεν ήταν ποτέ πρόθυμη να επιτρέψει οποιονδήποτε Παλαιστίνιο πρόσφυγα στο έδαφός της .

Το επιχείρημά της ήταν ήταν ήδη πλήρης με μετανάστες από άλλες μουσουλμανικές χώρες και δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος  επιπλέον εισροών στη χώρα.

Και μετά ήρθε η Χαμάς

Όταν στη Λωρίδα της Γάζας διεξήχθησαν εκλογές το 2007 και η Χαμάς ανέβηκε στην εξουσία με συντριπτική πλειοψηφία, άλλαξε η εξίσωση για κάθε μουσουλμανικό έθνος στην περιοχή.  Η Χαμάς είναι πρώτα μια μαχητική οργάνωση και μετά μια πολιτική. Όλες οι γειτονικές χώρες το κατάλαβαν και  της γύρισαν την πλάτη. Όλες οι έρευνες από το 2002 έως το 2014 δείχνουν ότι η Χαμάς ήταν αντιδημοφιλής στα γειτονικά μουσουλμανικά κράτη. Ο παλαιστινιακός λαός, έμεινε μόνος…

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή