Ακολουθήστε μας

Ιωάννης Μάζης

Ο Ιωάννης Μάζης ομιλητής στην Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Ι. Μάζης ομιλητής στο συνέδριο «Η Αρμενία και η περιοχή της. Μαθήματα, Εκτιμήσεις, Προοπτικές», αφιερωμένο στην εκατονταετηρίδα των Συνθηκών της Μόσχας και του Καρς του 1921

Ζηκόπουλος Ευστράτιος*

Αποτελεί ύψιστη τιμή για την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών η πρόσκληση του Καθηγητή Μάζη ως ομιλητoύ στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η Αρμενία και η περιοχή της. Μαθήματα, Εκτιμήσεις, Προοπτικές», αφιερωμένο στην εκατονταετηρίδα των Συνθηκών της Μόσχας και του Καρς του 1921. Το συνέδριο θα λάβει χώρα στο συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, από την 19η έως την 21η Οκτωβρίου, 2021 στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Αρμενίας, στο Ερεβάν (Yerevan).

            Το συνέδριο οργανώνεται από το Ινστιτούτο Ιστορίας και το Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Από την ARF, το Κεντρικό Συμβούλιο της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας. Και τέλος από το «Κέντρο Σπουδών θεμάτων Δυτικής Αρμενίας».

            Όπως ενημερωνόμαστε από το πρόγραμμα (συνημμένο) του διεθνούς συνεδρίου, η εναρκτήριες εργασίες της διημερίδας θα πραγματοποιηθούν από τον Πατριάρχη των Αρμενίων, Άγιο Karekin II και τον πρόεδρο της Αρμενικής Δημοκρατίας εξοχότατο Armen Sargsyan. Εξέχουσες προσωπικότητες, επίσης, της Αρμενικής Ακαδημαϊκής κοινότητας και άλλων χωρών θα συμμετέχουν ως ομιλητές. Εκτός από την Αρμενία, συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Γεωργία, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Δημοκρατία του Αρτσάχ, η Πολωνία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Ελλάδα με σημαντικούς επιστήμονες και ακαδημαϊκούς.

            Ο Καθηγητής Μάζης, έχει εισάγει διεθνώς την Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυση (ΣΓΑ) δια των τεσσάρων Πυλώνων Ισχύος, που καταλήγουν στο Γεωπολιτικό Υπόδειγμα το οποίο ως εργαλείο πλέον δίνει την δυνατότητα απόκτησης εθνικής στρατηγικής. Η ΣΓΑ δίνει τη δυνατότητα ανάλυσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσον/εργαλείο/όπλο από οποιονδήποτε εθνικό δρώντα ο οποίος στη συνέχεια θα την αξιοποιήσει προς όφελος των δικών του εθνικών συμφερόντων. Η ομιλία του Καθηγητή θα πραγματοποιηθεί την 20ή Οκτωβρίου με θέμα «Γεωπολιτικά ευρήματα επί της στρατηγικής προσέγγισης της Ρωσίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ». Ακολούθως, το Συνέδριο θα κλείσει το επιστημονικό μέρος του με γενική συζήτηση των διαλεκτών, την περίληψη των αποτελεσμάτων και την υιοθέτηση δήλωσης.

            Η τελευταία μέρα του προγράμματος, η 21η Οκτωβρίου, είναι αφιερωμένη σε επισκέψεις στο Etchmiadzin και συνάντηση με την Αυτού Αγιότητα Πατριάρχη των Αρμενίων Garegin II.

* Υποψήφιος Διδάκτωρ Γεωπολιτικής στο ΕΚΠΑ

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ιωάννης Μάζης: Εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ιωάννης Μάζης: Οι δύο στόχοι του Ισραήλ στα αντίποινα κατά του Ισραήλ. Το σενάριο με το οποίο “τρέμει” η Δύση και ο παράγων των ΗΠΑ.

Μερικά σημεία της παρέμβασης του καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας:

Εξαιρετικά τεταμμένη κατάσταση! Το Ισραήλ δέχτηκε κύμα πυραύλων Fattah ένα ποσοστό εκ των οποίων χτύπησαν έδαφος, δημιουργώντας ανάλογες ζημίες. Υπήρχε χτύπημα και από Sahab. Πρώτη φορά που συνέβη τόσο μεγάλο χτύπημα, και ποτέ το Ιράν δεν είχε στραφεί κατά του Ισραήλ στο έδαφός του. Το Ισραήλ στοχεύει σε δύο σενάρια. Πρώτο είναι πλήγμα που στοχεύει προς αξιωματούχους του Ιράν. Δεύτερο είναι πλήγματα σε στρατιωτικές υποδομές και εγκαταστάσεις, κυρίως εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων. Παράλληλα υπάρχουν και οι εγκαταστάσεις ενέργειας. Αυτές ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τη Δύση, γιατί το Ιράν μπορεί να απαντήσει με παρόμοιο τρόπο ή να κλείσει τα στενά του Ορμούζ. Αυτό θα σημάνει αύξηση των τιμών της ενέργειας κάτι που έχει γίνει ήδη και δεν είναι ευχάριστο για τις δυτικές αγορές και κυρίως για το χρηματιστήριο.

Θα κάνω μερικές κακές σκέψεις. Πιστεύετε, ότι στα προηγούμενα χτυπήματα του Ισραήλ στον Λίβανο, δεν είχαν γνώση οι Αμερικανοί; Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να επιβιώσει και έχει δικαίωμα να αμυνθεί. Πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών. Το λέμε εμείς στη Δύση. Ρωτήσατε όμως το Ιράν τί έχει ως πρώτο στόχο στο Σύνταγμά του; Την εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ. Το Ιράν έρχεται να πλήξει ένα κράτος που βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακρυά για να υποστηρίξει τι; Ένα κράτος που λειτουργεί σαν δολοφόνος, τον οποίο υποστηρίζει η Τεχεράνη.

Εάν πληγεί η ηγεσία του Ιράν και παράλληλα ενώ δημιουργείται αυτό το χάος, έρχεται αυτό το κύμα της επίθεσης που έχει στόχο τις υποδομές, ποιός μπορεί να αποκλείσει ότι αυτό το χάος θα πλήξει πυρηνικές εγκαταστάσεις;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ιωάννης Μάζης: Έτσι ερμηνεύω τα δεδομένα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ιωάννης Μάζης: Στις 25/6 είχα προβλέψει αυτήν τη χερσαία επέμβαση για τον μήνα Σεπτέμβριο και άκουσα στομφώδη αντίδραση… Υπάρχει μια πολύ σημαντική δήλωση που αναφέρατε προ ολίγου, ότι το Ιράν δεν θα αποστείλει δυνάμεις στο Λίβανο και η Χεζμπολάχ έχει τη δυνατότητα από μόνη της να ανταποκριθεί σε μια χερσαία επέμβαση το Ισραήλ. Πως την ερμηνεύω.

Το Ιράν μένει εκτός παιγνίου. Είναι βέβαιο, ότι θα ενισχύσει στρατωτικάτ η Χεζμπολάχ, όπως και με ηγετικά στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, τα οποία θα ενισχύσουν την δεκαπεντάδα διοίκησης που έχει απομείνει στη Χεζμπολάχ, η οποία έχει εξαϋλωθεί. Αυτά τα δύο γεγονότα μας βάζουν να σκεφτούμε, ότι το Ιράν είναι σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη θέση. Δεν έχει αποφασίσει να έρθει σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις των Ισραηλινών, αλλά και των Αμερικανών και τον βρετανών που βρίσκονται στην περιοχή.

Θα βοηθήσει χωρίς να το δηλώνει. Θα βοηθήσει με την Αλ Κουντς. Αυτό συμφωνεί με τις βαθύτερες ανησυχίες των Αμερικανών, ότι δεν θα ήθελε ο πόλεμος να εξελιχθεί σε περιφερειακό. Ελπίζω, ότι θα γίνει περιορισμένη χερσαία επίθεση που δεν θα οδηγήσει σε γενικότερες κλιμακώσεις. Οι Αμερικανοί θα στηρίξουν μέχρι τέλους το Ισραήλ και θα το κάνουν ανεξαρτήτως προέδρου, είτε Τραμπ είτε Χάρις. Έχουν δηλώσει και οι δύο, ότι θα το κάνουν. Το θέμα είναι, ότι η Χάρις στοχεύει σε ένα μουσουλμανικό ακροατήριο, το οποίο έχει ενοχληθεί από αυτές τις δηλώσεις.

Η υπογραφή της στρατηγικής συμφωνίας Κύπρου-ΗΠΑ είναι πολύ σωστή. Η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Κύπρο με αφορμή αυτήν την ευκαιρία θα βοηθήσει στην ενεργοποίηση της ασπίδας, σε περίπτωση που γίνει έκρηξη τέτοιου μετώπου. Το απεύχομαι και δεν το βλέπω πιθανό. Όλα αυτά προϋποθέτουν την ισχυρή στάση του Ιράν, η οποία προς το παρόν είναι πολύ σκεπτική.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ιωάννης Μάζης: Έλεος με την Τουρκία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ιωάννης Μάζης: Από πού και ως πού είναι ιδιωτικό έγγραφο ο χάρτης της Σεβίλλης; Στο θέμα των θαλάσσιων πάρκων έρχεται η Τουρκία και διεκδικεί. Υπάρχει άλλο ένα επιχείρημα της Ελλάδας για το θέμα της επιλύσεως. Το θέμα του καλωδίου προχωράει αλλά υπάρχει και η ανωτέρα βία, που λέει σε περίπτωση ματαίωσης το ποσοστό της αποζημίωσης βαραίνει 50-50 τις δύο πλευρές, Ελλάδα και Κύπρος.

Αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι η άρνηση της Τουρκίας να το προχωρήσουμε. Δεν είναι οικονομικό το θέμα, αλλά ότι πάλι σκοντάφτουμε πάνω στην Τουρκία. Όταν έχουμε ήδη οριοθετημένη νομικά ΑΟΖ που υπέγραψε ο κ. Δένδιας με την Αίγυπτο, τί είναι αυτό που μας εμποδίζει; Έλεος! Μας εμποδίζει η Τουρκία και εμείς θα κάνουμε πίσω, για να διατηρήσουμε τα ήρεμα νερά; Αυτό δεν είναι ήρεμα νερά, αλλά σαλαμοποίηση.

Στη Μέση Ανατολή πλέον είναι ορατό, ότι θα υπάρξει χερσαία επιχείρηση. Το θέμα της έκρηξης των βομβητών έχει δημιουργήσει έναν παράγοντα ανασχέως της πολιτικής του Ιράν. Το ίδιο το ιράν δεν γνωρίζει που υπάρχουν διαρροές στο ίδιο το εσωτερικό του συστήματός του. Γιατί η Χεζμπολάχ συνδέεται απευθείας με το Ιράν. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι ένας από αυτούς τους τηλεειδοποιητές έφερε ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο.

Οι ΗΠΑ αποδέσμευσαν 7,5 δις δολάρια για στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ. Έχουν αποστείλει μονάδες πολύ σημαντικές για να ανταποκριθούν σε περίπτωση παρέμβασης του Ιράν. Η Τεχεράνη είναι σε δύσκολη θέση. Υπάρχουν και οι αμερικανικές εκλογές σε έναν μήνα και η αποφασιστικότητα του Ισραήλ να τελειώσει με τη Χεζμπολάχ.

Ίσως δημιουργηθούν θετικότερες προϋποθέσεις για τη μη παρέμβαση του Ιράν. Φανταστείτε να κλείσουν τα στενά του Ορμούζ τι έχει να συμβεί στη διεθνή οικονομία. Αυτό προσπαθούν να αποφύγουν όλοι.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή