Διεθνή
Οι ΄΄ ΠΕΡΣΑΙ΄΄του Αισχύλου και ο Ερντογάν

Η τραγωδία «ΠΕΡΣΕΣ» (αρχαίος τίτλος: ΠΕΡΣΑΙ), του Αισχύλου, θεωρείται η παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία και η πρώτη που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα. Πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η σύγκρουση αυτή καταγράφηκε ως η σημαντικότερη της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα και αποτέλεσε μια από τις πιο καθοριστικές μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας, στην οποία συμμετείχε ως μαχητής και ο ίδιος ο Αισχύλος.
Του Υπό Αντγου ε.α. Θεοκλήτου Ρουσάκη Επιτίμου διοικητού Β΄ Σώματος Στρατού
Από τον πλούτο των μηνυμάτων που εκπέμπει ο Αισχύλος με την εξιστόρηση του συγκεκριμένου γεγονότος, θα αναφερθούμε σε ορισμένα εξ αυτών που κρίνονται ότι έχουν ιδιαίτερη σχέση και με τη συμπεριφορά της Τουρκίας στις σημερινές ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Χωρίς θριαμβολογίες λοιπόν και κομπασμούς και με σεβασμό στην οδύνη των ηττημένων, ο Αισχύλος στην τραγωδία αυτή, παραδίδει έναν ύμνο για την ελευθερία του ατόμου και αντιπαραθέτει τα δημοκρατικά ιδεώδη των Ελλήνων απέναντι στη δεσποτική μοναρχία των Περσών και την τυφλή υποταγή στην εξουσία. Η νίκη στεφανώνει εκείνους που ακολουθούν τη σύνεση ενώ ο μηχανισμός της δικαιοσύνης τιμωρεί όποιον με οδηγό την έπαρση και την αλαζονεία ξεπερνάει τα όρια, προσβάλλοντας με την έπαρσή του θεούς και ανθρώπους.
Στην υπόθεση του έργου υπογραμμίζονται οι εντυπωσιακά πολυάριθμες δυνάμεις που συνθέτουν το περσικό στράτευμα, με τα ηχηρά ονόματα των αρχηγών του και τη θεόδοτη δύναμη του βασιλιά τους. Αυτά όμως δεν αρκούν για να κατευνάσουν την ανησυχία των γερόντων και των γυναικών που έμειναν πίσω από την εκστρατεία, καθ΄ όσον γνωρίζουν για τον Βασιλιά τους Ξέρξη ότι η Πλάνη ξεγελάει τους ανθρώπους και τους οδηγεί στο χαμό.
Επιπρόσθετα η ανησυχία του λαού κορυφώνεται όταν η βασίλισσα Άτοσσα, μητέρα του Ξέρξη και γυναίκα του νεκρού Δαρείου, αφηγείται το δυσοίωνο όνειρό της: ΄΄ ο Ξέρξης προσπαθούσε να ζέψει στο άρμα του μια Ελληνίδα και μια Ασιάτισσα αλλά η Ελληνίδα έσπασε τα δεσμά και γκρέμισε τον βασιλιά΄΄ .
Η άφιξη του λαχανιασμένου αγγελιαφόρου επιβεβαιώνει τα κακά προαισθήματα: ΄΄ Ολόκληρος ο περσικός στρατός εξοντώθηκε. Οι Έλληνες νίκησαν ΄΄. Η διεξοδική αφήγηση της ήττας των Περσών καταλήγει στην εκτενή περιγραφή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, τη φυγή του Ξέρξη και την κακή τύχη του υπόλοιπου στρατού, που επιχείρησε να επιστρέψει διά ξηράς.
Το σύμβολο του ένδοξου παρελθόντος, ο βασιλιάς Δαρείος, εμφανίζεται από τον Άδη ως απάντηση στις επικλήσεις των χθόνιων δυνάμεων και τους θρήνους των Περσών από την ήττα. Η ερμηνεία του πεθαμένου βασιλιά για την καταστροφή αποδίδει τις ευθύνες στην αλαζονεία του γιου του Ξέρξη και την ύβρη του απέναντι στη φύση και τους θεούς. Είναι το μοιραίο πρόσωπο αφού θυσιάζει αλόγιστα το ΄΄ χώρας άνθος΄΄, τη νεολαία της χώρας του, στην προσωπική του ματαιοδοξία και επισύρει την τιμωρία του κολαστή Διός.
Τονίζει ο Αισχύλος, στην περιγραφή του χαρακτήρα του Ξέρξη πως: “ Όταν ανθίσει η υπεροψία, καρποφορεί το στάχυ του ολέθρου και δάκρυα μόνο σου μένουν να θερίσεις” Πέρα όμως από την κατάχρηση εξουσίας και την ασέβεια, ύβρη στη συμπεριφορά του Ξέρξη συνιστά η πλημμελής εκτίμηση της δύναμης ενός κόσμου με μια ανώτερη μορφή πολιτικής οργάνωσης, τη Δημοκρατία. Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής οργάνωσης, της Δημοκρατίας των Ελλήνων, η Μοναρχία και η εξουσία του Μονάρχη Ξέρξη που ζει στο ολόχρυσο παλάτι του. Οι δε Πέρσες, ως δουλοπρεπείς, αισθάνονται ιδιαίτερη τιμή, επειδή ο Ξέρξης επέλεξε αυτούς «στη χώρα ν’ αγρυπνούνε».
Μέσα από την εξέλιξη λοιπόν της τραγωδίας διαφαίνεται εύκολα ότι οι Έλληνες και οι βάρβαροι αποτελούν δύο διαφορετικούς κόσμους, καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικούς λαούς, οι οποίοι έχουν διαφορετικές παραδόσεις, οι άνθρωποι μιλούν διαφορετικές γλώσσες και έχουν διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Ο κόσμος των Περσών είναι δουλοπρεπής και υποτακτικός του Μεγάλου Βασιλέα, ενώ οι Αθηναίοι, στους οποίους απευθύνεται και η θεατρική παράσταση, είναι ο λαός της Δημοκρατίας. Στη σύγκρουση των δύο πολιτευμάτων υπερισχύει αυτό της Δημοκρατίας.
Ο λαός της Αθήνας έχει αναπτύξει έναν πολιτισμό και έναν στρατό που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον εχθρικό στρατό, ακόμη και εάν είναι κατά πολύ περισσότερος. Έτσι, οι δύο κόσμοι συγκρούστηκαν και οι πολυάριθμοι Πέρσες ηττήθηκαν από τους ολιγάριθμους Έλληνες.
Όσο πιο μεγάλο το πλήθος των εχθρών, τόσο πιο μεγάλη η ντροπή τους. Όσο πιο μικρή η δύναμη της Αθήνας, τόσο πιο μεγάλη η δόξα της. Διότι ο Αισχύλος, διά της συμφοράς εκείνων, προβάλλει την Αθήνα και τη Δημοκρατία και αναδεικνύει το φρόνημα των πολιτών, την ευψυχία και το αδούλωτο πνεύμα τους.
Έτσι ακούμε τον αγγελιοφόρο που έφερε τα κακά μαντάτα στη μητέρα του Ξέρξη Άτοσσα στην Περσία να της λέει: ΄΄ Και να θυμάστε την Αθήνα και την Ελλάδα. Όλα τα πλοία των Ελλήνων στα τριακόσια θα έφταναν. Ο Ξέρξης χίλια είχε κι άλλα διακόσια επτά που ήταν πολύ γρήγορα. Αυτοί ήταν οι αριθμοί. ………. Θεοί τη σώζουν την πόλη της Παλλάδας.΄΄ Κι η Άτοσσα ξαναρωτάει: ΄΄ Τόσα καράβια είχαν, που τόλμησαν ν’ αντιβγούν στον περσικό στρατό, μπήγοντας έμβολα;΄΄ Για να πάρει την απάντηση : ΄΄ Άμα υπάρχουν άντρες το κάστρο είναι άπαρτο. Αυτοί οι άνδρες την κρίσιμη ώρα όρμησαν ψάλλοντας τον παιάνα: Ω παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδα, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρῴων έδη, θήκας τε προγόνων· νυν υπὲρ πάντων αγών. ΄΄
Γι’ αυτά όλα αγωνίζονται οι Έλληνες και αυτά όλα είναι που καθιστούν τον αγώνα τους ιερό, ενώ οι Πέρσες πολεμούν επειδή διατάχτηκαν από τον αφέντη τους. Και όπως λέει το φάντασμα του Δαρείου, οι Πέρσες τιμωρήθηκαν επειδή εξεστράτευσαν στην Ελλάδα και σύλησαν και έκαψαν ναούς βωμούς και αγάλματα θεών απ’ το βάθρο τους τα γκρέμισαν, πέτρες τα έκαναν στο χώμα. Γι’ αυτό έπαθαν όσα έπαθαν. Και άλλα θα πάθουν. Και να πώς ταιριάζει ο παιάνας με τα λόγια του Δαρείου. Να γιατί εκείνο το «Ίτε παίδες…» τέτοια ορμή και δύναμη είχε.
Τέλος, ο Δαρείος, έχοντας την προηγούμενη εμπειρία του από την ήττα του στον Μαραθώνα, δέκα χρόνια πριν, δίνει μια σοφή συμβουλή στους υπηκόους του:΄΄ Να μην εκστρατεύσετε στην Ελλάδα ποτέ. Μήτε κι αν είναι ο στρατός μεγαλύτερος. Η ίδια η γη τους τους βοηθάει τους Έλληνες΄΄.
Κοιτάζοντας τις λέξεις «κλειδιά» του έργου βλέπουμε ότι ο Αισχύλος μας υπενθυμίζει πως ο σεμνός και συνετός άνθρωπος δεν τα βάζει με τους θεούς. Δεν προκαλεί την τύχη του. Τα νιάτα, η απειρία, η αμυαλιά, η έπαρση, η περηφάνια, το θράσος, είναι στοιχεία με τα οποία ένας πολεμόχαρος γιος, που θέλει να αποδείξει στους κακούς ότι δεν είναι δειλός, μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη αυτοκρατορία.
Κατόπιν των παραπάνω ας φωτίσουμε με τα διδάγματα του Αισχύλου την σημερινή πραγματικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με αφορμή τη νέα κλιμάκωση των απειλών από την Τουρκία και προσωπικά από τον κ Ερντογάν προς την Ελλάδα, καλό θα ήταν να του υπενθυμίσουμε κατ΄ αρχήν τον Σοφοκλή στον Οιδίποδα που λέει ότι ΄΄Ο άνθρωπος που έχει μυαλό βγάζει συμπεράσματα για τα νέα από τα παλιά΄΄
Να του πούμε λοιπόν ότι ο Βασιλιάς Ξέρξης, δηλαδή ο Σουλτάνος εκείνης της εποχής στην Περσία, ήθελε να ξεπεράσει τα όρια της χώρας του, να κατακτήσει την Ελλάδα εμποτισμένος από την έπαρση, τη μωροφιλοδοξία και την αλαζονεία που του έδιναν οι υπερεξουσίες που είχε στη χώρα του. Ακριβώς αυτό δηλαδή που κάνει και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν ασκώντας την εξουσία στη δική του χώρα με τα ίδια χαρακτηριστικά που έχει το ισλαμοφασιστικό σύστημα εξουσίας που έχει αναπτύξει. Όπως ο Ξέρξης, έτσι και ο Ερντογάν, οπλισμένος με τις υπερεξουσίες που ανέλαβε, δημιούργησε μια χώρα με υπηκόους που όποιος διαφωνεί ή διαμαρτυρηθεί φυλακίζεται ή εξαφανίζεται.
Η αλαζονεία, η επιθετικότητα, το θράσος, η αρπακτική διάθεση προς γειτονικές χώρες και κυρίως στην Ελλάδα, πέραν από κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, τον έχουν καταστήσει τον ΄΄Πειρατή΄΄ της Ανατ. Μεσογείου. Πολύ σοφά διαμηνύει ο Αισχύλος για τον ανόητο και φαύλο ηγέτη ότι η Ύβρις του (αλλαζονεία της εξουσίας ),οδηγεί στην Άτη (πνευματική τύφλωση), αλλά γρήγορα έρχεται η Νέμεσης ( η εκδίκηση των Θεών, η δικαιοσύνη), που φέρνει την Τίσιν ή Τείσιν (τη σκληρή τιμωρία).Ας τον αφουγκρασθεί ο κ. Ερντογάν διότι πλέον η Νέμεσις και η Τίσις γι΄αυτόν και την χώρα του είναι προ των πυλών τους.
Υπερεκτιμώντας τη στρατιωτική του ισχύ παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών εκμεταλλευόμενος και τις διεθνείς συγκυρίες, προκειμένου να οικειοποιηθεί πλουτοπαραγωγικές περιοχές και να επεκτείνει την ισλαμοφασιστική του επιρροή δια της βίας ή της απειλής χρήσεως βίας. Ο Ξέρξης ονειρευόταν να γίνει ο αφέντης της Ανατολής, ενώ ο κ. Ερντογάν ονειρεύεται να γίνει ο Σουλτάνος του ισλαμικού κόσμου
Η έπαρση και η επιθετική διάθεσή του προς την Ελλάδα διαρκώς αναβαθμίζεται με προκλήσεις και καθημερινές απειλές που γίνονται διαρκώς θρασύτερες, όσο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα, έχοντας μια δημοκρατική διακυβέρνηση, με απόλυτο σεβασμό στο δίκαιο και τις ανθρώπινες αξίες, αναβαθμίζει συνεχώς την θέση της διπλωματικά, οικονομικά, αμυντικά, εξοπλιστικά.
Όμως η υποτίμηση των δυνατοτήτων μας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, βεβαίως και με δική μας ευθύνη λόγω της μέχρι τώρα κατευναστικής πολιτικής μας , είναι αυτό που θα αποτελέσει και το μοιραίο λάθος του, όπως συνέβη και με τον Ξέρξη, αν αποφασίσει …΄΄ να διαβεί τον Ρουβίκωνα΄΄ . Γι΄ αυτό καλό θα ήταν πριν το κάνει να ακούσει τον Δαρείο που μετά την ήττα του στο Μαραθώνα συμβούλευε τους υπηκόους του : ΄΄ Να μην εκστρατεύσετε στην Ελλάδα ποτέ. Μήτε κι αν είναι ο στρατός μεγαλύτερος. Η ίδια η γη τους τους βοηθάει τους Έλληνες΄΄.
Τέλος καλό θα ήταν να ακούσει και τον Αισχύλο να παρακινεί τους ανθρώπους να ζουν ενάρετα με μέτρο και σεβασμό προς τους γείτονες , διαφορετικά : ΄΄ Στοίβες νεκρών άφωνες θα δείχνουν στους αιώνες να μην περνά το μέτρο, η έπαρση του θνητού΄΄.
Και εσείς κύριε Ερντογάν, οφείλεται ως θνητός να σεβαστείτε αυτά που η Ιστορία μας παρέχει ως διδάγματα, άλλως, θα υποστείτε τις συνέπιες και θα ακούσετε και πάλι από την πλευρά των Ελλήνων το ΄΄ Ω παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδα, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρῴων έδη, θήκας τε προγόνων, νυν υπὲρ πάντων αγών. ΄΄ Διότι αυτή είναι η γονιδιακή εντολή και προσταγή προς όλες τις γενιές των Ελλήνων για την προάσπιση της ελευθερίας της Πατρίδος μας έναντι οποιασδήποτε θυσίας.

Διεθνή
Ζελένσκι: “Ο Πούτιν φοβάται να πει στον Τραμπ, ότι θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο”
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα, ο Ζελένσκι είπε ότι η Μόσχα θέτει όρους για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να την καθυστερήσει ή να την αποτρέψει.

Την πεποίθηση ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός, αλλά φοβάται να το πει ευθέως στον Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα, ο Ζελένσκι είπε ότι η Μόσχα θέτει όρους για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να την καθυστερήσει ή να την αποτρέψει.
«Θέλει να σκοτώσει περισσότερους Ουκρανούς»
«Στην πραγματικότητα, ετοιμάζεται να την απορρίψει. Αλλά ο Πούτιν προφανώς φοβάται να πει ευθέως στον πρόεδρο Τραμπ ότι θέλει να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο, ότι θέλει να σκοτώσει (περισσότερους) Ουκρανούς», είπε ο Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει έτοιμες να οργανώσουν τον έλεγχο και την επίβλεψη της τήρησης μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Είπε ότι ενδεχόμενη εκεχειρία θα δώσει χρόνο για να δοθούν «απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με την μακροπρόθεσμη ασφάλεια και μια πραγματική, αξιόπιστη ειρήνη, ώστε να τεθεί στο τραπέζι ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου».
Πηγή: Naftemporiki
Διεθνή
Bloomberg: ΗΠΑ και Ρωσία “ψάχνονται” για συνεργασία σε έργα παγκοσμίου εμβέλειας – Gazprom και Nordstream στην εξίσωση
Ένα βήμα προς τη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών της Ουάσινγκτον με το Κρεμλίνο, την ώρα που επιχειρείται να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία.

Τρόπους συνεργασίας με τον ενεργειακό γίγαντα Gazprom σε παγκόσμιας εμβέλειας έργα, διερευνούν ΗΠΑ και Ρωσία σύμφωνα με Ρώσους και Ευρωπαίους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το Bloomberg. Αν ευοδωθεί μία συμφωνία, θα πρόκειται για ένα βήμα προς τη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών της Ουάσινγκτον με το Κρεμλίνο, την ώρα που επιχειρείται να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία.
Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι έχουν γίνει προκαταρκτικές επαφές μεταξύ εκπροσώπων των ΗΠΑ και της Ρωσίας για το θέμα, αλλά δεν είναι σαφές ποιος ηγείται των συνομιλιών ή αν η κυβέρνηση Τραμπ εμπλέκεται άμεσα, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για πιθανή συνεργασία με την Gazprom βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με πηγές οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Πούτιν: «Θα ωφεληθεί η Ευρώπη»
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε σε πιθανή ενεργειακή συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας την Πέμπτη, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την αποκατάσταση των προμηθειών στην Ευρώπη.
«Εάν, ας πούμε, οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφωνήσουν για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, τότε θα μπορούσε να διασφαλιστεί η παροχή φυσικού αερίου για την Ευρώπη», δήλωσε ο Πούτιν σε ενημέρωση στη Μόσχα.
«Κάτι τέτοιο θα την ωφελήσει, καθώς θα προμηθεύεται φθηνό ρωσικό αέριο».
Μετά τα σχόλια του, τα ευρωπαϊκά προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου υποχώρησαν έως και 4,5%.
Μεταστροφή του Τραμπ;
Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την ιδέα της συνεργασίας, παρά τις εξουθενωτικές αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας που χρονολογούνται εδώ και χρόνια. και εντάθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αφού συνομίλησε με τον Πούτιν τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ δημοσίευσε στην ιστοσελίδα Truth Social ότι οι δύο τους είχαν συζητήσει και για θέματα ενέργειας μεταξύ άλλων .
Μια συμφωνία ΗΠΑ-Gazprom θα ήταν τεράστια στροφή για τον Τραμπ, ο οποίος επέκρινε την Ευρώπη για την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας ενώ επιλήφθηκε της προώθησης επέκτασης των πωλήσεων αμερικανικού LNG στα ευρωπαϊκά κράτη.
Αποδυνάμωση των δεσμών Ρωσίας με Κίνα και Ιράν
Οι ενεργειακές πρωτοβουλίες ΗΠΑ-Gazprom θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης και της Ασίας ενώ συνάδουν με την ευρύτερη προσπάθεια των ΗΠΑ να αποδυναμώσουν τους δεσμούς της Ρωσίας με την Κίνα και το Ιράν, ανέφεραν κάποιες από τις πηγές.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ουάσινγκτον θέλει να αμβλύνει τους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας χωρίς να προκαλέσει διάσπαση. Ο Ρούμπιο προειδοποίησε ότι οι στενότερες σχέσεις μεταξύ των δύο πυρηνικά εξοπλισμένων γειτόνων, θα αποτελούσαν πρόβλημα για τις ΗΠΑ – αν η Μόσχα γινόταν ο «μόνιμος εταίρος» του Πεκίνου.
Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αμφιβάλλουν αν η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορέσει να μπει σφήνα μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, δεδομένου του πόσο πιο κοντά έχουν έρθει οι δύο χώρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Επανεκκίνηση του Nord Stream
Η Gazprom επιθυμεί να συμβάλουν οι ΗΠΑ στην επανεκκίνηση των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, οι οποίοι διέρχονται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία προς τις γερμανικές ακτές.
Η Ρωσία παρέδιδε φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Αφού η Gazprom μείωσε και αργότερα σταμάτησε τις ροές στην αρχή του πολέμου, ο αγωγός υπέστη ζημιές, μαζί με ένα από τα τμήματα του Nord Stream 2 σε μια μυστηριώδη επίθεση, που θεωρήθηκε πράξη δολιοφθοράς.
Εξάλλου, Αμερικανός επιχειρηματίας επιδιώκει να αποκτήσει την εταιρεία εκμετάλλευσης που ελέγχει τον Nord Stream 2, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης στα τέλη του περασμένου έτους, γεγονός που θα έδινε στις ΗΠΑ μερίδιο στο έργο.
naftemporiki.gr
Πηγή: Naftemporiki
Διεθνή
Προσάρτηση της Γροιλανδίας και παραγγελία 48 παγοθραυστικών προανήγγειλε ο Τραμπ μπροστά στον Ρούτε! Οργισμένη απάντηση Γροιλανδίας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ στο οβάλ γραφείο.

Βέβαιος του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσαρτήσουν τη Γροιλανδία, εμφανίστηκε εκ νέου ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί», είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα παραγγείλουν 48 παγοθραυστικά.
BREAKING: The Secretary General of NATO just all-but endorsed Trump’s reasoning for wanting the U.S. to annex Greenland.
REPORTER: What is your vision for potential annexation of Greenland?
TRUMP: “I think it’ll happen. And I’m just thinking, I didn’t give it much thought… pic.twitter.com/T6LgkaAJ57
— Eric Daugherty (@EricLDaugh) March 13, 2025
Στο ίδιο πλαίσιο δηλώσεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει άποψη όσον αφορά την επιβολή των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών σε όλους τους εμπορικούς εταίρους της χώρας του, στις 2 Απριλίου.
«Μας κατακλέβουν επί χρόνια και δεν θα αφήσουμε να μας κλέβουν», εξαπέλυσε και νέα επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ, πολύ μοχθηρή. Μηνύουν την Google, μηνύουν το Facebook, μηνύουν όλες αυτές τις εταιρείες και παίρνουν δισεκατομμύρια δολάρια από αμερικανικές εταιρείες», υποστήριξε.
Πως απάντησε ο Ρούτε
Ισες αποστάσεις -στην καλύτερη των περιπτώσεων- τήρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε όταν ο Τραμπ ξεκίνησε σχετικά ερωτηθείς να αναλύει το «σκεπτικό» του για την Γροιλανδία.
«Θα το άφηνα έξω από τη συζήτηση γιατί δεν θέλω να σύρω το ΝΑΤΟ σε αυτό», είπε σχεδόν χαμογελαστός ο Ρούτε και στη συνέχεια απένειμε τα δίκια στον Τραμπ. Αλλά όταν πρόκειται για τις βόρειες θάλασσες και την Αρκτική, έχετε απόλυτο δίκιο. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν τώρα αυτές τις διαδρομές. Γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν αυτές τις διαδρομές… Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η περιοχή θα παραμείνει ασφαλής», ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Απάντηση από Γροιλανδία
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας δήλωσε σήμερα ότι θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να απορρίψουν ομόφωνα και κατηγορηματικά τα νέα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί προσάρτησης της νήσου της Αρκτικής.
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέφερε στο προσκήνιο την ιδέα της προσάρτησής μας», αναφέρει ο Μούτε Έγκεντε σε ανάρτησή του στο Facebook. «Ως εδώ και μη παρέκει», υπογραμμίζει.
Κατά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε νωρίτερα σήμερα την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα προσαρτήσουν τελικά τη Γροιλανδία. «Θεωρώ πως θα συμβεί», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας πως «είναι απαραίτητο για τη διεθνή ασφάλεια».
Η Γροιλανδία είναι πρώην αποικία της Δανίας στην οποία ανήκει από το 1953. Το 1979 κέρδισε κάποια αυτονομία και τότε έγιναν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στο νησί, όμως η Κοπεγχάγη εξακολουθεί να ορίζει την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και τη νομισματική πολιτική της Γροιλανδίας, προσφέροντάς της περίπου ένα δισεκ. δολάρια ετησίως.
Το 2009 η Γροιλανδία κέρδισε το δικαίωμα να κηρύξει πλήρη ανεξαρτησία έπειτα από δημοψήφισμα, όμως δεν το έχει πράξει καθώς ανησυχεί ότι το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της θα χειροτερέψει.
Το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα Demokraatit της Γροιλανδίας, το οποίο κέρδισε τις εκλογές της Τρίτης για την ανάδειξη τοπικής κυβέρνησης, έχει ταχθεί υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από τη Δανία αλλά όχι με βιαστικά βήματα.
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν έχει καταστήσει σαφές πως η Γροιλανδία αποτελεί τμήμα του βασιλείου και «δεν είναι προς πώληση».
Πηγή: Naftemporiki
-
Άμυνα1 εβδομάδα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ