Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Eλληνικές κινήσεις στη λιβυκή «σκακιέρα» στη σκιά της τουρκικής επέμβασης

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Ελλάδα κάνει διπλωματικά βήματα στη Λιβύη

Του Νίκου Μελέτη από το liberal.gr

Προσπάθειες ώστε να είναι παρούσα στις επόμενες διεργασίες και διασκέψεις για την Λιβύη, καταβάλλει η Αθήνα, καθώς οι εξελίξεις στη βορειοαφρικανική χώρα έχουν μπει σε μια κρίσιμη και δύσκολη καμπή και ο δρόμος προς τις εκλογές του Δεκεμβρίου είναι γεμάτος με εμπόδια και παγίδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανία έχει αποσύρει το άτυπο βέτο στη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου, όμως πιθανότατα σε «εναλλαγή ρόλου», τώρα διαφωνεί με την πρόσκληση της Ελλάδας, η Ολλανδία.

Είναι όμως σημαντικό ότι η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει πρόσκληση για να συμμετέχει στη Διάσκεψη των γειτονικών χωρών της Λιβύης που προγραμματίζει για τον Οκτώβριο η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αλ Μανγκούς και το θέμα τέθηκε στις συναντήσεις που είχε με τον Ν. Δένδια στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα. Μια τέτοια πρόσκληση που θα προέρχεται μάλιστα και από την κυβέρνηση της Λιβύης, θα εκθέσει όσους ακόμη εμποδίζουν την συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου και πρακτικά θα τους αφήσει χωρίς επιχειρήματα, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που γειτνιάζει με την Λιβύη (εκτός των νοτίων γειτόνων της) που έχει αποκλεισθεί από τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες πολιτικά συνθήκες που επικρατούν στη Λιβύη, η Αθήνα με συστηματικές παρεμβάσεις πέτυχε ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα, καθώς ο πρόεδρος Μένφι και η υπουργός εξωτερικών Αλ Μανγκούς έχουν σταματήσει τις προσπάθειες υιοθέτησης των εφαρμοστικών νόμων του τουρκολιβυκού Μνημονίου, που θα άνοιγαν τον δρόμο και στην αδειοδότηση ερευνών στην περιοχή που διαμορφώνεται από την παράνομη οριοθέτηση του Μνημονίου.

Το πάγωμα αυτής της διαδικασίας που είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα δεν έγινε μόνο για να μην προκληθεί εμπλοκή με την Ελλάδα και την ΕΕ, αλλά και γιατί και στο εσωτερικό της Λιβύης υπάρχουν δυνάμεις που θεωρούν ότι η υλοποίηση και εφαρμογή του τουρκολυβικού Μνημονίου είναι κίνηση που θα νομιμοποιήσει τον στρατιωτικό και πολιτικό ρόλο που διεκδικεί η Τουρκία στη Λιβύη. Ρόλος μάλιστα που ταυτίζεται με την στήριξη των δυνάμεων των Αδελφών Μουσουλμάνων και της Δυτικής Λιβύης, κάτι που θα αλλοίωνε σημαντικά και το πολιτικό σκηνικό ενόψει της προετοιμασίας των εκλογών του Δεκεμβρίου.

Στη Λιβύη είναι σε εξέλιξη σοβαρή κρίση, καθώς οι φιλοτουρκικές δυνάμεις που εκφράζονται και από το λεγόμενο Συμβούλιο της Επικρατείας και τον πρόεδρο του, Αλ Μίσρι, αμφισβητούν το νομικό πλαίσιο που ενέκρινε η Βουλή που εδρεύει στο Τομπρούκ για τις προεδρικές εκλογές. Ο Αλ Μίσρι επισκέφθηκε και πάλι την Άγκυρα τις προηγούμενες ημέρες για συναντήσεις με τον Τ. Ερντογάν και τον Μ. Τσαβούσογλου.

Οι πρεσβείες πέντε μεγάλων δυνάμεων στην Τρίπολη, (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία και ΗΠΑ) με κοινή δήλωση τους την Κυριακή κάλεσαν όλους τους Λίβυους «παίκτες» να διασφαλίσουν συνεκτικές, ελεύθερες και δίκαιες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021. Οι «5» έσπευσαν να στηρίξουνε το κοινοβούλιο δηλώνοντας ότι τα βήματα που λήφθηκαν είναι σημαντικά για την διεξαγωγή των εκλογών όπως έχει προγραμματισθεί.

Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι πολιτικοί παράγοντες όπως ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Φατχί Μπασάγκα που δεν κρύβει την επιδίωξη του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές δήλωσε ότι εφόσον εκλεγεί θα τηρήσει πλήρως τα δυο Μνημόνια που υπεγράφησαν με την Τουρκία.

Ο ρόλος της Τουρκίας συνεχίζει να διχάζει την χώρα, ενώ η Άγκυρα δεν δείχνει καμία διάθεση να αποσύρει τις δυνάμεις της από το λιβυκό έδαφος. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου μάλιστα μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην λιβυκή είναι «νόμιμη» και πραγματοποιήθηκε με «επίσημες συμφωνίες» που έγιναν κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Η Τουρκία «θα συνεχίσει τον εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό ρόλο της σύμφωνα με το Μνημόνιο» και «θα ενταθούν και οι άλλες επαφές για την υπογραφή και εμπορικών συμφωνιών μεταξύ των δυο χωρών», πρόσθεσε ο κ. Tσαβούσογλου.

Η τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη, δεν προσέφερε στην Τουρκία μόνο την ευκαιρία να βάλει τα «θεμέλια» στην υλοποίηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» με το Μνημόνιο, αλλά συνιστά και έναν από τους βασικούς άξονές της νέας επεκτατικής πολιτικής της Άγκυρας που στόχο έχει την διεύρυνση της επιρροής από την Αφρική και την Μέση Ανατολή μέχρι τον Καύκασο και την Ασία. Και για τους λόγους αυτούς η Άγκυρα παρά τις διεθνείς πιέσεις κάθε άλλο παρά δείχνει πρόθυμη να αποσύρει τις δυνάμεις της από το λιβυκό έδαφος, που απειλεί ευθέως την ομαλή πορεία προς τις εκλογές.

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή