Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Συμφωνία AUKUS: Η «θυσία» της Γαλλίας για να νικηθεί ο κινεζικός δράκος

Δημοσιεύτηκε

στις

Γιατί ΗΠΑ και Αγγλία “θυσίασαν” την Γαλλία

Γιάννης Γιωργαλλής

Με τη «θυσία» της Γαλλίας ανοίγει ρήγμα στο ευρωπαϊκό τείχος κατά της Ρωσίας – Η μπάλα αυτόματα παίρνει και το ΝΑΤΟ, το οποίο είχε δεχθεί πλήγμα από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Ηψυχρολουσία που έφεραν οι ανακοινώσεις για την αμυντική συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας άγγιξε όχι τόσο τον άμεσο στόχο της, την Κίνα, αλλά τους Ευρωπαίους συμμάχους και ειδικά τη Γαλλία. Ενδεικτικό της «ασυνεννοησίας» των Δυτικών ήταν το γεγονός ότι η κοινή δήλωση των τριών αγγλόφωνων εταίρων έγινε λίγο πριν ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, αποκαλύψει την «ιδιότυπη» στρατηγική της Ευρώπης στον Ινδο-Ειρηνικό. Η συνέχεια χαρακτηρίστηκε από υψηλούς τόνους και βαριούς χαρακτηρισμούς από πλευράς Παρισιού, αρχικά προς την Καμπέρα και στη συνέχεια προς την Ουάσιγκτον. Πάντως, οι αρνητικές συνέπειες δεν δύνανται να περιοριστούν στην «προδομένη» Γαλλία, αλλά θα επηρεάσουν και το ΝΑΤΟ, το οποίο δέχθηκε άλλο ένα πλήγμα εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμάχων και μπαίνει κατά κάποιον τρόπο στο περιθώριο. Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό ζήτημα παραμένει εάν η συμφωνία αυτή θα είναι το ίδιο επωφελής και για τα τρία μέρη, ενώ «αίνιγμα» αποτελεί η πορεία που θα ακολουθήσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, μετά από αυτήν την εξέλιξη.

Τι βρίσκεται πίσω από τη συμφωνία

Ενώ η στόχευση της συμφωνίας AUKUS μοιάζει ξεκάθαρη, μια πιο προσεκτική ανάλυση καταδεικνύει τις συνέπειες που ενδέχεται να φέρει στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Σύμφωνα με αναλυτές, η συμφωνία αυτή είναι ένα κλασικό παράδειγμα προσπάθειας εξισορρόπησης της ισχύος. Παρόλο που οι AUKUS δεν ανέφεραν ονομαστικά την Κίνα, η πρωτοβουλία είναι κομμένη και ραμμένη για την αποτροπή της κινεζικής απειλής, η οποία εκδηλώθηκε τόσο με τη ναυτική της ισχύ στον Ινδο-Ειρηνικό όσο και με τις αναθεωρητικές της βλέψεις σε διάφορα μέρη του κόσμου. Έτσι οι ΗΠΑ, εξοπλίζοντας την Αυστραλία με πυρηνικά υποβρύχια, βάζουν άλλον έναν ενεργό παίκτη στο παιχνίδι, ο οποίος θα συμπληρώσει το «τείχος» που συγκροτούν ΗΠΑ, Ινδία και Ιαπωνία στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο αναλυτής Stephen Walt εξηγεί όμως ότι, αν και πρόκειται για ένα καλά μελετημένο βήμα, θα χρειαστούν χρόνια για να αποδώσει καρπούς. Δεν πρόκειται για μια άμεση «επίθεση» κατά του Πεκίνου. Όμως αναμένεται ότι θα θέσει σοβαρά προσκόμματα στην επιρροή της Κίνας, ενώ θα καθιερώσει μιαν αξιόπιστη ροή πληροφοριών για τις κινήσεις της στην περιοχή. Έτσι, ακόμα και εάν δεν είναι άμεσα τα οφέλη για τις ΗΠΑ, σε κάποιο βαθμό θα επιβραδύνουν την πορεία της Κίνας προς την περιφερειακή ηγεμονία.

Καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία της συμφωνίας θα παίξουν οι αντιδράσεις όσων έμειναν απ’ έξω. Για παράδειγμα, η οργισμένη αντίδραση της Γαλλίας θα πρέπει να τύχει σοβαρής αξιολόγησης από τους AUKUS, αφού είναι παίκτης «κλειδί» για την ασφάλεια στη Γηραιά Ήπειρο, περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, λόγω της Ρωσίας. Επίσης, η Γαλλία έχει σημαντική επιρροή στον Ινδο-Ειρηνικό και από το 2018 προσπάθησε να πείσει τις Βρυξέλλες να την ακολουθήσουν σε αυτόν τον δρόμο.

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η διάσταση των πυρηνικών σε αυτήν τη συμφωνία. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των τριών εταίρων, «με βάση την κοινή ναυτική ιστορία των δημοκρατιών μας, δεσμευόμαστε για μια κοινή φιλοδοξία να υποστηρίξουμε την Αυστραλία στην απόκτηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων». Αυτό δεν συνεπάγεται απόκτηση πυρηνικών όπλων και τα νέα υποβρύχια δεν θα φέρουν τέτοια. Εντούτοις, η Αυστραλία ενίοτε τασσόταν κατά της διάδοσης των πυρηνικών, ενώ υπάρχουν ήδη φωνές που εκφράζουν ανησυχία ότι η κίνηση αυτή δεν είναι παρά ένας Δούρειος Ίππος για τη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας στη χώρα.

Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι οι αντιδραστήρες που χρησιμοποιούνται στα πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ απαιτούν εμπλουτισμένο ουράνιο και η Αυστραλία θα αποκτήσει πρόσβαση σε αυτήν την τεχνολογία καθώς ο στόλος της θα επεκτείνεται. Αυτό από μόνο του είναι ένα βήμα προς την περαιτέρω διάδοση των πυρηνικών, παρά τις διακηρύξεις της Καμπέρας για το αντίθετο.

Τα συμφέροντα των τριών εταίρων

Σε κάθε περίπτωση η χρονική συγκυρία για τον Μπάιντεν ήταν η καλύτερη για να «ξεπλύνει» την άτσαλη υποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Το πρόβλημα της Κίνας από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του βρισκόταν σε προτεραιότητα και φαίνεται ότι βρίσκει τη λύση μέσω του εξοπλισμού με τελευταίας τεχνολογίας υποβρύχια ενός αξιόπιστου εταίρου που βρίσκεται στη γειτονιά του «εχθρού».

Το ζήτημα είναι εάν η κίνηση αυτή θα είναι τόσο επωφελής για τα άλλα δύο μέρη. Για τη Μεγάλη Βρετανία η βαρυσήμαντη αυτή συμφωνία ικανοποιεί τη μετά- Brexit «ματαιοδοξία» για ρόλο και λόγο στις διεθνείς εξελίξεις. Επίσης, εμβαθύνει τη συνεργασία με τον παλαιότερό της σύμμαχο, δημιουργώντας έναν ισχυρισμό συμβολισμό για το κόμμα του Μπόρις Τζόνσον.

Από την άλλη, όμως, δημιουργούνται ερωτήματα κατά πόσον το Λονδίνο και η Καμπέρα είναι πρόθυμες να επωμιστούν το εμπορικό και στρατηγικό κόστος του ανοικτού «πολέμου» με την Κίνα. Επίσης, με τη συμφωνία «βάζουν τα αβγά τους σε ένα καλάθι» και συγκεκριμένα στο αμερικανικό. Μπορεί ο Μπάιντεν να στηρίζει το εγχείρημα της AUKUS αλλά τι θα συμβεί εάν τον διαδεχτεί ο Τραμπ, ο οποίος αρέσκεται στο να διαλύει πολυμερείς συμφωνίες;

Επίσης, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να κοιτάξουν τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» που δεν είναι άλλος από τη Γαλλία. Ενώ τα πυρά του Παρισιού συγκεντρώνονται πρωτίστως κατά της Αυστραλίας λόγω της ακύρωσης των συμφωνιών αγοράς των γαλλικών υποβρυχίων, εντούτοις, ο Μπάιντεν θα πρέπει να λογοδοτήσει για τη «θυσία» ενός Ευρωπαίου συμμάχου για να διασφαλίσει τα αμερικανικά συμφέροντα στον Ινδο-Ειρηνικό.

Με τη «θυσία» της Γαλλίας ανοίγει ρήγμα στο ευρωπαϊκό τείχος κατά της Ρωσίας. Η μπάλα αυτόματα παίρνει και το ΝΑΤΟ, το οποίο είχε δεχθεί πλήγμα από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Έτσι το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για τη δυσαρέσκεια του Παρισιού, η οποία φέρει σημαντικές προεκτάσεις ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των συμμάχων και τα μηνύματα που στέλνονται προς την Κίνα.

Ακόμα όμως και εάν τα μηνύματα είναι «θετικά» μετά την ανακοίνωση των Μπάιντεν και Μακρόν ότι «δεσμεύονται να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών τους», είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα έγκειται όχι τόσο στην εμπορική διάσταση του ζητήματος αλλά στη διάρρηξη της εμπιστοσύνης και με μια συζήτηση δεν ξεπερνιούνται όλα τα προβλήματα από τη μια μέρα στην άλλη.

Η θέση της Ευρώπης

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η συμφωνία AUKUS ήρθε να υπενθυμίσει όλες εκείνες τις αδυναμίες που χαρακτηρίζουν την ΕΕ, όπως η άγνοια για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, οι λανθασμένες εκτιμήσεις για τη στρατηγική του Μπάιντεν για την Κίνα αλλά και το εκδικητικό διαζύγιο με τη Βρετανία. Όλες αυτές οι αδυναμίες συμπληρώνονται από την αδυναμία λήψης αποφάσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων λόγω της ύπαρξης του βέτο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ΕΕ δεν έχει πολλά περιθώρια για μανούβρες. Θα μπορούσε μάλιστα να επιλέξει να παραμείνει στο μονοπάτι που ακολουθεί τώρα με κάποιες ανεδαφικές διακηρύξεις όπως εμβάθυνσης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Εάν θέλει να κινηθεί όμως πιο ρεαλιστικά, θα πρέπει είτε να επιδιώξει να «απογαλακτιστεί» από τις ΗΠΑ και να δημιουργήσει πιο στρατηγικές σχέσεις με την Κίνα είτε αντίθετα να πλησιάσει περισσότερο τους Αμερικανούς και να ενδυναμώσει τους δεσμούς τους.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η συμφωνία αναμένεται να έχει οικονομικές, στρατηγικές και πολιτικές συνέπειες για την Ευρώπη και ειδικότερα για τη Γαλλία, η οποία ακόμα είναι άγνωστο τι ρόλο θα παίξει. Είναι η μόνη ευρωπαϊκή δύναμη με αντίκρισμα στον Ινδο-Ειρηνικό και πλέον είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που διαθέτει πυρηνικά. Αν και υπάρχει το ιστορικό παράδειγμα της ρήξης με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς επί Σαρλ ντε Γκωλ, η Γαλλία φρόντισε να διαβεβαιώσει ότι η συνεργασία της με την Αυστραλία και τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί. Φυσικά, ρόλο θα παίξει τι θα αποφασίσει μακροπρόθεσμα και ποιες συνέπειες θα έχει.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι από τον Ιανουάριο του 2022 και μέχρι τα τέλη του Ιουνίου η Γαλλία αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ, χρονική περίοδος που συμπίπτει με το «κενό εξουσίας» που θα αφήσει η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Αυτό δημιουργεί μια γεωπολιτική δυναμική για τον Μακρόν και τη χώρα του και τίθεται το ζήτημα κατά πόσον και με ποιο τρόπο θα την αξιοποιήσει.

Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή