Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

ΗΠΑ: Σοβαρή ζημιά από τις εισαγωγές από Κίνα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η οικονομία των ΗΠΑ έχει υποστεί σοβαρή διαρθρωτική ζημιά από τις εισαγωγές που γίνονται από την Κίνα

Bloomberg Businessweek

Απόδοση – επιμέλεια: Γιώργος Δ. Παυλόπουλος

Εάν υπάρχει ένα πεδίο διακομματικής συναίνεσης στις ΗΠΑ, είναι η πολιτική έναντι της Κίνας. Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι, όλοι είναι αντικινεζικά “γεράκια”, ανεξάρτητα από το πόσο διαφέρουν σε οτιδήποτε άλλο, από την αντιμετώπιση της πανδημίας μέχρι τα αίτια του πληθωρισμού.

Είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή σε σχέση με πριν από 20 χρόνια, όταν μια πλειοψηφία στην Ουάσινγκτον υποστήριζε την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στις 11 Δεκεμβρίου 2001. Σημαντικός και καλά τεκμηριωμένος λόγος για τη στροφή αυτή είναι το έργο των οικονομολόγων David Autor, David Dorn και Gordon Hanson. Από το 2013 περιγράφουν λεπτομερώς την “εξάρθρωση” στην οικονομία των ΗΠΑ από την αύξηση των εισαγωγών από την Κίνα, η οποία είχε οδηγήσει σε απώλεια έως 2,4 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας έως το 2011.

Αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως “κινεζικό σοκ” έχει συνδεθεί με την πτώση εισοδημάτων στις κάποτε πολύβουες εργοστασιακές πόλεις, την πολιτική δυσαρέσκεια και την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ, τις φθίνουσες προοπτικές δημιουργίας οικογένειας από τους εργαζόμενους, την κρίση των οπιοειδών και εκείνο που ονομάζεται “θάνατοι απόγνωσης”.

Σε εργασία που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, οι Autor, Dorn και Hanson τεκμηρίωσαν πώς, ενώ το “κινεζικό σοκ” κορυφώθηκε το 2010, ήταν ακόμη αισθητό το 2019. Όπως αναφέρουν, οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν έχουν λάβει σωστά μαθήματα από ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της πρόσφατης οικονομικής ιστορίας. Κι αυτό έχει σημασία, γιατί έρχονται και άλλα σοκ.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι, συνολικά για την οικονομία των ΗΠΑ, η άνοδος της Κίνας ήταν στην πραγματικότητα ευεργετική. Οι επιτυχίες της Apple με το iPhone δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τις εκτεταμένες εγκαταστάσεις παραγωγής της Foxconn στην Κίνα. Το πρόβλημα είναι ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας συγκεντρώθηκαν με ένταση σε μέρη όπως η ζώνη παραγωγής επίπλων της Βόρειας Καρολίνας και οι εργοστασιακές πόλεις στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ − και οι πολιτικές που προορίζονταν να βοηθήσουν αυτές τις περιοχές να ανακάμψουν ήταν εξαιρετικά δειλές. Γι’ αυτό οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες παραμένουν ορατές.

Αποτυχία

Με άλλα λόγια, το “κινεζικό σοκ” δεν ήταν στην πραγματικότητα αποτυχία εμπορικής πολιτικής. Ήταν πάνω από όλα αποτυχία εσωτερικής οικονομικής πολιτικής.

Οι τρεις υποστηρίζουν ότι καλά χρηματοδοτούμενες, στοχευμένες κρατικές πολιτικές θα μπορούσαν να είχαν βοηθήσει στην αποτροπή της οικονομικής καταστροφής που έπληξε πολλές κοινότητες. Τα πάντα, ωστόσο, από επιδόματα ανεργίας έως προγράμματα επανεκπαίδευσης, ήταν “πολύ περιορισμένης κλίμακας”.

Ορισμένες αμερικανικές ιδιαιτερότητες −συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής εξάρτησης από τους φόρους σε τοπικό (και όχι ομοσπονδιακό) επίπεδο για τη χρηματοδότηση σχολείων και αστυνομικών τμημάτων− στην πραγματικότητα ενισχύουν τον αντίκτυπο των οικονομικών σοκ. Όταν η βιομηχανία εγκαταλείπει μια περιοχή, οι τοπικές αρχές συχνά προχωρούν σε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για να προσελκύσουν νέους εργοδότες. Στη συνέχεια οι κοινότητες παγιδεύονται σε έναν φαύλο κύκλο, με τη φορολογική βάση να διαβρώνεται, οδηγώντας σε περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες και στις επενδύσεις, αναγκάζοντας οικογένειες να μετακινηθούν αλλού.

Στην εργασία των οικονομολόγων επικρίνονται έντονα τα εργαλεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Τραμπ για να αποκαταστήσει τη ζημία: “Η λύση των λαϊκιστών είναι η άνοδος των φραγμών στις εισαγωγές και το μπλοκάρισμα της μετανάστευσης”. Οι δασμοί Τραμπ στις εισαγωγές από την Κίνα έβλαψαν πολλούς καταναλωτές και επιχειρήσεις, χωρίς να δημιουργήσουν σημαντική αύξηση θέσεων εργασίας. Όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τους διατηρεί, απλώς συνεχίζει στον ίδιο δρόμο.

Ο Autor αποδοκιμάζει επίσης την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία των 12 χωρών του Ειρηνικού που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση Ομπάμα. Η TPP χτίστηκε με στόχο τη διασφάλιση της θέσης της Αμερικής στον Ειρηνικό και την απόκτηση μόχλευσης έναντι της Κίνας. Καθιέρωνε αυστηρότερους ελέγχους στις κρατικές επιχειρήσεις και νέους κανόνες για ζητήματα όπως οι ροές δεδομένων, που θα είχαν ωφελήσει τους Αμερικανούς. Το ότι ο Μπάιντεν βλέπει την επανένταξη στην TPP ως πολιτικά τοξική απλώς διαιωνίζει ένα λάθος.

Τα νέα σοκ

Η επανεξέταση των διδαγμάτων από την ανεπαρκή απάντηση της Αμερικής στο “κινεζικό σοκ” μπορεί να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κάνουν καλύτερες επιλογές όταν χτυπήσει ο επόμενος “κατακλυσμός”.

Η ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι βέβαιο ότι θα φέρει ακόμα έναν γύρο συμπυκνωμένου οικονομικού πόνου. Για κάθε νέο εργοστάσιο μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων που ανοίγει, υπάρχει ένα εργοστάσιο κινητήρων εσωτερικής καύσης καταδικασμένο να κλείσει. Μια κοινότητα κερδίζει, μια άλλη χάνει.

Παρόλο που το σχέδιο Μπάιντεν “Build Back Better” περιλαμβάνει ορισμένες δαπάνες για περιοχές που ενδέχεται να επηρεαστούν, αυτές δεν επαρκούν ούτε κατά διάνοια.

Έρχονται και άλλα πιθανά σοκ: ρομπότ και αυτοματισμός, μια νέα πανδημία και ίσως ακόμα και ένα δεύτερο “κινεζικό σοκ”. Το Πεκίνο έχει φιλοδοξίες να γίνει κυρίαρχος παίκτης σε κλάδους όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα ηλεκτρικά οχήματα και οι ημιαγωγοί και τους υποστηρίζει με επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ουάσινγκτον, ως απάντηση, υιοθέτησε μια δική της βιομηχανική πολιτική, ξεκινώντας με επιδοτήσεις για την κατασκευή εγχώριων εργοστασίων τσιπ.

Ωστόσο η αντιμετώπιση των οικονομικών κραδασμών δεν είναι μόνο αντιμετώπιση ενός γεωπολιτικού ανταγωνισμού. Έχει να κάνει με τη διασφάλιση της προστασίας των πολιτών από τις επιπτώσεις των αλλαγών. Έχει να κάνει με επιδόματα ανεργίας που να αφορούν όλους και εξίσου, οικονομικά βιώσιμη στέγαση και σχολεία που να μπορούν να προσαρμοστούν στην εκπαίδευση μιας νέας γενιάς εργαζομένων. Είκοσι χρόνια μετά την ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ, δεν είναι ακόμη σαφές ότι στην Ουάσινγκτον έχουν καταλάβει τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω.

capital.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Κυρώσεις από ΗΠΑ που στοχεύουν τη Χαμάς ανήμερα της 7ης Οκτωβρίου! Μία ΜΚΟ και ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία χρηματοδοτούσαν την οργάνωση

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε διεθνές δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς, κατηγορώντας το ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην εξωτερική συγκέντρωση χρημάτων για την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα, σε δράση για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από τις φρικαλεότητες της τρομοκρατικής ομάδας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επέβαλε κυρώσεις σε τρία άτομα και αυτό που αποκαλεί «ψευδή φιλανθρωπική οργάνωση», την οποία κατηγορεί ότι είναι εξέχοντες διεθνείς οικονομικοί υποστηρικτές της Χαμάς, καθώς και στην τράπεζα Al-Intaj στη Γάζα που λέει ότι είναι ελέγχεται από την ομάδα.

Στο στόχαστρο είναι επίσης ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς, ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία, και εννέα από τις επιχειρήσεις του, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Καθώς συμπληρώνουμε έναν χρόνο από τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να υποβιβάζει αμείλικτα την ικανότητα της Χαμάς και άλλων αποσταθεροποιητικών ιρανών πληρεξούσιων να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους και να πραγματοποιούν πρόσθετες βίαιες ενέργειες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στη δήλωση.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 6 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 5ης Οκτωβρίου 2024
1. Γεραπετρίτης: Θα κάνω αυτό που πρέπει στο Αιγαίο και ας χαρακτηριστώ μειοδότης
2. Ελλάδα-υδρογονάνθακες: Ποιος κρύβεται πίσω από την παρακώλυση των γεωτρήσεων; 13:00
3. Κύπρος: Η τριμερής αποφασίστηκε από Αθήνα και Άγκυρα, ερήμην της Λευκωσίας 21:50
4. Τουρκία: Κέρδισε διαγωνισμό στη Ρουμανία για πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων 27:00
5. Ισραήλ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της επίθεσης – Θα αντεπιτεθούμε λέει το Ιράν 33:15
6. ΗΠΑ: Ο Τραμπ γύρισε στον τόπο του εις βάρος του εγκλήματος στην Πενσυλβάνια 59:00
7. Ρωσία-Ουκρανία: Μοντέλο Δυτικής-Ανατολικής Γερμανίας προκρίνουν Δυτικοί κιαι Ουκρανοί αξιωματούχοι 01:01:50

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Μάικλ Ρούμπιν στο Middle East Forum: Σε παρακμή τα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν

Τυφλοί οι Αμερικανοί! Δεν βλέπουν τα τρωτά σημεία του Ιράν. Πιστεύουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι πολύ ισχυρότερη βιομηχανικά και στρατιωτικά από ό,τι είναι.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ιράν πρέπει να εισάγει διυλισμένη βενζίνη, όχι μόνο για να τροφοδοτεί μηχανοκίνητα οχήματα, αλλά και για να διοχετεύει στα κοιτάσματα για την εξόρυξη πετρελαίου.

Γράφει ο Μάικλ Ρούμπιν*, Middle East Forum

Τα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν είναι τα παλαιότερα στη Μέση Ανατολή. Το 1901, ο Αυστραλός William Knox D’Arcy κέρδισε μια παραχώρηση για αυτό που μέσα σε μια δεκαετία θα γινόταν η Anglo-Persian Oil Company. Καθώς η Περσία άλλαξε το όνομά της σε Ιράν το 1935, το ίδιο έκανε και η εταιρεία, πρώτα σε Αγγλο-Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου και στη συνέχεια, καθώς μεγάλωνε πέρα ​​από το Ιράν, μετονομάστηκε σε British Petroleum.

Το κρατικό μυστικό

Η παραγωγή κορυφώθηκε τη δεκαετία του 1970. Μετά την Ισλαμική Επανάσταση υπήρξε πολιτικό χάος και ακολούθησαν δεκαετίες κακοδιαχείρισης στα… χωράφια του Ιράν. Η παραγωγή ορισμένων χωραφιών μειώνεται τώρα κατά 8 έως 12 τοις εκατό ετησίως. Το Ιράν πρέπει να εισάγει διυλισμένη βενζίνη, όχι μόνο για να τροφοδοτεί μηχανοκίνητα οχήματα, αλλά και για να διοχετεύει στα κοιτάσματα για την εξόρυξη πετρελαίου. Η εξάρτηση του Ιράν από την εισαγόμενη βενζίνη είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι απειλές του να κλείσει τα στενά του Ορμούζ είναι υπερβολικές. Όχι μόνο δεν μπορούν στρατιωτικά, αλλά οποιοδήποτε κλείσιμο θα έβλαπτε δυσανάλογα το Ιράν επειδή η Κίνα και άλλοι πελάτες θα μπορούσαν εύκολα να αγοράσουν πετρέλαιο από άλλες αγορές.

Η Κίνα μπορεί σύντομα να χρειαστεί να το κάνει ούτως ή άλλως. Μόλις πριν από δύο χρόνια, η Ισλαμική Δημοκρατία ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου αρχηγείου ανάπτυξης για τις νανο- και μικρο-τεχνολογίες, περισσότερο γνωστό ως Συμβούλιο Καινοτομίας Νανο-Τεχνολογίας του Ιράν. Ενώ η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν αντιμετωπίζει τα αληθινά στατιστικά στοιχεία για τα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν ως κρατικό μυστικό, αυτό το σημείωμα προφανώς δεν έφτασε στους επιστήμονες και τους μηχανικούς στο κέντρο. Καμαρώνοντας για την παραγωγή νανοκαταλυτών που βοηθούν στη διάσπαση του αργού και στην αύξηση της απόδοσης σε πιο πολύτιμα παραπροϊόντα, ο νέος οργανισμός ανέφερε ότι ο νανοκαταλύτης του μπορεί να βοηθήσει το Ιράν να σταματήσει τις σπείρες θανάτου στα χωράφια του. Σήμερα, το Ιράν παράγει ελαφρώς πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά ελπίζει ότι θα διπλασιαστεί σχεδόν στα 5,8 εκατομμύρια βαρέλια μέσα σε πέντε χρόνια.

Προς το παρόν, για την επίτευξη αυτού του αριθμού, λέει το κέντρο νανοτεχνολογίας, θα απαιτούσε τη γεώτρηση 2.000 νέων γεωτρήσεων. Αναφέρει επίσης ότι κάθε νέο πηγάδι χρειάζεται 200 ​​ημέρες για να σκάψει και να τεθεί σε λειτουργία. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αύξηση της εξόρυξης από λειτουργικά πηγάδια, η οποία απαιτεί τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών όπως η νανοτεχνολογία», ανακοίνωσε το κέντρο, προσθέτοντας, «Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα και, κατά συνέπεια, η έλλειψη προμήθειας καταλυτών που απαιτούνται από διυλιστήρια και πετροχημικά από το εξωτερικό, προκάλεσε επίσης την ιεράρχηση της στήριξης» για νέους καταλύτες.

Τυφλοί οι Αμερικανοί μπροστά στα τρωτά σημεία του ιρανικού καθεστώτος

Αυξάνονται τώρα οι εικασίες ότι, στον απόηχο της πρόσφατης επίθεσης βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν στο Ισραήλ, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις θα αντεπιτεθούν. Καθώς η βιομηχανία πετρελαίου του Ιράν τροφοδοτεί την οικονομία του, η στόχευση της βιομηχανίας φαίνεται πιθανή. Ορισμένα σημεία πνιγμού (choke points) είναι προφανή. Το Ιράν εξάγει το 90 τοις εκατό του πετρελαίου του μέσω ενός μόνο σημείου: του πετρελαϊκού τερματικού σταθμού Kharg . Ωστόσο, με τόσα πολλά πεδία σε παρακμή, η ικανότητα του Ιράν να παράγει ή να εισάγει νανοκαταλύτες μπορεί να είναι μια δεύτερη επιλογή, όπως και η βιομηχανική ζώνη Asaluyeh όπου συγκεντρώνονται τόσο μεγάλο μέρος των βιομηχανιών πετρελαίου και πετροχημικών του Ιράν.

Σε όλες τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, υπάρχει ένα παράξενο φαινόμενο: Αμερικανοί αξιωματούχοι παραμένουν τυφλοί ή αρνούνται να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία του ιρανικού καθεστώτος και αντ’ αυτού αρπάξουν την ήττα από τα σαγόνια της νίκης πλημμυρίζοντας το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης με μετρητά. Αυτή η δυναμική έχει φέρει τη Μέση Ανατολή στα πρόθυρα πολέμου και την Ισλαμική Δημοκρατία στα πρόθυρα της έκρηξης πυρηνικών όπλων. Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Δύση παραχωρεί συνεχώς στην Τεχεράνη είναι, όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι πολύ ισχυρότερη βιομηχανικά και στρατιωτικά από ότι είναι. Οι αχίλλειες φτέρνες υπάρχουν. Το μόνο ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει τον ρόλο του Τρώα Πρίγκιπα Πάρη και θα ρίξει το μοιραίο βέλος.

Το άρθρο του Μάικλ Ρούμπιν στο Middle East Forum

 

*Ο Μάικλ Ρούμπιν είναι ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute, όπου ειδικεύεται σε χώρες της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα στο Ιράν και την Τουρκία. Η καριέρα του περιλαμβάνει χρόνο ως αξιωματούχος του Πενταγώνου, με εμπειρίες πεδίου στο Ιράν, την Υεμένη και το Ιράκ, καθώς και διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Ο κ. Ρούμπιν έχει επίσης συνεισφέρει στη στρατιωτική εκπαίδευση, διδάσκοντας μονάδες Πολεμικού Ναυτικού και Πεζοναυτών των ΗΠΑ σχετικά με τις περιφερειακές συγκρούσεις και την τρομοκρατία. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει πολλές βασικές εκδόσεις, όπως το «Dancing with the Devil» και το «Eternal Iran». Ο Ρούμπιν απέκτησε το διδακτορικό του και μεταπτυχιακό στην ιστορία και πτυχίο βιολογίας από το Πανεπιστήμιο Yale.

 

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή