Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Η Ρωσία εγκαθίσταται δυναμικά στον Νότιο Καύκασο

Δημοσιεύτηκε

στις

Αρμενία: Μεγαλύτερη παρουσία στον Καύκασο των ρωσικών δυνάμεων προβλέπει ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας! Η δημιουργία επαγγελματικού στρατού και το ρωσικό Σαχ Ματ

Μετά τον «Πόλεμο των 44 ημερών» στο Αρτσάχ, όπου οι Αρμένιοι οδηγήθηκαν σε ήττα και ταπεινωτικό συμβιβασμό με το Αζερμπαϊτζάν, χάνοντας το 70% των εδαφών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έγινε πλέον σαφές, ότι η παρουσία της Ρωσίας ήταν αναγκαία στην περιοχή για τη διατήρηση της ειρήνης, κάτι που επισφραγίστηκε, με τη μεσολάβησή της για τη επίσυναψη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, αλλά και τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν για ανάπτυξη ειρηνευτικών ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά την ένταση που προκλήθηκε τον Μάιο του 2021 με την εισβολή των Αζέρων στα νοτιοανατολικά σύνορα της Αρμενίας και συγκεκριμένα στο Σιουνίκ και το Κεργακουνίκ.

Ήταν μία δύσκολη περίοδος για την Αρμενία, η οποία βρισκόματαν εν μέσω προεκλογικής περιόδου, όταν η χώρα διοικείτο υπό υπηρεσιακή κυβέρνηση. Μία μέρα μετά τη νίκη του στις εθνικές εκλογές, ο Νικόλ Πασινιάν, ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη η ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Είναι πασιφανές, ότι η Ρωσία ήρθε για να μείνει στο Νότιο Καύκασο, από τη στιγμή που η Τουρκία, η συμμετοχή της οποίας στον πόλεμο του 2020 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέσω της στήριξης σε εξοπλισμούς και ανθρώπινο δυναμικό, έχει δηλώσει ξεκάθαρα τις προθέσεις της, δια στόματος Ερντογάν, για την εγκαθίδρυση νέου status quo στην περιοχή.

«Το θέμα συζητιέται από τους αξιωματούχους Αρμενίας και Ρωσίας. Ως αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων δημιουργείται η αντίληψη ότι οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις θα μείνουν στην περιοχή περισσότερο».

Τάδε έφη ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας Αρμέν Γκριγκοριάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποδομές που δημιουργούνται για τις ειρηνευτικές δυνάμεις στο Αρτσάχ δίνουν επίσης βάση για ένα τέτοιο συμπέρασμα.

Ερωτηθείς αν η Αρμενία θα μπορέσει να υπερασπιστεί το Αρτσάχ χωρίς τη Ρωσία, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας απάντησε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε συζητήσεις να βρούμε λύση στο ζήτημα ασφάλειας από κοινού».

Ο Πασινιάν προανήγγειλε δημιουργία επαγγελματικού στρατού

Πάντως ο Νικόλ Πασινιάν προανήγγειλε κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τον κρατικό προϋπολογισμό της για το 2022, τη δημουργία επαγγελματικού στρατού στην Αρμενία. 

«Ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2022 είναι 11% περισσότερος σχετικά με το 2021, δηλαδή σημείωσε αύξηση περισσοτέρων από 700 εκατομμυρίων δολαρίων. «Θα προχωρήσουμε προς τα εμπρός για να δημιουργήσουμε έναν επαγγελματικό στρατό στην Αρμενία, αλλά θα το κάνουμε ομαλά, με στοχαστικά βήματα, αυξάνοντας σταδιακά την ελκυστικότητα της στρατιωτικής θητείας, βελτιώνοντας την εικόνα του αξιωματικού και της υπηρεσίας του, αναπτύσσοντας και βελτιώνοντας το αμυντικό δόγμα της Αρμενίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Πασινιάν τόνισε ότι στο νέο περιβάλλον ασφαλείας, η προστασία των συνόρων της χώρας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα. Υπογράμμισε ότι η έναρξη της διαδικασίας οριοθέτησης ύστερα από την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν από το έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, ιδιαίτερα στο τμήμα Σοτκ-Χοζναβάρ, θα δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις για την επίλυση αυτού του ζητήματος.

«Όσον αφορά την αμυντική στρατηγική της χώρας, έχουμε ήδη τονίσει στο κυβερνητικό πρόγραμμα ότι η Αρμενία, όπως και κάθε ειρηνευτικό κράτος, θα αναπτύξει και θα μετατρέψει τις ένοπλες δυνάμεις της όχι για να ασκήσει επιθετικότητα, αλλά για να υπερασπιστεί τον εαυτό της από επιθετικότητα.

«Η Αρμενία δεν έχει καμία πρόθεση να κατακτήσει εδάφη», είπε ο Πασινιάν.

Αρμενία: Ο Πασινιάν προχωρά στη δημιουργία επαγγελματικού στρατού! Φιλόδοξο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης

Ρωσικό Σαχ Ματ

Κατά τον καθηγητή Ιωάννη Μάζη, η παρουσία της Ρωσίας στον Καύκασο, αποτελεί Σαχ Ματ…

Με βάση την ανάλυση του καθηγητή Γεωπολιτικής, ερμηνεύονται η Διπλωματική και Επιχειρησιακή συμπεριφορά της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρίν, κατά και μετά την σύρραξη, όπως και εξάγονται συμπεράσματα για την παρούσα κατανομή ισχύος στον Νότιο Καύκασο, τους νικητές, τους ηττημένους και τις μέλλουσες δυναμικές αναφορικώς με τους υπερσυστημικούς δρώντες: Ρωσία και Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτής της αναλύσεως, δεν παραλείπεται η εξέταση της ελληνικής γεωπολιτικής θέσεως, αλλά και οι προτάσεις πολιτικής, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την Αθήνα για τον έλεγχο των αναφυομένων σημαντικών ζητημάτων ασφαλείας που σηματοδοτεί η ανακατανομή ισχύος στο Καυκασιανό Σύμπλοκο».

Τις θέσεις του για την Αρμενία διατύπωσε πρόσφατα ο Ιωάννης Μάζης σε συνέντευξή του στην αρμενική τηλεόραση και το Yerkir Media. Ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιον Αθηνών βρέθηκε στο Ερεβάν το διήμερο 19-21 Οκτωβρίου 2021, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η Αρμενία και η περιοχή της. Μαθήματα, Εκτιμήσεις, Προοπτικές», το οποίο ήταν αφιερωμένο στην εκατονταετηρίδα των Συνθηκών της Μόσχας και του Καρς του 1921.

 

Απρόσμενη βοήθεια στην Τουρκία-Ο Αρμένιος πρωθυπουργός τα βρίσκει με την Άγκυρα

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή