Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Απειλεί με νέες γεωτρήσεις η Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ομιλεί στους οπαδούς του ενώπιον του πορτρέτου του! Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Η Τουρκία επιδιώκει τη φινλανδοποίηση της Αν. Μεσογείου

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Άλλοθι για επιστροφή στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δείχνει να αναζητά η Άγκυρα, και απειλεί με επανάληψη των παράνομων τουρκικών ερευνών, εάν η Κύπρος συνεχίσει το νόμιμο πρόγραμμα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Η Τουρκία έχει αποσύρει τα πλωτά γεωτρύπανα από την Ανατολική Μεσόγειο και το Oruc Reis τους τελευταίους μήνες έχει περιορισθεί σε έρευνες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στον κόλπο της Αττάλειας.

Η Άγκυρα έχοντας αποτύχει να εντοπίσει μεγάλο και αξιοποιήσιμο κοίτασμα στις έρευνες που παράνομα έκανε εντός περιοχών που αφορούν την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα, ουσιαστικά διέκοψε τις έρευνες αυτές όχι ως «κίνηση καλής θέλησης» για την αποκλιμάκωση, αλλά και για λόγους οικονομικούς, ενώ επέλεξε να στρέψει το ενδιαφέρον στη Μαύρη Θάλασσα, όπου και εντοπίστηκαν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

  • Ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι στη διάρκεια της επίσκεψης του στα Κατεχόμενα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων απείλησε ότι αν «οι Ελληνοκύπριοι ξεκινήσουν γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, τότε θα απαντήσουμε και θα κάνουμε κι εμείς».

Ουσιαστικά η Τουρκία επιχειρεί για μια ακόμη φορά να αποτρέψει και να εμποδίσει τη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου και να ακυρώσει τον προγραμματισμό των ξένων εταιριών που σχεδιάζουν την επανέναρξη των γεωτρήσεων από τον Νοέμβριο.

Η κύπρια υπουργός ενέργειας Νατάσα Πηλείδου δήλωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες, με την κοινοπραξία ExxonMobil–Qatar Petroloeum να ξεκινά με την πρώτη γεώτρηση περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, αναλόγως με το πότε θα καταφθάσει το γεωτρύπανο στον στόχο» και ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί τη Ρώμη για συνομιλιες με τους επικεφαλής της εταιρίας ΕΝΙ για τον προγραμματισμό των επόμενων γεωτρήσεων, που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να ξεκινήσουν το πρώτο τετράμηνο του 2022.

Βεβαίως, εκτός των απειλών της Τουρκίας που δημιουργούν αναστολές στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, είναι κυρίως η κρίση στις τιμές των υδρογονανθράκων και η παγκόσμια «πράσινη ατζέντα» που έχουν παγώσει τους τελευταίους μήνες τα περισσότερα σχέδια των πετρελαϊκών κολοσσών για αναζήτηση νέων κοιτασμάτων.

Η Τουρκία γνωρίζει ότι δεν μπορεί να εμποδίσει (όπως είχε κάνει στο παρελθόν με την ΕΝΙ) την πραγματοποίηση ερευνών και γεωτρήσεων από την αμερικανική EXXON MOBIL καθώς μια τέτοια κίνηση θα τροφοδοτούσε εντονότατες αντιδράσεις από την Ουάσιγκτον σε μια στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες με «όχημα» το Αφγανιστάν για αποκατάσταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Έτσι η Τουρκία επιλέγει να εκβιάσει την Κύπρο απαιτώντας τη διακοπή του κυπριακού προγράμματος, με την απειλή της επανάληψης των προκλητικών κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η τακτική αυτή της Τουρκίας είναι βεβαίως πέραν κάθε λογικής, καθώς οι κυπριακές έρευνες και γεωτρήσεις γίνονται μετά από διεθνή διαγωνισμό και σε περιοχές που η κυπριακή ΑΟΖ έχει οριοθετηθεί με βάση διεθνείς συμφωνίες, ενώ αντιθέτως η Τουρκία πραγματοποιεί έρευνες σε περιοχές μη οριοθετημένες με διεθνείς συμφωνίες (με την επίκληση και του παράνομου τουρκολυβικού Μνημονίου), αλλά που μονομερώς ορίζονται από την Τουρκία ως «τουρκική ΑΟΖ».

  • Με τον τρόπο αυτό, η Τουρκία θέλει επίσης να επιρρίψει την ευθύνη στη Λευκωσία για την ένταση την οποία η ίδια προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ συγχρόνως βρίσκει την ευκαιρία να προκαλεί και την Ελλάδα, η οποία φυσικά ούτε έρευνες, ούτε γεωτρήσεις πραγματοποιεί στην περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει εστιασθεί το τελευταίο διάστημα στο Αφγανιστάν, όπου μέσω του ρόλου που διεκδικεί, θεωρεί ότι αναβαθμίζεται το γεωστρατηγικό βάρος της Τουρκίας, κάθε άλλο παρά έχει περιθωριοποιηθεί η αναθεωρητική πολιτική της εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και η επιδίωξη επιβολής τετελεσμένων στην περιοχή.

Και αυτό φαίνεται τόσο από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας που υπάρχει σταθερά αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και από τις δηλώσεις κορυφαίων τούρκων αξιωματούχων με πρώτον τον ίδιο τον Προέδρο Ερντογάν.

Με την Τουρκία να επιδιώκει, σε αντάλλαγμα της «μη κλιμάκωσης», τη φινλανδοποίηση και το γκριζάρισμα της Ανατολικής Μεσογείου, αμφισβητώντας εμπράκτως την οριοθετημένη κυπριακή ΑΟΖ και διεκδικώντας τη μη οριοθετημένη ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πηγή: Liberal

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή