Άμυνα
Η προσφορά που “ξεκλείδωσε” τις Belhara! Η Ελλάδα “χτίζει” νέο στόλο

Μόλις ελάχιστες ώρες απομένουν πριν από την ιστορική συμφωνία με τους Γάλλους για την απόκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό πλοίων πάνω στα οποία θα «χτίσει» τον Στόλο του σχεδόν από την αρχή. Αφόρητες πιέσεις, μπαράζ προτάσεων και αντιπροτάσεων, «κρυφά χαρτιά» την ώρα που η κλεψύδρα του χρόνου άδειαζε και η ανάγκη για καινούργια πλοία ήταν επιτακτική συνέθεσαν ένα δύσκολο έως και ασφυκτικό σκηνικό τους τελευταίους μήνες. Σε αυτή τη «φουρτουνιασμένη» θάλασσα και στα πολλά «μποφόρ» το Πολεμικό Ναυτικό στάθηκε όρθιο με τα Στελέχη του να κλείνουν τα αυτιά τους σε κάθε κακόβουλη επιρρoή και να επικεντρώνονται στο έργο τους. Που δεν ήταν άλλο από την επιλογή των πλοίων πάνω στα οποία να ‘’χτίσει’’ τον Στόλο των επόμενων δεκαετιών.
Εξ’ αρχής στόχος του Πολεμικού Ναυτικού ήταν να επιδιώξει την ενίσχυση με όσο το δυνατό ισχυρότερα πλοία τα οποία θα κάνουν την διαφορά όχι μόνο στην κλειστή θάλασσα του Αιγαίου αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και της πολιτικής ηγεσίας να πετύχει την πλέον επωφελή συμφωνία για τα Εθνικά συμφέροντα. Από τη μιά οι Ναύαρχοι με πρώτο τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη που κλήθηκε μαζί με τους Επιτελείς του να αξιολογήσουν με ψυχραιμία και γνώμονα τις επιχειρησιακές ανάγκες όλες τις προτάσεις και από την άλλη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που ανέλαβαν με τις κατάλληλες κινήσεις και επαφές να ασκήσουν όλη την πολιτική τους επιρροή για να ανεβάσουν ψηλά τον πήχη των κερδών για την Αθήνα.
Και όσο περνούσε ο καιρός τόσο πιο εμφανές ήταν ότι η ‘’ενδιάμεση λύση’’ ίσως και να προκαλούσε τελικά στο Πολεμικό Ναυτικό περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις σε βαθμό που έφτασε να χαρακτηρίζεται μέσα στο Επιτελείο ως ‘’ενδιάμεσο πρόβλημα.’’ Αδυναμίες πλοίων, ασάφειες στη διαμόρφωση και στα χρονοδιαγράμματα, κρύφτηκαν πίσω είτε από έωλες υποσχέσεις είτε από μεταχειρισμένα πλοία τα οποία είτε δεν ήταν σε ικανή κατάσταση για να ενισχύσουν το Στόλο είτε η χρήση τους θα ήταν ασύμφορη και περιορισμένης διάρκειας.Και έτσι μήνα με το μήνα φαίνεται ότι υπερίσχυσε η άποψη ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να επικεντρωθεί στα καινούργια πλοία τα οποία άλλωστε θα αποτελέσουν την ‘’ραχοκοκκαλιά’’ του Στόλου τις επόμενες δεκαετίες. Από την αρχή η Γαλλική πρόταση για τη φρεγάτα Belharra φάνηκε ότι αποτελεί ίσως την πιο ισχυρή υποψηφιότητα με δυνατό σημείο την τεχνολογική υπεροχή αλλά τρωτά την εξαιρετικά υψηλή τιμή και την αδύναμη ‘’ενδιάμεση λύση’’ των φρεγατών Cassard την οποία και εξ’ αρχής απέρριψε το ΠΝ.
Και εκεί καθοριστικός ήταν ο ρόλος του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Οι άριστες σχέσεις με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί του έδωσαν την ευκαιρία να πιέσει για μια εναλλακτική λύση και για μείωση του κόστους.Είχε άλλωστε προηγηθεί η fast track διαδικασία συμφωνίας για τα Rafale με τον υπουργό να ‘’μιλά’’ τη γλώσσα των Γάλλων- ακόμα και κυριολεκτικά. Και να ποντάρει στη διάθεση που έχει το Παρίσι μετά τις ‘’ριπές’’ να κάνει το colpo grosso και με τις φρεγάτες. Με τον υπουργό Άμυνας να κρατά την ίδια ώρα ίσες αποστάσεις πιέζοντας με τον ίδιο τρόπο όλους τους ‘’μνηστήρες’’ να προχωρήσουν σε νέες δελεαστικές προτάσεις.
Η ρήξη της Γαλλίας με την Αυστραλία έπειτα από την συμφωνία AUKUS όπως και η ακύρωση από τη Ρουμανία των κορβετών Gowind ήταν οι δύο καταλυτικοί παράγοντες που έφεραν την βελτιωμένη πρόταση στην Ελλάδα από τον ίδιο τον CEO της Naval Group.Και η προσφορά για τρεις κορβέτες ήταν το Γαλλικό ‘’κλειδί’’ που άνοιξε το δρόμο για τη συμφωνία.
ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Άμυνα
Τουρκία: «Αξιοσημείωτες διαφορές» στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση Φιντάν – Ρούμπιο

Για «αξιοσημείωτες διαφορές» στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Μάρκο Ρούμπιο και Χακάν Φιντάν κάνει λόγο σε ρεπορτάζ του το αντιπολιτευόμενο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANKA.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πολιτική τους βούληση προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και ότι θα πραγματοποιηθούν τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων».
Ωστόσο, κέντρισε την προσοχή το γεγονός ότι στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση δεν περιλαμβάνεται καμία δήλωση σχετικά με την άρση των εμποδίων στην αμυντική βιομηχανία, σε αντίθεση με τις αναφορές των πηγών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Πέρα από τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, επί της ουσίας την άρση των αμερικανικών περιορισμών στην πώληση προς την Τουρκία στρατιωτικού υλικού, «ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τις συλλήψεις και τις διαδηλώσεις στην Τουρκία», προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας.
Τουρκικές διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΑΝΚΑ, επισήμαναν ότι η συνάντηση ήταν «πολύ θετική και αντανακλούσε τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των χωρών» και υποστήριζαν ότι η δήλωση σχετικά με τις συλλήψεις και τις διαμαρτυρίες δεν αντανακλά την αλήθεια. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές δήλωσαν: «Το θέμα αυτό αντιμετωπίστηκε στη συνάντηση με διαφορετικό τρόπο από αυτό που αποτυπώθηκε στην ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εικάζουμε ότι το μήνυμα αυτό μπορεί να είχε προετοιμαστεί πριν από τη συνάντηση».
Πηγή: ΑΜΠΕ
Άμυνα
ΗΠΑ: Προς αλλαγή πλεύσης, για Τουρκία και F-35;

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και συνεχίζουμε να αναζητούμε πιθανές ευκαιρίες για την ενίσχυση της σχέσης μας σε μια σειρά τομέων», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το ενδεχόμενο της επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, αρνούμενος να σχολιάσει «συγκεκριμένες λεπτομέρειες των συζητήσεών μας με την Τουρκία για αυτό το θέμα».
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, έκανε αυτές τις δηλώσεις απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με το πρόσφατο ρεπορτάζ του Fox News, το οποίο είχε αποκαλύψει ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA) στην Τουρκία.
Μια πιθανή άρση των κυρώσεων θα μπορούσε να ανοίξει άμεσα τον δρόμο για την επανένταξη της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35.
Ειδικότερα, κλήθηκε να απαντήσει για τους λόγους για τους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να επεξεργάζεται σοβαρά μια τέτοια κίνηση, τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει ακόμα και μετά την ένταξη της στις κυρώσεις CAATSA να είναι βασικός υποστηρικτής τρομοκρατικών ομάδων όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ.
Σε αντίθεση με την προηγούμενη πάγια απάντηση
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις, έρχονται σε αντίθεση με την πάγια απάντηση που μέχρι πριν από μια εβδομάδα έδινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι «οι απαιτήσεις της Τουρκίας για τη προμήθεια των F-35 είναι γνωστές και η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ παραμένει κρίσιμη προτεραιότητα των ΗΠΑ».
Όσον αφορά τις κυρώσεις CAATSA, οι προηγούμενες απαντήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωναν ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να δεσμεύονται να εφαρμόζουν σθεναρά τις κυρώσεις CAATSA για να αποτρέψουν τις εξαγωγές όπλων που φέρνουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Προσβλέπουμε στην επίλυση αυτού του ζητήματος με την Τουρκία με παραγωγικό τρόπο».
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
Άμυνα
FAZ : Εχουν διακόπτη kill switch τα F-35 ;
Ο φόβος τώρα είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να περιορίσει τη λειτουργικότητα του τζετ σε άλλες χώρες – και, δεδομένης της επιδείνωσης των σχέσεων με τους παραδοσιακούς συμμάχους υπό τον Τραμπ, θα είχε ξαφνικά ένα πιθανό κίνητρο για να το κάνει.

Οι ανησυχίες γύρω από το F-35 πηγάζουν από το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ασκεί εκτεταμένο έλεγχο στα μαχητικά αεροσκάφη, παρόλο που παράγονται από τη Lockheed Martin. Οι συμβάσεις αγοράς για άλλες χώρες δεν συνάπτονται επίσημα με τη Lockheed Martin, αλλά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως συμβαίνει συχνά με τα αμυντικά έργα. Ο φόβος τώρα είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να περιορίσει τη λειτουργικότητα του τζετ σε άλλες χώρες – και, δεδομένης της επιδείνωσης των σχέσεων με τους παραδοσιακούς συμμάχους υπό τον Τραμπ, θα είχε ξαφνικά ένα πιθανό κίνητρο για να το κάνει. Γίνεται ακόμη λόγος για έναν πιθανό «διακόπτη kill switch», ένα είδος διακόπτη που θα απενεργοποιούσε το F-35.
Τα χέρια της Lockheed Martin είναι σε μεγάλο βαθμό δεμένα Το Πεντάγωνο δήλωσε πρόσφατα: «Δεν υπάρχει διακόπτης kill switch». Ωστόσο, σύμφωνα με τον Richard Aboulafia της εταιρείας συμβούλων βιομηχανίας Aerodynamic Advisory, αυτή η δήλωση δεν χρειάζεται να σημαίνει πολλά : «Αυτό ισχύει μέχρι να μην είναι πλέον αλήθεια», είπε στην F.A.Z. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να υποτεθεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ήταν τεχνικά ικανή να παρεμποδίσει τη λειτουργικότητα του τζετ ή ακόμα και να το απενεργοποιήσει, ακόμα κι αν αυτό δεν μπορούσε να γίνει μέσω ενός φυσικού διακόπτη απότομου σταματήματος (kill switch), όπως ένα «μεγάλο κόκκινο κουμπί».
Αυτό είναι δυνατό επειδή το F-35 είναι τελικά μια ηλεκτρονικά δικτυωμένη συσκευή, που δεν διαφέρει από ένα iPhone. Πέρα από το λογισμικό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να βλάψει τη λειτουργία του τζετ σε άλλες χώρες καθιστώντας την πρόσβαση σε ανταλλακτικά πιο δύσκολη. Καταρχήν, όλα αυτά δεν είναι κάτι καινούργιο. «Αλλά η διαφορά είναι ότι ποτέ δεν έπρεπε να ανησυχείς για αυτό». Ως εκ τούτου, ο Aboulafia θεωρεί κατανοητούς τους προβληματισμούς σε χώρες όπως ο Καναδάς και η Πορτογαλία: “Οι ΗΠΑ έχουν γίνει πιθανός εχθρός. Και δεν αγοράζεις όπλα από πιθανούς εχθρούς”.
ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemeine Zeitung
Μετάφραση: Μπάμπης Γεωργίου Πετράκης
-
Αναλύσεις4 ημέρες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική4 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!