Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Κύπρος: Έπεσαν οι υπογραφές για το Τεμάχιο 5 της ΑΟΖ με ExxonMobil – Qatar Energy

Δημοσιεύτηκε

στις

ExxonMobil και Qatar Energy βάζουν ταφόπλακα στα σχέδια της Τουρκίας να λεηλατήσουν την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

Υπογράφηκαν σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, το Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και η Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων, που αφορούν στην αδειοδότηση του Τεμαχίου 5 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Energy.

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία των εκπροσώπων της αδειούχου κοινοπραξίας, των πρέσβεων των ΗΠΑ και του Κατάρ, καθώς και αξιωματούχων του Κράτους, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) Νατάσα Πηλείδου υπέγραψε, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και την Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το Τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ, με την ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited (διαχειρίστρια, ποσοστό 60%) και την Qatar Petroleum International Upstream LLC (ποσοστό 40%).

Εκ μέρους της κοινοπραξίας, το Συμβόλαιο υπέγραψαν ο κ. Βαρνάβας Θεοδοσίου, διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil Cyprus και ο διευθυντής της Qatar Energy για Διεθνείς Δραστηριότητες Παραγωγής και Έρευνας (International Upstream and Exploration) κ. Ali Al-Mana.

“Με τη σημερινή τελετή υπογραφής ολοκληρώνεται, σε μόλις πέντε μήνες, η διαδικασία αδειοδότησης που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, απόρροια της σκληρής δουλειάς, της αφοσίωσης και της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και της κοινοπραξίας, αλλά και όλων των συμμετεχόντων στις διαπραγματεύσεις”, τόνισε μετά την υπογραφή η κ. Πηλείδου.

Η υπουργός έδωσε τα εύσημα τόσο στην Υπηρεσία Υδρογονανθράκων του ΥΕΕΒ και τις ομάδες της ExxonMobil και της Qatar Energy όσο και στους εμπειρογνώμονες της Νομικής Υπηρεσίας, των Υπουργείων Οικονομικών, Εξωτερικών και Γεωργίας, της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου και των τεχνικών συμβούλων του Κράτους, οι οποίοι, όπως είπε, ενίσχυσαν, τις προσπάθειες της Υπουργού και της ομάδας του Υπουργείου Ενέργειας. “Όλοι”, πρόσθεσε, “έχετε συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του πολύ θετικού αποτελέσματος και, εκ μέρους της Κυβέρνησης, θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ”.

Η κ. Πηλείδου εξήγησε πως η υπογραφή αυτής της αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας κατέστη δυνατή λόγω των γεωλογικών προοπτικών και των ενδεχόμενων συνεργιών εκμετάλλευσης στο Τεμάχιο 5. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημαντικότητα της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και των εταιρειών, σε μία δύσκολη εποχή για την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι “με αυτή τη συμφωνία η Κυπριακή Δημοκρατία, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, προωθεί περαιτέρω την εξερεύνηση της ΑΟΖ μας και η κοινοπραξία εδραιώνει την παρουσία της στην πολλά υποσχόμενη Ανατολική Μεσόγειο”.

Η κοινοπραξία των ExxonMobil και Qatar Energy, υπενθύμισε η υπουργός, είναι η πρώτη από τους αδειούχους στην κυπριακή ΑΟΖ που προχωρεί, μετά από την αναβολή εργασιών λόγω της πανδημίας, σε επανέναρξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων της, με επιβεβαιωτική γεώτρηση, πριν από το τέλος του χρόνου, στο κοίτασμα “Γλαύκος”, στο Τεμάχιο 10. Στο κοίτασμα, όπως τόνισε η κα Πηλείδου, έχουν ανακαλυφθεί 5 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των κ.κ. Al-Mana και Θεοδοσίου κατά τη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν τις υπογραφές, “η νέα αυτή γεώτρηση αποτελεί μέρος του φιλόδοξου προγράμματος εξερεύνησής τους. Ενημέρωσαν, επίσης, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πρόθεση της κοινοπραξίας να αρχίσει, το 2022, εργασίες για τη συλλογή σεισμικών δεδομένων στο Τεμάχιο 5”.

Η Υπουργός ευχαρίστησε, τέλος, τις εταιρείες για την εμπιστοσύνη που συνεχίζουν να δείχνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις προοπτικές της ΑΟΖ της. “Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχετε αποδειχθεί πολύτιμοι εταίροι της Κύπρου στις προσπάθειές μας για βέλτιστη και βιώσιμη ανάπτυξη των υδρογονανθρακικών μας πόρων. Εύχομαι το νέο Συμβόλαιο που υπογράψαμε σήμερα να οδηγήσει στην ευόδωση των κοινών μας στόχων και προσδοκιών”, κατέληξε.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε πως οι ExxonMobil και Qatar Energy, που έχουν μακρά και επιτυχημένη ιστορία υπεύθυνης ανάπτυξης πόρων, εκτιμούν την ισχυρή επαγγελματική σχέση που έχει αναπτυχθεί με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. “Προσβλέπουμε”, τόνισε, “σε συνέχιση της συνεργασίας μας με την κυπριακή Κυβέρνηση, με σκοπό την αξιολόγηση και αξιοποίηση του δυναμικού υδρογονανθράκων της χώρας”.

Κύπρος: Έπεσαν οι υπογραφές για το Τεμάχιο 5 της ΑΟΖ με ExxonMobil – Qatar Energy

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή