Ακολουθήστε μας

Oικολογία-Περιβάλλον

Πώς τα καμένα δάση θα αναγεννηθούν – Τι λένε δασολόγοι και περιβαλλοντολόγοι

Δημοσιεύτηκε

στις

Δασολόγοι και Περιβαλλοντολόγοι μιλούν στο protothema.gr επισημαίνοντας πως αυτό που προέχει είναι: «Να αφήσουμε τη φύση να δράσει από μόνη της»

Οι κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες, σε περιοχές που έπληξε ο πύρινος όλεθρος στην Βόρεια Εύβοια, στην Αττική, στην Ηλεία και σε  άλλα μέρη έχουν ήδη αποτυπώσει τις καμένες εκτάσεις. Τα δορυφορικά στοιχεία και οι αεροφωτογραφίες, δίνουν το πλήρες μέγεθος της καταστροφής, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις και πως το καμένο δάσος θα ξαναγίνει δάσος.

Αυτό που κρίνεται αναγκαίο στην παρούσα φάση, είναι η δρομολόγηση άμεσων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων προτού ξεκινήσουν οι μεγάλες βροχές του επόμενου χειμώνα και απομακρύνουν το χώμα από τις καμένες εκτάσεις.

Πολλοί ζητούν άμεσες δενδροφυτεύσεις και αντικατάσταση του πεύκου, με είδη πιο ανθεκτικά στη φωτιά. Δασολόγοι και Περιβαλλοντολόγοι δίνουν απαντήσεις και διευκρινήσεις στο protothema.gr, επισημαίνοντας πως αυτό που προέχει είναι: «Να αφήσουμε τη φύση να δράσει από μόνη της».

Τεχνητή αναδάσωση μόνο εάν…

To τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση, κυρίως στα social media, εάν απαιτούνται άμεσες δενδροφυτεύσεις στις καμένες εκτάσεις και εάν θα πρέπει στη θέση των πεύκων να φυτευτούν άλλα είδη δέντρων πιο ανθεκτικά στη φωτιά. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως ανθρώπινη παρέμβαση επιβάλλεται μόνο εάν δεν υπάρξει φυσική αντίδραση, ενώ εξηγούν τους λόγους που εκ των πραγμάτων το πεύκο δεν μπορεί ν’ αντικατασταθεί με άλλα είδη.

«Η φυσική αναγέννηση του καμένου δάσους θ’ αρχίσει να φαίνεται του χρόνουν την άνοιξη. Τότε θα κριθεί εάν υπάρχει ανάγκη τεχνητής αναδάσωσης. Τα δάση χαλεπίου και τραχείας πεύκης που έχουν καεί είναι αυτοφυή ενδημικά και όχι αποτέλεσμα αναδασώσεων. Υπάρχουν χιλιάδες χρόνια στη χώρα μας. Είναι είδη που έχουν προσαρμοστεί στο ξηρό και θερμικό περιβάλλον της Ελλάδας και σε φτωχά εδάφη» λέει στο protothema.gr ο Δρ. Χρήστος Γαλλής, Δασολόγος -Περιβάλλοντολογος και Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών στη Θεσσαλονίκη.

«Μετά από μία καταστροφή, αφήνουμε το οικοσύστημα να επανέλθει. Τα μεσογειακά πεύκα, έχουν μηχανισμούς επιβίωσης μετά την πυρκαγιά γιατί αναπτύσσονται σε τέτοια περιβάλλοντα, όπου «περιμένουν» και είναι προσαρμοσμένα να δεχτούν μια φυσική καταστροφή. Έχουν ώριμα σπόρια που μετά τη φωτιά οι κώνοι ανοίγουν, πέφτουν στο έδαφος και με τις πρώτες βροχές έχουμε αναγέννηση και τα πρώτα φυτά αρχίζουν να εμφανίζονται» επισημαίνει η πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ καθηγήτρια κυρία Θέκλα Τσιτσώνη, συμπληρώνοντας: «Ας αφήσουμε τη φύση ν’ αναγεννηθεί και όπου έχουμε μεγάλες κλίσεις η αραιές συστάδες που δεν υπάρχουν ώριμα σπόρια, εκεί θα χρειαστεί αναδάσωση. Οπότε πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός. Φυσικής αναγέννησης και αναδάσωσης».

kammena__1_

Αντίθετος με τις άμεσες τεχνητές δεντροφυτεύσεις στις καμένες εκτάσεις, δηλώνει και ο διευθυντής ερευνών στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, κ.Γαβριήλ Ξανθόπουλος, τονίζοντας πως προκαλούν ζημιά στο οικοσύστημα και φέρνοντας ως παράδειγμα τα δάση της Βόρειας Εύβοιας που είχαν καεί και πάλι το 1977 αλλά επανήλθαν έως τη σημερινή καταστροφή. «Οι εκτάσεις που κάηκαν είναι τεράστιες. Οι τεχνητές αναδασώσεις εκτός από ζημιά στο οικοσύστημα θα έχουν και τεράστιο κόστος. Είναι επιστημονικά ενδεδειγμένο, ν’ αφήσουμε τη φύση να αναγεννήσει τα δάση αυτά. Οι συνθήκες πχ στην Εύβοια και στην Ηλεία, είναι ιδανικές, λόγω υγρασίας, για την αναγέννηση του δάσους. Υπενθυμίζω πως μεγάλο κομμάτι του δάσους που κάηκε στην Εύβοια, είχε καεί και πάλι στη μεγάλη πυρκαγιά του 1977 που αποτέφρωσε 110.000 στρέμματα. Η φύση δούλεψε τότε και χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις το δάσος αναγεννήθηκε. Το ίδιο θα ισχύσει και πάλι αν προστατευτούν οι περιοχές από την ανεξέλεγκτη βόσκηση και αν υπάρξει σωστή διαχείριση όταν φυτρώσουν οι συστάδες» λέει ο κ.Ξανθόπουλος.

Πεύκο ή πλατύφυλλα;

Και σ΄ αυτές τις πυρκαγιές, το πεύκο έχει «δαιμονοποιηθεί», με πολλούς να ζητούν να φυτευτούν στη θέση τους άλλα είδη, όπως πλατύφυλλα, που θεωρούνται πως μπορούν ν’ αποτρέψουν την πύρινη λαίλαπα. Τέτοια είδη είναι ο Σχίνος, η Αγριελιά, το Φιλλύκι, ο Ράμνος, η Κουμαριά κ.α., ενώ σε υγρότερες περιοχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν η Δάφνη του Απόλλωνα, το αειθαλές Σφενδάμι, η Χαρουπιά κ.α. Οι Δασολόγοι ωστόσο τονίζουν πως: «όλα τα δέντρα καίγονται» και αυτό που επιβάλλεται είναι η πρόληψη και η σωστή διαχείριση των δασών.

«Τα φυσικά οικοσυστήματα δεν είναι αγρός ν αλλάζουμε καλλιέργεια κάθε χρόνο εάν δεν μας ταιριάζει. Μια ανθρώπινη παρέμβαση, μπορεί να ανατρέψει όλους τους οικολογικούς παράγοντες» επισημαίνει ο κ.Γαλλής, υποστηρίζοντας πως: «Το πεύκο έχει δαιμονοποιηθεί για να καλύψουμε τις ελλείψεις μας, τις παραλείψεις μας και τις αδυναμίες μας. Για τα πεύκα που καίγεται φταίμε εμείς που δεν κάνουμε σωστή διαχείριση. Το δάσος στην Εύβοια ήταν μια ζούγκλα, ένα παρθένο δάσος, με συσσωρευμένη βιομάζα δεκαετιών, μια πυριτιδαποθήκη ουσιαστικά που ένας κεραυνός αρκούσε για να την μετατρέψει σε κόλαση. Δεν μπορούμε να κάνουμε στην άκρη το πεύκο, γιατί είναι ενδημικό είδος. Όχι ξενικό σε κάποια σημεία θα μπορούσαν να φυτευτούν δρυς» λέει.

kammena__3_

«Στα εδάφη που υπάρχουν πεύκα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν πλατύφυλλα δέντρα, τα οποία για να επανέλθουν και να γίνουν δάσος, χρειάζονται 80 και πλέον έτη, σε σχέση με τα 25-30 της χαλεπίου και τραχείας πεύκης. Ωστόσο σε σημεία που υπάρχει κατάλληλο έδαφος, μπορούν να φυτευτούν κάποια είδη πλατύφυλλων, ώστε να γίνει το δάσος μεικτό» λέει η κυρία Τσιτσώνη, επισημαίνοντας : «Το δάσος θα το ξαναδούμε σε 25-30 χρόνια. Για τον άνθρωπο είναι μεγάλη περίοδος αλλά για το δάσος θεωρείται μικρή».

«Τα πεύκα είναι ολιγαρκές είδος και η φύση κάνει τις δικές της επιλογές. Δεν μπορεί να φύγει το πεύκο από τη μεσογειακή ζώνη. Αυτό που επιβάλλεται είναι η διαχείριση της βιομάζας μ’ επιλεκτικές υλοτομίες που βοηθούν το δάσος ν’ αναγεννηθεί και να είναι υγιές. Όση λιγότερη βιομάζα υπάρχει, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Σκεφτείτε πως στα πυκνά δάση, το νερό που ρίχνουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη είναι άχρηστο και γι’ αυτό απαιτείται αραίωση. Σημαντική επίσης είναι η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών» σημειώνει ο κ.Ξανθόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ως εάν στη «μεσογειακή ζώνη» τα πεύκα διαθέτουν μηχανισμό επιβίωσης και αναγέννησης, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα είδη σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπως μαύρη πεύκη και η ελάτη, που μετά την καταστροφή -σ’ αυτό ευνοεί και η κλιματική αλλαγή- κρίνεται αναγκαία μόνο τεχνητή φύτευση, με δενδρύλλια άνω των 2 ετών.

Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη

Η αποψίλωση της Δασικής Υπηρεσίας μετά το 1997, από αρμοδιότητες, μέσα, προσωπικό και πόρους, φαίνεται ξεκάθαρα πως έχει σοβαρές επιπτώσεις στις δασικές πυρκαγιές και στη διαχείριση των δασών. Σήμερα την ευθύνη πρόληψης έχουν οι δήμοι, που πρόσφατα έλαβαν συνολικά ενίσχυση 17 εκ. ευρώ, και της καταστολής το Πυροσβεστικό Σώμα με τη Δασική Υπηρεσία … απλό κομπάρσο.

«Εμείς έχουμε καταφέρει κάτι πρωτοφανές. Τα έχουμε φορτώσει όλα στη Γ.Γ. Προστασίας του Πολίτη και στο Πυροσβεστικό Σώμα, που ουσιαστικά έχουν γίνει ένα, με τη Δασική Υπηρεσία να είναι εκτός. Απαιτείται αναδιοργάνωση και συνεργασία φορέων. Δεν περισσεύει κανένας και βέβαια να είμαστε ανοιχτοί στην κριτική ώστε ν’ αυτοβελτιωνόμαστε», λέει ο κ.Γαβριήλ Ξανθόπουλος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων.

kammena__2_

«Δυστυχώς η Δασική Υπηρεσία αποδυναμώθηκε. Το σημαντικότερο που είχε καταφέρει ήταν η φύλαξη των δασών με δασοφύλακες και οργανωμένα πυροφυλάκια που καταργήθηκαν. Η πολιτεία πρέπει να δει σοβαρά το ενδεχόμενο επανίδρυση της Δασοφυλακής, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, πόρους, σύγχρονα μέσα και νέα αποτελεσματική νοοτροπία. Τα δάση θέλουν φύλαξη» τονίζει ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, Δρ. Χρήστος Γαλλής.

«Σημαντικό είναι να υπάρχει συνεργασία. Ούτε αποκλειστικότητα στη Δασική Υπηρεσία, ούτε στην Πυροσβεστική. Το Πυροσβεστικό Σώμα προσφέρει τα μέγιστα, αλλά το δάσος το γνωρίζει καλύτερα η Δασική Υπηρεσία. Όταν ανέλαβε την κατάσβεση η πυροσβεστική αποκλείστηκαν εντελώς οι δασάρχες. Επιβάλλεται σύμπνοια, με τη δασική υπηρεσία να έχει τον πρώτο λόγο επειδή απλά γνωρίζει το δάσος. Τονίζω πως το κύριο μέλημά μας θα πρέπει να είναι η πρόληψη. Η καταστολή έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Η φωτιά προλαμβάνεται εν τη γένεση της. Αν σου ξεφύγει δεν μπορείς να την ελέγξεις για διάφορους παράγοντες. Άρα η φύλαξη και τα αναγκαία μέσα, δρόμοι, δεξαμενές κλπ είναι αναγκαία. Θα έλεγα πως το τρίπτυχο της επιτυχίας είναι τα 3 «Π». Δηλαδή : ‘‘Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη’’» καταλήγει η κυρία Θέκλα Τσιτσώνη, πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

ΠΗΓΗ: protothema.gr
Συνέχεια ανάγνωσης

Oικολογία-Περιβάλλον

Απειλή για τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους η Κίνα παρά τη δέσμευση του Xi

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η κινεζική κυβέρνηση απέτυχε στις υποσχέσεις της να κάνει τις απαραίτητες περικοπές στον άνθρακα

Παρά τη δέσμευση του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ το 2021 να «ελέγχει αυστηρά» τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, η Κίνα έχει δει μια αύξηση στην κατανάλωση άνθρακα, αντιπροσωπεύοντας το 95% των νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα που κατασκευάστηκαν παγκοσμίως το 2023, σύμφωνα με έκθεση του Global Energy Monitor (GEM). ). Αυτή η άνοδος υπονομεύει τις δεσμεύσεις της Κίνας για το κλίμα ως ο μεγαλύτερος ρυπαίνων παγκοσμίως.

Η Κίνα εξόρυξε 4,66 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα το 2023, σημειώνοντας αύξηση περίπου 3% από έτος σε έτος. Περισσότερες από τις μισές χώρες μείωσαν την δυναμικότητα των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα υπό ανάπτυξη από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015. Ωστόσο, η λειτουργική ικανότητα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έχει αυξηθεί από τη στιγμή που η Κίνα βρίσκεται σε ένα ξεφάντωμα κατανάλωσης άνθρακα.

Η GEM είπε ότι η αύξηση των νέων εργοστασίων άνθρακα που έρχονται στο διαδίκτυο στην Κίνα ήταν 47,4 γιγαβάτ, που αντιστοιχούσε στο 68 τοις εκατό των συνολικών παγκόσμιων προσθηκών. «Στην Κίνα συνέβη ακριβώς το αντίθετο, με τις νέες κατασκευές να αρχίζουν να αυξάνονται για τέταρτη συνεχή χρονιά και να αγγίζουν το υψηλό οκταετίας, κάτι που δεν ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση του Προέδρου Xi το 2021 να «έλεγχο αυστηρά» τα έργα άνθρακα», ανέφερε. στην τελευταία έκθεσή της.

Η Flora Champenois, αναλύτρια της GEM, ζήτησε από την Κίνα να υιοθετήσει αυστηρότερους ελέγχους για την ανάπτυξη και τη χρήση νέων εργοστασίων άνθρακα. «Διαφορετικά, μπορούμε να ξεχάσουμε την επίτευξη των στόχων μας στη Συμφωνία του Παρισιού και να αποκομίσουμε τα οφέλη που θα φέρει μια γρήγορη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», είπε.

Ο άνθρακας εξακολουθεί να είναι μια σημαντική πηγή παραγωγής ενέργειας στην Κίνα. Αντιπροσώπευε το 60,7 τοις εκατό της παραγωγής ενέργειας το 2023. Με την αυξημένη τοπική εξόρυξη, η Κίνα εισήγαγε επίσης υψηλότερες ποσότητες άνθρακα για να καλύψει την αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση. Η Κίνα εισήγαγε 45,25 εκατομμύρια τόνους τον Απρίλιο του 2024, που ήταν σχεδόν 10 τοις εκατό υψηλότερο από αυτό μόλις ένα μήνα.

Οι τιμές του άνθρακα έχουν γίνει φθηνότερες στην παγκόσμια αγορά. Αυτό ώθησε την Κίνα να ξαναγεμίσει το απόθεμά της μέσω εισαγωγών. Οι εισαγωγές άνθρακα από την Κίνα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024 ήταν 13,1% υψηλότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο λόγος για την εξάρτηση της Κίνας από τον άνθρακα είναι ο αναξιόπιστος και διακοπτόμενος χαρακτήρας των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που κατασκευάζονται στη χώρα. «Η Κίνα αντιμετώπιζε ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας πριν από μερικά χρόνια, η υδροηλεκτρική ενέργεια ήταν πολύ αδύναμη τα τελευταία δύο χρόνια, έτσι έπρεπε να επιστρέψουν στον άνθρακα», δήλωσε ο Ian Roper, στρατηγικός εμπορευμάτων στην εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Astris Advisory Japan. .

Το 2022, η Κίνα γνώρισε πρωτοφανή καύσωνα, που οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Δεδομένου ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι αποδοτικές και επαρκείς, η Κίνα κατέφυγε στην καύση περισσότερου άνθρακα. «Οι Κινέζοι αξιωματούχοι θεωρούν τον άνθρακα ως την κύρια εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας», δήλωσε ο Άντερς Χόουβ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Η αυξανόμενη χρήση άνθρακα από την Κίνα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις παγκόσμιες τάσεις, δήλωσε η GEM. Οι νέες ενεργειακές εγκαταστάσεις άνθρακα της Κίνας το 2023 ανήλθαν σε 70,2 γιγαβάτ, δηλαδή 19 φορές περισσότερα από τα 3,7 γιγαβάτ του υπόλοιπου κόσμου. Είναι ενδιαφέρον ότι η έγκριση νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έχει αυξηθεί κατά 400 τοις εκατό από τη δέσμευση του Xi το 2021.

Η Κίνα διαθέτει τουλάχιστον 1.142 θερμικές μονάδες με καύση άνθρακα, που είναι πολύ υψηλό από 282 στην Ινδία και 210 στις ΗΠΑ. Η αυξανόμενη εξάρτηση της Κίνας από τον άνθρακα προκαλεί υψηλότερες εκπομπές, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη δράση για το κλίμα. «Η Κίνα κινδυνεύει να χάσει αρκετούς κλιματικούς στόχους που έθεσε για το 2025, εκτός εάν ληφθούν σύντομα δραστικά μέτρα», σημείωσε η GEM.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η χρήση άνθρακα στην Κίνα είναι πιθανό να αυξηθεί τουλάχιστον μέχρι το 2026. Αυτό θα εκτροχιάσει τη δέσμευση της Κίνας για το κλίμα και θα αγωνιστεί να διατηρήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το Climate Analytics και το NewClimate Institute, η αυξανόμενη εξάρτηση από τον άνθρακα και η έλλειψη σχεδίου σταδιακής κατάργησης κάνουν την Κίνα να καθυστερεί στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων για το κλίμα. «Ενώ ο παγκόσμιος αγωγός άνθρακα έξω από την Κίνα συρρικνώνεται, το εργοστάσιο άνθρακα της Κίνας επιτρέπει το ξεφάντωμα είναι μια αιτία ανησυχίας», σημείωσαν.

Η κινεζική κυβέρνηση απέτυχε στις υποσχέσεις της να κάνει τις απαραίτητες περικοπές στον άνθρακα, δήλωσε το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) που εδρεύει στο Ελσίνκι. «Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διατυπώνει ένα σχέδιο για το πώς θα χτυπήσει έναν διεθνώς δεσμευμένο στόχο», δήλωσε ο Lauri Myllyvirta, συνιδρυτής της CREA.

ΠΗΓΗ: Daily Mirror

Συνέχεια ανάγνωσης

Oικολογία-Περιβάλλον

Μία πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή παρακολούθησης των δασών σε real time

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τεχνική λήψης και αποστολής δεδομένων περιπολίας σε πραγματικό χρόνο.

Ένα πολύ ενδιαφέρον εργαλείο θέτουν σε δράση στο Μπουτάν για την παρακολούθηση της δασικής κάλυψης, του πληθυσμού της άγριας ζωής και των παράνομων δραστηριοτήτων λαθροθηρίας και υλοτομίας.

Για τον σκοπό αυτό, το γραφείο του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Ζωής στη χώρα και το Τμήμα Υπηρεσιών Δασών και Πάρκων θα χρησιμοποιήσουν σύντομα ένα διαδικτυακό σύστημα που ονομάζεται SMART Connect. Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση του συστήματος, δασολόγοι και υπάλληλοι του Τμήματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παρακολουθούν εξαήμερη εκπαίδευση στην πρωτεύουσα.

Το SMART είναι ένα εργαλείο χωρικής παρακολούθησης και αναφοράς. Το SMART Connect αναφέρεται στην τεχνική λήψης και αποστολής δεδομένων περιπολίας σε πραγματικό χρόνο. Θα βοηθήσει επίσης στον προσδιορισμό του χρόνου που απαιτείται για τους δασοφύλακες ενώ βρίσκονται σε περιπολία και στην αποστολή άμεσης βοήθειας εάν αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε μορφή καταστροφής ή κινδύνου.

«Ο κύριος λόγος για την καλή λειτουργία είναι γιατί πρώτον, με τη βοήθεια της WWF. έχουμε την επιβολή του νόμου. Είτε πρόκειται για παράνομη υλοτομία, είτε για θανάτωση ζώων ή λαθροθηρία, αυτές οι πράξεις, μαθαίνουμε πότε και πού συμβαίνουν αυτές οι πράξεις και τις παρακολουθούμε», δήλωσε η Kinga Norbu, Ανώτερη Δασική Υπηρεσία Τμήματος Υπηρεσιών Δασών και Πάρκων.

Το γραφείο της WWF στο Μπουτάν ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το σύστημα SMART για περιπολίες το 2013. Ωστόσο, οι δασολόγοι έπρεπε να συλλέγουν δεδομένα και να τα στέλνουν μέσω email στον επικεφαλής του τμήματος και στα γραφεία του πάρκου, κάτι που ήταν χρονοβόρο και απαιτούσε τεράστιους πόρους.

Έτσι, μέσω του SMART Connect θα μπορούν να ενημερώνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση οι εστίες στα αντίστοιχα γραφεία πάρκων και εμβέλειας. Αυτό αναμένεται να διασφαλίσει τη σωστή κατανομή των πόρων και να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων.

«Το Μπουτάν είναι μια από τις καλύτερες περιπτωσιολογικές μελέτες αποτελεσματικής εφαρμογής SMART στον κόσμο και τώρα ελπίζουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, μεταβαίνοντας σε κυρίως διαδικτυακό σύστημα μέσω SMART connect. Ενώ τα δεδομένα φτάνουν στο διεθνές επίπεδο πολύ πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για να λαμβάνουν αποφάσεις επί τόπου», δήλωσε ο Alexander Wyatt, Συντονιστής του Προγράμματος Εγκλήματος στην Άγρια Ζωή της Καμπότζης.

Αρχικά αναπτύχθηκε ως εργαλείο επιβολής του νόμου και πιλοτικά σε λίγες τοποθεσίες, το SMART δραστηριοποιείται τώρα σε πάνω από 1200 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών και Υπηρεσιών Πάρκων, μεταξύ Ιουλίου 2020 και Ιουνίου 2022, η χώρα ανέφερε πάνω από 380 περιπτώσεις παράνομης αλιείας και σχεδόν 160 περιπτώσεις λαθροθηρίας.

Στα τοπικά Μέσα απ’ όπου αλιεύσαμε τις πληροφορίες δεν γίνεται κάποια αναφορά για το εάν το συγκεκριμένο εργαλείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη πυρκαγιών μέσω της παρακολούθησης των δασικών εκτάσεων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Oικολογία-Περιβάλλον

Απόβαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη φετινή ΔΕΘ! Προβλέψεις για προσέλευση ρεκόρ στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε ρυθμούς ΔΕΘ κινείται ήδη η πόλη της Θεσσαλονίκης, με τα ξενοδοχεία της πόλης να παρουσιάζουν πληρότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο να τηρεί στάση αναμονής ενόψει των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα η τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ετοιμάζουν απόβαση στην Θεσσαλονίκη με 60 εταιρείες να στήνουν τα περίπτερά τους στον χώρο.

Οι υπεύθυνοι της Έκθεσης τονίζουν πως περιμένουν οι επισκέπτες της ΔΕΘ να ξεπεράσουν τις 250.000 και γιατί όχι να αγγίξουν τις 300.000, που υπήρχαν μόνο τη δεκαετία του ‘90.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΓΚΕΛΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή