Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Έλληνας ανακάλυψε τα ερείπια της Αρμενικής εκκλησίας σε βουνά του τουρκικού Γκυρούν

Δημοσιεύτηκε

στις

Κατά το ταξίδι στη Δυτική Αρμενία οι ντόπιοι Τούρκοι έδειξαν στον Αθηναίο Αναστάσιο Μαυράκη την Αρμενική εκκλησία που χάθηκε στα βουνά.

Ο Έλληνας γιατρός και ιστορικός Αναστάσιος Μαυράκης το 2018 επισκέφτηκε την επαρχία Σεβάστεια (τώρα Σίβας) στην Τουρκία για να μελετήσει και να φωτογραφίσει τα μνημεία του Αρμενικού πολιτισμού που βρίσκονται υπο την απειλή εξαφάνισης.

Το σημείωμά του με τίτλο «Γνωριμία με την αρμενική αρχιτεκτονική στην επαρχία Σεβάστεα» δημοσιεύθηκε στην πύλη Armenianweekly.

“Συνεχίζοντας το ταξίδι μου αναζητώντας την αλήθεια, έφτασα στο Γκιουρούν που βρίσκεται στην επαρχία Σεμπάστια, και πριν τη Γενοκτονία του 1915 ήταν πυκνοκατοικημένη από Αρμένιους. Επιπλέον, οι Αρμένιοι ζούσαν όχι μόνο στην πόλη με το ίδιο όνομα, αλλά και σε άλλες περιοχές – αστικές και αγροτικές. Αυτές είναι, για παράδειγμα, οι πόλεις Ζάρα, Ντιβρίγκι (Τεφρίκι), Γιουρούν (Γκουρίν) “, γράφει ο ιστορικός.

Ο Αναστάσιος Μαυράκης στεκόταν στα ερείπια του καθεδρικού ναού του Σουρμπ Αστβατσάτσιν (Αγίας Θωτόκου) στο Γκύρουν όταν τον πλησίασε ομάδα ντόπιων Τούρκων. Ρώτησαν τι τον οδήγησε σε αυτά τα εδάφη.

“Όταν είπα ότι ενδιαφέρομαι για την Αρμενική αρχιτεκτονική, οι Τούρκοι μου προσέφεραν μια μικρή περιήγηση στην ορεινή περιοχή στα περίχωρα του Γκιουρούν. Εκεί, μου έδειξαν τα τα ερείπια της παλιάς Αρμενικής εκκλησίας που διατηρήθηκαν. Δέχτηκα αμέσως την πρόσκλησή τους. Το ταξίδι διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και μετά στα βουνά του Γκιουρούν σε ένα παλιό αρμενικό χωριό ανακάλυψα τα ερείπια της εκκλησίας. Το όνομα της εκκλησίας δεν διατηρήθηκε. Οι ασπρόμαυρες πέτρες μου θύμισαν την αρχιτεκτονική του Ντιαρμπεκίρ. Αυτή, φυσικά, ήταν μια πολύ κομψή δομή “, λέει.

Σύμφωνα με τον ιστορικό, αυτό το σύντομο ταξίδι αποκάλυψε τη σημασία του Αρμενικού πολιτισμού στις αγροτικές περιοχές. Οι ερευνητές συχνά επικεντρώνουν την προσοχή τους στον Αρμενικό πολιτισμό στις πόλεις, ξεχνώντας τον τεράστιο αριθμό κατοίκων στις αγροτικές περιοχές.

Ο Αθηναίος τονίζει ότι, κατά κανόνα, τα δύσκολα προσβάσημα μέρη που επέλεγαν οι Αρμένιοι για να ζήσουν ήταν για λόγους ασφαλείας, προκειμένου να κρυφτούν και να αποφύγουν τα πογκρόμ. Επιπλέον, εκεί μπορούσαν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία από την τουρκική καταπίεση.

“Τα χωριά άνθισαν, εκεί λειτουργούσαν σχολεία και εκκλησίες, και πολύ συχνά τα σχολεία και οι εκκλησίες γίνονταν κέντρα αντίστασης και διατήρησης του Αρμενικού πολιτισμού, όπως στην περίπτωση του Ζεϊτούν (Αρμενική πόλη στο βουνό Κιλικία; τώρα ονομάζεται χωριό Σουλεϊμανλί στο Kahramanmarash) “, γράφει ο ιστορικός.

Στο Γκιουρούν τράβηξε σειρά φωτογραφιών τις οποίες αφιέρωσε στην ανθεκτικότητα των κατοίκων των αγροτικών περιοχών της Δυτικής Αρμενίας, των οποίων οι αξίες ​ εκφράζονται στα αρχιτεκτονικά μνημεία, στα τραγούδια και προφορικές παραδόσεις που δημιουργήθηκαν από αυτούς, και διατηρήθηκαν από τον Σογκομόν Σογκομονιάν (Κομίτας), και του οποίου το ανίκητο πνεύμα μεταφέρθηκε στις Αρμενικές πόλεις, στη Δημοκρατία της Αρμενίας και στην Αρμενική διασπορά.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή