Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Το Κατάρ, η Κύπρος και οι κούφιες κόκκινες γραμμές του Τατάρ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά προχωρά τεμάχιο προς τεμάχιο, η Τουρκία και ο Τατάρ φυσικά συνεχώς αρκούνται στο να «καταδικάζουν…»

Του Χασάν Καχβετζίογλου*

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Η «Κυπριακή Δημοκρατία» χώρισε τη θαλάσσια περιοχή που περιβάλλει τα νότια του νησιού μας σε 13 τεμάχια…

Παραχωρεί αυτά τα «τεμάχια» στις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου…

Λέει, «Αναζητήστε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, βρείτε, βγάλτε το και θα μοιραστούμε τα έσοδα…»

Τα 9 από τα 13 τεμάχια διανεμήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με συμφωνίες «αναλογικού μερισμού παραγωγής»…

Την περασμένη Παρασκευή, το Τεμάχιο με αριθμό 5 στην περιοχή επίσης «παραχωρήθηκε…»

Προς το παρόν, μόνο τρία «αζήτητα» αγροτεμάχια παραμένουν εντός της «Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Κύπρου»…

Ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά προχωρά τεμάχιο προς τεμάχιο, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά φυσικά συνεχώς αρκούνται στο να «καταδικάζουν…»

Οι δικοί μας αρκούνται στο να δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν την περιοχή που έχει ορίσει ως «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η Κυπριακή Δημοκρατία.

Υποστηρίζουν ότι τόσο η Τουρκία όσο και οι Τουρκοκύπριοι έχουν «δικαιώματα» σε αυτόν τον τομέα και κάνουν δηλώσεις ότι «είμαστε μαζί στο πεδίο, πατρίδα και μικρή πατρίδα»…

Στέλνοπυν επίσης πολεμικά πλοία στην περιοχή…

Πότε πότε παρεμποδίζουν τις ερευνητικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κύπρου…

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά πρότειναν «κοινή επιτροπή» στην ελληνοκυπριακή πλευρά επί πρώην προέδρου Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να αποτραπεί πιθανή σύγκρουση και ένταση στην περιοχή.

Ο Αναστασιάδης είχε απορρίψει αυτή την πρόταση…

Με τα χρόνια, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός της μέχρι στιγμής, σταματώντας σε περιόδους έντασης και προχωρώντας όταν βρίσκει ευκαιρία.

Η Τουρκία εμφανιζόταν επίσης κατά καιρούς στην Ανατολική Μεσόγειο και έκανε επίδειξη δύναμης, αλλά όταν οι εξωτερικές πιέσεις εντάθηκαν, αναγκάστηκε να κάνει πίσω αποσύροντας τα πλοία της στα λιμάνια.

Η ΤΔΒΚ, από την άλλη, δεν μπορεί να κάνει τίποτα πέρα από συνεχή φραστική καταδίκη όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει ανακηρυχθεί μέρος της «Γαλάζιας Πατρίδας»…

Ο Τατάρ δεν  μπορεί να πάει πέρα από την κούφια «κόκκινη γραμμή» του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας…

Η Τουρκία υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταπατήσει τον δικό της οικονομικό χώρο σε ορισμένα τεμάχια που έχει καθορίσει στη δική της ΑΟΖ…

Το «Τεμάχιο 5», που παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία την περασμένη Παρασκευή, στην “Exxon-Mobil” και την “Katar Petrolium”, είναι μια από αυτές τις περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία…

Υπάρχουν όμως και άλλες πτυχές αυτής της τελευταίας εξέλιξης…

Μία από τις εταιρείες που θα αναζητήσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην «συγκρουσιακή» περιοχή νούμερο 5, όπου η Τουρκία και η «Κυπριακή Δημοκρατία» διεκδικούν αμοιβαία «δικαιώματα», είναι η κρατική εταιρεία του Κατάρ.

Και η συμφωνία υπεγράφη στη Λευκωσία αμέσως μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στο Κατάρ…

Το Κατάρ είναι μια χώρα που υπέγραψε 69 πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτιστικά έγγραφα με την Τουρκία του Ερντογάν και έκανε 15 συμφωνίες στην τελευταία επίσκεψη.

Ένας «θρησκευτικός αδερφός» που ο Ερντογάν τον ανέβασε στα ουράνια.

Τούρκοι εργολάβοι πραγματοποιούν μεγάλα έργα επιχειρηματικού όγκου 15 δισ. δολαρίων στο Κατάρ, και λένε για το κράτος αυτό ότι «είμαστε μαζί στη λύπη, μαζί και στη χαρά».

Παρουσιάζουν το Κατάρ στο τουρκικό κοινό ως τον «στενότερο σύμμαχό μας»…

Ωστόσο, ο Ερντογάν προφανώς δεν μπόρεσε να πείσει τους Καταριανούς για το δίκαιο των τουρκικών θέσεων στην ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου και στη Γαλάζια Πατρίδα και 2 μέρες μετά την επίσκεψή του στη Ντόχα, ο «αδερφός» Διευθυντής Διεθνών Ερευνών της Qatar Petrolium, Αλί Αλ Μανά, έρχεται και υπογράφει με την ελληνική πλευρά στην Κύπρο συμφωνία για το Τεμάχιο 5…

Τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατά την επιστροφή του από το Κατάρ για το θέμα αυτό:

«Φυσικά, τους κάναμε μια υπενθύμιση. Εκφράσαμε και τη λύπη μας. Ελπίζω να εισακουστούμε και να μην υπογράψουν τίποτα για το Τεμάχιο 5…»

Όμως, όπως αποδείχτηκε, δεν εισακούστηκε ο Ερντογάν και τελικά υπέγραψαν.

Δεν άκουσαν τι είπε ο Ερντογάν…

Στην πραγματικότητα, όχι μόνο το Κατάρ, αλλά και άλλα «αδέρφια» με τα οποία η Τουρκία προσπαθεί να «ομαλοποιήσει» τις σχέσεις της, είτε πρόκειται για την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή την Ιορδανία, κανένα από αυτά δεν προσέγγισε ή υποστήριξε ποτέ τα τουρκικά επιχειρήματα για την Κύπρο.

Για παράδειγμα, η Αίγυπτος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των Ελληνοκυπρίων στις πρώτες συγκρούσεις το 1963 και οι Έλληνες αγόρασαν τότε  τα πρώτα όπλα από αυτούς.

Τώρα, παρά τη «λύπη» και την «υπενθύμιση» του Ερντογάν, η συνεργασία του Κατάρ με την Κυπριακή Δημοκρατία για τους υδρογονάνθρακες, εναντίον της Τουρκίας, δεν πρέπει να μας παραξενεύει…

Αυτή η πολιτική βέβαια μπορεί να εξηγηθεί με βάση τα «εθνικά συμφέροντα» του κάθε κράτους…

Το 2017 το Κατάρ βρήκε 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Γλαύκος» στο Τεμάχιο 10 της περιοχής που αναφέραμε, πάλι με τη σύμπραξη των ΗΠΑ και της «Exxon-Mobil».

Το νέο Τεμάχιο 5, για το οποίο υπέγραψε συμφωνία ο «αδελφός Αλί», βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Τεμάχιο 10 και είναι μια «ελπιδοφόρα» περιοχή από πλευράς υδρογονανθράκων.

Εν ολίγοις, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να πείσουμε το Κατάρ λέγοντας «μην κάνετε κάτι που θα μας στενοχωρέσει», όταν πρόκειται για ένα θέμα τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο εξαρτάται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία συνεχίζει με επιτυχία το πρόγραμμα που έχει χαράξει.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν υπάρχουν τέτοια συμφέροντα, το Κατάρ θα συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο και θα συνάψει συμφωνίες φιλίας και συνεργασίας με τους αντιπάλους της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν·δεν μπόρεσε να πείσει ούτε το Αζερμπαϊτζάν (να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ)…

Δεν μπόρεσε να πείσει ούτε το Τουρκμενιστάν…

Επομένως, πρέπει να καταλάβουμε ότι κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα στη διεθνή σκηνή και ότι κανείς δεν θα απαρνηθεί τα εθνικά του συμφέροντα μόνο και μόνο επειδή το «ζήτησε» η Τουρκία.

Γι’ αυτό το όνειρο της «αναγνώρισης της ΤΔΒΚ» δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα.

Δεν είναι δυνατόν να επέλθει συμφωνία ούτε με «φίλους και αδέρφια» για την αποσχιστική πολιτική των «δύο κρατών» στην Κύπρο.

Το Κατάρ έφερε αυτή την πικρή αλήθεια στα μάτια της Τουρκίας.

Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα μπορέσουν να πάρουν τα δικαιώματά τους από αυτό το «μοίρασμα υδρογονανθράκων» μόνο υποστηρίζοντας μια «λύση» και ακούγοντας τη φωνή της διεθνούς κοινότητας.

Αν όχι, οι Έλληνες θα συνεχίσουν βήμα βήμα το δρόμο τους, με βάση το σχέδιο που έχουν χαράξει, Αμερικανοί και Κατάρ θα κάνουν εξορύξεις, κι εμείς θα κοιτάζουμε…

*Ο Χασάν Καχβετζίογλου είναι Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος

Πηγή: ahval

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή