Ακολουθήστε μας

Κίνα

Μήνυμα του Πρέσβη της Κίνας για την 61η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Μήνυμα του Πρέσβη Liu Yantao για 72η Επέτειο από την Ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και την 61η  επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Την 1η Οκτωβρίου φέτος γιορτάζουμε την 72η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και την  61η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου που έστειλαν το βιντεοσκοπημένο μήνυμα με τα θερμά συγχαρητήριά τους  για την επέτειο. Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, καθώς και ο κρατικός σύμβουλος και Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι έστειλαν  μηνύματα στους Κύπριους ομολόγους τους, συγχαίροντας τους για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Εκ μέρους όλων των συναδέλφων μου της Κινεζικής Πρεσβείας στην Κύπρο, εκφράζω τις ειλικρινείς ευχαριστίες και τους χαιρετισμούς μας στους Κύπριους φίλους μας από όλους τους κοινωνικούς χώρους, καθώς και εγκάρδιους χαιρετισμούς και ευχές στους Κινέζους συμπατριώτες μας που ζουν στην Κύπρο.

Το 2021 είναι πραγματικά  ένα  σημαντικό έτος για την Κίνα. Φέτος συμπληρώνονται 72 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Τα τελευταία 72 χρόνια, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ένωσε και οδήγησε τον κινεζικό λαό στη διερεύνηση μιας αναπτυξιακής πορείας και ενός μοντέλου εκσυγχρονισμού που ταιριάζει στις  εθνικές συνθήκες της Κίνας, στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού με τα κινεζικά χαρακτηριστικά και στην επίτευξη δύο θαυμάτων: της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης και μακροπρόθεσμης κοινωνικής σταθερότητας μέσω της αυτάρκειας, της σκληρής δουλειάς, της μεταρρύθμισης και  του ανοίγματος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και  της καινοτομίας. Το κινεζικό έθνος έχει κάνει ένα μεγάλο άλμα από το να αντισταθεί στους ισχυρούς της γης  μέχρι να γίνει πλούσιο και  ισχυρό έθνος.

Η Κίνα έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ο μεγαλύτερος βιομηχανικός κατασκευαστής, ο μεγαλύτερος έμπορος αγαθών και κορυφαίος προορισμός για επενδύσεις. Έχει  τη μεγαλύτερη τάξη μεσαίων εισοδημάτων στον κόσμο με τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης.Η Κίνα έχει επίσης κάμει σημαντικές ανακαλύψεις σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως εξερεύνηση θαλασσών σε μεγάλα βάθη, σχέδια για τη Σελήνη και τον Άρη, κατασκευή διαστημικών σταθμών, κβαντική τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη.

Αντιμετωπίζοντας τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, η Κίνα συντόνισε την πρόληψη και τον έλεγχο της πανδημίας και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Το ΑΕΠ της Κίνας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκε κατά 12,7%, σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο, και αναμένεται να αυξηθεί κατά 8,5% για ολόκληρο το έτος, συνεισφέροντας πάνω από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Φέτος, η Κίνα ανακοίνωσε πανηγυρικά την ολοκλήρωση του στόχου της οικοδόμησης μιας μέτρια ευημερούσας κοινωνίας από όλες τις απόψεις και την εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας, 10 χρόνια πριν από το χρονοδιάγραμμα που είχε οριστεί από την Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών 2030 για Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στο επόμενο στάδιο, η Κίνα θα δεσμευτεί στην προώθηση της κοινής ευημερίας όλων των ανθρώπων της στην επιδίωξη υψηλής ποιότητας ανάπτυξης και θα προχωρήσει προς τον στόχο της οικοδόμησης μιας μεγάλης σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας με ολοκληρωμένο τρόπο. Προχωρώντας μπροστά, η Κίνα αναμφίβολα θα επιδείξει τεράστιες δυνατότητες όσον αφορά το μέγεθος της αγοράς, την ικανότητα καινοτομίας και τις ξένες επενδύσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας δεν θα σταματήσει, ενώ η ιστορική διαδικασία της μεγάλης αναζωογόνησης του κινεζικού έθνους είναι μη αναστρέψιμη.

Τα τελευταία 72 χρόνια, η Κίνα ακολούθησε αταλάντευτα μια ανεξάρτητη και ειρηνική εξωτερική πολιτική, διαφύλαξε την παγκόσμια ειρήνη, υποστήριξε τη δίκαια μεταχείριση και τη δικαιοσύνη και προώθησε την κοινή ανάπτυξη. Η Κίνα έχει τηρήσει τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ισότητας, της αμοιβαίας και επωφελούς για όλους συνεργασίας, εισάγοντας θετική ενέργεια στην υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης και ανάπτυξης καθώς και της ανθρώπινης προόδου.

Απαντώντας στα ερωτήματα “τι είδους κόσμο πρέπει να χτίσουμε” και “πώς να τον χτίσουμε”- που είναι τα κύρια ερωτήματα της εποχής μας- ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υιοθέτησε μια ευρεία και μακροπρόθεσμη άποψη και πρόβαλε τη σημαντική ιδέα της οικοδόμησης μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα.Αυτός είναι ο γενικός στόχος της διπλωματίας της Κίνας και είναι επίσης το αποτέλεσμα του βαθύτατου προβληματισμού της Κίνας για το μέλλον και την μοίρα του κόσμου.

Αντιμετωπίζοντας την πανδημία καθώς και τις σημαντικές αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό, αλλαγές που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα, η Κίνα διαδραματίζει το ρόλο του οικοδόμου της παγκόσμιας ειρήνης, παραμένοντας προσηλωμένη στην έννοια μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα, υποστηρίζοντας τις κοινές αξίες της ειρήνης, της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης, της δίκαιης μεταχείρισης, της δημοκρατίας και ελευθερίας για όλη την ανθρωπότητα και υιοθετώντας μια νέα προσέγγιση «διαλόγου χωρίς αντιπαράθεση, μιας « εταιρικής σχέσης χωρίς συμμαχία» στις σχέσεις μεταξύ κρατών. Η Κίνα διαδραματίζει το ρόλο ενός παράγοντα που συμβάλλει στην παγκόσμια ανάπτυξη, ακολουθώντας μια ανοικτή στρατηγική που αποσκοπεί στο κοινό όφελος και την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία και προωθώντας την κοινή ανάπτυξη όλου του κόσμου. Η Κίνα διαδραματίζει το ρόλο υπερασπιστή της διεθνούς τάξης, όντας   πραγματικά προσηλωμένη στην πραγματικά πολυμερή προσέγγιση και εφαρμόζοντας τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Κίνα διαδραματίζει ρόλο του παρόχου δημόσιων αγαθών υπογράφοντας τα έγγραφα συνεργασίας  του”Belt and Road Initiative” (Πρωτοβουλίας της Ζώνης και Δρόμου) με 140 χώρες και 32 διεθνείς οργανισμούς και παρέχοντας πάνω  από 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 και αποθέματα εμβολίων σε περισσότερες από 100 χώρες και στο πρόγραμμα COVAX της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας  καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.

Η Κίνα ακολουθεί πάντοτε τις αντιλήψεις περί ειρήνης,  φιλίας και  αρμονίας. Η Κίνα ποτέ  δεν θα εισβάλει ή θα εκφοβίσει άλλους, ούτε θα επιδιώξει ηγεμονία, εξουσιαστική πολιτική, παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος και εξασφάλισης κέρδους από τέτοιες συμπεριφορές. Αντίθετα, η Κίνα θα επιμείνει στην ειρηνική ανάπτυξη, θα προωθήσει τον εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων και το κράτος δικαίου, θα υποστηρίξει την επωφελή συνεργασία για όλους και θα υπερασπίζεται  τη σωστή προσέγγιση σε θέματα δικαιοσύνης και συμφερόντων.

Το 2021 είναι επίσης ένα εξαιρετικό έτος για τις σχέσεις Κίνας-Κύπρου. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ  Κίνας και Κύπρου. Όλα αυτά τα  50 χρόνια, οι σχέσεις Κίνας-Κύπρου σημείωναν μια ολοκληρωμένη, υγιή και σταθερή ανάπτυξη.Οι δύο χώρες ανταποκρίθηκαν από κοινού στις αλλαγές και τις προκλήσεις που παρουσίαζε η διεθνής κατάσταση, καθιέρωσαν μια βαθιά φιλία μεταξύ τους που βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες, και έχουν καταστεί πρότυπο αμοιβαίου σεβασμού, ίσης μεταχείρισης και αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ χωρών διαφορετικού μεγέθους.

 Πολιτικά, η Κίνα και η Κύπρος είναι σταθερός και αξιόπιστος φίλος η μία της άλλης και ισχυροί υποστηρικτές των βασικών συμφερόντων και ανησυχιών που έχει η κάθε μια τους. Τόσο η Κίνα όσο και η Κύπρος εφαρμόζουν την πολιτική «Μία Κίνα» και «Μία Κύπρος». Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα υποστήριζε πάντα μια αντικειμενική και δίκαιη θέση για το Κυπριακό Πρόβλημα, υποστήριζε όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε η Κύπρος για τη διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της και διευκόλυνε την προσπάθεια για μια ολοκληρωμένη, δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση  του Κυπριακού στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Πρόσφατα, στο θέμα του ανοίγματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και της ανανέωσης της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, η Κίνα υποστήριξε σταθερά τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, αντιτάχθηκε σε κάθε μονομερή ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις και έσπασε τη διαδικασία σιωπής ώστε να εξασφαλίσει δικαιοσύνη και δίκαιη μεταχείριση για τους Κύπριους φίλους μας, συντονίζοντας και προτρέποντας  τα ενδιαφερόμενα μέρη να ικανοποιήσουν τις ανησυχίες της Κύπρου στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Αυτό αποτελεί  ένα τέλειο παράδειγμα  για τη φιλική και στενή σχέση μεταξύ Κίνας και Κύπρου.

Στο οικονομικό και εμπορικό μέτωπο, οι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας συνέχισαν να επεκτείνονται και οι εθνικές αναπτυξιακές στρατηγικές μας έχουν ευθυγραμμιστεί στενότερα. Ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών μας κατέγραψε πέρυσι νέο υψηλό πενταετίας, φτάνοντας στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια  ΗΠΑ. Το έργο του Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Κύπρο που ανέλαβε η China Petroleum Pipeline Engineering προχωρά κανονικά. Τα λεωφορεία King Long από την Κίνα λειτουργούν ομαλά στην Κύπρο. Η Huawei διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην προώθηση της κατασκευής του δικτύου 5G,στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην εκπαίδευση ψηφιακών ταλέντων στην Κύπρο.

Όσον αφορά τις πολιτιστικές σχέσεις και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, οι δύο λαοί μας βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλο, σε ένα εγκάρδιο διάλογο. Η αμοιβαία κατανόηση και εκτίμηση συνεχίζουν να ενισχύονται και η δημοτικότητα της Κύπρου στην Κίνα και της Κίνας στην Κύπρο αυξάνονται συνεχώς. Πραγματοποιούνται γενικές επαφές και ανταλλαγές μεταξύ των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, των μέσων ενημέρωσης, των πανεπιστημίων, καθώς και των πολιτιστικών και τουριστικών ιδρυμάτων των δύο πλευρών.

Υπάρχουν πέντε σημαντικές εμπειρίες από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα και να δώσουμε συνέχεια στην επιτυχία των σχέσεων Κίνας-Κύπρου: Πρώτον, η ισχυρή στρατηγική καθοδήγηση της ηγεσίας των δύο χωρών. Δεύτερον, οι κοινές αρχές και αξίες που υποστηρίζουν και  δύο πλευρές. Τρίτον, ο αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και η σταθερή υποστήριξη των βασικών συμφερόντων και των βασικών ανησυχιών η μία χώρα της άλλης. Τέταρτον, η προσήλωση στην ίση μεταχείριση, τη δικαιοσύνη και τη δίκαιη μεταχείριση και τη πραγματικα πολυμερή  προσέγγιση. Πέμπτον, η αμοιβαία εκτίμηση και το να μαθαίνει η μία χώρα από τον πολιτισμό της άλλης – ως δύο αρχαίων πολιτισμών – και οι ανταλλαγές  μεταξύ ανθρώπων που βασίζονται σε κοινές φιλοδοξίες.

Τους τελευταίους 10 μήνες από την άφιξή μου στην Κύπρο, πραγματοποίησα ολοκληρωμένες, σε βάθος και φιλικές ανταλλαγές με ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα στην Κύπρο, επισκέφτηκα πολλές όμορφες πόλεις και χωριά και έκανα πολλούς καλούς φίλους. Καθημερινά, νιώθω να με περιβάλλει η ατμόσφαιρα φιλίας μεταξύ Κίνας και Κύπρου, με συγκινούν οι ιστορίες φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας και εμπνέομαι στην αποστολή μου που είναι η οικοδόμηση διαρκούς φιλίας μεταξύ μας.

Για να αναπτυχθούν οι σχέσεις Κίνας-Κύπρου, πρέπει να σκεφτόμαστε το παρόν και να κοιτάζουμε το μέλλον. Οι δύο χώρες πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις τους σε στρατηγικό επίπεδο καθώς γιορτάζουμε την 50ή επέτειο της εγκαθίδρυσης των διπλωματικών μας σχέσεων, ώστε να συμπεριλαμβάνουν την  ενίσχυσης της ευθυγράμμισης των αναπτυξιακών στρατηγικών μας, συνεργαζόμενοι στην οικοδόμηση ενός πράσινου, υγιούς και ψηφιακού Δρόμου του Μεταξιού. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο άνοιγμα των απευθείας πτήσεων, στις εξαγωγές κυπριακού χοιρινού κρέατος, μελιού και άλλων γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων στην Κίνα και στη διασφάλιση της επιτυχίας του εικονικού εθνικού περιπτέρου της Κύπρου στην προσεχή Διεθνή Έκθεση Εξαγωγών -Εισαγωγών στην Κίνα, έτσι ώστε να διευρυνθεί και να ισοζυγιστεί το διμερές μας εμπόριο. Πρέπει να δημιουργήσουμε ενεργά μια συμμαχία αδελφών πόλεων, πανεπιστημίων και μουσείων και να δημιουργήσουμε νέα πλαίσια συνεργασίας στους τομείς της τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης, του πολιτισμού και του τουρισμού, και ιδιαίτερα να ενθαρρύνουμε περισσότερους Κινέζους να επισκεφθούν την Κύπρο για τουρισμό και επενδύσεις, ώστε να δώσουμε ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Κύπρου τόσο σε στρατηγικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Κύπρου θα φέρει περισσότερες ευκαιρίες στην Κύπρο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Κύπρο για να διοχετεύσουμε σοφία και δύναμη για στενότερη φιλία και συνεργασία τόσο στην Κίνα όσο και στην Κύπρο, και να δημιουργήσουμε από κοινού ένα καλύτερο μέλλον για τις σχέσεις Κίνας-Κύπρου,  ώστε να ωφελήσουμε καλύτερα τους δύο λαούς μας.

Τέλος, εύχομαι ευημερία τόσο για την Κίνα όσο και για την Κύπρο. Είθε η φιλία Κίνας-Κύπρου να κρατήσει για πάντα! Σας ευχαριστώ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Κίνα

Geopolitical Monitor: China-Philippines Tensions Flare in South China Sea

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

After years of relative calm under the pro-China Duterte regime, tensions are mounting between China and the Philippines over the South China Sea. The shift can be attributed in part to the policies of President Ferdinand Romualdez Marcos Jr., who has adopted a more proactive stance against China’s aggressive maneuvers and gray zone tactics in and around Philippines waters. The pivot has brought about a marked warming of US-Philippines relations; for example, the two countries hammered out an agreement to expand US military bases in the Philippines by four in 2023, including in the highly strategic Cagayan province south of Taiwan. Now options like regular US-Philippine joint patrols in the South China Sea are increasingly being considered, suggesting new tactical possibilities for deterrence, but also new ways to trigger unintended escalations.

The Philippines’ South China Sea Transparency Initiative

The perception of worsening China-Philippines tensions could be amplified by the fact that much of these gray zone tactics and interdictions once took place behind the scenes, unnoticed or unremarked on by Manila during the Duterte years. This changed in May 2024 with the launch of a ‘transparency initiative’ by the Marcos administration, which intended to monitor and expose China’s aggressive actions near the Second Thomas Shoal (Ayungin in the Philippines) and elsewhere. As others have pointed out, this is not the first time that the Philippines has tried to name and shame Beijing for its actions in the South China Sea. But the initiative is a clear departure from Manila’s recent passivity, and it lays the diplomatic groundwork for increased support from the United States, Australia, and Japan – all of which fall in the Western camp – if not regional allies in ASEAN.

Manila is launching its own foray in a wider information war with the transparency initiative, evident in a recent incident involving a 60 Minutes crew and other journalists. The crew was invited to observe patrols on a Philippine Coast Guard vessel by the Philippines government, and filmed aggressive ramming maneuvers by the Chinese Coast Guard in the waters near the Sabina Shoal in September. Yet before they had even returned to port, China had already disseminated its own narrative of the clash, identifying the Philippines Coast Guard as the aggressor and the 60 Minutes crew as Western propagandists, complete with pictures.

Where the China narrative may have gone unchallenged before, the transparency initiative offers the possibility of an alternative interpretation; however, this doesn’t mean that Manila’s version is reaching and/or convincing the audiences it wants to target.

China Changes Tack at the Second Thomas Shoal

The transparency initiative has failed to defuse tensions at the Second Thomas Shoal. In fact, research from the Asia Maritime Transparency Initiative illustrates a spike in the presence of Chinese vessels from mid-2023, mainly on the back of increased involvement from the People’s Armed Forces Maritime Militia (PAFMM). The researchers also note that PAFMM, Coast Guard, and PLA Navy vessels have been more likely to employ aggressive tactics (ramming, water cannon, boarding) over this span.

The Second Thomas Shoal is the site of the BRP Sierra Madre, a grounded Philippine Navy ship turned impromptu military outpost and sovereignty marker. Tensions at the shoal revolve around Philippine missions to resupply the BRP Sierra Madre and attempts on the Chinese side to interdict new supplies.

Source: Geopolitical Monitor

Συνέχεια ανάγνωσης

Κίνα

PhilStar Global: Πράκτορας της Κίνας ομολόγησε ότι διενεργούσε κατασκοπεία στις Φιλιππίνες

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Κινέζος κατάσκοπος She Zhijiang, που κρατείται επί του παρόντος στην Ταϊλάνδη αντιτίθεται στον επαναπατρισμό στην Κίνα, ισχυρίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ του Al Jazeera ότι ξεκίνησε το κατασκοπευτικό έργο του στις Φιλιππίνες το 2016 ενώ απέφευγε τις κινεζικές αρχές που είχαν διατάξει τη σύλληψή του για παράνομο τζόγο.

Είπε ότι ο στρατηλάτης του υποσχέθηκε να κανονίσει την απόσυρση της ποινικής του υπόθεσης εάν αποδεχόταν τις κατηγορίες.

Στο ντοκιμαντέρ, ισχυρίστηκε ότι συνεργάστηκε με την απολυθείσα δήμαρχο της Μπαμπάν Άλις Γκούο για το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, την υπηρεσία μυστικής αστυνομίας του κομμουνιστικού κόμματος.

Ο κατάσκοπος ομολόγησε την ιδιότητά του ανάφερει, ότι “η Κίνα δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη. Οι δυο μας αφιερώσαμε κάποτε τη ζωή μας στο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας. Δείτε τι μου συνέβη», είπε.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Francis Escudero είπε ότι εναπόκειται στα Υπουργεία Δικαιοσύνης (DOJ) και Εξωτερικών Υποθέσεων (DFA) να συντονιστούν με τις αρχές της Ταϊλάνδης εάν επιθυμούν να εμβαθύνουν στους ισχυρισμούς που εγείρει ο She κατά της Guo.

Ο Escudero είπε ότι το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera με θέμα She θα πρέπει να εξεταστεί από τις αρχές για πιθανή κατάθεση υπόθεσης κατασκοπείας εναντίον της Guo.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας είπε ότι υπάρχει ανάγκη οι κυβερνητικές υπηρεσίες των Φιλιππίνων να συντονιστούν με την Ταϊλάνδη όπου κρατείται για φερόμενο παράνομο διαδικτυακό τζόγο.

«Δεν μπορώ να πω αν το ντοκιμαντέρ έχει εμπιστοσύνη. Το πρόβλημα είναι ότι η μαρτυρία του που δόθηκε στην Ταϊλάνδη μπορεί να μην χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αντιπαράθεση εξέτασης. Αυτό εναπόκειται στους εισαγγελείς του DOJ και του DFA να το καθορίσουν. Είναι μια περίπλοκη διαδικασία», είπε ο Escudero σε συνέντευξη στο dwIZ το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου.

«Σε κάθε περίπτωση, το περιστατικό θα μπορούσε να εμπίπτει στις διατάξεις της κατασκοπείας, η οποία είναι κατασκοπεία για μια χώρα ακόμη και χωρίς πόλεμο», πρόσθεσε.

Ο Εσκουντέρο επαίνεσε την έρευνα του Κογκρέσου σχετικά με την Γκούο επειδή χρησιμοποίησε τη δημοσιότητα για τη διάδοση των παράνομων τυχερών παιχνιδιών καθώς και στη συμπαιγνία μεταξύ διεθνών εγκληματικών συνδικάτων και αξιωματούχων της τοπικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της μειονότητας της Γερουσίας Ακουιλίνο Πιμεντέλ Γ’ είπε, ότι το ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε από ένα νόμιμο πρακτορείο ειδήσεων, προειδοποιώντας ότι μπορεί μην τεθεί υπόψιν η μαρτυρία ενός κρατούμενου.

«Ας μην πιστεύουμε εύκολα τα λόγια ενός κρατούμενου. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ασκούν πίεση σε έναν κρατούμενο μάρτυρα», είπε ο Πίμεντελ σε ξεχωριστή συνέντευξη στο dwIZ.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην γερουσιαστής Πινγκ Λάκσον επαίνεσε την τετραμελή επιτροπή της Βουλής που αντιμετώπισε την Γκούο με το ντοκιμαντέρ και την κατηγόρησε για τους υποτιθέμενους δεσμούς της με το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινδία

Asian Lite: Σημαντικό οικονομικό κόστος για το Πακιστάν οι επιθέσεις σε Κινέζους υπηκόους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Πεκίνο εκφράζει ολοένα και περισσότερο την απογοήτευσή του για την αποτυχία του Ισλαμαμπάντ να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και τις προκλήσεις ασφαλείας

Οι σχέσεις Κίνας-Πακιστάν έχουν μια πτωτική πορεία εν μέσω αυξανόμενων διαφορών για πολλά διμερή ζητήματα. Το Πεκίνο γίνεται ανυπόμονο για την αποτυχία του Ισλαμαμπάντ να αποπληρώσει τα χρέη και να παρέχει επαρκή ασφάλεια στους Κινέζους υπηκόους στο Πακιστάν. Παρά την εξωτερική χρηματοδότηση από παγκόσμιους θεσμούς και την οικονομική στήριξη της Κίνας, το Πακιστάν δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία. Κατά συνέπεια, ο Οικονομικός Διάδρομος της Κίνας-Πακιστάν (CPEC) επιβραδύνεται εν μέσω αναφορών για πολλά έργα που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις ή πιθανές διακοπές λειτουργίας. Ενώ το Πεκίνο προσπαθεί με κάποιο τρόπο να σώσει το CPEC και άλλα έργα, το Ισλαμαμπάντ ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, κυρίως κατά της Ινδίας.

Σύμφωνα με αναφορές, το Πακιστάν πιέζει την Κίνα να πραγματοποιήσει ασκήσεις κατά της τρομοκρατίας σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων Ινδίας-Πακιστάν. Η Κίνα φέρεται να έχει δείξει απροθυμία στην πρόταση του Πακιστάν, η οποία μπορεί να προκαλέσει άσκοπα εντάσεις με την Ινδία. Αυτό δείχνει ότι το Ισλαμαμπάντ δεν ενδιαφέρεται σοβαρά για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ασφάλειας των Κινέζων πολιτών στο Πακιστάν, αλλά θέλει να χρησιμοποιήσει διμερείς και πολυμερείς στρατιωτικές ασκήσεις για να προκαλέσει την Ινδία και να κρύψει τις αντιτρομοκρατικές αποτυχίες του.

Από την έναρξη της νέας στρατιωτικής επιχείρησης, Azm-i-Istehkam (Αποφασιστικότητα για σταθερότητα), στις 22 Ιουνίου, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Πακιστάν έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με έκθεση του Πακιστανικού Ινστιτούτου Μελετών Συγκρούσεων και Ασφάλειας (PICSS), τουλάχιστον 254 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 92 πολίτες και 54 μέλη του προσωπικού ασφαλείας, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις μαχητών και βομβαρδισμούς τον Αύγουστο, καθιστώντας τον τον πιο θανατηφόρο μήνα για το Πακιστάν τα τελευταία έξι χρόνια. Πιο ανησυχητικό είναι ότι η πλειονότητα αυτών των επιθέσεων σημειώθηκαν στο Βελουχιστάν και στο Χάιμπερ Παχτούνχβα, περιοχές που φιλοξενούν πολλά έργα που χρηματοδοτούνται από την Κίνα. Το Βελουχιστάν σημείωσε απότομη αύξηση της βίας, με τουλάχιστον 125 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 80 πολίτες, 22 μέλη του προσωπικού ασφαλείας και 23 μαχητές. Τα τελευταία χρόνια, Κινέζοι υπήκοοι έχουν γίνει συχνά στόχοι φονικών επιθέσεων σε αυτές τις επαρχίες. Στις 26 Μαρτίου, μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στοίχισε τη ζωή σε πέντε Κινέζους μηχανικούς που εργάζονταν στο έργο του φράγματος Dasu στην περιοχή Shangla, στην επαρχία Khyber Pakhtunkhwa.

Έκρηξη λεωφορείου Dasu

Επιπλέον, μόλις μια εβδομάδα πριν από την επίθεση αυτοκτονίας, οι αντάρτες των Μπαλόχ στόχευσαν κινεζικά συμφέροντα εισβάλλοντας στο συγκρότημα Gwadar Port Authority (GPA) και στη ναυτική βάση Turbat κοντά στο λιμάνι Gwadar που διοικείται από την Κίνα, το οποίο είναι βασικό συστατικό του CPEC, στην επαρχία Βελουχιστάν. Αυτά τα περιστατικά ανανέωσαν τις σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του κινεζικού προσωπικού και έργων στο Πακιστάν. Μόλις δύο ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στο Dasu, μια κινεζική εταιρεία ανέστειλε τα έργα πολιτικού έργου στο Tarbela 5th Extension Hydropower Project και απέλυσε περισσότερους από 2.000 εργαζομένους για «λόγους ασφαλείας». Το 2021, οι πακιστανικές αρχές είχαν αναθέσει σύμβαση 355 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στην Power Construction Corporation of China Ltd για έργα. Το φράγμα Tarbela των 1.530 MW είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την παραγωγή ενέργειας πριν από το 2026.

Οι επιθέσεις σε Κινέζους υπηκόους έχουν σημαντικό οικονομικό κόστος για το Πακιστάν, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση. Το Πεκίνο εκφράζει όλο και πιο έντονα την απογοήτευσή του για την αποτυχία του Ισλαμαμπάντ να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και τις προκλήσεις ασφάλειας. Τον Ιούνιο, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping προειδοποίησε τον Πακιστανό πρωθυπουργό Shehbaz Sharif ότι ενώ η Κίνα ήταν ανοιχτή στην επέκταση και την αναβάθμιση των οικονομικών δεσμών, το Ισλαμαμπάντ έπρεπε πρώτα να δημιουργήσει ένα «ασφαλές, σταθερό και προβλέψιμο» επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες και το προσωπικό.

Ομοίως, ο Liu Jianchao, Υπουργός του Τμήματος Διεθνών Συνδέσμων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας – υπεύθυνος για τη διαχείριση των σχέσεων της Κίνας με πολιτικούς οργανισμούς παγκοσμίως – τόνισε το «έλλειμμα εσωτερικής ασφάλειας» του Πακιστάν ως σημαντικό παράγοντα που διαβρώνει την εμπιστοσύνη των Κινέζων επενδυτών. Δήλωσε ότι «οι απειλές για την ασφάλεια είναι οι κύριοι κίνδυνοι για τη συνεργασία της CPEC». Ο Λιου επεσήμανε επίσης τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια του Πακιστάν ως βασικό λόγο για τις οικονομικές του αποτυχίες, προτρέποντας τους Πακιστανούς πολιτικούς να ενωθούν και να αντιμετωπίσουν τις περίπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Shehbaz Sharif και Xi Jinping

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Shehbaz Sharif, επισκέφθηκε την Κίνα από τις 4-8 Ιουνίου με μια μεγάλη υπουργική αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του πακιστανικού στρατού, στρατηγό Syed Asim Munir, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναζωογονήσει τους διμερείς δεσμούς με τον σύμμαχό τους «παντός καιρού». Ήταν η πρώτη εκτεταμένη επίσκεψη του Σαρίφ στην Κίνα αφότου έγινε πρωθυπουργός τον Μάρτιο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Σαρίφ φέρεται να αναζήτησε νέα δάνεια από το Πεκίνο και ζήτησε περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή των εκκρεμών χρεών. Ωστόσο, δεν πήρε τίποτα ουσιαστικό σε αντάλλαγμα πέρα ​​από ελάχιστα Μνημόνια Συνεννόησης και πολλές προειδοποιήσεις από την κινεζική πλευρά. Τον Αύγουστο, ο Σαρίφ είχε γράψει μια επιστολή στην κινεζική κυβέρνηση ζητώντας επαναπρογραμματισμό του χρέους για το Πακιστάν σε μια προφανή προσπάθεια να εξασφαλίσει την έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οικονομική διάσωση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τον επόμενο μήνα.

Η Κίνα ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις της στο Πακιστάν, φοβούμενη ότι ενδέχεται να μην αποφέρουν θετικές αποδόσεις στο μέλλον. Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο του συνολικού εξωτερικού χρέους του Πακιστάν οφείλεται στην Κίνα. Ωστόσο, το Ισλαμαμπάντ φαίνεται πιο επικεντρωμένο στη χρήση πολυμερών και περιφερειακών πλατφορμών όπως τα Ηνωμένα Έθνη ή ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) για να στοχεύσει την Ινδία. Το Πεκίνο απογοητεύεται με τις προσπάθειες του Πακιστάν να το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο για την προώθηση της αντι-ινδικής ατζέντας του. Αντί να αντιμετωπίσει τις εικαζόμενες διασυνοριακές τρομοκρατικές επιθέσεις από το Αφγανιστάν και το Ιράν, ο στρατός του Πακιστάν θέλει να διεξάγει περισσότερες αντιτρομοκρατικές ασκήσεις με την Κίνα σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ινδία. Οι αναφορές αναφέρουν ότι οι αντάρτες Μπαλόχ και οι Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν βρίσκονται πίσω από πολλές επιθέσεις που στοχεύουν Κινέζους υπηκόους στο Πακιστάν, με ομάδες να έχουν αναφερθεί παρουσία στους δυτικούς γείτονες του Πακιστάν. Ωστόσο, ο στρατός του Πακιστάν εξακολουθεί να διστάζει να πραγματοποιήσει κοινές αντιτρομοκρατικές ασκήσεις με την Κίνα είτε στο Μπαλουχιστάν είτε στο Khyber Pakhtunkhwa, δείχνοντας τη διπροσωπία του Πακιστάν όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Παρά τις ψευδείς διαβεβαιώσεις του Πακιστάν για ενίσχυση της ασφάλειας κατόπιν επανειλημμένου αιτήματος της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται, με αυξανόμενες αναταραχές και βία που στοχεύουν βασικά κινεζικά έργα στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road. Η συνεχιζόμενη αστάθεια παρουσιάζει άνευ προηγουμένου προκλήσεις για το λιμάνι του Γκουαντάρ, το CPEC και την «παντός καιρού» συνεργασία της Κίνας με το Πακιστάν. Τελικά, η ευθύνη για αυτές τις οπισθοδρομήσεις βαρύνει την ανικανότητα, τη διττή συμπεριφορά του Πακιστάν και τις συνεχείς προσπάθειές του να χρησιμοποιήσει τη σχέση του με την Κίνα εναντίον της Ινδίας.

 

ΠΗΓΗ: Asian Lite

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή