Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Η επέμβαση της Ρωσίας ανέτρεψε όλα τα σχέδια της Δύσης για το Καζακστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

«Οι χώρες γύρω από τη ρωσική περιφέρεια, μετά την εξουδετέρωση της εξέγερσης στο Καζακστάν πρέπει να επανεξετάσουν τις επιλογές τους»

Ο αρχισυντάκτης του artigercek, Ergun Babahan και ο αναλυτής Fehim Taştekin αξιολόγησαν τις συνέπειες όσων συνέβησαν στο Καζακστάν στο πρόγραμμα #Middle East. Στο πρόγραμμα συζητήθηκαν τα εξής:

  • η αλλαγή των ισορροπιών στην Ασία μετά τη σύμπραξη Ρωσίας και Κίνας,
  • η πολιτική Τουρανισμού της Τουρκίας και
  • οι τελευταίες εξελίξεις στο Καζακστάν

Η αντιμετώπιση της εξέγερσης στο Καζακστάν σε σύντομο χρονικό διάστημα, εξάλειψε το σενάριο του βάλτου που προβλεπόταν να βυθιστεί η Ρωσία. Μάλιστα, η επιτυχής παρέμβαση στην κρίση του Καζακστάν, ενίσχυσε τη θέση της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία.
Είναι σαν να αποκαθίσταται η εξίσωση του Ψυχρού Πολέμου.

Υπό την ηγεσία της Ρωσίας, ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας ενηλικιώθηκε έτσι και δομιμάστηκε για πρώτη φορά στην πράξη. Ο Πούτιν έδωσε το μήνυμα «Η Ρωσία επέστρεψε» στην πρώην σοβιετική γεωγραφία. Ωστόσο, μέχρι χθες μιλούσαμε για τις επιπτώσεις των λόγων του Μπάιντεν «Οι ΗΠΑ επέστρεψαν». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι στρατιωτικές αποστολές σε μια μεγάλη γεωγραφία όπως το Καζακστάν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εξέπληξαν τους πάντες.

Το αν ο Ρώσος στρατιώτης παραμείνει σε μόνιμη βάση ή όχι δεν είναι το θέμα. Οι πολιτικές επιπτώσεις της επέμβασής του είναι σημαντικές. Εάν η διοίκηση του Καζακστάν τους πει να φύγουν, θα φύγουν. Όμως από εδώ και πέρα, η κυβέρνηση του Καζακστάν θα πρέπει να κοιτάει προς τη Ρωσία όταν λαμβάνει στρατηγικές αποφάσεις. Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει μια νέα στρατηγική πραγματικότητα στην οποία το Καζακστάν, που μέχρι τώρα ακολουθούσε μια ισορροπημένη στάση στο τρίγωνο Ρωσίας, Κίνας και Δύσης, τώρα θα γέρνει περισσότερο υπέρ της Ρωσίας στις πολιτικές-γεωπολιτικές του επιλογές.

Φάνηκε για άλλη μια φορά ότι τα όνειρα της Τουρκίας να ενώσει τον τουρκικό κόσμο είναι αποκομμένα από τη γεωστρατηγική πραγματικότητα. Ο Ερντογάν δεν ήξερε πώς να αντιδράσει στην κρίση του Καζακστάν. Όπως και οι Αμερικανοί, οι Τούρκοι περιμένουν απάντηση στο ερώτημα γιατί το Καζακστάν ένοιωσε την ανάγκη να απευθυνθεί και να ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας.

Η Κίνα μπορεί να μην είναι ευχαριστημένη με τη Ρωσία, που έπαιξε αυτόν τον κεντρικό ρόλο στην κρίση του Καζακστάν, αλλά το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να την ευχαριστεί, γιατί δεν πργματοποιήθηκαν οι μεγαλύτεροι φόβοι της.

Η Ρωσία και η Κίνα κατάφεραν να εμποδίσουν με κάποιο τρόπο τις προσπάθειες των ΗΠΑ, που είχαν πετύχει να αποκτήσουν χώρο στην Κεντρική Ασία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, να αποκτήσουν μόνιμη βάση εκεί τα επόμενα χρόνια.

Μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, οι αναζητήσεις των Αμερικανών για βάσεις στις γύρω χώρες απέβησαν επίσης άκαρπες.

Είναι αρκετοί που θα υπολόγιζαν ότι, ξεκινώντας από το Καζακστάν, η αποσταθεροποίηση της Κεντρικής Ασίας θα εξυπηρετούσε τη στρατηγική της περικύκλωσης της Κίνας και της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια των γεγονότων στο Καζακστάν, φάνηκε ότι οι ισλαμιστές έπαιξαν το ρόλο τους στην εξέξερση. Αυτό προκαλεί σοβαρό σκπετικισμό για το μέλλον. Γίνεται λόγος για το σενάριο ότι το ISIS-Khorasan μπορεί να απειλήσει χώρες όπως το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Οι Ρώσοι συμβουλεύουν τώρα τους Ουζμπέκους να επανεξετάσουν την ένταξή τους στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (σ.τ.μ. στον οποίο είχαν ενταχθεί αρχικά και μετά αποχώρησαν).

Οι χώρες που βρίσκονται στη ρωσική περιφέρεια, μετά τα γεγονότα στο Καζακστάν, θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση και τις επιλογές τους.

Εφόσον η αποσταθεροποίηση του Καζακστάν έχει μια διάσταση που υπονομεύει το έργο Belt and Road της Κίνας, βλέπουμε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας έχει μειωθεί και η αναζήτηση μιας κοινής στρατηγικής έχει αυξηθεί.

Ο Πούτιν θα πάει ξανά στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο. Αυτό είναι ένα άλλο αποτέλεσμα που δεν θέλουν οι ΗΠΑ. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ επιδιώκουν «Τα προβλήματα μεταξύ Ρωσίας και Κίνας να διατηρηθούν ζωντανά, για να μην σχηματιστεί ένα κοινό κέντρο εξουσίας». Όμως τώρα συμβαίνει το αντίθετο.

Αντιμέτωπες με τη νέα γεωστρατηγική πραγματικότητα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάθησαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη τη Δευτέρα. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του ΝΑΤΟ στις 12 Ιανουαρίου. Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του ΟΑΣΕ στις 13 Ιανουαρίου. Οι Αμερικανοί θέλουν να φέρουν σε δύσκολη θέση τη Ρωσία αυτή τη φορά με κυρώσεις. Προσπαθούν επίσης να παρακινήσουν τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής να λάβουν κοινή στάση εναντίον της Ρωσίας. Εάν οι ΗΠΑ μπορούσαν να σχηματίσουν έναν αποτρεπτικό συνασπισμό ή αν είχαν επιλογές στα χέρια τους για να πιέσουν τη Ρωσία, δεν θα ήταν πρόθυμες να διαπραγματευτούν τις απαιτήσεις των Ρώσων.

Άρα η εικόνα δεν είναι καλή για τις ΗΠΑ. Φυσικά, μπορεί να μην δώσουν στους Ρώσους αυτό που θέλουν. Ωστόσο, η Ρωσία, με την εικόνα της επικείμενης «εισβολής στην Ουκρανία», κατάφερε να φέρει το ΝΑΤΟ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έτσι η Δύση αναγκάστηκε να καταπιεί τη ρωσική κίνηση. Σε αυτό οδήγησε και η διαίρεση και πολυδιάσπαση της Ευρώπης.

Κανείς δεν θέλει να πολεμήσει τους Ρώσους για λογαριασμό του ΝΑΤΟ ή να σύρει το ΝΑΤΟ ως σύνολο σε πόλεμο με τη Ρωσία. Και οι ΗΠΑ είπαν στην Ουκρανία, με τη συμφωνία που έκαναν τον Νοέμβριο, ότι δεν θα πολεμήσω για σένα, αλλά αν πολεμήσεις, θα σου δώσω όπλα.

Τι θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση ΗΠΑ-Ρωσίας, συμφωνία ή προφορικές δεσμεύσεις; Αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας, θυμίζουν τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μεταξύ της Ρωσίας – Η.Π.Α κατά την επανένωση της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ φέρεται αν υποσχέθηκε προφορικά στον Γκορμπατσόφ ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να επεκταθεί ρπος ανατολάς.

Αυτό είναι το σημείο όπου οι Ρώσοι επικρίνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή δεν κράτησαν τον λόγο τους. Οι άλλοι υπενθυμίζουν την υπόσχεση της Ρωσίας να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας ως αντάλλαγμα για τη διάλυση των πυρηνικών κεφαλών από τη Ρωσία το 1994.

Ίσως να μην υπάρξει ανοιχτή συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί, κάτι που ούτως ή άλλως είναι ένα μικρό ενδεχόμενο, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα επίτευξης σιωπηρών συμφωνιών.

Πηγή: artigercek.com

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

The American Conservative: Απέτυχε ο πόλεμος των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα όπλων

Η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι προσπάθειες της Αμερικής να διεξαγάγει έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά σε αποτυχία» τόνισε ο αρθρογράφος του περιοδικού The American Conservative Zachary Yost.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Ο αναλυτής πιστεύει ότι με τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ξεχνά τα δικά της προβλήματα ασφαλείας.
«Ο στρατός των ΗΠΑ περιορίζεται όχι μόνο από την έλλειψη εξοπλισμού, αλλά και από την έλλειψη ανθρώπων».

«Η στρατολόγηση έχει καταρρεύσει, με τεράστια ελλείμματα εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα”
Από το 2022, η Ουάσιγκτον δηλώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν συνεχώς το φάσμα των προμηθειών για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων στον κατάλογο όπλων βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Κυρώσεις από ΗΠΑ που στοχεύουν τη Χαμάς ανήμερα της 7ης Οκτωβρίου! Μία ΜΚΟ και ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία χρηματοδοτούσαν την οργάνωση

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε διεθνές δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς, κατηγορώντας το ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην εξωτερική συγκέντρωση χρημάτων για την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα, σε δράση για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από τις φρικαλεότητες της τρομοκρατικής ομάδας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επέβαλε κυρώσεις σε τρία άτομα και αυτό που αποκαλεί «ψευδή φιλανθρωπική οργάνωση», την οποία κατηγορεί ότι είναι εξέχοντες διεθνείς οικονομικοί υποστηρικτές της Χαμάς, καθώς και στην τράπεζα Al-Intaj στη Γάζα που λέει ότι είναι ελέγχεται από την ομάδα.

Στο στόχαστρο είναι επίσης ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς, ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία, και εννέα από τις επιχειρήσεις του, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Καθώς συμπληρώνουμε έναν χρόνο από τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να υποβιβάζει αμείλικτα την ικανότητα της Χαμάς και άλλων αποσταθεροποιητικών ιρανών πληρεξούσιων να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους και να πραγματοποιούν πρόσθετες βίαιες ενέργειες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στη δήλωση.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή