Ακολουθήστε μας

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου

«Η αμυντική αναβάθμιση της Ελλάδος και η συνολική στρατηγική του ελληνισμού»

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι πρόσφατες παραγγελίες οπλικών συστημάτων και η υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με Γαλλία και ΗΠΑ, ενισχύουν την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδος

Του Δρ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου

Μετά την ελληνογαλλική αμυντική Συμφωνία, η υπογραφή και της ελληνοαμερικανικής πρόσφατα, διεύρυνε την αποτρεπτική λειτουργία των συμπράξεων αυτών, απέναντι στην Τουρκία και τον εμφανή επεκτατισμό της.

Οι αγορές υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων από τη Γαλλία, αλλά και η χορήγηση δωρεάν ή με συμβολικό τίμημα διάφορων σύγχρονων (έστω και μεταχειρισμένων) όπλων από τις ΗΠΑ, εκσυγχρονίζουν και ενισχύουν την ικανότητα και αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Κυρίως όμως οι ρήτρες στρατιωτικής συνδρομής και η εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας της ελληνικής επικράτειας, αποτελούν μία πολύτιμη υπενθύμιση για τα διεθνή πολιτικοστρατιωτικά και διπλωματικά στηρίγματα που διαθέτει η Ελλάδα αλλά και για την υψηλή και κρίσιμη σημασία του ελληνικού χερσαίου και θαλάσσιου χώρου. Η εγκατάσταση ή και διεύρυνση στρατιωτικών βάσεων και άλλων διευκολύνσεων των ΗΠΑ, με χρονικό βάθος 5ετίας πλέον (με το ενδεχόμενο σιωπηρής παράτασής τους), σε περιοχές της Ελλάδος όπως π.χ. η ακριτική Αλεξανδρούπολη (πλησίον της ελληνοτουρκικής μεθορίου), δίνουν το σαφές μήνυμα για την αποφυγή απειλών, προκλήσεων ή επιθετικών ενεργειών προς τη χώρα μας. Η ύπαρξη οπλικών μέσων αλλά και έμψυχου δυναμικού των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διάφορες ελληνικές περιοχές, που προβλέπεται και η δυνατότητα πολλαπλασιασμού τους, ενισχύουν τα μέγιστα την αποτρεπτική λειτουργία αυτής της διμερούς (Ελλάδος-ΗΠΑ) Συμφωνίας.

Άλλωστε, πιθανότητα και γαλλικές ναυτικές και αεροπορικές μονάδες θα σταθμεύουν σε ελληνικές βάσεις, ενισχύοντας ανάλογα την αποτροπή απειλών κατά της χώρας μας. Παραταύτα, ας μην μας διαφεύγει ότι, σε περίπτωση τούρκικης (ιδίως αιφνίδιας) επιθετικής ενέργειας, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν μόνες τους και θα ανασχέσουν τον εχθρό για τα πρώτα εικοσιτετράωρα της επίθεσης. Για αυτό απαιτείται επάρκεια μέσων για άμυνα και αντεπίθεση (σε βάθος μάλιστα) και υψηλή ετοιμότητα αντίδρασης, αλλά επίσης και δίκτυο πληροφοριών για την αποφυγή αιφνιδιασμού!

Ο διπλωματικός, αμυντικός και ενεργειακός συντονισμός και με άλλες χώρες (Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά προοδευτικά και με τον γίγαντα της Ινδίας) δείχνουν την λειτουργία της Ελλάδος ως κόμβου (με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και βέβαια και αυτοτελώς), αλλά και την πλήρη αναξιοπιστία, επικινδυνότητα και σταδιακή απομάκρυνση της Τουρκίας από το Δυτικό Σύστημα και τους Βορειοατλαντικούς θεσμούς.

Τα ευπαθή ή αναγκαία πρόσθετα σημεία αυτής της προωθούμενης αναβάθμισης της ασφάλειας και της αποτροπής της χώρας μας είναι τα εξής:

  1. Η στρατιωτική κατοχή της Β. Κύπρου και η επιδιωκόμενη άμεση νομιμοποίηση και επέκταση της (Βαρώσια) από την Τουρκία. Η κατοχική Τουρκία μέσω της ισχυρής στρατιωτικής της θέσης στο νησί, εκβιάζει για λύση δύο κρατών και χρησιμοποιεί την Κύπρο ως μοχλό προώθησης των ευρύτερων ανθελληνικών στόχων της (π.χ. Γαλάζια Πατρίδα) αλλά και των τελματωμένων τούρκο-ευρωπαϊκών σχέσεων! Η ελληνική απάντηση πρέπει να είναι άμεσα η έμπρακτη προώθηση ελληνοκυπριακής αμυντικής σχεδίασης και δομών, ως αντιστάθμισμα των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων (47 χρόνια) και με βάση το παρωχημένο αλλά υπαρκτό δικαίωμα εγγυήσεως της Ελλάδος στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, να απαιτηθεί από τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., με σύντομο χρονοδιάγραμμα μία δίκαιη και λειτουργική λύση γνήσιας Ομοσπονδίας, Δικοινοτικής και Διζωνικής, η οποία αν δεν επιτευχθεί, να διακηρυχθεί ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει διπλωματικά και στρατιωτικά την απελευθέρωση των κατεχομένων. Επίσης να επιδιώξουμε Γαλλική αμυντική Συμφωνία με την Κύπρο και, γιατί όχι, και κυπροαμερικανική, με βάση την Κυπριακή συμμετοχή στην Ε.Ε. και την συνέχιση της Τουρκικής κατοχής επί μισό αιώνα! Άλλωστε, η Δύση σύντομα (από το 2023 και μετά) θα αντιληφθεί ότι η Τουρκία έχει χαθεί αμετάκλητα ως Νατοϊκός εταίρος, είναι ανίκανη να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ένταξης στην Ε.Ε. και προετοιμάζει, με τεράστιες και μη αναγκαίες για την άμυνα της, στρατιωτικές προμήθειες και κατασκευές, την σύμπραξη με τη Ρωσία, την Κίνα, και ισλαμικές χώρες (Πακιστάν, αφρικανικές μουσουλμανικές χώρες), να πρωτοστατήσει σε ένα αντιδυτικό μπλοκ, όπως η έντονη ρητορική του Ερντογάν αποδεικνύει, χωρίς να υπολείπεται σε εθνικιστικές κορώνες και στόχους, το σύνολο της Τουρκικής Αντιπολίτευσης, πλην του κουρδικού HDP.
  1. Θα πρέπει να εκπονηθούν τρόποι ελληνικής άμυνας και διαχείρισης, στο μεσοδιάστημα μέχρι το 2025-26, που θα έχουν ενσωματωθεί τα νέα οπλικά συστήματα της xώρας μας, καθώς η περίοδος αυτή είναι ύποπτη για εκδήλωση αιφνιδιαστικής τουρκικής επίθεσης, στην Κύπρο, στα νησιά ή αλλού, για απόκτηση στρατηγικών πλεονεκτημάτων προς διαπραγμάτευση εν συνεχεία με την Ελλάδα, με σαφώς δυσμενείς όρους για τη χώρα μας. Σε μία τέτοια περίπτωση πρέπει να διακηρυχθεί έγκαιρα και πειστικά ότι δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων και του status quo και ότι αυτό, σε οποιαδήποτε κλίμακα, θα οδηγήσει σε συνολική στρατιωτική ελληνική απάντηση και βέβαια σε ενεργοποίηση της ρήτρας αμυντικής αρωγής από τους συμμάχους της Ελλάδος (έστω και για μέλη του ΝΑΤΟ).
  1. Ο διάλογος με την Τουρκία (διερευνητικές επαφές, συναντήσεις Υπ. Εξ. και κορυφής) δεν έχει νόημα και πρέπει να ολοκληρωθεί, όπου συνεχίζεται, το ταχύτερο, ώστε να διαπιστωθεί το χάσμα απόψεων και να καταγγελθεί η Τουρκία ότι προσπαθεί να προσαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο στα μέτρα και τα συμφέροντά της, με προφανείς παράνομες ερμηνείες και μαξιμαλισμό αστήρικτων διεκδικήσεων. Άλλωστε περί τα 20 χρόνια προηγούμενων φάσεων διαλόγου απέδειξαν το αγεφύρωτο των θέσεων! Εξάλλου, το εχθρικό κλίμα που συνεχώς καλλιεργεί η Τουρκία καθιστά μάταιη την συνεννόηση, εκτός και αν πρόκειται για μονομερείς ελληνικές υποχωρήσεις.
Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου: Οι ΗΠΑ κάνουν τα χατίρια των Αλβανών!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου: Τεράστια ανησυχία για όσα συμβαίνουν σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Στο ουκρανικό μέτωπο υπάρχουν μηνύματα χρήσης πυρηνικών από πλευράς Μόσχας, ένα σενάριο που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις. Από εκεί και πέρα οι ηγέτες της Ευρώπης και της Δύσης δεν δείχνουν, ότι υπηρετούν την ειρήνη. Το νέο επεισόδιο με Ράμα αφορά την ίδρυση κρατιδίου Μπεκτασίδων στην Αλβανία. Ο Ράμα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ως ηγέτης βαλκανικής χώρας. Έτοιμη για άσκηση βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή η Ελλάδα.

Τόσο η αναγγελία Ράμα από το βήμα του ΟΗΕ για ίδρυση «Βατικανού των Μουσουλμάνων», όσο και η φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, καθιστούν την Αλβανία μη φιλική χώρα.

Έτοιμη για άσκηση βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή η Ελλάδα.

Τόσο η αναγγελία Ράμα από το βήμα του ΟΗΕ για ίδρυση «Βατικανού των Μουσουλμάνων», όσο και η φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, καθιστούν την Αλβανία μη φιλική χώρα.

Αυτά μεταξύ άλλων ανέφερε με συνέντευξή του στην ValueNews και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο γνωστός Διεθνολόγος και λέκτορας στη Νομική σχολή του ΑΠΘ Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ερμηνεύοντας τις κινήσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού.

Ειδικότερα:

Σε αδιέξοδο η Διεθνής κοινότητα – ντόμινο αναταράξεων

«Οι προβλέψεις για την Μέση Ανατολή με την ταυτόχρονη εξέλιξη στην Ουκρανία αλλά και στη Γάζα, η οποία τώρα επεκτείνεται και στο Νότιο Λίβανο με τη Χεζμπολάχ, είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για την ειρήνη και τη σταθερότητα παγκοσμίως.

Δυστυχώς, η επιλογή της βίας αλλά και άλλες υστερήσεις σε σχέση με την πρόοδο των διπλωματικών διεργασιών που εξελίσσονται επί 10ετιας για το μεσανατολικό αλλά και από το 2011 και 2014 για το ουκρανικό οδήγησαν την κατάσταση στο χείλος της καταστροφής, με ίσως εκατοντάδες νεκρούς τραυματίες και απίστευτες καταστροφές στις υποδομές.

Η Διεθνής οργανωμένη κοινότητα δε θέλησε ή δεν μπόρεσε μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να οδηγήσει τα προβλήματα, μέσα από την οδό του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνών διοικητικών οργάνων και της διπλωματίας.  Μέσα από διαπραγματεύσεις, σε λύσεις, οι οποίες θα ακολουθούν τη συνεννόηση και την υπηρέτηση των κοινών συμφερόντων, στον βαθμό που αυτά βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Η Διεθνής κοινότητα και κυρίως οι μεγάλες δυνάμεις οδηγούνται σε αδιέξοδα που θα οδηγήσουν στη συνέχεια σε χρήση ανεξέλεγκτης βίας, δημιουργώντας ένα ντόμινο effect και δε θα μπορέσουν να ελεγχθούν οι καταστάσεις, όταν όλοι θα έχουν συνειδητοποιήσει πια πόσο επικίνδυνο ήταν αυτό που ξεκίνησε».

Κίνηση εντυπωσιασμού η προαναγγελία Ράμα για δημιουργία «Βατικανού των μουσουλμάνων»

«Φαίνεται πως είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού προκειμένου να κερδίσει ψήφους ο Αλβανός Πρωθυπουργός, αλλά και να παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν.

Η αντίδραση της Τουρκίας επήλθε κυρίως διότι εάν τα Τίρανα γίνουν η έδρα του μπεχτασιμού ή του Αλεβιτισμού, θα φύγει το βάρος από την Τουρκία. Θα μπορούσε να γίνει αυτή η κίνηση ώστε να μη χάσει και ο Έρντογαν τους εντός Τουρκίας ψηφοφόρους αλεβίτες, οι οποίοι θα δουν να αλλάζει το κέντρο βάρους εάν γίνει αυτό.

Από έναν άνθρωπο λοιπόν που έχει το υπόβαθρο και την ιδεολογική ακρότητα του Έντι Ράμα θα πρέπει να είμαστε άκρως επιφυλακτικοί και η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψιν της το δυσμενές για εμάς προηγούμενο με τον Φρέντι Μπελέρη και να προετοιμάσει την Ευρώπη για ελληνικό ΒΕΤΟ για την Αλβανική κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ κάνουν τα “χατίρια” των Αλβανών και εξ’ αυτού του λόγου δεν αντέδρασαν και στην παράνομη ανατροπή της συμφωνίας το 2009 για την οριοθέτηση των θαλασσών γύρω από την Κέρκυρα».

Συνέχεια ανάγνωσης

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου

Παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη στις 20 Ιουνίου το βιβλίο του Κώστα Πικραμένου “Το τέλος του Χαλιφάτου”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Βιβλιοπωλείο “Ψαράς” (Φιλικής Εταιρείας 39) θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου και ώρα 19:00 η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Πικραμένου “Το τέλος του Χαλιφάτου”. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο διεθνολόγος και μόνιμος λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βενιαμίν Καρακωστάνογλου και η δημοσιογράφος του Flash 99,4 Βασιλική Πολίτου.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

https://infognomon.gr/shop/logotechnia/politiki/to-telos-tou-xalifatou/

 

Το τέλος του Χαλιφάτου

Η «μασονική» Θεσσαλονίκη, το Κομιτάτο Ένωσης και Προόδου και η …«τζιχάντ» του Κεμάλ

Στις 3 Μαρτίου 1924, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα υπερψήφισε την κατάργηση του Χαλιφάτου καθ’ υπόδειξην του Μουσταφά Κεμάλ. Επρόκειτο για μια πρωτόγνωρη ενέργεια στην Ιστορία του Ισλάμ οι διαστάσεις της οποίας ξεπερνούσαν τα στενά σύνορα της νεοσύστατης Τουρκικής Δημοκρατίας. O πρώτος Χαλίφης (που σημαίνει διάδοχος του Προφήτη στα αραβικά) ήταν ο Αμπού Μπακρ (632-634 μ.Χ.). Ένας θεσμός 1292 ετών έπαψε να υφίσταται με ένα ψήφισμα του τουρκικού κοινοβουλίου…

Πως φτάσαμε σε αυτό το —ιστορικής αξίας— γεγονός πριν από ακριβώς 100 χρόνια το οποίο άφησε το Ισλάμ χωρίς θρησκευτικό ηγέτη; Τι συνέβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα (1856) μέχρι και την 3η Μαρτίου 1924; Πόσο ήταν ο Μουσταφά Κεμάλ γνήσιο προϊόν της εποχής του και φορέας νεωτερικών ιδεών; Ποιος ο ρόλος των μασονικών Στοών στα αστικά κέντρα (Κων/πολη, Σμύρνη, Θεσσαλονίκη) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Τι πρέσβευε το Κομιτάτο Ένωσης και Προόδου; Πως εργαλειοποίησε ο Κεμάλ το Ισλάμ κατά τη διάρκεια του λεγόμενου Αγώνα της Ανεξαρτησίας (1919-1923); Ποιες οι αντιδράσεις της Ούμμα (κοινότητα των πιστών) μετά την κατάργηση του Χαλιφάτου; Ποιες οργανώσεις και δίκτυα κάλυψαν το κενό που άφησε η ανυπαρξία Χαλίφη; Κατά πόσο η ισλαμιστική τρομοκρατία τροφοδοτείται ακόμη και σήμερα από την απόφαση της 3ης Μαρτίου 1924;

Το παρόν πόνημα επιδιώκει με τρόπο απλό να εισάγει τον αναγνώστη σε ένα ιστορικό πλαίσιο φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της πρόσφατης ιστορίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που επηρέασε και την Ελλάδα της Μεγάλης Ιδέας. Το θέμα έχει πολλές διαστάσεις και δεν αφορά μόνο το μουσουλμανικό κόσμο πόσο μάλλον την ίδια την Τουρκία. Πτυχές της απόφασης της 3ης Μαρτίου 1924 επηρεάζουν ακόμη και σήμερα έμμεσα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η απόφαση Ερντογάν για επιστροφή της Αγιάς Σοφιάς στο προηγούμενο καθεστώς αυτής (δηλαδή τζαμί), σχετίζεται με το «τραύμα» που βίωσαν οι μουσουλμάνοι από τις «εκσυγχρονιστικές» ενέργειες του Μ. Κεμάλ…

Η κατανόηση της δυναμικής των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και των εξελίξεων στο μουσουλμανικό κόσμο προϋποθέτει γνώση του ιστορικού πλαισίου όπως αυτό διαμορφώθηκε τον 19ο αιώνα και αρχές του 20ού αιώνα. Παραφράζοντας τον ισπανο-αμερικανό φιλόσοφο George Santyana θα λέγαμε ότι «οποίος δεν γνωρίζει το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει».

Βιογραφικό συγγραφέα:

O Kώστας Πικραμένος είναι Διευθυντής Ερευνών της CP Consulting (εταιρία εκπόνησης στρατηγικών μελετών) με έδρα τη Μασσαλία. Εμπειρογνώμων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα Τουρκίας, Υπηρεσιών Πληροφοριών και Πολιτικού Ισλάμ. Συγγραφέας των βιβλίων «ΜΙΤ – Η Φωλιά του Τουρκικού Παρακράτους», «Οι Μυστικές Υπηρεσίες στον 21ο αιώνα», «Εθνική Ασφάλεια», «Τουρκία 1923-2023. Ένας Αιώνας» και «Χαμάς-Ισραήλ» (Εκδόσεις Ινφογνώμων). Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Τουρκικά.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου: Όλη η αλήθεα! Εξαιρετική ευκαιρία για Ελλάδα – Εκτεθειμένη ηΤουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου: Το νομικό υπόβαθρο και οι δυνατότητες ανακήρυξης ΑΟΖ από την Ελλάδα. Η συνεργασία με Κύπρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή